Отговори
# 15
  • Мнения: 3 835
Последната рецепта ме събуди напълно, тамън бях позадрямала. Joy Joy Joy

Бих си я разпечатала и сложила в рамка, уникална е. Mr. Green

# 16
  • Мнения: X
geleva, супер си
обожавам Тери Пратчет
дано успея да си купя книгата лятото, като си идваме
а ти продължавай да ни радваш

аз пробвах да готвя телешко както Луи дьо Фине във "Полицаят в Париж" - филмова рецепта значи
но месото си остана твърдо
те взеха едно голямо парче телешко, сложиха го в тенджера и го мазаха с масло през цялото време, после малко сол, черен пипер и доста червено вино
после го ядоха с голям кеф, но ние нещо не го харесахме

# 17
  • Мнения: 5 877
Хахаха, чудесна тема.

Мухи а ла костенурчето Франклин

Необходими продукти: Натурален шоколад.
                                      Домакинско фолио или хартия за печене

Фолиото се намазва с масло. Шоколадът се разтапя на водна баня и от него се капват капчици с неправилна форма върху фолиото. Т.е. ти се опитваш да капнеш капка с лъжичката, то обаче се точи и се получават нещо като "крилца". Като накапеш хубаво всичко, слагаш фолиото в камерата (и в хладилника става) и оставяш колкото шоколадът да се стегне обратно.
Предлагаш на децата да си вземат "шоколадови мухи" и гледаш какво става  Mr. Green

# 18
  • Мнения: 5 877
Лучена тарта
ала Джефри Чосър

225 г обикновено тесто за кори
1 чаена лъжичка накълцана прясна мащерка
25г масло
2 лъжици зехтин
8 глави ситно нарязан лук
сол, черен пипер
1/4 лъжичка настъргано индийско орехче
1/4 лъжичка настърган джинджифил
2 яйца
2 жълтъка
425 мл течна сметана
щипка шафран

Тогаз се обади любезният ни домакин:
"Рецепти споделихте всички, без един.
Майстор Греъм - човек с привички -
е по тънката част: изневери и подли игрички...
А с пая си клафути и ти, дет се вика,
отсрами се пак, невесто дълголика.,
добре позната нам от Блумсбъри,
макар потокът на съзнанието ти ни умори.
А ти, писарю от Прага, премного четеш -
не мъдриме Овидий тука, а какво ще ядеш.
Метаморфозите ни кулинарни са,
      да кажем с откровение,
от хаоса на продуктите ни пръква се откровение.
А щом Арс Кулинария звучи с гласа на разказвачи,
от вашия достоен ръст и ранг, то значи
пълни ще са душите ни и сит възвишения дух,
ала ще има и в паниците ни,
и за взискателния ни търбух.
Пък ти, служителю от митницата,
май гледаш ни сеира:
слухтиш, дращиш в тефтера, наливаш се с бира.
Не е ли време да ни уважиш, човече,
до гуша ни дойде да чакаме рецептата ти вече."
"Готов съм - рече той.
- Но макар да владея изкуството да пържа,
да задушавам и варя, направо не издържам
да ви предложа наглед просто печиво,
което не само засища, но е и на ниво.
Та ето какво аз предлагам:

Следва рецептата на митничаря:

На набрашнен плот тънка кора разточете,
поръсете с мащерка и в дълбока тава разстелете,
по ръба с ножа я оформете и в тоз ред,
докато изпръхне, я печете на газ степен пет.
В тиган - тежък, разбира се, и под капак,
масло и зехтин стопете, вие знаете как.
Вътре лук на тънки филийки пуснете,
разбъркайте, захар и сол добавете:
захлупете, ала честичко вдигайте този капак
и бъркайте - ще е късно, ако лукът даде знак.
Капака вдигнете, нека водата поизври -
до десет минути сосът ви ще се сгъсти.
Млян джинджифил и орехче индийско - остана
тях само да притурите сега в тигана.
яйцата и жълтъците разбийте най-внимателно,
със сол и чер пипер ги подправете обезателно.
Сметаната загрейте леко заедно с шафрана,
и я разбъркайте с яйцата - това остана.
Сега настана време да напълните тавата:
почнете с лучения сос, разстлан върху кората,
отгоре - яйчния крем, и всичко е наред.
Пече се точен брой минути двадесет и пет,
докато придобие питата ни цвят златист."
Тук се обади домакинът ни:
"Бог да те благослови, добри човече,
ти на останалите пример даде", рече.
"Явно боравиш с туй изкуство вещо:
не каза много, но не изрече и излишно нещо.
Навярно знаеш, че от времена незнайни
датират днешните уж кулинарни тайни.
В това, как ги споделяш е силата ти, братко:
сгрешил си занаята, казано накратко.
Митницата твоя складира богатства, за които
с истории поклонниците ще ти плащат мито."

От "Супата на Кафка" - пробвах го, много вкусен стана!!!

# 19
  • София
  • Мнения: 3 816
Анда много хубави рецепти!  bouquet

Прасоколеден пай на г-жа Уитлоу за втвърдяване па артериите
Този пай е одобрен от г-жа Уитлоу, икономка в Невидимия университет, като спасителна закуска за магьосници по тъмното време на годината. Може и да изглежда трудно да нахраниш множество гладни магьосници, споделя тя, но опитът я е научил, че трябва да се сложи нещо голямо пред тях. Често нямало особено значение какво точно. Обаче за нея е въпрос на чест нещото да си струва труда. Помня-кога между две хранения в НУ се събират около два часа, което определено кара един старши магьосник да се чувства доста хаплив. Това е добра подплънка.

ПО 2 ПОРЦИИ

ЗА ТЕСТОТО
450 г обикновено бра.шно                     150 мл вода
1 чаена лъжичка сол                            4 супени лъжици прясно мляко
100 г свинска мас

ЗА ПЛЪНКАТА


225 г крехко свинско месце, смляно    350 е сварени свински пикантни
225 г сварен бут, ситно накълцан          наденички
1 главичка лук, ситно нарязан            разбито яйце, за блясък                       
1/2 чаена лъжичка смлян бахар             2 чаени лъжички желатин на прах
1/2Чаена лъжичка смляно индийско      150 мл врял бульон от бута
орехче                                              150 мл портвайн
1 чаена лъжичка изсушен стрит         сол и чер пипер
градински чай

ЗАГРЕЙТЕ ФУРНАТА до 200° С / газта на 6. Подмажете формата за пая (да е височка и с диаметър 18-20 см) или тава както за един самун хляб.
За да направите тестото, сипете брашното и солта в дълбока купа. Сложете свинската мас, водата и млякото в тиган, разбърквайте ги на среден огън, докато маста се разтопи, и после изчакайте сместа да кипне. Изсипете я в брашното и бъркайте, докато се сгъсти. Омесете фино тесто. Разточете три четвърти от него и го разстелете на подмазаната форма за пай или тава. За да направите плънката, омешете свинското, бута, подправките и градинския чай в купа и добавете сол и чер пипер на вкус. Сложете половината от сместа върху основата на пая, наредете отгоре пикантните наденички както са цели и после разстелете останалата смес от свинската кайма.
Разточете останалото тесто (отделете си малко за украса) и изрежете дупчица отгоре. навлажнете го по крайчетата, захлупете го като капак върху другото и натиснете хубаво да се слепи. Разточете последните парченца от тестото и оформете наденички или свински фигурки; подредете ги отгоре и за финал намажете всичко с разбитото яйце. Печете във фурната за трийсетина минути. Намалете огъня и печете пая още11/4-11/2 часа и между другото го покрийте с готварска хартия, като покафенее достатъчно.
Разтворете желатина в бульона, подправете го на вкус и добавете портвайн. Докато паят изстива, сипете бульона в него през дупката (с фуния) и го разклатете, за да сте сигурни, че бульонът е равномерно разпределен.
Като изстине, го оставете на хладно за през нощта да се втвърди и чак тогава го извадете от тавата. Поднесете го на резени.

# 20
  • Мнения: 2 241
Анда,   bouquet, точно за "Супата на Кафка" се сетих покрай тази тема.

Ето го книжлето, много е свежо:



Това са си истински рецепти, но всяка от тях разказана в стила на известен автор. Изключително е забавно, а рецептите изглеждат сполучливи. Ето какво има:

Агнешко в сос от копър ала Реймънд Чандлър

Яйца с естрагон ала Джейн Остин

Бърза японска супа ала Франц Кафка

Шоколадова торта ала Ървин Уелш

Тирамису ала Марсел Пруст

Петел във винена марината ала Габриел Гарсия Маркес

Ризото с гъби ала Джон Стайнбек

Пълнени обезкостени пилета ала Маркиз дьо Сад

Черешов сладкиш "Клафути" ала Вирджиния Улф

Задушен заек "Фенката" ала Омир

Пиле по виетнамски ала Греъм Грийн

Морски език по нормандски ала Хорхе Луис Борхес

Печен сандвич със сирене ала Харолд Пинтър

Лучена тарта ала Джефри Чосър


Ето още една рецепта от сайта на Колибри:

Агнешко в сос от копър
ала Реймънд Чандлър


1кг агнешко - бут без тлъстини, нарязан на едри парчета
1 глава лук, на филии
1 морков, на пръчици
1 супена лъжица стрито семе от копър, или 3-4 стръка пресен копър
1 дафинов лист
12 зърна черен пипер
½ чаена лъжичка сол
850мл пилешки бульон
50г масло
1 супена лъжица брашно
1 жълтък
3 супени лъжици сметана
2 супени лъжици лимонов сок
Прясно смлян черен пипер

Отпих глътка уиски с лимон, смачках фаса си на кухненската дъска и се загледах в една хлебарка, която се опитваше да изпълзи от мивката. Нуждаех се от маса за двама в Максим, стотачка в джоба и разкошна блондинка; разполагах с агнешко бутче и никаква улика. Вдигнах бутчето откъм кокала. В ръката си усетих хлад и влага, като ръкостискане на патолог. Извадих нож и нарязах месото на парчета. Усещайки острието, накълцах глава лук на филии и преди да се осъзная какво върша, един морков вече лежеше на парчета върху плота. Нищо не помръдваше. Метнах ги накуп в тенджерата заедно с китка копър, дафинов лист, шепа зърна черен пипер и щипка сол. Знаеха си какво ги чака, тъй че ги залях с пилешки бульон и включих котлона. Исках да се варят на бавен огън, на най-бавния възможен огън. След час и половина и четвъртинка бърбън не бяха толкова корави, нито пък аз. Отделих месото от зеленчуците и го похлупих, да не съхне. Ножът бе все така в ръката ми, но не чувах полицейски сирени.
В този град лойта неизбежно изплава отгоре, тъй че прецедих бульона и обрах мазнотиите. Добавих вода и отново сложих тенджерата на огъня. Време беше да се заема с маслото и брашното: смачках ги заедно и прибавих кашата към бульона. Нямах тел за разбиване, затова използвах кожената си палка, за да разбия бучките на гладка каша. Сместа започна да завира и я оставих да къкри две минути.
Разбърках жълтъка със сметаната и ги разредих с малко горещ сос, преди да върна всичко обратно в тенджерата. Притиснах яко лимона и на бърза ръка му разказах играта. Не оказа съпротива. Дори ми се стори съмнително лесно, но знаех: допусна ли сосът да заври, жълтъкът ще се пресече.

Вече нищо не ми пречеше да залея месото със соса и да поднеса ястието, но не бях гладен. Блондинката така и не се появи. Беше по-хитра, отколкото предполагах. Излязох навън да се натровя с цигари и уиски.



Тази не съм правила, но правих прустовското Тирамису и бих казала, че по-автентично надали би могло да бъде. Омлетът по Джейн Остин също е сполучлив. А на някои направо се смях със сълзи, на Шоколадовата торта по Ървин Уелш, например.

# 21
  • Мнения: 11 747
запис  Laughing

# 22
  • Мнения: 14 491
страхотна тема!!!

# 23
  • Мнения: 46
А готварската книга на Леля Ог откъде може да се закупи? Аз май не съм я виждала, а ми се стори много интересна  Grinning

# 24
  • София
  • Мнения: 3 816
Вчера я видях в книжарницата в МОЛ-а на последния етаж. Peace

# 25
  • Мнения: 46
Много благодаря   bouquet

# 26
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
в "Точният мерник" на Вонегът имаше яки рецепти... не ги помня.

май имаше някакъв овнешки бут,дето се мариноваше 3 дена Crazy

# 27
  • Мнения: X
тази тема ми напомни една книга, четена доста отдавна, поне преди 10 години

ще се радвам, ако помогнете за заглавието (не го помня вече)
във всяка глава имаше рецепти и то доста интересни
разказваше се за живота на една латиноамериканка, но не помня в точно коя държава
помня, че имаше пълнени чушки с орехов сос
и някаква специална сватбена торта

дано някой се сети
рецептите бяха уникални

йес, намерих я
ето:
http://knigibg.com/book_inside.php?book_id=3457
ето и рецептата: http://griboedov.wordpress.com/2007/10/22/chiles-en-nogada/

мерси още веднъж за темата
помогна ми са си спомня тази чудесна книга

# 28
  • Мнения: 505
Книгата е "Като гореща вода за шоколад"

# 29
  • Мнения: X
Книгата е "Като гореща вода за шоколад"
maxima, благодаря ти
май заедно сме писали, а  Mr. Green

важното е, че се намери книгата заедно с рецептата
но изглежда много сложно
когато съм на кеф ще я пробвам

Общи условия

Активация на акаунт