Коледа идва!

  • 120 678
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 2 829
записвам се и аз да следя темата Peace

със сигурност ще направя баклавата на Айля,

капама ще ядеме при кумувете и отпада при мен като направа

всъщност ние от 24 сме все на гости до 28 включително ,така че ще приготвям само сладкиши


# 136
  • Русе
  • Мнения: 410
mama1+2 невероятно красиво...  smile3501

С какво се слепят къщичките?  http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=1797656

Аз лично ги слепвам с разтопен карамел, че залепват ведната. Иначе другите момичета са писали за други начини, но те сякаш по-бавно съхнат /с белтък и пудра захар/

# 137
  • Мнения: 4 358
tedi b, преписвам рецептата направо от списанието с техните обяснения. Доста са дълги, но в действителност сладките стават лесно Laughing .................
Огромни благодарности!   bouquet
Задължително ще пробвам рецептата!  Grinning

# 138
  • София
  • Мнения: 2 671
Коледни цитрусови квадратчета/ Christmas Citrus Squares


Основа:
1 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. нишесте
1/4 ч.л. сол
3/4 ч.ч. (170 гр.), размекнато масло
1/3 ч.ч. захар
6 с.л. желе/конфитюр от червени боровинки

Пълнеж:
2 големи яйца
2 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. подсладено кондензирано мляко
1/3 ч.ч. брашно
щипка сол
1 ч.ч. прясноизцеден сок от мандарини, около 6 мандарини
1 лимон - изцеден (4 до 5 с.л. сок)
фино настъргани кори от 2 мандарини (около 2 ч.л.)
фино настъргани кори от 1 лимон (около 2 ч.л.)
по желание – 2 мандарини или 2 червени портокала, нарязани на малки триъгълничета за украса при сервиране

Намаслете правоъгълна тава за печене с размери 22,5 см х 30 см. застелете а с фолио, като оставите по 5 см. допълнително на всяка страна. Намаслете фолиото.
 
Смесете брашното, нишестето и солта.

Разбийте маслото и захарта, докато се получи лека и пухкава смес, около 4 мин. Внимателно и без да прекалявате с разбъркването добавете и сухите съставки.
Разстелете полученото тесто равномерно върху приготвената тава. Покрийте го с прозрачно домакинско фолио и с притискане с ръце го доизравнете. Охладете за 1 ч. в хладилника.

Загрейте фурната на 100 градуса.

Отстранете домакинското фолио и надупчете тестото с вилица, сложете във фурната и печете до златисто, около 30 мин.

Междувременно загрейте за около 1 мин. желето в микровълновата, достатъчно за да се размекне и да се маже лесно. Нанесете го върху основата и върнете във фурната за още 10 мин. Оставете да изстине напълно, около 1 ч.

През това време разбъркайте яйцата, жълтъците, захарта, подсладеното кондензирано мляко, брашното и солта. Бъркайте, докато се получи плътна, леко бледа на цвят смес. Добавете цитрусовите сокове и стърготини и внимателно разбъркайте, за да се смесят.

Изсипете пълнежа върху изстиналата основа и печете докато пълнежът стегне, но  центърът е все още е отпуснат, около 25 до 30 мин. Изстудете преди да сервирате в хладилника поне за 1 час, а най-добре – до следващия ден.

Когато извадите сладкиша от хладилника, го потопете в топла вода, за да омекне маслото и да отпусне фолиото от тавата. С помощта на оставените допълнително см фолио по страните извадете сладкиша от тавата и го поставете на плот за рязане. С остър нож, който избърсвате с нагорещена мокра кърпа между рязанията, оформете 50-тина 4 см. квадратчета. Украсете с триъгълно парченце мандарина или червен портокал и сервирайте.



Последна редакция: сб, 17 ное 2007, 00:09 от Rumya

# 139
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Момичета,страхотни рецепти и големи красоти.миналата година много исках да направя джинджифиловите сладки,но не ми остана време,но тази задължително ще пробвам,сега избирам рецепта за меденки,може и медена елха да направя да се радва малката.

Наталина-благодаря за рецептите HugКакво е това картофено нишесте,продава ли се? newsm78

# 140
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Наталина-благодаря за рецептите HugКакво е това картофено нишесте,продава ли се? newsm78

Обикновено готварско нишесте - няма значение дали е картофено, царевично или пшенично. В най-лошия случай може да сложиш ванилено нишесте за крем, но гледай да няма други примеси освен аромата!

# 141
  • Мнения: 143
Привет, мами! Да се включа и аз, че ме вдъхновихте. Ние за Коледа правим пуйка, от както сме заедно с любимия, та и тази година пак. Пълним я с ориз, а в тавата слагаме кисело зеле. Точна рецепта нямам, както ми хрумне на момента. От по-миналата година правя и едни сладки с лавандула. Преди имах рецептата, но нямах лавандулата. Сега се намира в Пикадили, продава се за чай.  Страхотен лек срещу настинка са освен това - поне според ароматерапията. Това е рецептата, бъркам я с робота и става много лесно:
За ок. 40 бр
200 г брашно, 80 г пудра захар, щипка сол, 4 ч. л. (аз слагам супени) сушени лавандулови цветчета, щипка млян розмарин, 3 жълтъка, 125 г масло или маргарин, 2 с.л. лавандулов мед (и обикновен става, и без мед - пак) Всичко се смесва на тесто - оставят се само 2 ч.л. цветчета за украса. Тестото престоява във фолио 1 час в хладилник. Изрязват се формички и се пекат върху хартия 12-14 мин при 180 градуса по Целзии. Като изстинат малко, се мажат тънко с меда и се украсяват с цветчетата.

Да ви е сладко!

# 142
  • София
  • Мнения: 2 671
Ivira, много интересна рецепта! А  набухвател не се ли слага?

# 143
  • Мнения: 5 714
Така като чета рецептата, това е маслено тесто и няма нужда от набухвател.

# 144
  • Мнения: 1 210
Хайде и аз в кюпа! И елха ме запалихте да правя, и онази медена шейна много ми хареса, както и щолена и джинджифиловите сладки. Последните даже днес ще ги направя за генерална репетиция. И...момичета,  извинявайте за тъпия въпрос... Embarassed за каква гликоза си говорите?  Embarassed Embarassed Embarassed Чета и в тортите я има, за онова марципаново покритие, обаче нямам представа за какво говорите. Единствената гликоза, която съм виждала, е тази в аптеките, която е в различни проценти на разтвор, опакована в банки за преливане. За нея ли говорите?  newsm78

# 145
  • В града на тепетата
  • Мнения: 248
Ето и една рецепта за солена торта за Коледа или Нова година.
Картофена торта:  6 яйца, 250-300г.сирене, 250-300г.кашкавал, 1кг.картофи,мойонеза, кисели краставички, резени морков и маслини за декорация, 1ч.л. сол
Във форма за торта на дъното разстиламе половината от сварените и намачкани картофи, намазваме с майонеза, отгоре с настъргано сирене, настърган
кашкавал, настъргани яйца и кисели краставички на ивици. Отгоре блат от останалите картофи. Украсяваме с резенчета от яйца, маслини и ивици от морков. Може да се украси като часовник, като  яйцата и маслинките са цифрите, а ивиците морков стрелките на часовника.
Бон апети   chef

# 146
  • София
  • Мнения: 2 671
за каква гликоза си говорите?  Embarassed Embarassed Embarassed Чета и в тортите я има, за онова марципаново покритие, обаче нямам представа за какво говорите. Единствената гликоза, която съм виждала, е тази в аптеките, която е в различни проценти на разтвор, опакована в банки за преливане. За нея ли говорите?  newsm78
Не за тази в аптеките, а кулинарна - продават я в хранителните магазини, в бурканчета; изглежда като мед на консистенция, но е прозрачна.

# 147
  • Мнения: 3 379
И аз се записвам, за да следя темата.

Миналата година правих Английският коледен кейк и меденките на Джемма, сега вече съм приготвила кейка, а тези дни ще правя и меденките.

Тази година се надявам да опитам повече сладки, тук си набелязах вече някои. Проблемът ми е, че при нас винаги остава много ядене - обикновено ходим ние по гости и не ни остава място да си изядем каквото ние сме сготвили Simple Smile

Иначе в солената част правя капама по не зная каква рецепта, но сърмичките вътре са с кафяв ориз и булгур и орехи и стават страхотни, особено като песну месцето в капамата - обикновено слагам пуешко, свинско, кървавица. Правя и питка с масло, страхотна е, не я оставяме да изстине дори Simple Smile

# 148
  • Мнения: 1 210
Rumya, благодаря! Не съм обръщала внимание до сега, но вече ще се заглеждам  Laughing Направих джинджифиловите сладки на Джема. Май прекалих малко с меда, защото слагах на око, но то пък добре се получи, защото излязоха мекички от фурната- готови за ядене! За 2 часа бяха само спомен  Joy

# 149
  • София
  • Мнения: 1 762
mama1+2,  smile3501 моите поздравления- страхотни неща за празника.......... и другите момичета са уникални, направо ви се възхищавам  thumbsup

Общи условия

Активация на акаунт