Коледа идва!

  • 120 560
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 480
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Хехе, много оригинално - нестандартно мислене има сина ти - да ти е жив и здрав!  bouquet

# 481
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ееех, като ви гледам момичета направо ме сърбят ръцете. Аз само щолена съм направила и нищо друго. Сега възникна проблем с детето, налага се операция , ходим по доктори, в понеделник заминаваме за София. Отпаднаха ми плановете за джинджифилови сладки и меденки тези дни. Дори и не знам дали ще празнуваме вкъщи. Е, ще направя сладки, ама малко по-късно тази година, за разлика от друга. Sad

# 482
  • Мнения: 269
Момичета, може и да сте го дискутирали , но аз прочетох цялата тема и не открих отговор но чуденката си. Тези ванилени изкушения по рецепта на Наталина Hug се правят с картофено нишесте. Днес търсих в Пикадили, но такова нещо не открих. В крайна сметка взех едно картофено сухо пюре и смятам да го смеля финно и да ползвам него.
Дали ще стане така? И откъде, евентуално, бих могла да купя картофено нишесте? А ако го заменя с царевично или пшенично?
Помощ!

# 483
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Цитат на: fiflyashalink=topic=240784.msg5817836#msg5817836 date=1197119870
Момичета, може и да сте го дискутирали , но аз прочетох цялата тема и не открих отговор но чуденката си. Тези ванилени изкушения по рецепта на Наталина Hug се правят с картофено нишесте. Днес търсих в Пикадили, но такова нещо не открих. В крайна сметка взех едно картофено сухо пюре и смятам да го смеля финно и да ползвам него.
Дали ще стане така? И откъде, евентуално, бих могла да купя картофено нишесте? А ако го заменя с царевично или пшенично?
Помощ!


Здравей fiflyasha!

Не слагай никакво картофено пюре! Нишесте трябва да е!
Спокойно замени с царевично или пшенично нишесте! Тук чехите имат много картофи и затова правят картофено нишесте.  Wink

# 484
  • София
  • Мнения: 2 671
Момичета, може и да сте го дискутирали , но аз прочетох цялата тема и не открих отговор но чуденката си. Тези ванилени изкушения по рецепта на Наталина Hug се правят с картофено нишесте. Днес търсих в Пикадили, но такова нещо не открих. В крайна сметка взех едно картофено сухо пюре и смятам да го смеля финно и да ползвам него.
Дали ще стане така? И откъде, евентуално, бих могла да купя картофено нишесте? А ако го заменя с царевично или пшенично?
Помощ!

Natalyna писа, че може и пшенично и царевично да замени картофеното. Аз лично не бих ползвала картофено пюре - има подправки и ще промени вкуса на сладките  Sick

А, писали сме заедно Simple Smile

# 485
  • Мнения: 269
Наталина, Rumya,
Благодаря ви за отговорите!  bouquet
Ама каква глупост щях да направя ooooh!...

# 486
  • София
  • Мнения: 2 671
При мен е голяма лудница, затова няма да успея да преведа всички рецепти от 12 дни сладки за Коледа. Сега пускам първата, която смятам да направя, а ако тук са видеата на другите - ако някой има нужда от помощ с превода - ще се постарая за конкретната рецепта!

МАЗУРКИ

Основа:
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1 ч.ч. меко, но все още хладно масло
1 ч.ч. захар
1 голямо яйце
1 1/2 ч.л. ванилия

Заливка:
4 ч.л. царевично нишесте
4 ч.л. захар
1 ч.ч. портокалов сок
1/2 ч.ч. сушени кайсии, нарязани на четвъртинки
1/2 ч.ч. сушени фурми, нарязани на четвъртинки
1/4 ч.ч. сушени череши, нарязани на половинки
1/4 ч.ч. тъмни или светли стафиди
3 с.л. захаросани портокалови корички, накълцани на ситно
1/2 ч.ч. обелен суров шамфъстък
кората на 1/2 лимон, настъргана на ситно

Загрейте фурната на 160 градуса, намаслете 10 х 20 см. тавичака за печене и застелете с хартия за печене.
За основата: Смесете сухите подправки.
Разбийте маслото и захарта до пухкава смес – около 3 мин., добавете жълтъка и ванилията, разбийте и след това на 3 пъти добавете сухите съставки без да прекалявате с разбиването.
Прехвърлете в тавичката и печете до златисто кафяво, около 30 мин. Оставете да се охлади напълно – 45 мин.
За заливката няма да превеждам – вижте видеото!

# 487
  • Мнения: 349
Много хубави коледните  приготовления  !:chef:
След Моите меденки с коледна пъстрота  - 
по рецепта на Наталина - БЛАГОДАРЯ ТИ   bouquet– бързи, лесни и казват вкусни, /но спазвайте рецептата/!

Сега Хрупкави бисквити с трохи

От 12 Days of Cookies Videos  Crumb Cookie
видео Crumb Cookie – /изчакайте рекламите/.

Rumya , мазурките са чудесна идея - Поздравления  bouquet

# 488
  • Мнения: 5 714
Аз успях да направя най- сетне Английския коледен кекс, стана отново чуден. Сега вече отлежава.
Джемма, дано всичко е наред около вас!   bouquet

# 489
  • 7800
  • Мнения: 243
Здравейте, дами!

Тъй като утре мисля да приготвя или английски коледен кекс, или щолен, моля накой, който е правил от двете вкусотии (поне така изглеждат) да ми помогне с избора.

# 490
  • Мнения: 4 300
Извинявам се за може би тъпия си въпрос, но дали е възможно за украса да се използва разтопен бял шоколад например? И да го боядисам в различни цветове? Дали ще има нужда от сгъстяване или ще е достатъчно "стабилен" след като изстине?
По принцип нямам много готварски мераци, но понякога покрай вас се изкушавам за някой друг опит... Mr. Green

# 491
  • Мнения: 3 034
Здравейте, дами!

Тъй като утре мисля да приготвя или английски коледен кекс, или щолен, моля накой, който е правил от двете вкусотии (поне така изглеждат) да ми помогне с избора.

и двата ми харесват, но семейният съвет реши щолен в повече бройки за тази година  Joy

# 492
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Извинявам се за може би тъпия си въпрос, но дали е възможно за украса да се използва разтопен бял шоколад например? И да го боядисам в различни цветове? Дали ще има нужда от сгъстяване или ще е достатъчно "стабилен" след като изстине?
По принцип нямам много готварски мераци, но понякога покрай вас се изкушавам за някой друг опит... Mr. Green

Здравей Р0кси!

Не е тъп въпроса - кофти щеше да е ако не беше попитала, направила и очаквала друг ефект!  Wink
Да и с шоколад става, но не могат да се направят такива детайли, защото шоколада се разтича и каквото и да му сложиш няма да изглежда така - като дантела. Но и с шоколад могат да се направят много красиви меденки - например залей с тъмен шоколлад и капни няколко капки бял още докато е течен и с клечка за зъби или дървено шишче направи линийки напред назад, за да стане като мрамор. Или само точици . Абе ще ги докараш, няма страшно!  Mr. Green

# 493
  • 7800
  • Мнения: 243
Блягодаря,  simplyaven. И без това щоленът изглежда по-лесен за моите слаби готварски умения. Само да попитам, английският кекс трябва да се напръсква от време на време с разни работи, за да се запази свеж. Това важи ли и за щолена, питам, понеже май не срещнах такова нещо в рецептите.

п. п. А трябва ли да изстине преди да се прибере в кутията или се затваря топъл?

Последна редакция: нд, 09 дек 2007, 12:21 от skali4ka

# 494
  • Мнения: 3 034
затвори го, щоленът трябва да узрее. аз съм го сложила както си беше в една кексова тавичка, затворен отвсякде с фолио в един килер на хладно. първият беше стоял около 3 седмици и беше фантастичен  Hug не се пръска с нищо, ароматите си ги пускат накиснатите преди това стафиди и сухи съставки - корички, плодов и т.н. но не са трудни и двете неща, това да не те притеснява  Peace

Общи условия

Активация на акаунт