Майчинството счетоводно - 6

• 68 179
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 825
       Incandescent ,благодаря  за изчерпателния отговор.
     Мислех че съм подготвена,но се чувствам гадно и се бях притеснила .Дано пък всяко зло е за добро .

# 826
имам следния въпрос- Не съм цяла година била във майчинство трябва ли да пускам декларация за данъчни облекчения?

# 827
  • В полите на Пирин планина
имам следния въпрос- Не съм цяла година била във майчинство трябва ли да пускам декларация за данъчни облекчения?

Ако имаш облагаеми доходи и удържан данък - да.

# 828

била съм в болничен по време на бремеността.

# 829
НЯКОИ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ДАДЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО МАЙЧИНСТВО И БОЛНИЧНИ.ЩЕ ВИ ОПИША СЛУЧАЯТ СИ.НАЗНА4ЕНА СЪМ НА ТРУДОВ ДОГОВОР ,НО ОТ 2 ГОД. СЪМ В МАИ4ИНСТВО,КАТО ВЪВ МОМЕНТА СИ ПУСНАХ ЕДНАТА ГОДИНА НЕПЛАТЕНА НА КОЯТО ИМАМ ПРАВО.ВОДЯТ ЛИ МИ СЕ В МОМЕНТА ОСИГУРОВКИ И ТРУДОВ СТАЖ И АКО СЕГА ЗАБРЕМЕНЕЯ КАКВО МАИ4ИНСТВО ЩЕ ПОЛУ4АВАМ-,90%ОТ ЗАПЛАТАТА МИ ,КОЯТО СЪМ ПОЛУ4АВАЛА ПРЕДИ,-КОЯТО ПОЛУ4АВАТ В МОМЕНТА МОИТЕ КОЛЕЖКИ СЛЕД УВЕЛИ4ЕНИЕТО ПРЕЗ ТЕЗИ 3 ГОДИНИ   В КОИТО АЗ БЯХ В МАИ4ИНСТВО ИЛИ- 90% ОТ МАИ4ИНСТВОТО МИ КОЕТО БЕШЕ 180ЛВ.И ДАЛИ ТЕЗИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА НЕПЛАТЕНА БИХА МЕ ОЩЕТИЛИ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БРЕМЕННОСТ СЕГА.ЗНАЯ 4Е Е МАЛКО ОБЪРКАНО НО СЕ НАДЯВАМ НЯКОИ ДА МОЖЕ ДА МЕ ИНФОРМИРА,ЗАЩОТО НЕ СЪМ НАЯСНО С ТЕЗИ НОВИ ПРОМЕНИ И ИЗ4ИСЛЕНИЯ.

# 830
Incandescent, много благодаря    bouquet

# 831

била съм в болничен по време на бремеността.

Следователно нямаш удържани данъци и няма какво да ти върнат по семейното подоходно облагане.

# 832
Incandescentблагодаря ти много  bouquet

# 833
НЯКОИ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ДАДЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО МАЙЧИНСТВО И БОЛНИЧНИ.ЩЕ ВИ ОПИША СЛУЧАЯТ СИ.НАЗНА4ЕНА СЪМ НА ТРУДОВ ДОГОВОР ,НО ОТ 2 ГОД. СЪМ В МАИ4ИНСТВО,КАТО ВЪВ МОМЕНТА СИ ПУСНАХ ЕДНАТА ГОДИНА НЕПЛАТЕНА НА КОЯТО ИМАМ ПРАВО.ВОДЯТ ЛИ МИ СЕ В МОМЕНТА ОСИГУРОВКИ И ТРУДОВ СТАЖ И АКО СЕГА ЗАБРЕМЕНЕЯ КАКВО МАИ4ИНСТВО ЩЕ ПОЛУ4АВАМ-,90%ОТ ЗАПЛАТАТА МИ ,КОЯТО СЪМ ПОЛУ4АВАЛА ПРЕДИ,-КОЯТО ПОЛУ4АВАТ В МОМЕНТА МОИТЕ КОЛЕЖКИ СЛЕД УВЕЛИ4ЕНИЕТО ПРЕЗ ТЕЗИ 3 ГОДИНИ   В КОИТО АЗ БЯХ В МАИ4ИНСТВО ИЛИ- 90% ОТ МАИ4ИНСТВОТО МИ КОЕТО БЕШЕ 180ЛВ.И ДАЛИ ТЕЗИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА НЕПЛАТЕНА БИХА МЕ ОЩЕТИЛИ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БРЕМЕННОСТ СЕГА.ЗНАЯ 4Е Е МАЛКО ОБЪРКАНО НО СЕ НАДЯВАМ НЯКОИ ДА МОЖЕ ДА МЕ ИНФОРМИРА,ЗАЩОТО НЕ СЪМ НАЯСНО С ТЕЗИ НОВИ ПРОМЕНИ И ИЗ4ИСЛЕНИЯ.

Първото, което ми прави впечатление е срокът на неплатения отпуск - имаш право на 6 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. възраст. Този отпуск се зачита за осигурителен стаж. Ако тези месеци влизат в базата за изчисление на обезщетение, то се взема минималната заплата, а не заплати за стари периоди.

# 834
  • варна
 Здравейте. Описвам накратко моя въпрос. ЕТ съм, досега се осигурявах на 220лв, но от 2.май 2008 ще изляза в болничен преди раждане и от ноември2007 се осигурявам върху 400лв. За цяла година обаче имам само 2-3 ф-ри за около 600 лв. Въпросът ми е трябва ли в месеците с по-високи осигуровки задължително да имам такъв доход. И другият въпрос- какво става в декларацията, когато авансовите осигурителни вноски са по-големи от облагаемия доход?
 Благодаря предварително.

# 835
А знаете ли, ако се върна на работа и със съгласието на работодателя започна на половин работен ден /докато малкия свикне с яслата и т.н./, ще получавам ли 50% от майчинството или го губя?

# 836
  • Русе
Здравейте момичета!Имам два въпроса -
Ако работодателят ми откаже да ми даде служебна бележка за доходите(за получаване на детски) има ли някоя институция ,която да ми предостави такава?
И колко е законният срок,в който работодателят може да ми задържи трудовата книжка след напускане на работа?
Предстои ми да напусна,а шефа е много проблемен,така че ще съм ви благодарна за отговорите.

# 837
  • БГ
моля за отговор  в болничен за отглеждане на дете съм,не са изтекли 315те дни/не съм заварено положение/ предстои ми сключване на тр. договор от 10.12. 07.с нов работодател,но ще подам молба за напускане към стария работодател с 1мес. предизвестие , считано от 16.01.08г./тогава ми изтичат 315те дни/ проблем ли е че договорите се застъпват ?ако  е проблем мога ли да подам молбата на 11.12. по взаимно съгласие, ако не -да се счита за предизвестие  времето до 16.01/когато трябва да съм на работа? мерси

# 838
Здравейте!
В момента съм в майчинство. От родилното ми дадоха един болничен лист и заедно с една декларация, че не съм оставила детето и т.н го дадох на счетоводителката. Знаете ли за колко дни е този болничен и имало някаква молба към работодателя която трябвало да подам и някаква друга декларация ама незнам кога.
Благодаря Ви.

# 839
Здравейте. Описвам накратко моя въпрос. ЕТ съм, досега се осигурявах на 220лв, но от 2.май 2008 ще изляза в болничен преди раждане и от ноември2007 се осигурявам върху 400лв. За цяла година обаче имам само 2-3 ф-ри за около 600 лв. Въпросът ми е трябва ли в месеците с по-високи осигуровки задължително да имам такъв доход. И другият въпрос- какво става в декларацията, когато авансовите осигурителни вноски са по-големи от облагаемия доход?
 Благодаря предварително.

Осигурителният доход не е величина зависима от приходите / чистия доход за месеца. Декларацията се попълва с конкретните вноски, които си правила и няма осигуровки за довнасяне.

Общи условия

Активация на акаунт