Коледа идва!

  • 120 620
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 1 313
Много обичам коледните теми Mr. Green
Миналата година правих коледния кекс, но ми се получи много сладък. Тази година не съм решила дали да го пробвам пак.
Задължително ще правя сладки. Едва ли ще сме в къщи на 24 и 25 дек. и мога да си позволя да се концентирам върху сладките изкушения Grinning

# 76
  • София
  • Мнения: 2 671

Сладки с парченца шоколад

1/2 ч.ч. (113 гр.) масло
3/4 ч.ч. тъмна кафява захар
3/4 ч. ч. захар
2 големи яйца
1 ванилия
360 гр. (12-унции) полусладък шоколад, нарязан на парченца
2 1/4 ч.ч. брашно
3/4 ч.л. сода
1 ч.л. сол

Предварително нагрейте фурната до 170 градуса. Подгответе си две тави за печене, застелете ги с хартия за печене.

Разтопете маслото и леко охладете. Разбъркайте до гладкост двата вида захар, яйцата, маслото и ванилията.
В друг съд смесете брашното, содата и солта. Сухите съставки добавете към мокрите с помощта на дървена бъркалка. Смесете внимателно, без да разбърквате твърде много. Добавете и парченцата шоколад.

С мокри ръце оформете топчета от 1 с.л. тесто, поставете ги в тавата и печете до златист цвят, но центърът на сладките да са все още меки – 12-16 мин. Охладете върху метална скара и сервирайте.
Може да съхранявате в добре затворена метална кутия до 5 дни.

Последна редакция: чт, 15 ное 2007, 20:37 от Rumya

# 77
  • Мнения: 5 714
Вери[/b] и твоите сладки са много хубави. Стават ли твърди или са мекички
Не, не стават твърди, ако не ги препечеш. Просто трябва да се внимава с фурната. Но дори и да станат твърди, си има трик: слагаш ги да престоят в кутия с резен ябълка, за да омекнат.
Една година майка ми ги направи ужасно твърди; отидоха директно на елхата. Но тя ги прави от днес за утре и нямаше време за омекване.

# 78
  • Мнения: 1 719
Мацките са обяснили технологията на медената елха.При нас обаче беше за украса,защото доста време събираше прахоляка  Blush

Киса ,ето рецептата за солената торта:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=153555.msg2948024#msg2948024

# 79
  • Мнения: 1 719
tedi.b то рецептите:


Маслени сладки

1п.масло
1ч.чаша пудра захар
2 жълтъка
1 ванилия
250 гр. брашно(за меко тесто)



Еклери

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=138904.0


Сладките са линцерови на Наталина:

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=249.msg9255#msg9255

# 80
  • София
  • Мнения: 2 671
 Уопии! пай

2 унции /60 гр./ горчив шоколад /натурален с високо съдържание на какао – 90%/, нарязан на парченца
4 унции /120 гр./ полусладък шоколад /натурален с 50% какао/, нарязан на парченца
1/2 ч.ч. /1130 гр./ масло
1 ч.ч. захар
3 големи яйца
1 ванилия
1 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. чисто какао
1/2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сол
18 парчета големи маршмелоус, (не мини)

Предварително загрейте фурната до 170 градуса, застелете тавата с хартия за печене.

Разтопете двата вида шоколад на водна баня или в микровълновата.

Добавете захарта, яйцата и ванилията към шоколада.

В отделна купа пресейте брашното, какаото, бакпулвера и солта. Постепенно добавете сухите към мокрите съставки, като внимавате да не разбиете твърде сместа

С помощта на лъжица оформете топчета, печете докато при леко докосване с пръст сладката  си връща формата, около 6 мин.

Извадете и леко охладете сладките. Половината извадете, а останалите обърнете с равната страна нагоре, поставете по парче маршмелоу отгоре и върнете във фурната, докато бонбонът омекне и бухне – около 3 мин. Извадете, леко охладете за 2 мин. и съединете с първите извадени сладки – да се получат като сандвич. Оставете сандвичите да изсъхнат напълно и сервирайте.

Съхранявайте в добре затворен контейнер /зип-баг/ до 1 седмица.

# 81
  • Мнения: 7 144
Тук има едни сладки, които е направила Зорито /още на първата страница/ http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=141622.0
Някой ще ми каже ли какво е това зеленото с което са боядисани елхичките - боя за сладки може би. До сега не съм ползвала и не зная как да я приготвя и от къде да я купя.

Tasha, веднага ти отговарям - това е боя за яйца (на която пише, че става и за сладкарски цели), добавена към глазура от прясно мляко със пудра захар.

От кога я чаках тази тема. Много ми е Коледно вече  Grinning.
Ето моите миналогодишни Коледни творения, тези които успях или се сетих да снимам :
http://3opu.multiply.com/photos/album/11

Таз годишното меню все още е в процес на разработка, но от другата седмица започвам експериментите с разни рецепти и рецептички и ще споделям в темата резултати  Peace.

# 82
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Тази година нямам желание да си правя никакви планове. Единственото сигурно, което ще направя е меденки и щолен. За друго - не знам.

# 83
  • София
  • Мнения: 2 671
Зори, какви са сладките на елхата?

# 84
  • София
  • Мнения: 3 872
Страхотни рецепти сте дали момичета!  bouquetИ аз след рождения ден на дъщеря ми запретвам ръкави. Simple Smile

# 85
  • Мнения: 2 201
по каква рецепта правите щолен ?
(само не ми казвайте пусни търсачка и виж  Mr. Green  )
Правила съм точно един път но стана сух, не бухна  Tired но беше вкусен. Мисълта ми е, че как при вас бухва тестото, всичките стафиди, портокалови кори и т.н. не пречат ли да бухне тестото.Всъщност аз "истински" щолен не съм яла  Blush но предполагам, че бухва

# 86
  • Мнения: 3 927
Много обичам щолен, но си го купувам, а преди доста години ми носеха т Германия.......
Айля, щоленът не бухва, той е сбит, дори много.

ето ти търсачката  Mr. Green: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=11707.0

mimi6669,
лепих с разтопен шоколад; досега не съм ползвала белтъчената глазура за целта.....
Меденки правя по рецептата от маминия стар тефтер:

2 яйца
1 ч.ч. олио
1 к.ч. мед
1 ч.ч. захар
2 ч.л. канела
1 1/2 ч.л. сода за хляб
брашно за тесто толкова, че да спре да лепне


Последна редакция: чт, 15 ное 2007, 23:01 от Taneto

# 87
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Айля. щолена не бухва!

Някой питаше за белтъчната глазура - на един белтък се слагат няколко капки лимонов сок и около 210 г пудра захар - пресята два пъти(не я прескачайте тази стъпка, много е важна)! И всичко това се бърка с дървена лъжица докато се получи гладка и лъскава глазура. Има вариант да се разбие с миксер, но тогава глазурата се пълни с въздух и после при украсата се получават неравни линии и мехурчета с въздух!

Ето и част от моите приготовления от миналата година(за съжаление не остана време да снимам много от нещата които приготвих Rolling Eyes): http://natalyna.multiply.com/photos/album/19

ПС, Тането писали сме заедно Hug

# 88
  • София
  • Мнения: 2 671
И последно за днес:

Палечки /Butter and Jam Thumbprints/


1 3/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
3/4 ч.ч. /=170 гр./ размекнато масло
2/3 ч.ч. захар+ допълнително за разточване
1 голямо яйце
1 ванилия
1/3 ч.ч. мармалад от червени плодове /ягоди, малини и т.н./

Загрейте фурната на 160 градуса. Застелете тавата си с хартия за печене.

Смесете брашното, бакпулвера и солта в купа.

В друг съд разбийте до пухкавост маслото и захарта, около 5 мин. Добавете и инкорпорирайте яйцето и ванилията. Добавете на 2 пъти сухите съставки, като разбивате внимателно.

Оформете топчета с диаметър 2,5 см., оваляйте в захар и ги разпределете на 5 см. разстояние в тавата. Натиснете с палец в средата на всяко топче на дълбочина 1 см. Запълнете получената вдлъбнатинка с 3/4 ч.л. мармалад.

Печете сладките до златисто - около 15 мин. Изчакайте ги да изстинат в тавата и сервирайте.

Може да се съхраняват в добре затворен съд до 5 дни.

# 89
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
natalyna -моля за рецептата за ванилените кравайчета и за меденките Praynig

Общи условия

Активация на акаунт