Гулаш с кнедли от бекон на фелдкурата Ото Кац
- 1кг телешко месо от предницата - леко прошарено
- 120 г мас
- 350г лук
- 50 червен пипер
- 100г доматено пюре
- 150г брашно
- 50 г чесън
- 100г кренвирши
- 50 г люти чушлета
- 0,5 л. бира (най-добре Пилзенска)
- сол, черен пипер, майорана, ким и 200 мл телешки бульон
Нарязваме месото на късчета и запържваме в маста. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и изваждаме с решетъчна лъжица. В същата мазнина запържваме лука до тъмно златисто и прибавяме доматеното пюре и червеният пипер. Оставяме за кратко още на мазнина и заливаме с половината от бульона. Изчакваме да заври, прибавяме част от чесъна, ким и връщаме изпърженото месо и лютите чушлета. Заливаме с половината от приготвената бира - задушаваме до омекване. Изваждаме омекналото месо, а завираме останалият сос, така че да остане на мазнина. Поръсваме брашното и го запържваме. После доливаме останалата част от бульона като бъркаме непрестанно с тел за разбиване на яйца. Накрая прибавяме и останалата част от бирата. Този сос оставяме да се вари поне 20 мин. прибавяме останалият чесън, сол, майораната и черният пипер и през цедник заливаме с него месото. Готовият гулаш се украсява с кренвирши, свежи зеленчуци и се сервира с кнедлите от бекон.
Кнедли от бекон
- 75 г пушен бекон (цяло парче)
- 50g сланина
- 700г сух бял хляб
- 100г грис
- 2 яйца
- 250мл прясно мляко
- 50g мас
- 100г лук
- сол, черен пипер, и настъргано индийско орехче.
Пушеният бекон се сварява предварително. После се реже заедно със сланината на малки късчета и заедно със ситно нарязания лук се изпържва в мастта. Накисваме сухия хляб в млякото, прибавяме яйцата, изпърженият бекон, сланина и лук, сол, пипер, индийско орехче и гриса и омесваме тесто. Оставяме го да се отпусне за около 10 мин. От така приготвеното тесто оформяме топки (всяка около 100г) и варим в предварително приготвена леко вряща, осолена вода - 25-30 минути. Готовите кнедли заливаме с разтопена мас и при поднасяне разделяме на половина.
Изглежда така:
Частно казано никога не бих го направила този гулаш дори и само поради огромните количества мас и сланина които се използват. И все пак чехите си падат по такива блюда и маста присъства често на трапезата им!
Мисля че, май интереса към рецептите на Швейк ще намали след тази рецепта
И все пак ако ви интересува някаква определена рецепта, ще се радвам да помогна!