КИТАЙ

 • 154 404
 • 857
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 1 526
Много интересно и завладяващо пишеш Zanda Ksurik  Hug!
Прочетох всичко на един дъх. Разказвай още  Laughing...

Над 60000 йероглифа уауу  Shocked...
За колко време ги учат първолачетата?
(шегувам се, разбира се просто имам първолаче което учи странна азбука и ми е наболял проблем)

Последна редакция: пн, 22 окт 2007, 22:33 от Tali Dan

# 16
 • Мнения: 3 463

(шегувам се, разбира се просто имам първолаче което учи странна азбука и ми е наболял проблем)

Tali Dan, честито първолаче. Hug С иврита ще се справи за отрицателно време, особено в такава среда. Ния се справи без проблеми в еврейското в София, без да има някой да й помогне. Изобщо нашите училища дават много стабилна теоретична подготовка и ако се съчетае с практика в подходящата среда, успехът е гарантиран.

# 17
 • Мнения: 1 184
Китайският. Над 60000 йероглифа, от които за свободно четене на преса, литература и т.н. са необходими 5500-6000. Изключително лесна граматика, логична и просто гениална и изключително лексикално богатство и културна натовареност.
И след това казваш, че арабският език е по-труден  newsm78  Laughing.

Помня, че имах съученичка на времето, която също беше много запалена по китайския език и дори учеше сама от учебници и речници  Thinking. Не знам до каква степен го научи тогава, но има ли възможност тези минимум 6000 да се научат самостоятелно /без учител или курс/ до такава степен, че да четеш и пишеш добре???

# 18
 • Мнения: 4 583
Яни,  Hug  Hug  Hug
Браво за страхотната тема! Еееех, Китай, Китай, оставаш в сърцата завинаги! Heart Eyes Страшно ми е залипсвал и се чудя какви въртели да правя, че да се озова на стадиона другото лято за откриването на олимпиадата, ама май няма да стане! Sad
elip, не е възможно да учиш китайски език самостоятелно. Има много тънкости дори само в изписването на йероглифа, които трябва да се обяснят от преподавател. Граматиката наистина е учудващо лесна, но не чак толкова, че да е за самоучител. За съжаление. Wink

# 19
 • Германия
 • Мнения: 8 114
Благодаря за разказите. Най-накрая да науча нещо и за Пекин, аз само шанхайски китайчета познавам тук Blush

# 20
 • Мнения: 1 732
Чудесна идея да се пусне тема за Китай, а виждам и домакина е много ерудиран и с дар слово  newsm10

Zanda, би ли споделила какво представлява в общи линии една чаена церемония, а също така от местата които си посетила по време на престоя ти кое те впечатли най-много като забележителности, нрави, обкръжение. Престраши ли се да опиташ някои от китайските "деликатеси"  Wink

# 21
 • София
 • Мнения: 1 082
А, не съм казала, че арабският е по-сложен Wink
Казах, че в граматично отношение е много труден, но и българският, ако се замислим, е ужасен за учене от чужденците.

За чаената церемония ще разкажа повече утре, лека нощ, момичета   bouquet

# 22
 • Мнения: 1 655
Много интересна  тема!
Не можах да повярвам на многото йероглифи та го прочетох 2 пъти!
Верно е завладяващ разказа!  bouquet
А якажи повече за  тази им пословична учтивост и това усмихване постоянно!
Кажи за храната която ядат!
Има ли забрани все още като да раждат смао по 1 дете!
Гледала съм филми че там имат домове за сираци!но това са ми сътни спомени!
А тайната на това да изглеждат 10-15 години по-млади?

# 23
 • Мнения: 1 655
О българският не е никак лесен език, имаме 3 рода, колко много времена! Ами това окончания представки, надставки, именения а колко са изключенията а думите омоними, и т.н.
А да не говорим за подредбата на изреения, на плаващи и променливи наставки!и какво ли не!
много е трудно наиситина!но понеже си ни е майчин език не си даваме сметка колко е сложен!
Да не говорим че пишем и на кирилица!
Арабите винаги са ми се чудили как така съм схванала разликата на кирилица и латиница, за различията в еднакво изписването на някой звуци но различното звучене!
Като Н/kкирилица/ и N i X/кирилица/ i H

# 24
 • Мнения: 3 423
Занда Кзурик,
ти наистина обичаш Китай и си му се отдала
изцяло. Думите ти излъчват много топлота!!!
Похвално е, че сърцето ти е отворено само за
позитивната страна на медала! Късмет и успех!

# 25
 • Мнения: 2 259
Чета форума от година и нещо време.Това са единствените ,толкова дълги публикации,които изчетох дума по дума!
 Пожелавам ти още много вълнуващи преживявания!

 П.П. Какво означава форумското ти име?

# 26
 • Мнения: 4 583
Ум сами, да ти отговоря на някои от въпросите. Забраната за повече от едно дете важи и до днес с пълна сила. Изключенията са, в общи линии, ако единият или и двамата родители не са представители на най-голямата "националност" Хан, а на малцинствата, ако детето е болно и още някои случаи, но сега не се сещам. А тайната на младеешият им вид е просто ген... Те твурдят, че е и заради храната, която ядат, но аз лично не съм убедена в това. Wink

# 27
 • Мнения: 820
Невероятна тема и изключително представяне, Zanda Ksurik   bouquet
Списъка с въпроси е станал доста дълъг, но не мога да се въздържа и ще добавя и аз няколко Grinning
Как живеят китайските семейства, всички поколения заедно или младите се отделят? Какво представлява един китайски дом и какво обичат да си хапват братята китайци Mr. Green ?

# 28
 • София
 • Мнения: 1 082
Занда Ксурик е героиня от поредицата книжки за Майлс Воркосиган - малко момиченце, убито като бебе, защото имала "заешка" устна. В книжката направиха училище с нейно име, а аз самата съм от странните птици, макар и не със заешка устна и по този начин някак се самовъзприемам.


За да ви благодаря за топлите думи, ще се постарая максимално изчерпателно да отговоря на всичко.


Общо представяне:


Китай е третата по големина държава в света след Росия и Канада. Територията му е 9,6 млн. кв. километра. Границите му се разпростират от река Хъйлундзян (р. Амур) на север от град Мохъ до кораловите рифове на нос Дзънмуанша, който се намира в най-южната точка на архипелага Наншанцюндао. На изток Китай се простира от точката на сливане на реките Хъйлундзян и Усури до западния край на Памирските планини. От най-южната до най-северната точка разстоянието е повече от 5500 км /50°/, от изток на запад – 5200 км.
Китай има 22,8 хиляди км. сухопътна граница и граничи с почти всички големи държави в Източна Азия. От изток на запад това са: КНДР, Русия, Монголия, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Афганистан, Пакистан, Индия, Непал, Бутан. На юг граничи с Миенмар (Бирма), Лаос и Виетнам. На изток и югоизток Китай има морски граници с Република Корея, Япония, Филипините, Бруней, Малайзия и Индонезия.
На изток Китай се мие от водите на Тихия океан, а бреговата ивица е над 18 хиляди километра. Бреговата ивица като цяло е с равен релеф на морския бряг, с множество удобни пристанища, повечето от които – незамръзващи. На юг и на изток бреговете на Китай се умиват от водите на Бохайско, Жълто, Източно-Китайско и Южно-Китайско море. Общата площ на териториалните води е 4,73 млн. кв. км. Бохайско море е вътрешното море на Китай, а Жълто, Източно-Китайско и Южно-Китайско са морета в пределите на Тихия океан. В четирите морета са разхвърляни 5 400 острова. Най-голям от тях е Тайван със столица Тайпе, площта му е 36 хил. кв. км. Втори по големина е о-в Хайнан със столица Хайкоу (34 хил. кв. км.). Дяоюдао и Циуейю са най-източните острови на КНР. Южната граница минава покрай островите Дуншацюндао, Сишацюндао, Джуншацюндао и Наншацюндао.
Островите Спратли са 53 рифа и скалички в Южно-китайско море. За тях обаче претендират КНР, Малайзия, Бруней, Филипините и Виетнам. Те могат да се окажат повод за военни действия. Защо? Защото има изследвания, че там може би има нефтени залежи. Последните военни действия са от страна на Китай през 1988, когато в отговор на претенциите на Виетнам, са потопени два виетнамски кораба.
В историческо и културно отношение, североизточната граница на Китай е очертана от Великата китайска стена – единственото съоръжение създадено от човека, което може да се види от Луната без помощни средства. Тази стена, дълга три и повече хиляди километра по северните и западни райони на страната, била изградена с цел да опазва от многобройните нашествия на воинствено настроените съседни номадски племена още през ІІІ в. пр. н. е. по времето на император Цин Шъхуанди – първият обединил Китай в единна империя. Най-предпочитаните от туристите дялове на Стената се намират в местността Бадалин на север от Пекин. Те са изградени доста по-късно – през ХVІ в. (д. Мин), а са реставрирани за посетители през 1957. Именно Великата китаска стена през голяма част от историята на Китай е служила като разделителна черта между районите на разпространение на китайската цивилизация, т.н. Вътрешен Китай и “некитайските” земи.

# 29
 • София
 • Мнения: 1 082
Релеф

Китайците казват: 西边高东边低呈三级阶梯; 山地多(2/3), 平地少(1/3).  (На запад високо, на изток - ниско, разделя се на три стъпъла (някои смятам, че е на четири); планините са много; равнините - малко)
Релефът се е образувал под влияние на изпъкналата повърхност на Цинхай-Тибетското плато, формирало се преди няколко милиона години. Погледнато от птичи поглед, Китай напомня на стълба с четири стъпала, която се спуска от запад на изток. На най-високото стъпало е Цинхай-Тибетското плато със средна надморска височина 4000 м. Наричат платото “Покрива на света” и на него са разположени съответно: Големите Хималаи на запад, където се намира най-високият връх в света – Джомолунгма с надморска височина 8848 м., планинската верига Кунлуншан на северозапад, а на изток, като пръсти на една длан се разделят няколко планински вериги, прерязващи територията на Китай по географска ширина. Тези планини формират отделните климатични и природни зони на Китай. Най-голямо значение от тях има планинската верига Цинлин, която се разполага между реките Хуанхъ (Жълтата река) и Яндзъ (Чандзян). Цинлин се явява естествена граница между Северен и Южен Китай. Хребетът Нанлин от своя страна дели Китай на Южен и Централен.

Второто стъпало е образувано от платата Вътрешна монголия, Льосовото плато (580 хил. кв. км.) и Юннан-Гуейджоуското плато, Таримската падина  или басейн, Джунгарската и Съчуанската котловини. Средната надморска височина на второто стъпало е 1000 – 2000 м.  Льосовото плато се състои от силно ерозираща почва и поради това е подходящо за селскостопанска обработка. Именно тук се намира един от най-древните центрове на земеделие в света. Местните жители, поради липса на камък и дърва, живеят в пещери, издълбани по склоновете на льосовите хълмове, а понякога си правят градини направо над пещерата, в която живеят.
От източното подножие на планините Голям Хинган (Дасинанлин) – основно във Вътрешна Монголия, Тайханшан, Ушан и Сюефъншан на изток се простира третото стъпало на китайския релеф. Надморската височина тук варира 500-1000 м. От север на юг третото стъпало се формира от Северо-Източната (Манджурската), Северо-Китайската равнини, както и равнината на средното и долното течение на р. Яндзъ, обрамчена от хълмове и ниски планини. Равнините в Китай заемат около 12% от цялата територия. Най-голяма от тях е Северо-източната равнина с площ 350 хил. кв. км. Планините и хълмовете са неделима част от пейзажа на Равнинният Китай. От праисторически времена хълмовете са били почитани като места на обитаване на божествата, а по-късно като източници на “чиста енергия”. Още в древността в Китай е възникнала особена география на планините и реките, като важно място заемат петте свещени планини, символизиращи четирите посоки на света и центъра. Това са: планината Тайшан (1545 м.) в пров. Шандун на изток; Суншан в пров. Хънан в центъра; Тайхан в пров. Хъбей на север; Хъншан в пров. Хунан на юг и ......
В Китай има и планини, които традиционно са предпочитани с красивите си гледки. Такива са планината Хуашан в южната част на пров. Шънси. Смята се, че по склоновете й растат най-красивите и величествени борове в Китай. Планината Лушан в пров. Хубей, пл. Лаошан на брега на Шандунския полуостров и др. също са предпочитани от туристите дестинации.

Четвъртото стъпало на Китай се състои от обширните крайбрежни територии, заедно с отмели и множеството острови. Крайбрежната ивица понякога се намира на дълбочина до 200 м. под морското равнище.Реки и води
В Китай има множество реки, а басейните на повече от 1500 реки са дълги над 1000 км. Източниците на повечето от тези реки се намират в Цинхай-Тибетското плато, от където те се спускат в равнините. Голямата разлика в географските височини е благоприятна за създаването на множество ВЕЦ, запасите от които по данни от 2003 г. са 680 млн. кВт и са най-големите в света.

Реките в Китай образуват външни и вътрешни системи. Общата водосъбираща площ на външните реки, които се вливат в моретата или в Тихия океан, обхваща 64% от територията на страната. Към тях спадат реките Яндзъ, Хуанхъ, Хъйлундзян (Амур), Джудзян, Ляохъ, Хайхъ, Хуайхъ и др. реки, които текат от запад на изток. Река Ялуцанпо започва от Цинхай-Тибетското плато и се влива в Индийския океан, а по течението й се намира най-големият в света каньон, дълъг 504,6 км. И дълбок 6009 м. Река Ирцис (Иртиш) тече през Синдзян и се влива в Северния Ледовит океан.

Вътрешните реки се вливат в езерат или се губят в пустините. Тяхната водоснабдителна площ е 36% от територията на страната.
Най-дълга от вътрешните реки е река Тарим в Синдзян (2179 км.)
Най-дългата река в Китай и трета в света след Нил и Амазонка е река Яндзъ (Чандзян) – 6300 км. Горното течение на Яндзъ минава през високи планини и дълбоки долини. То крие богати хидроресурси. Яндзъ е основната и най-удобна корабоплавателна магистрала на Китай в посока запад-изток. Не случайно китайците я наричат “златната транспортна артерия”. Районите по средното и долното течение на Яндзъ се отличават с топъл и влажен климат, обилни дъждове и плодородни земи, което създава идеални условия за развиване на селското стопанство. Именно тук е главната житница на страната.
Втора по дължина е река Хуанхъ или Жълтата река (5464 км). Басейнът на Хуанхъ е богат на плодородни полета, изобилни пасища, а в земята има огромни залежи на природни изкопаеми. Бреговете на Хуанхъ се смятат за люлка на китайската цивилизация.
Хъйлундзян (р. Амур) е най-голямата северна река (4350 км., от които – 3101 км. На територията на Китай). Река Джудзян или Перлената река е най-пълноводната река в южен Китай, общата й дължина е 2214 км.
Освен естествените водни артерии, в Китай се намира и знаменития Велик канал, построен от човешка ръка, който съединява Пекин с град Ханджоу и обединява реките Хайхъ, Хуанхъ, Хуайхъ, Яндзъ и Циентандзян. Каналът е дълъг 1801 км. и е най-древният и най-дългият изкуствен канал в света.
Китай е богат и на езера. Най-голяма плътност на езера се наблядава в равнината на средното и долното течение на река Яндзъ, както и в Цинхай-Тибетското плато.
Езерата в равнината като правило са сладководни. Най-големи от тях са: Поянху (пров. Дзянси, 3583 кв. км.), Дунтинху, Тайху, Хундзъху. В Цинхай-Тибетското плато повечето езера са солени. Най-големи са Цинхайху – най-голямото солено езеро в Китай (4583 кв. км.), Намцуо, Сълин и др.
Най-големи водопади: Хуангуошу в Гуейджоу на югозапад от Гуейян е третият по големина водопад в света: широк е 81 метра и висок – 74 метра. Изследван е едва през 1980 години, когато инженерите търсят подходящи места за строеж на ВЕЦ. В същата област има 18 водопада, 100 пещери и четири реки.
Друг голям водопад е Hukou pubu по Хуанхъ между Шанси и Шаанси

Общи условия

Активация на акаунт