КИТАЙ

• 169 731
  • 857
  •   1
Отговори
# 735
Занда, започнах да преговарям темата, чела съм почти всичко  Simple Smile  Възникнаха в мен нови въпроси, малко се притеснявам да не се окаже, че е обсъждано, а аз да досаждам с повторения. Та четох кратката история на Китай с която тук си ни запознала и тя свършва до началото на Мао. Дали имаш пак някаква такава сравнително кратичка и достъпна като език статия за нещата по време на Мао и до днес? Страхотиите, които често се споменават по време на културната революция, но които не съм прочела в статия, а само срещам като понятие. Друго е, че по памет срещнах за популацията, че в 19 век или греша от 100 милиона стават 400 милиона. Кога от 400 милиона се стига до безумните милиард и 300 милиона (жаргонно милиард и половина) и как се получава това? Толкова много деца ли се раждат, смъртността ли рязко спада, как? И за нашите прабаби и прадядовци не са непознати 5-6, че и 10-11 деца в семейство (моята баба е била така), но ето че сме твърде далеч ние от каквито и да било стотици милиони, да не говорим за милиарди. На мен ли ми е бедна фантазията, информацията ли ми е малко, но как за по- малко от 100 години една нация от разумни размери стига до чудовищни, все пак не са имали по 20 деца в семейство, нали? Това е.

# 736
Малко неудобно се чувствам, че зададох такива въпроси чиито отговори се намират в една изчерпателна статия в Уикипедия и в друга статия, за която е даден линк в темата за Китай и Русия. Демек, Занда, отговорих си, специално за мен не отделяй време да пишеш нови статии.

# 737
  • София
Малко неудобно се чувствам, че зададох такива въпроси чиито отговори се намират в една изчерпателна статия в Уикипедия и в друга статия, за която е даден линк в темата за Китай и Русия. Демек, Занда, отговорих си, специално за мен не отделяй време да пишеш нови статии.

Прочела си за Мао значи Wink) Мао е имал интересно виждане за икономиката на една държава - много народ, много трудова сила. В статията обаче не се казва как стигат до такъв неописуем глад. Той дава дотации на многодетните семейства и обявява Първия и после втория голям скок в икономиката. По едно време нарежда във всеки двор и всяко семейство да има доменна пещ, в която да лее стомана. В следствие на което вместо да се занимават със земеделие, всички изведнъж правят нехарактерен за тях труд, плюс че качеството на излетия метал е твърде ниско.

Вместо да обвини себе си - е как, нали е слънце! - обвинява че проблемът с храната идва от врабчетата, че кълват зърната.  И ето как търчат милиони китайци по няколко пъти на ден с кречетала и какви ли не помощни средства да вдигат шум навсякъде, докато изтощят врабчетата, те паднат на земята, а китайците ги избият. Веднага след това следва невиждано разплодяване на скакалци (естествено) и други буболечки, които съвсем унищожават реколтата, така че китайците на практика са нуачили какво означава "равновесие в природата". Мао по този повод обявява през 1958 г. борба с "четирите вредители" (дървеници, хлебарки и др.)

Всичките тези тъжни неща ме развеселиха в един аспект. Иван Пехливанов, инженер, който продава през 50-те години на китайците водни турбини, а после става зам. министър по времето на Живков, разказва как точно месеците, в които бил в Китай англичаните направили неугодни за китайците постъпки, вследствие на което китайците им устроили врабча хайка - денонощно пред посолството на Великобритания висяли хиляди китайци и вдигали неописуем шум в течение на седмица...

Цялото интервю е много интересно, ако някой любопитства:

http://china.edax.org/?p=1851

# 738
Да, за многото народ на Мао прочетох, а за Първия и Втория голям скок четох в Уикипедия и за примитивните леярни четох, и картинка имаше, ама виж за врабчетата и скакалците не пишеше, ужасно интересна подробност. Общото ми впечатление е, че с бедния китайски народ са правени небивали експерименти, безумни просто! Не предполагах!

Допълвам, че наистина не мога да повярвам Мао какво е творил, не мога!  Shocked

Занда, разкошно е интервюто! Много любопитно и приятно.

Последна редакция: нд, 28 окт 2012, 10:31 от pina

# 739
  • София
Пина, благодаря, миличка! Наистина е едно от редките свидетелства за времената тогава Wink

Момичета, добавям темата на Пина за пътуването й в Китай, много интересно пише и куп чудесни снимки има там!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=660641.0

Моля модераторите да не затварят тази тема на 50тата страница, тъй като тя не е отчетна по характер!

# 740
Zanda,поздравления за интересната тема.Мечтата на дъщеря ми от 3 годишна беше да посети Китай.И тази година получиха покана за един фестивал на изкуствата в Тианджин.Така,че лятото го изкарахме на китайска вълна.Те пътуваха точно по време на наводненията в Пекин и това малко беше ограничило възможностите за обиколки,но въпреки това посетиха много места.Изобщо  дъщеря ми е още по-възхитена и сме си обещали,че ще отидем пак.Няма такава организация на международен фестивал просто.Всичко така добре и точно организирано с такъв ред и дисциплина,с много голяма загриженост за децата.И всичко беше по покана на една тяхна младежка организация,ние си заплатихме само самолетните билети.

# 741
  • София
Zanda,поздравления за интересната тема.Мечтата на дъщеря ми от 3 годишна беше да посети Китай.И тази година получиха покана за един фестивал на изкуствата в Тианджин.Така,че лятото го изкарахме на китайска вълна.Те пътуваха точно по време на наводненията в Пекин и това малко беше ограничило възможностите за обиколки,но въпреки това посетиха много места.Изобщо  дъщеря ми е още по-възхитена и сме си обещали,че ще отидем пак.Няма такава организация на международен фестивал просто.Всичко така добре и точно организирано с такъв ред и дисциплина,с много голяма загриженост за децата.И всичко беше по покана на една тяхна младежка организация,ние си заплатихме само самолетните билети.

Много се радвам за детето! Ентусиастите ще спасят света Wink Иначе китайците наистина нямат равни в организацията на мероприятия! Само пиши за града, че е Тиендзин. Защо не разкажеш какво е видяла там, къде са били, какво са правили, какви са й впечатленията от бита и самите китайци?

# 742
  • София
Зъл китайски рок Wink))

"Айсъ ни" Карен Мок

Mage Era - 摇滚少年兵

# 743
# 744
  • София
Толкова ми хериса Сие Тиенсяо, че направих материалче за него:

Сие Тиенсяо (Xiè Tiānxiào, 谢天笑) или XTX е един от пионерите на рок музиката в Китай.

Сие Тиенсяо формира бандата Cold Blooded Animal (冷血动物 lěng xiě dòngwù), заедно с Ли Мин (Li Ming) и барабаниста Лян Сю (Liang Xu). В периода 1997-2002 триото има стотици участия в Пекин и подписва договор със Scream Records. Бандата издава първия си албум през 2000 г., а през 2001 г. е първата китайска група, която участва на фестивала Southwest Music Festival (SXSW) в Остин, Тексас, САЩ.

Лян Сю по-късно напуска бандата и става част от състава на Hypersensitive Flower, а Сие Тиенсяо заминава за САЩ, където свири в Лос Анджелис и Ню Йорк (2002-2003). След завръшането си в Китай отново създава бандата, заедно с Ли Мин и новия барабанист от Нинся-хуейския автономен район У Жуей (Wu Rui), като я преименува на X.T.X.& Cold Blooded Animal. Следват нови два албума, всеки от които се продава в стотици хиляди оригинални CD-та.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L9CMwJxoghQ

"Слънчоглед" - 《向阳花》

През 2004 г. групата участва в концерта трибут на Сяо Суо (Wild Children) в пекинския New Get Lucky bar. Сие Тиенсяо по-късно през същата година напуска бандата и създава нова под името Super Monkey. Наричан е "наследникът на Цуей Дзиен" (четете за него тук: http://china.edax.org/?p=933); пресата го характеризира като “Yirenzhixia, Wanrenzhishang” ("Под един човек - Цуей Дзиен, но над всички останали рок музиканти на Китай").Тийнейджърите имитират неговия стил, както това се случва през 90-те години на ХХ век с феновете на Tang Dynasty (http://china.edax.org/?p=934).

На 01.10.2006 на шестдневния рок фестивал в Дзънчън (близо до Гуанджоу) Сие Тиенсяо се изправя пред публиката, свири химна на КНР на своята електрическа китара и изрича думите: "Да свирим рок, за да отпразнуваме рождения ден на Китай". Това изпълнение става твърде популярно и е сравнявано с изпълнението на американския химн от Джими Хендрикс на Удсток в 1969 г.

http://www.youtube.com/watch?v=Gi3XvgTL_5I

Интервю с XTX и песента "Не те обичам" - 《我不爱你》

На 09.08.2009 групата свири на главната сцена на фестивала In Music в Джанбей Цао-юен (张北草原音乐节), а в края на октомври XTX печели две награди Midi Awards 2009 за най-добро изпълнение от мъжки рок вокал и за най-добро лайф изпълнение.

През 2010 г. Сие Тиенсяо прави турнето "Рок без граници" в 11 града из цял Китай. През януари 2011 е арестуван по обвинение за употреба и притежание на наркотици. По-късно е пуснат, а групата участва на фестивала In Music в Джанбей през юли същата година. Публиката приметства буйно изпълнението на XTX на гуджън (китайска цитра).

http://www.youtube.com/watch?v=pq7-ToLArPo

"Има само една надежда" - 《只有一个愿望》

http://www.youtube.com/watch?v=EZORgIzw1gM

Една от класиките на X.T.X. "Без" - 《無》

Яна Шишкова

От Всичко за Китай: http://china.edax.org/?p=2651

Последна редакция: сб, 08 дек 2012, 23:19 от Zanda Ksurik

# 745
Vbox7 имат седмици на китайското кино - безплатни филми с бг суб могат да се гледат тук

http://vbox7.com/contests/chinesemovie/?page=home

# 746
Здравейте!Прочетох цялата тема и още повече се влюбих!В момента съм 12 клас и ще кандидатствам Китаистика в СУ ..надявам се да ме приемат,защото чувам,че доста трудно се влиза.Яна..извинявам се,че говоря на първо лице,но изключително много благодаря за магията,която ми подари с невероятните си разкази.Моя мечта е да посетя Шанхай..и силно се надявам,че с (дай Боже) влизането ми в СУ ще съм една стъпка по-близа до тази мечта!Аз също зарязвам музиката..но се надявам този език да се превърне във втората ми страст!Още веднъж ..прекрасна тема,надявам се да продължавате с различни истории...надявам се един ден и аз да се включа със своя.. Simple Smile

# 747
  • София
Здравейте!Прочетох цялата тема и още повече се влюбих!В момента съм 12 клас и ще кандидатствам Китаистика в СУ ..надявам се да ме приемат,защото чувам,че доста трудно се влиза.Яна..извинявам се,че говоря на първо лице,но изключително много благодаря за магията,която ми подари с невероятните си разкази.Моя мечта е да посетя Шанхай..и силно се надявам,че с (дай Боже) влизането ми в СУ ще съм една стъпка по-близа до тази мечта!Аз също зарязвам музиката..но се надявам този език да се превърне във втората ми страст!Още веднъж ..прекрасна тема,надявам се да продължавате с различни истории...надявам се един ден и аз да се включа със своя.. Simple Smile

Щом имате подобен хъс, това е неизбежно, миличка!

Наблегнете на английския в оставащото време, защото конкуренцията е голяма. Вече възможности за кандидатстване в специалности с китайски има и през български и други езици в ПУ и ВТУ. Във ВТУ от тази година има и Институт Конфуций и си заслужава да се помисли и за там, защото колективът е страхотен! Все пак, "Китаистика" в СУ все още дава най-добра подготовка. Така че стискам палци!

# 748
Ами..аз мисля да кандидатствам с немски..и във ВТУ ще кандидатствам..
Знам,че това е много говорена тема,но може ли да ми кажете какви перспективи имат подобни езици..добра ли е реализацията.Много споря с майка си,защото тя мисли,че това е голяма глупост Sad Аз и без това все още не знам какво искам да работя .. Grinning и смятам,че китайският ми дава огромен плюс и време да разбера какво искам да правя.

# 749
  • София
Ами..аз мисля да кандидатствам с немски..и във ВТУ ще кандидатствам..
Знам,че това е много говорена тема,но може ли да ми кажете какви перспективи имат подобни езици..добра ли е реализацията.Много споря с майка си,защото тя мисли,че това е голяма глупост Sad Аз и без това все още не знам какво искам да работя .. Grinning и смятам,че китайският ми дава огромен плюс и време да разбера какво искам да правя.

Още по-добре, че сте с немски. Все пак основната литература за Китай е през руски и английски, имайте предвид. Що се касае до реализацията, това е сложна тема. Никой не може да се реализира на базата на знаене на един език, освен ако не се профилира като преподавател и филолог. Всичко зависи от личностните качества - работоспособност, умение за работа в екип, умение за разпознаване на възможности, честност и почтеност (ние сме толкова малко, че без такива качества просто не може да се оцелее като специалист, поне според мен).

Не мисля, че трябва да ви притеснява реализацията в момента. На вас ви предстоят години учене, ходене в Китай, натрупване на много повече знания, отколкото чисто езиковите. Китайският променя мисленето и кара хората, които го учат да помъдряват и да възприемат и други гледни точки. Не познавам китаист, на когото това да не му е помогнало в реализацията, дори и да не работи по специалността. Другото е умението да учиш, бързината, конспектирането - това са все качества, които се развиват пътьом и които помагат във всяка професия. Може да се каже, че с китайския преминавате изобщо най-сложното хуманитарно обучение в България, което ви прави приспособима към абсолютно всякакви обстоятелства.

Дали ще се развиете като китаист, ще прецените само вие. Може да не харесате Китай и китайците, може да не харесате езика или културата. А може толкова да се влюбите, че да се загубите из необятните дебри човешко познание, философия, красота. Защото йероглифите съдържат всичкото това в себе си Wink

Не се притеснявайте за бъдещето - правете онова, което ви доставя удоволствие, така наистина, ама наистина, няма да чувствате че работите и ден, а животът ще е далеч по-лек, отколкото ако правите неща за само за пари.

А що се касае до майките - и моята ми се чудеше, по мое време Китай бе в десета глуха. А после само пляскаше с ръце колко съм била прозорлива, така че спокойно Wink)))

Общи условия

Активация на акаунт