Майчинството счетоводно - 6

• 67 974
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 135
  • В полите на Пирин планина
Може ли тук един въпрос за детските надбавки? Счетоводителката на фирмата, в която съм на трудов договор (по майчинство съм в момента) ми каза, че изплащали детските надбавки накуп със задна дата. Става въпрос за следното - синът ми е роден на 2-ри юни миналата година. Съответно имахме подадени документи и получавахме детски до май тази година. Обаче счетоводителката ми забави бележката, която се подава в социалните, мъжът ми междувременно смени 2 работи и де факто събрах нужните документи едва тази седмица. Но днес от социалните ме върнаха и казаха, че трябват нови бележки една година назад до октомври тази година и парите от юни до октомври ги губим, защото не сме подали документите веднага след като е свършил предишния период. Вярно ли е наистина? Нещо ново ли е, или счетоводителката ни е неосведомена? Благодаря предварително!

Не е нищо ново, уви. Щом изтече срокът на дейставие на предишната декларация и няма подадена нова губиш право на детски. То се възобновява от месеца на подаване на нова декларация.

# 136
Отново здравейте!
Замислих се днес тъй като се осигурявам като земеделски производител, моя позната също, но ми сподели че макар да е родила и да е в майчинство вече половин година продължава да внася осигуровки, макар и в по малък размер. Мислих си, нали когато майката е в майчинство държавата я осигурява, как стоят всъщност нещата?  newsm78

Изтеглям си въпроса напред че замина нататък без отговор, само едно майче изказа предположение. Някой знае ли как стоят нещата?

На практика щом излезеш в болничен за бременност и раждане, а после и за отглеждане на дете ти прекратяваш дейност като зем. производител. През този период дължиш само здравни осигуровки.  Ако продължаваш да упражняваш такава или я възобновиш от някакъв момент нататък, то дължиш отново осигуровки.

# 137
  • София
Много благодаря!

# 138
Отново здравейте!
Замислих се днес тъй като се осигурявам като земеделски производител, моя позната също, но ми сподели че макар да е родила и да е в майчинство вече половин година продължава да внася осигуровки, макар и в по малък размер. Мислих си, нали когато майката е в майчинство държавата я осигурява, как стоят всъщност нещата?  newsm78

Изтеглям си въпроса напред че замина нататък без отговор, само едно майче изказа предположение. Някой знае ли как стоят нещата?

На практика щом излезеш в болничен за бременност и раждане, а после и за отглеждане на дете ти прекратяваш дейност като зем. производител. През този период дължиш само здравни осигуровки.  Ако продължаваш да упражняваш такава или я възобновиш от някакъв момент нататък, то дължиш отново осигуровки.
  bouquet
Много ти благодаря!

# 139
  • Sofia
Много благодаря за информацията която получих предния път.  Heart Eyes
Имам още един въпрос:
Имам фирма ЕТ което  2006 и 2007 не развива дейност. Работя на друго място на трудов договор.
По ЕТ-то имам невнесени осигуровки за 2000 и 2001 год. Искам да попитам вярно ли е, че няма да ми превеждат нито болнични нито майчинство докато не си удържат осигуровките, които дължа. Получавам различна информация по въпроса а искам да съм наясно предварително.
Много благодаря.
понеже и мойто питане остана назад да го побутна и аз....

# 140
И аз искам да се присъединя към тези мами (бъдещи и настоящи), които изказаха благодарност на дамите, отговарящи на нашите въпроси.
Темата е изключително полезна и инициативата заслужава поздравления.
Аз самата още не съм писала с въпрос, но следя дискусиите и се чувствам доста по-информирана и комфортно с новите знания:-)
Благодаря за което.

# 141
Много благодаря за информацията която получих предния път.  Heart Eyes
Имам още един въпрос:
Имам фирма ЕТ което  2006 и 2007 не развива дейност. Работя на друго място на трудов договор.
По ЕТ-то имам невнесени осигуровки за 2000 и 2001 год. Искам да попитам вярно ли е, че няма да ми превеждат нито болнични нито майчинство докато не си удържат осигуровките, които дължа. Получавам различна информация по въпроса а искам да съм наясно предварително.
Много благодаря.
понеже и мойто питане остана назад да го побутна и аз....

Не мисля, че това може да стане. Единствено, ако има влязъл в сила акт от НОИ, който не си издължила може да се прибегне до принудително събиране на сумите.

# 142
Здравейте мами и аз имам един въпрос-живот и здраве от 20 февруари 2008 г. трябва да изляза 45 дни преди термина.
Въпроса ми е мога ли преди това да ползвам платения годишен отпуск от 20 дни за 2008г., който ми се полага, без да съм отработила годината както е нормално?

# 143
Здравейте мами и аз имам един въпрос-живот и здраве от 20 февруари 2008 г. трябва да изляза 45 дни преди термина.
Въпроса ми е мога ли преди това да ползвам платения годишен отпуск от 20 дни за 2008г., който ми се полага, без да съм отработила годината както е нормално?

Може, ако работодателят ти разреши.

# 144
Здравейте Peace Мисля,че тук е мястото да си задам въпроса.....Аз съм в болнични от 15.10 ще използвам максималния брой болнични дни до раждането( 6 април ) +онези 45 преди да родя (общо 180 дни ) веднага като  родя ли влизам в майчински и до 2 годишна възраст на детето ли са?Разбрах ,че се вдигат от 180 на 190 лв. но не съм наясно от самото раждане ли започва да тече този майчински период и от тогава ли започват да изплащат тези 190 лв?????

Ще съм благодарна ако някой може да ми разясни нещата по въпроса с болничните и майчинските!!!  bouquet

# 145
  • Козлодуй
Ами трябват ми конкретни цифри, а може да не иска да ги каже, затова. За да го изчислим и да видим кое ще е по-изгодно ми трябва брутното и нетното възнаграждение от м.06 до м.11вкл. Аз нямам нищо против да стане в темата

Chicco_r, изпращам ти справката, която имам от работодателя:

мес./год.          Бр. отраб.               Отпуск                   Брутно тр.               Всичко                 Нетно тр.
                            дни                       временна             възнагражд.            удръжки              възнагражд.
                                                         нетрудосп 
Януари,07               19                                453,00           98,55        354,45
Февруари, 07          20                                500,00          113,45        386,55
Март, 07                   22                                                      500,00          113,45        386,55
Април, 07                   20                                500,00          113,45        386,55
Май, 07                   20                                550,00          129,29        420,71
Юни, 07                   22                                550,00          129,29        420,71
Юли, 07                   16                   6             582,00          139,45        442,55
Август, 07                 3                  20            105,00          13,05        91,95
Септември, 07     -                  19                  -               -                            -
Октомври, 07            5                  18                       174,00           19,79        154,21

Последна редакция: пт, 16 ное 2007, 16:41 от pgzenga

# 146
Здравейте на всички.
Благодарим за голямата помощ която ни указвате в моментите когато ни трябва.

Сега по въпроса.
В кой нормативен акт мога да прочета условията за прием в детски ясли?

# 147
  • Beyond the Frontiers
Относно МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕТЕ ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ
ПОВЕЧЕ ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
(2) За деца, настанени за отглеждане в семейство на роднини и близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, молба-декларацията се подава от пълнолетен член на семейството по постоянния му адрес.
(3) Към молба-декларацията се прилагат следните документи:
1. (изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., бр. 71 от 2006 г.) удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията - за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения;

Имам въпрос, дали под тези брутни доходи се има предвид само трудовите брутни доходи или в тях влизат и изплатени обезщетения за временна неработоспособност и за бременност и раждане.
Мерси предварително

# 148
  • Бургас
Здравейте! Не съм прочела всички теми, така че може въпросът ми вече да е бил задаван, за което предварително се извинявам.
м.Март 2008 г изтича отпуската ми за отглеждане за дете до 2 г. Мисля 1-2 месеца преди това да го прекратя и да си пусна молба за нормалната ми платена отпуска, която до момента е в размер на 74 работни дни. Въпросът ми е какво ще получавам при този отпуск - реалната си заплата или....? Чух, че ако избера този вариант, трябва да се върна на работа поне за 1 седмица между двете отпуски, за да получавам реалната си заплата. Благодаря предварително!

# 149
СОБСТВЕНИК СЪМ НА ЕООД,КЪДЕТО РЕШИХ ДА СЕ САМООСИГУРЯВАМ ВЪРХУ 1100,00ЛВ ЗА ДА МОГА ДА ВЗЕМА ПО ГОЛЯМ РАЗМЕР ОБЕЗШЕТЕНИЕ ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ.И ОТ ЮНИ СЕ ОСИГУРЯВАМ ТАКА СЛЕД МЕСЕЦ ИЗЛИЗАМ В 45 ДЕНА БРЕМЕНОСТ И РАЖДАНЕ.ЗВАНАХ ДО НОИ ДА СЪМ СИГУРНА В ТОВА КОЕТО ПРАВЯ И ОТ ТАМ МИ СЕ НАВИКАХА ЧЕ ТРЯБВА ОСВЕН КАТО ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД ДА ДОКАЖА ЧЕ СЪМ ГО ПОЛУЧИЛА  И НЕТО.ЕДИН РЕВИЗОР ОТ НОИ МЕ ПОСЪВЕТВА ДА СИ ГИ ИЗПИША С РАЗПИСКА ЗА ЛИЧЕН ТРУД И ДА СИ ГИ ОБЛОЖА АВАНСОВО С 15% ДАНЪК.СПОРЕД ВАС ТОВА ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ НЕ МОГА ДА СИ ИЗТЕГЛЯ ПО ВИСОКИЯ РАЗМЕР НА БОЛНИЧНИТЕ А ПОСЛЕ И МАЙЧИНСТВОТО.ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ.

Значи трябва да направиш нещо като граждански договор, по който ще дължиш само авансовия данък 15%, след като минеш 2400лв. доход от началото на годината. Може да си ги "изплатиш" ноември за месеците от юни насам.

Общи условия

Активация на акаунт