Коледа идва!

  • 120 653
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 6 105
За Коледа мисля да направя също така меденките на мама Вики smile3521, стават страхотни  newsm10....

# 61
  • Мнения: 502
Да се запиша и аз . Peace

# 62
  • Мнения: 3 927
Малко ми е рано, още не съм направила плановете, но се записвам Simple Smile
Като направя списъка, ще споделя  Simple Smile

а пък който не го мързи да чете Mr. Green - всичко има вече тук:

Коледа 2006
Коледа 2004 и малко 2005
Коледа 2004

Последна редакция: чт, 15 ное 2007, 15:12 от Taneto

# 63
  • София
  • Мнения: 676
Аз днес като видях темата и за 3 минути реших, че ще започвам меденките!  Laughing
Първата тава е вече готова! Аз ги правя по рецептата на Джемма. Забърках двойна доза....  Joy
Ще черпя идеи за други коледни вкусотии от темата!!!
А да ви попитам за тази елха от различни размери меденки, от къде мога да си намеря шаблони?

# 64
  • Мнения: 937
Емм - благодаря   bouquet изглеждат чудесно. А това отгоре е шарени пръчици нали?
А сега де коледни меденки на мама вики на Джема на Емм - ох ще откачи с вас човек докато реши какво да направи....ще почна да ги пробвам всяка седмица по 1 рецепта та да си избера ... Whistling

# 65
  • Мнения: 3 927
А да ви попитам за тази елха от различни размери меденки, от къде мога да си намеря шаблони?

От word - начертаваш звездички с различни диаметри, режеш, слагаш върху разточеното тесто, което обаче трябва да разточиш директно върху пекарска хатия, изрязваш окло шаблона и печеш  Simple Smile
И получаваш коледна елха  Simple Smile
 

# 66
  • Мнения: 3 927
.ще почна да ги пробвам всяка седмица по 1 рецепта та да си избера ... Whistling

....и до Коледа ще са ти омръзнали да ги гледаш  Wink, и да се наслаждаваш на аромата им  Wink

# 67
  • София
  • Мнения: 676
А да ви попитам за тази елха от различни размери меденки, от къде мога да си намеря шаблони?

От word - начертаваш звездички с различни диаметри, режеш, слагаш върху разточеното тесто, което обаче трябва да разточиш директно върху пекарска хатия, изрязваш окло шаблона и печеш  Simple Smile
И получаваш коледна елха  Simple Smile
 
Heart Eyes благодаря!

# 68
  • Мнения: 3 927
Моля,
това беше миналогодишната ми творба......тазгодишната ще е малко по-тазгодишна  Wink

гледай само след първата звезда да имаш по 1 или 1,5 см разлика в диаметъра - така ще се получи по-висока елха, т.е. с малка разлика между отдлните слоеве, т.е. като моята......
Ако искаш да е с по-малко "клони"  Wink - направи разликата в диаметрите 2 до 2,5 см.....

# 69
  • Мнения: 4 358
О записвам се и аз. За празниците като всяка година сме при мама и свеки.Свеки много не я бива в питки и погачи - ще извъртя една от форумските да я шашна Mr. GreenИзбирам си още коя точно да е и ще тренирам да се усъвършенствам.

# 70
  • Мнения: 1 997
Taneto , зелената глазура от какво е и с какво я оцветяваш?

# 71
  • Мнения: 3 927
специално тази е по-мек марципан Варна, оцветен със зелена сладкаска боя, избутан през шприц Simple Smile
виж миналогидшната тема, там има обсъдени наколко вида глазури:
най-популярната от белтък + пудра захар
кондензирано мляко + пудра захар + бои
прясно мляко + пудра захар + бои

и май имаше още........

# 72
  • София
  • Мнения: 2 671
Понеже имаше интерес и към старите 12 дни коледни сладки, ще дам някои рецепти.
Ето личният ми фаворит:
 

Хапки от шоколадов чийзкейк със украса от захарни бонбонки / Chocolate Cheesecake Candy Cane Bars


Основа:
20 шоколадови чаени бисквити
3 с. л. разтопено масло
1 с.л. захар
1/2 ч.л. смляно кафе
1/4 ч.л. сол

Пълнеж:
8 унции /=240 гр./ полусладък шоколад (натурален, с невисока стойност на какао примерно на Своге), разтопен
8 унции /=240 гр./ крема сирене на стайна температура
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. заквасена сметана
2 големи яйца на стайна температура

Глазура:
4 унции /120 гр./ горчив шоколад /натурален с високо съдържание на какао – 90%/, нарязан на парченца
2 с.л. /=30 гр./ масло
1 ч.л. царевичен сироп (corn syrup) - заменяме с глюкоза
2 с.л. заквасена сметана, на стайна темепратура
1/2 ч.ч. натрошени захарни бонбонки

Загрейте фурната на 160 градуса. Застелете тавата си /20 см. квадратна/ с хартия за печене.

За основата: В кухненския робот смелете бисквитките и ги смесете с останалите продукти. Разпределете равномерно върху дъното на тавата. Запечете за около 15 мин.

За пълнежа: Разтопете шоколада. Разбийте крема сиренето, захарта и заквасената сметана до гладкост. Добавете яйцата и разбийте отново. По малко добавете и шоколада и отново разбийте до еднородна смес.
Изсипете пълнежа върху основата, разпределете равномерно и печете около 25-30 мин. – краищата да се отделят от тавата, а центърът все още да е леко отпуснат. Охладете леко.

За глазурата: Разтопете шоколада, маслото и глюкозата на водна баня или в микорвълновата печка. Добавете заквасената сметана и разбъркайте. Разпределете равномерно върху все още топлия сладкиш и поръсете с натрошени захарни бонбонки. Охладете напълно и после поставете в хладилника до следващия ден.

Нарежете на малки квадратни хапки и сервирайте на стайна температура.
Може да съхранявате до 5 дни в хладилника.

Последна редакция: чт, 15 ное 2007, 19:08 от Rumya

# 73
  • София
  • Мнения: 3 271
Да се разпиша и аз Hug

Ще направя Банска капама, баница с късмети и Щолен ( дадоха ми страхотни рецепти в Гответе с мен).

По въпроса за Банската капама - ще ви дам истинска рецепта ( няма сърмички, дафинов лист и т.н, неща , които прочетох в публикуваните до сега рецепти). Свеки е Банскалийка и тя ме научи Wink.

БАНСКА КАПАМА

Продукти:

1-2 пилешки бутчета
300г предварително сварено телешко месо
500г предварително запържено свинско месо
2-3 кг кисело зеле
1/2 кг ориз
сурова кървавица
бяла сланина ( бекон, за тези които не обичат сланината)
1 глава кисело цвекло ( от туршия)
зърна чер пипер
зърна планински кимион
1 ч чаша червено вино

В дълбок глинен съд се реди най-отдолу сланината(бекона) на резенчета, отгоре листа кисело зеле. Отгоре нарязано кисело зеле и цвекло, бутчетата ( сурови), зеле, ориз, кимион, чер пипер, свинското нарязано и то на парчета, телешкото, ориз, кървавицата нарязана и тя на парчета, зеле, кимион, чер пипер. Запечатваме с цял зелев лист и върху него редим пак сланина(бекон). Заливаме с виното. Слагаме капака на глинения съд и замазваме с тесто. Печем в загрята фурна на 220 градуса - първо изчакваме да заври - около за 1 час завира ( залепвам си ухото Wink на глинения съд, за да чуя кога е почнало да ври) и от този момент на там засичам пека още 3 часа .

# 74
  • Мнения: 1 505
До Тането-искам да те попитам с какво слепваш елхичката,а за рецептата ако ми я дадеш няма да ти откажа.И тези глазури с белтък и пудра захар-този белтък трябва ли да се разбие на сняг.Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт