Коледа идва!

• 120 613
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 300

До момичетата, правили елхата от меденки и медената шейна- каква доза меденки е необходима за 20 звезди(нали толкова трябваха?) и евентуално (може и отделно от тази за елхата) за шейничката?

Относно питката за Бъдни вечер, аз я правя с мая. Някой ще ми каже ли кое не и е постно на маята? Или просто се нарушава обичая? newsm78
Може би защото в маята има дрожди, затова се замесва със сода, но не вярвам това, че питката ти е с мая да е фатално, освен ако стриктно не спазвате канона Hug

# 301
blueeye чудесно си се справила със сладките.
Това магазинче до Съдебната палата ще го търся в събота и неделя.Казваш че е до спирката на трамвая зад Съдебната палата.
А какво е ОЧЗ. И като застана точно на спирката на къде точно да поема newsm78 - нещо за ориентир жокерче да ми дадеш.

# 302
Това са медено-шоколадовите къщички, които направих миналата седмица. Раничко е още, но миналата година като ги направих в началото на декември и ги хапнахме чак през януари - и си бяха много вкусни. Този път мисля да ги изядем по-рано, по Коледа Simple Smile

# 303
didkapitka,
споко....и аз правя питката за Бъдни вечер с мая, дори с мляко и яйца - като нормална вкусна мека питка. У дома не спазваме 40-дневните Коледни пости, че да седна да постя на самата Бъдни вечер. За мен е по-важна традицията, събирането на масата със седемте (или девет) ястия на семейството, не толкова строгият религиозен пост......

А за моята доста голяма елха миналата година направих цяла доза от рецептата ми за меденки - малко тесто остана и беше направено на малки меденки. Аз забърквам това:

2 яйца
1 ч.ч. олио
1 к.ч. мед
1 ч.ч. захар
2 ч.л. канела
1 1/2 ч.л. сода за хляб
брашно за тесто толкова, че да спре да лепне

# 304
  • Czech Republic
До момичетата, правили елхата от меденки и медената шейна- каква доза меденки е необходима за 20 звезди(нали толкова трябваха?) и евентуално (може и отделно от тази за елхата) за шейничката?

Относно питката за Бъдни вечер, аз я правя с мая. Някой ще ми каже ли кое не и е постно на маята? Или просто се нарушава обичая? newsm78

За Медената елха са ти необходими 7 звезди с различна големина, като диаметъра на най-голямата е около 13 см.  а всяка следваща е с 1,5 см по-малка, така че най-малката е около 4 см. Освен това са нужни и две къгчета с диаметър 4 см за подпора на елхичката. Peace

За питката - дрождите в маята се смята че са от животински произход и съответно не са подходящи при пости! Wink

Някой питаше за питката - мисля че най-красива е обикновена, с кръст отгоре!  Simple Smile

# 305
Тази година ще пробвам тези:

Немски коледни сладки- Канелени звезди

2 1/4 ч.ч. бадеми, фино смлени
5 белтъка
2 ч.ч. пудра захар
2 ч.л. канела
1 с.л. ром ( в оригиналната рецепта – Kirschwasser)
Пудра захар за поръсване
(1 ч.ч. = 250 мл)

Начина на приготвяне подробно е описан тук:

http://kulinar.gbg.bg/index.php?type=review&area=1&p=recipe&id=2234

# 306
мда аз питах за питката
мерси за рецептите момичета Hug

# 307
  • у дома
Бъни, ето ти карта на мястото за по-добър ориентир http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=3aaad3ce8a7c8ec658a0e84ef171ac … ;id=3147&num=  Mr. Green

Три уши е много мъничка и къса улица, започва от Княз Борис I (първата спирка на трамвай 5) и продължава към бул.Хр.Ботев, това е посоката. малко диаголно на изгорелия цирк се пада магазинчето  Peace

roska_ps, страхотни са къщичките   bouquet ползва ли някакъв шаблон  newsm78

# 308
Бъни, ето ти карта на мястото за по-добър ориентир http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=3aaad3ce8a7c8ec658a0e84ef171ac … ;id=3147&num=  Mr. Green
Златна си Hug

# 309
  • София
blueeye® , какво още предлагат в това магазинче, има ли и други интересни неща за сладкарството?

# 310
Taneto, Natalyna, благодаря ви!  Flowers Bouquet

# 311
  • у дома
geleva има най-различни джуднджурийки в магазинчето, зависи какво търсиш  Peace украси, подправки, чай, нишестета, кремове, бои и какво ли още не  Peace

# 312

5 белтъка
2 ч.ч. пудра захар
2 ч.л. канела
Пудра захар за поръсване
(1 ч.ч. = 250 мл)

Изглеждат много хубави. Нали не е нужно да се направят по-рано като меденките?

# 313
  • Варна

5 белтъка
2 ч.ч. пудра захар
2 ч.л. канела
Пудра захар за поръсване
(1 ч.ч. = 250 мл)

Изглеждат много хубави. Нали не е нужно да се направят по-рано като меденките?

Без брашно ли?  Thinking

# 314
Записвам се за да следя рецептите! Голям фен съм на коледните сладки - меденки,  джинджифилови къщички и други подобни и с удоволстве ще обменям идеи!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт