Майчинството счетоводно - 6

• 68 518
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, дъщеря ми е на 1г. и 5м. в момента съм в майчинство, но ще започвам работа на ново място, въпросът ми е дали има значение за изплащането на 50% майчински точно какъв договор ще сключим с новият ми работодател, т.е. трябва ли да е безсрочен. Извинявайте ако въпросът е задаван прочетах доста назад но е възможно и да съм пропуснала нещо по темата.

Мисля че този въпрос не е задаван - няма значение видът на договора. Стига да е трудов, а не граждански.

# 466
здравейте, сега се  чудя аз пак тези 50% от майчинството, след 315те дни ли се получават и директно от НОИ ли  се превеждат по сметка ?Освен декларация за това, работодателят какво трябва да подаде към НОИ?мерси

Както си ги получавала досега.
Завареното положение - от работодателя, тазгодишните - от НОИ.

# 467
Здравейте! Може би малко прибързвам с въпроса си,но ме интересува знае ли някой дали със сигурност е гласувано в бюджета за 2008г. еднократната помощ за раждане на второ дете да е 600лв. или за сега това е само проект.

# 468
  • В полите на Пирин планина
Здравейте  имам  следният  въпрос  имам  син  на 4  месеца  живот и  здраве  април  изтичат  315  дни  и  трябва  да  подам  документи  за  майчинство   но аз  мисля  да  започвам  работа  веднага  след  изтичането  на  тези  дни  ще  имам ли  право  на  половината  майчинство  и  какви  документи  се  изискват   и  още  нещо  ако  ползвам  годишния  си  платен  отпуск  имам  ли  право  на това  майчинство Благодаря  ви  предварително

Да - имаш право на 50 % от обезщетението за отглеждане на дете, от ползването на който отпуск се отказваш. Подава се молба-декларация до работодателя - Прил. 4 към чл. 5 от Наредбата за обезщетенията. Работодателят я представя в НОИ и от там получаваш обезщетението фдо навършване на две години на детето ти.

# 469
Стики Благодаря за отговора   bouquet

# 470
В майчинство съм от февруари т.г. струва ми се логично декларацията по чл. 21 ал. 8 за данъчно облекчение за деца да бъде подадена от мъжа ми ,защото на него са му удържали повече данък през годината, но моля за потвърждение от вас. И понеже имаше такъв въпрос "Кой да подаде декларацията от двамата родители при майчинство?"и отговора беше "При който е по- изгодно!" - може ли някой да разиграе с примерни цифри приспадането и преизчисляването на данъка, за да могат всички да си помогнат при решението  кой точно от двамата родители  да я подаде. Защото ако майката е излязла по майчинство към края на годината и е била осигуряване на висока заплата а мъжа на много по-ниска мисля че ще трябва да се смята за да се разбере кой от двамата... благодаря от името на всички, който са в тази ситуация....  

# 471
Така според моето скромно разбиране  Embarassed излиза, че на базата на болничните ще ми се смята обезщетението, така ли??? newsm78 Т.е. 90% на 80% болничен? Правилно ли съм го разбрала накрая??
Incandescent много ти благодаря и се радвам, че ви има да помагате.   bouquet  Hug

Не - от тази година се взема не размерът на предходното обезщетение, а доходът, от който то е изчислено, т.е. на практика това са заплатите от 6-те месеца, преди да излезеш в болничен за проблемна бременност. Ще вземаш в общи линии средно колкото и до сега на месец, като зависи от броя на рабтоните дни в периода.
Добре де.... newsm78 а като се има предвид, че болничния ми за проблемна бременност сега го прекъсвам с тази седмица отпуска ...как тогава ще ми се смятат??? За тези 6 месеца назад да не се окаже, че само тази седмица ми се явява като доход??? Оооо колко сложно е всичко. И всъшност тези 6 месеца назад започват от 4.12 ( от болничния за раждане) или от кога???
Благодаря. Hug

По-назад, мисля, беше питала същото нещо и ти отговорих, ама - нека отново:
6 месеца се броят като цели, а не от датата на издаване на болничния лист. Периода е м.06.2007 - м. 11.2007. За целия период се вземат доходите, а не само възнаграждението за платен отпуск - спокойно. В сайта на НОИ можеш да видиш, ако имаш ПИК, колко ти е осигурителния доход за времето в болничен за проблемна бременност.

# 472
Здравейте,имам и аз въпрос.Студентка съм редовно обучение,но съм бременна и ще прекъсвам.Имам ли право на 9 месеца болнични,понеже 2 години съм осигурявана от университета?
Ако нямам право,какво ще ме посъветвате да направя?

Осигурена си само здравно. Имаш ли някакъв осигурителен стаж? Ако - не, то трябва да набереш поне 6 месеца такъв и да си осигурено лице към момента на излизане в болничен, за да получаваш обезщетение.
Имам 5 месеца стаж,сега ако започна фиктивно някаде и си внасям осигуровките,Април ще мога ли да ползвам болнични?Общия ми стаж ще стане около 10 месеца,но прекъсван,има ли условие да е непрекъснат?
Питам за да знам струва ли си да го направя това...?

# 473
Здравейте!Мога ли по време на болничен ,да подам предизвестие за напускане,т.е.ако целия декември съм болничен,може ли в същия този декември да ми те4е предизвестието занапускане което е 1 месец?
Ще съм ви много благодарна ако ми отговорите!

# 474
Здравейте,имам и аз въпрос.Студентка съм редовно обучение,но съм бременна и ще прекъсвам.Имам ли право на 9 месеца болнични,понеже 2 години съм осигурявана от университета?
Ако нямам право,какво ще ме посъветвате да направя?

Осигурена си само здравно. Имаш ли някакъв осигурителен стаж? Ако - не, то трябва да набереш поне 6 месеца такъв и да си осигурено лице към момента на излизане в болничен, за да получаваш обезщетение.
Имам 5 месеца стаж,сега ако започна фиктивно някаде и си внасям осигуровките,Април ще мога ли да ползвам болнични?Общия ми стаж ще стане около 10 месеца,но прекъсван,има ли условие да е непрекъснат?
Питам за да знам струва ли си да го направя това...?

Няма значение дали е прекъснат или не стажа. Април без проблем ще ползваш болничен и ще получаваш обезщетение.

# 475
Здравейте!Мога ли по време на болничен ,да подам предизвестие за напускане,т.е.ако целия декември съм болничен,може ли в същия този декември да ми те4е предизвестието занапускане което е 1 месец?
Ще съм ви много благодарна ако ми отговорите!

Да - може.

# 476
Имам следия въпрос към вещите по въпросите за осигуряването. Искам да се осигурявам на по-висок доход през 6-те месеца предхождащи 45-те дни болнични. Работя на постоянен трудов договор с ниска заплатата. Мога да се водя фиктивно и на работа във фирма по втори трудов договор. В такъв случай кой осигурителен доход се взема предвид - по основния или по допълнителния трудов договор или се сумират осигуровките и по двата. Или да си пусна неплатен по основния договор и да се водя само по допълнителния? Много се двоумя как да постъпя, че да не се ощетя сама или да не внасям пари на вятъра. Благодаря Ви предварително за отделеното време и отговорите  Laughing

# 477
Имам следия въпрос към вещите по въпросите за осигуряването. Искам да се осигурявам на по-висок доход през 6-те месеца предхождащи 45-те дни болнични. Работя на постоянен трудов договор с ниска заплатата. Мога да се водя фиктивно и на работа във фирма по втори трудов договор. В такъв случай кой осигурителен доход се взема предвид - по основния или по допълнителния трудов договор или се сумират осигуровките и по двата. Или да си пусна неплатен по основния договор и да се водя само по допълнителния? Много се двоумя как да постъпя, че да не се ощетя сама или да не внасям пари на вятъра. Благодаря Ви предварително за отделеното време и отговорите  Laughing

Принципно, ако продължаваш да работиш няма как да се водиш "в неплатен" отпуск. Можеш да сключиш втори трудов договор. Обезщетение ще получаваш чрез двамата си работодатели.

# 478
В майчинство съм от февруари т.г. струва ми се логично декларацията по чл. 21 ал. 8 за данъчно облекчение за деца да бъде подадена от мъжа ми ,защото на него са му удържали повече данък през годината, но моля за потвърждение от вас. И понеже имаше такъв въпрос "Кой да подаде декларацията от двамата родители при майчинство?"и отговора беше "При който е по- изгодно!" - може ли някой да разиграе с примерни цифри приспадането и преизчисляването на данъка, за да могат всички да си помогнат при решението  кой точно от двамата родители  да я подаде. Защото ако майката е излязла по майчинство към края на годината и е била осигуряване на висока заплата а мъжа на много по-ниска мисля че ще трябва да се смята за да се разбере кой от двамата... благодаря от името на всички, който са в тази ситуация....  

Честно казано ми е малко трудно да си измисля пример. Ако някой ми даде данни ще изчисля подробно и ще сложа отговор в темата.
В твоя случай ти имаш облагаем доход само за един месец и при годишното изравняване за 2007 год. така или иначе ще ти бъде възстановен платения авансов данък.
Нека съпругът ти подаде декларация.

Последна редакция: ср, 28 ное 2007, 11:28 от Incandescent

# 479
Здравейте! Може би малко прибързвам с въпроса си,но ме интересува знае ли някой дали със сигурност е гласувано в бюджета за 2008г. еднократната помощ за раждане на второ дете да е 600лв. или за сега това е само проект.

Законът още не е обнародван.

Общи условия

Активация на акаунт