Майчинството счетоводно - 6

• 68 600
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 510
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,

имам следния въпрос: Осигурявам се от март месец. От 18 август обаче излязох в болнични 45 дни преди термин. Тъй като края на 6 месец се пада края на август, счетоводителката ми обясни, че последните 12 дена от август ще ми ги смятат на мин. работна заплата, а не на заплатата, на която се осигурявам.

Започнах да получавам болничните от НОИ, но до сега съм получила за септември и октомври, за тези 10 дена от август не. Станала ли е грешки или дните от август няма да м ги изплатят?

Няма да ви ги платят, защото не сте имали 6 месеца стаж.

# 511
Здравейте!Имам въпрос за семейното подоходно облагане.Може би многократно сте отговаряли,но не ми е възможно да изчета всичко. На първи февруари тази година започнаха да текат 315-те дни.През януари бях в платен отпуск.Имам ли право да се възползвам от семейното подоходно облагане и какво трябва да направя?Знам,че трябва единият от родителите да подаде декларация,че ще се възползва,а другият-че няма да го направи.По ред причини ако имаме право на това,от него мога да се възползвам само аз,т.е.съпругът ми не може да подаде декларация,че ще се възползва.Моля обяснете ми,при положение,че де факто съм се водила на работа само 1 месец,нищо,че съм била в отпуск,мога ли да се възползвам?Благодаря предварително!  bouquet

Можете ако ви е удържан данък за този доход

# 512
Привет, чудесна тема, много полезни съвети   bouquet
При мен случаят е такъв - родих моето бебче, преди да изляза в 45 дни отпуск преди термин - термин 01.01.08, от 16.11 трябваше да изляза, а аз родих на 13.11. и директно ми пуснаха 42 дни болничен след раждане.
Въпроса ми е какво става с тези 45 дни преди раждане - имам ли право на тях или не?
Мерси предварително  Hug

Според мен след изтичане на този болничен педиатъра трябва да ви даде болниче за разликата 135-42 дни

# 513
Искам да попитам за детските надбавки сега ли да подам документите или да изчакам до януари Боби го родих на 25 октомври Мисля че януари се подават нови декларации и ако е така да изчакам до тогава за един месец не си заслужава

Ако не подадете до края на този месец ще изгубите сумата за него. Всеки подава декларация когато реши, няма определен период за подаване

# 514
  Здравейте и от мен! Аплодисменти за отговорите, но аплодисменти и за въпросчетата ! newsm78
  Аз си мислех, че само при мен се получават сложни казуси?
  От самото начало на бременноста си се сблъсквах с какви ли не перипети, но много обичам да правя това, което става трудно. Сега съм изправена пред поредния си казус, моля дайте съвет и отговор!
  Смятам да се връщам на работа след изтичане на 315-те дни / около 10 април/. По план график детенце ще гледа моята майка, която е самоосигуряващ се но само за пенсия / осигурява се на по-малкият процент от 12 години/. Посъветваха ни да започне от 01,2008г. / то и по-рано не може/ да започне осигуряване и за болничен за да няма проблем с прехвърляне на майчинството до 2-та година на детето.
  Ще възникнели проблем при майками имайки в предвид, че едва само три месеца тя се е осигурявала и за болнични????
   Предварително благодаря на момичетата, които могат да вземат отношение.bouquet:  bouquet  bouquet  bouquet

# 515
Собствениците и съдружниците във фирми не могат да взимат прехвърлено обезщетение за гледане на дете. Трябва да работят на трудов договор.  Sad

# 516
Много благодаря за бързия отговор  Hug Златни сте, момичета   bouquet  bouquet  bouquet

# 517
Здравейте, можете ли да ми кажете на какви обезщетеня имам право, в случай, че закрият фирмата, в която работя, а детето ми е на 1 г. и 11 мес. Майчинството ми е прехвърлено на бабата. Работя на безсрочен трудов договор, в който не е упоменато нищо конкретно при ликвидация.
Вярно ли е, че отделно от работодателя бюрото по труда може да ми изплаща в продължение на 4 месеца 90 процента от брутната заплата? Как стои въпросът с 6-мес. неплатен отпуск, на който има право майката ?

Много благодаря предварително.

# 518
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, можете ли да ми кажете на какви обезщетеня имам право, в случай, че закрият фирмата, в която работя, а детето ми е на 1 г. и 11 мес. Майчинството ми е прехвърлено на бабата. Работя на безсрочен трудов договор, в който не е упоменато нищо конкретно при ликвидация.
Вярно ли е, че отделно от работодателя бюрото по труда може да ми изплаща в продължение на 4 месеца 90 процента от брутната заплата? Как стои въпросът с 6-мес. неплатен отпуск, на който има право майката ?

Много благодаря предварително.

Ако те съкратят от фирмата можеш да се регистрираш на Бюрото по труда, но правото на отпуск за отглеждане на дете се прекратява за теб и за лицето, на което си го прехвърлила, т.е. вашата баба спира да ползва такъв отпуск. Продължителността на получавае на обезщетение за безработица зависи от общия ти трудов стаж. Размерът на обезщетението е 60 % от осигурителния ти доход, но не повече от 180 лева / 190 - през 2008 год. /. Неплатеният отпуск е за отглеждане на дете до 8 год. възраст, т.е. докато детето ти стане на 8 год. можеш да го ползваш на цяло или на части, но трябва да си на трудов договор, а не безработна.

# 519
Собствениците и съдружниците във фирми не могат да взимат прехвърлено обезщетение за гледане на дете. Трябва да работят на трудов договор.  Sad

Благодаря ти Cry !! Напълно сигурна ли си в това, защото нямам много време и трябва да си подредя нещата.
  Тя нали ще преустанови временно дейността на фирмата.??
  В такъв случай, дали е възможно да преустанови временно дейноста на фирмата и се регистрира, като безработна /мисля, че има право на това/, дали бих могла да я наема като детегледачка от бюрото по труда.
  Те и моите вариянти са все едни...................
  Помогнете!!!!

# 520
Благодаря за бързия отговор. Правилно ли съм те разбрала, че от момента в който ме съкратят работодателя не ми изплаща нищо, а бюрото по труда ми изплаща само по 180-190 лв. месечно?

# 521
Благодаря за бързия отговор. Правилно ли съм те разбрала, че от момента в който ме съкратят работодателя не ми изплаща нищо, а бюрото по труда ми изплаща само по 180-190 лв. месечно?

Да - щом те съкратят трудовото ти правоотношение е прекратено и работодателят има единствено задължение, ако в рамките на 30 дни след съкращението не си намериш работа да ти изплати обезщетение в размер на една брутна заплата по чл. 222 от КТ.

# 522

Благодаря ти Cry !! Напълно сигурна ли си в това, защото нямам много време и трябва да си подредя нещата.
  Тя нали ще преустанови временно дейността на фирмата.??
  В такъв случай, дали е възможно да преустанови временно дейноста на фирмата и се регистрира, като безработна /мисля, че има право на това/, дали бих могла да я наема като детегледачка от бюрото по труда.
  Те и моите вариянти са все едни...................
  Помогнете!!!!

Добре, а защо не назначите въпросния съдружник на трудов договор във фирмата?

# 523
Това е ужасно, но пак много ти благодаря за бързината с която ми отговаряш. Последен въпрос. Няма ли нещо такова като 4 месеца , в които получаваш 90 процента от брутната си заплата от бюрото по труда?

# 524
Това е ужасно, но пак много ти благодаря за бързината с която ми отговаряш. Последен въпрос. Няма ли нещо такова като 4 месеца , в които получаваш 90 процента от брутната си заплата от бюрото по труда?

По-горе ти писах колко е обезщетението за безработица и че срокът на вземането му зависи от общия ти трудов стаж до сега - може 4 месеца , може и 12 месеца да вземаш такова.

Общи условия

Активация на акаунт