Майчинството счетоводно - 6

• 67 887
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 270
Ох, май програмата е "В подкрепа на майчинството".  Blush

# 271
Добро утро!
Имам едно питане. Термина ми е 31.01.2008 г. и ми се пада да изляза в 45-дневния болничен на 17 декември. Аз обаче искам да си изкарам годината до края. Има ли възможност болничният ми да се издаде от 01.01.2008 г. ?

# 272
zdraveite  Wink moje li niakoi da mi otgovori na vuprosa : Iskam da prehvurlia otpuskata za gledane na dete do 2 godishna vuzrast na muja mi. Kolko vreme triabva da ima otraboteno toi na trudov dogovor kum firmata v koiato e v momenta za da stane tova vuzmojno. Blagodaria predvaritelno   bouquet

# 273
Здравейте и от нас!

искаме да попитаме:

2.Ако напусна фирмата в която се водя на постоянен трудов договор,и започна работа в друга фирма пак на постоянен трудов договор,от къде ще ми изплащат 50% от майчинството,и ще ми го изплащат ли изобщо?
3.Свекърва ми в момента е безработна,но няма навършени 57 години ,на 55 е,и от общината са и казали,че не може да подаде документи за детегледачка,защото няма навършени 57 год,което означава,че нама как да и прехвърля на нея майчинството.Ако имате информация,дали мога да и прехвърля майчинството,ще съм Ви признарелна.
4.Как мога да разбера кога точно ми изтича майчинството,родила съм на 14.05.2006 г.
5.Имам ли право след като изтечат 2те години майчинство да изляза в 2 месечен платен отпуск,който не съм ползвала през тези 2 години,и ако имам право,какви точно документи трябва да пусна за да изляза в платен отпуск?

Извинявайте за множеството въпроси,но до сега не съм излизала в отпуск нито платен нито не платен,а съм на  трудов договор от 5 години,не са ме осигурявали социално и имах проблеми с получаването на майчинство и затова се надявам тук да намеря точните отговори

Благодаря ви предварително!  bouquet

# 274
  • В полите на Пирин планина
Добро утро!
Имам едно питане. Термина ми е 31.01.2008 г. и ми се пада да изляза в 45-дневния болничен на 17 декември. Аз обаче искам да си изкарам годината до края. Има ли възможност болничният ми да се издаде от 01.01.2008 г. ?

Принципно може. Според Наредбата за медицинска експертиза на неработоспособността, ако жената е работила болничният се издава по-късно. Неизползваните дни се губят, обаче. Времето, когато си работила се удостоверява от работодателя със служебна бележка. Консултирай се с наблюдаващия те гинеколог, защото много от тях не са в час и не искат да издават болничен лист по-късно от 45 дни преди термин. Освен това е възможно да имаш проблеми и при изплащането от НОИ, т.е. заради по-късното започване на болничния да ти забавят изплащането заради неразбории.

# 275
zdraveite  Wink moje li niakoi da mi otgovori na vuprosa : Iskam da prehvurlia otpuskata za gledane na dete do 2 godishna vuzrast na muja mi. Kolko vreme triabva da ima otraboteno toi na trudov dogovor kum firmata v koiato e v momenta za da stane tova vuzmojno. Blagodaria predvaritelno   bouquet

Достатъчен е и един отработен ден, но трябва да има поне 6 месеца осигурителен стаж до сега / през живота си / .

# 276
Здравейте и от нас!

искаме да попитаме:

2.Ако напусна фирмата в която се водя на постоянен трудов договор,и започна работа в друга фирма пак на постоянен трудов договор,от къде ще ми изплащат 50% от майчинството,и ще ми го изплащат ли изобщо?
3.Свекърва ми в момента е безработна,но няма навършени 57 години ,на 55 е,и от общината са и казали,че не може да подаде документи за детегледачка,защото няма навършени 57 год,което означава,че нама как да и прехвърля на нея майчинството.Ако имате информация,дали мога да и прехвърля майчинството,ще съм Ви признарелна.
4.Как мога да разбера кога точно ми изтича майчинството,родила съм на 14.05.2006 г.
5.Имам ли право след като изтечат 2те години майчинство да изляза в 2 месечен платен отпуск,който не съм ползвала през тези 2 години,и ако имам право,какви точно документи трябва да пусна за да изляза в платен отпуск?

Извинявайте за множеството въпроси,но до сега не съм излизала в отпуск нито платен нито не платен,а съм на  трудов договор от 5 години,не са ме осигурявали социално и имах проблеми с получаването на майчинство и затова се надявам тук да намеря точните отговори

Благодаря ви предварително!  bouquet

Ако напуснеш настоящия си работодател ще получаваш обезщетение 50 % от новия работодател.

Щом свекърва ти е безработна нека се регистрира в Бюро по труда, ако не е регистрирана. Тогава можеш да я наемеш да гледа детето ти по програмата "В подкрепа на майчинството".

Отпускът ти за отглеждане на детет до 2 год. възраст изтича на 13.05.2008 година.
След това можеш да ползваш неизполвания платен годишен отпуск. Пуска се молба до работодателя.

# 277
Super burz otgovor poluchih ot teb Incandescent mnogo blagodaria . Dobre che ima takuv forum za nas maikite che az se lutam tuka iz neta i tursia sama otgovori  Crazy a sega mi predstoi vrushtane na rabota sled 9 te meseca i polojenieto se okaza dosta slojno v firmata mi nikoi nishto ne znae  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 278
Здравейте искам да попитам излизам в болничен 45 дена преди раждане на 28.11 в такъв случай ноември влиза ли в базата за определяне на майчинството?
Благодаря за отговора.

# 279
Incandescent moje li da te popitam oshte neshto (vuznikvat mi tuka edni vuprosi taka kato si mislia newsm78) : imash li predstava kakvi dokumenti i kude triabva da se podadat i kakuv e reda za prehvurlianeto na otpuskata za gledane na deteto do 2 g. vuzrast ot bashtata. poneje shte hodia do firmata da si doopravia neshtata (che ot 7. 01. shte triabva da rabotia) i bih iskala da sum naisno predi tova da ne me precakat neshto  #Crazy

# 280
Здравейте искам да попитам излизам в болничен 45 дена преди раждане на 28.11 в такъв случай ноември влиза ли в базата за определяне на майчинството?
Благодаря за отговора.
не влиза. ако доходът за ноември е добър, помоли гинекологът да ти запише по- късен термин с три дни и да излезеш в болничен на  1.12. така ноември ще се взема при изчисляване на обезщетението

# 281
Здравейте,
Искам да попитам за декларацията за детските . Давам бележка от работодателя и от работодателя на съпруга. Но през бременността си съм била и много дни болнични.
Трябва ли да давам някаква бележка от нои за болничните които съм получавала и ако да кой трябва да я изиска -аз или работодателя?

# 282
Благодаря Ви много за отговора!

Да сте ни живички и здравички!

Целувки от Кари и мама! Heart Eyes
  bouquet

# 283
Incandescent moje li da te popitam oshte neshto (vuznikvat mi tuka edni vuprosi taka kato si mislia newsm78) : imash li predstava kakvi dokumenti i kude triabva da se podadat i kakuv e reda za prehvurlianeto na otpuskata za gledane na deteto do 2 g. vuzrast ot bashtata. poneje shte hodia do firmata da si doopravia neshtata (che ot 7. 01. shte triabva da rabotia) i bih iskala da sum naisno predi tova da ne me precakat neshto  #Crazy

Много моля - пиши на кирилица / това е и едно от правилата във форума / - чете се по-лесно Peace

Инициатор на процедурата по предоставянето на отпуск за отглеждане на дете е правоимащото лице, указано в някоя от шестте обособени в разпоредбите на чл. 164, ал. 1 и 3 и чл. 167 КТ категории / в случая - си ти - майката /. Съгласно чл. 46, ал. 1 НРВПО, отпускът се ползва след представяне на заявление, облечено в писмена форма и адресирано до работодателя (предприятието).
Работодателят е длъжен да разреши ползването на отпуска от посочената в заявлението дата. На практика неговото разрешение е облечено във формата на писмен акт (заповед).
Единствената хипотеза, в която работодателят може да откаже предоставянето на отпуск за отглеждане на дете, е когато заявителят не притежава качеството правоимащо лице, по смисъла, вложен в текста на чл. 164, ал. 1 и 3 или по чл. 167 КТ. Той следва да мотивира своя отказ и незабавно за уведоми лицето, което го е поискало, за своето окончателно решение.
Когато писменото заявление се подава от майката (осиновителката), към него се прилага декларация в свободен текст, че детето не е настанено в детско заведение и че майката не е дала съгласието си отпускът да се ползва от бащата, както и копие от акта за раждане на детето.
В случай че отпускът за отглеждане на дете ще се ползва от друго правоимащо лице, като приложение към заявлението се оформят следните документи:
- декларация за ползване на отпуск по чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда от бащата (осиновителя) или от един от родителите на майката (осиновителката) или на бащата (осиновителя), в случай че майката предостави съгласието си за това обстоятелство;
- справка по образец от предприятието, в което работи майката (бащата, настойникът).
Декларациите и справките се изготвят в два екземпляра, всеки от които се съхранява в личните досиета на деклараторите в съответното предприятие.
В тази хипотеза заявлението се подава от лицето, което ще ползва отпуска за отглеждане на дете със съгласието на майката (осиновителката). Тя разполага с възможността във всеки един момент да оттегли своето съгласие с писмено заявление, адресирано до предприятието, в което работи, и да продължи да го ползва лично. В този случай към заявлението се прилага декларация, подписана от майката, че детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка (чл. 46, ал. 4 НРВПО).
Правоимащите лица, определени в чл. 164, ал. 3 КТ могат по своя инициатива да прекратят ползването на отпуска за отглеждане на дете със заявление, облечено в писмена форма и адресирано до предприятието, в което работят.

# 284
Здравейте,
Искам да попитам за декларацията за детските . Давам бележка от работодателя и от работодателя на съпруга. Но през бременността си съм била и много дни болнични.
Трябва ли да давам някаква бележка от нои за болничните които съм получавала и ако да кой трябва да я изиска -аз или работодателя?

Ако това са болнични от 2007 година, то информацията се получава служебно от НОИ в Дирекция Социално подпомагане. Иначе за предходни периоди / от 2006 / се вписва от работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт