Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как ще се отрази втората ми бременност на моята заетост и обезщетения? На каква база ще се изчислява болничният ми и какво се случва с допълнителните 180 лв., които получавам в момента?
Какъв ще бъде размерът на осигуровките, ако ме назначат на по-висока заплата във втората компания?
Какво се случва с обезщетението за гледане на дете след изтичането на 315 дни и как се изчислява?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как ще се отрази втората ми бременност на моята заетост и обезщетения? На каква база ще се изчислява болничният ми и какво се случва с допълнителните 180 лв., които получавам в момента?
След като излезете в отпуск по майчинство за второто си дете, ще имате право на половината от обезщетението за бременност и раждане на вашето първо дете до навършване на 2-годишна възраст, заедно с обезщетението за бременност и раждане. Това важи само ако двата вида обезщетения се припокриват и не сте прекратили отпуска по майчинство за първото си дете.
-
Какъв ще бъде размерът на осигуровките, ако ме назначат на по-висока заплата във втората компания?
-
Какво се случва с обезщетението за гледане на дете след изтичането на 315 дни и как се изчислява?
След изтичането на 315 дни те ще получават фиксирана сума - до края на 2007 г. тя е 180 лв. Приложение №3 е Молба-декларация за ползване на отпуск за гледане на дете до 2 години. Обезщетението за гледане на дете след изтичането на 315 дни се изчислява въз основа на броя работни дни всеки месец, като дневното обезщетение се умножи по броя работни дни през този месец.
-
Какви са последствията, ако напусна работа без да се връщам на работа след изтичането на майчинството?
-
Какви са особеностите при изчисляването на обезщетението за самоосигуряващите се лица?