Коледа идва!

• 120 756
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 690
Страхотни меденки.Мисля и аз днес да опитам с формички от пикадили. Само да ви питам белтъчната смес след като се нанесе колко време престоява за да се стегне? И на студено ли  на топло ли ..?

# 691
1. Глазурата на елхичките - прясно мляко + пудра захар, добавяш захарта, колкото да стане гладка кашица, която после оцветяваш със сладкарска боя или боички за яйца (но да стават и за сладкарски цели). Маже се върху опечените сладки, аз я насипвам и размазвам с малък нож, като от тези за масло с тъп връх.

Зори, извинявай, може и да си писала някъде, но не намерих - как се разбира, че боята за яйца става и за сладкарски цели? На тази, която имам, по нищо не й личи дали става или не става... Confused

danidji ти е отговорила, аз да птвърдя само - да не съдържат сол, защото ще окепезиш работата  Grinning.

# 692
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
имам един въпрос към natalina

съжалявам, ако ще повторя вече нещо уточнявано, но нямам време да изчета цялата тема
искам утре да правя меденките на Джули - ако утре, на 18,12 ги направя, ще стават ли за ядене на Коледа

# 693
  • София
Моля, кажете ми, меденките с тази глазура ли ги правите:

Белтъчна глазура:
1 белтък, 100-120г пресята пудра захар и няколко капки лимон.
Всичко се бърка до гладка и лъскава глазура.
Къде да сложа боята (мисля, да е в пудрата захар)?

Връщам си въпроса обратно. Прочетох по-подробно....Ама много теми, много чудо, не можеш да разбереш, аджеба тези хубави меденки на снимката, с коя рецепта са правени.  chef

Весели празници, ще се опитам да се включа със снимков материал.
Днес ще правя и баклавата, за да попие до Коледа. Хм, никога не остава цяла до празника. Joy

Последна редакция: пн, 17 дек 2007, 11:21 от Elspet

# 694
  • Czech Republic
имам един въпрос към natalina

съжалявам, ако ще повторя вече нещо уточнявано, но нямам време да изчета цялата тема
искам утре да правя меденките на Джули - ако утре, на 18,12 ги направя, ще стават ли за ядене на Коледа

Да, ще станат ако не ги разточиш много тънко и не ги препечеш - стига им само зачервяване по краищата. Hug

Моля, кажете ми, меденките с тази глазура ли ги правите:

Белтъчна глазура:
1 белтък, 100-120г пресята пудра захар и няколко капки лимон.
Всичко се бърка до гладка и лъскава глазура.
Къде да сложа боята (мисля, да е в пудрата захар)

За меденките глазурата трябва да е по-гъста, така че в зависимост от големината на яйцето 150-200г пресята пудра захар. Ако ще боядисваш в един цвят, направо при разбъркването на блазурата го сложи. Ако повече, направи си глазурата раздели я на толкова колкото цветове искаш и тогава прибави боята. Peace

# 695
  • София
Много си отзивчива, благодаря!  Hug
На място ще решавам колко и как да оцветя, защото не знам това количество за колко меденки ще ми стигне.

# 696
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
сърдечни благодарности, Наталина, ще следвам стриктно съветите ти и после ще кажа какво е станало Hug Hug Hug

# 697
аз като се борих да слагам глазура и фунията ми на 2 пъти ми се запуши, случва ли ви се или нещо не правя като хората Rolling Eyes накрая се изнервих и клъцнах  яко и то почна много да тече, ама който няма нерви.. Mr. Green
само да кажа, че 3 пъти пресявах пудрата захар

# 698
Здравейте и от мен!Както и при Вас и при мен е лудница при подготовката за празниците.Очаква се да сме около 12 души на Бъдни вечер и както всяка майка на малко дете и бременна от това нагоре,реших да си спестя време и да приготвя капама.  :thinkingВъпросът ми е,няма ли да придобие всичкото месо вътре кисел вкус,заради зелето и понеже нямам глинен съд,ще стане ли в тенджера под налягане!!!!! newsm78Ще се промени ли вкусът newsm78 newsm78

# 699
  • Варна
Аз имам малко шантав въпрос: Много искам да направя коледни сладки, изрязани с формички. Ама само меденки ли стават така? Нещо друго ми се иска да пробвам. Дайте идеи!
Например от тестото за Ванилените кравайчета на Наталина дали няма да се получи?

# 700
Здравейте, искам да ви поздравя за чудесните меденки (и не само), които сте направили. Досега само ви четях защото нямах формички за сладки, но днес след обиколка по магазините за домашни потреби се сдобих с комплект коледни формички за сладки Simple Smile Решила съм да направя меденките на Джули и линцеровите сладки на Natalyna. Искам да попитам дали ще станат с маргарин Калиакра (такъв имам в момента) или е по-добре да купя друг маргарин или масло??? Надявам се да ми отговорите и да запрятам ръкави Simple Smile Предварително благодаря!

# 701
Моите меденки по рецептата на Джули станаха божествени... А сложих масло, вместо маргарин, меденките не станаха твърди, леко хрупкави и са много вкусни, дано ги опазя до Коледа  Flutter
Мъжът ми взе активно участие в приготовлението им и за първи път меси тесто  Heart Eyes

Благодаря Наталина, твоята помощ и съвети бяха незаменими.   bouquet

# 702
Здравейте, искам да ви поздравя за чудесните меденки (и не само), които сте направили. Досега само ви четях защото нямах формички за сладки, но днес след обиколка по магазините за домашни потреби се сдобих с комплект коледни формички за сладки Simple Smile Решила съм да направя меденките на Джули и линцеровите сладки на Natalyna. Искам да попитам дали ще станат с маргарин Калиакра (такъв имам в момента) или е по-добре да купя друг маргарин или масло??? Надявам се да ми отговорите и да запрятам ръкави Simple Smile Предварително благодаря!
Аз направих линцеровите сладки на Наталина.Супер се получиха!Само да ти кажа,че е добре да спазиш рецептата точно.Ако направиш само с масло ще станат твърдички,А само с маргарин според мен ще станат но как ще се отрази на вкуса не знам.По-добре да смесиш масло и маргарин.Калиакрата е добре и аз съм правила с него.....  bouquet

# 703
  • Czech Republic
Здравейте и от мен!Както и при Вас и при мен е лудница при подготовката за празниците.Очаква се да сме около 12 души на Бъдни вечер и както всяка майка на малко дете и бременна от това нагоре,реших да си спестя време и да приготвя капама.  :thinkingВъпросът ми е,няма ли да придобие всичкото месо вътре кисел вкус,заради зелето и понеже нямам глинен съд,ще стане ли в тенджера под налягане!!!!! newsm78Ще се промени ли вкусът newsm78 newsm78

Ами аз също нямам глинен съд и правя в тенджера от йенаглас, като запечатвам с тесто. Но пека във фурната цяла нощ, не знам как ще е в тенджера под налягане - потърси с търсачката, може би някой друг е пробвал. Иначе ако те притеснява киселия вкус може да добавиш 1-2ч.л захар за да "убие" киселината. Освен това един съвет от мен - направи я ден преди да сервираш - отлежала е по-вкусна!

Аз имам малко шантав въпрос: Много искам да направя коледни сладки, изрязани с формички. Ама само меденки ли стават така? Нещо друго ми се иска да пробвам. Дайте идеи!
Например от тестото за Ванилените кравайчета на Наталина дали няма да се получи?

ванилените кравайчета не са подходящи за формички, защото са много крехки, затова и се навиват на кравайчета. Може да пробваш с линцеровите - те се изрязват, но не са подходящи за украсяване с глазура. Ако искаш да правиш с глазура, горещо препоръчвам Лимоновите маслени бисквитки на Таннита - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=23585.msg457395;topicseen#msg457395
Стават много вкусни!

Не знам дали ще стане с калиакра, но може да пробваш. Успех!

Cantariny - радвам се, че са ви харесали! Аз не опазих елхата - имах готови опечени звезди и мислех, че никой няма да пипа - е да, ама не - първо мъжа ми си взел една малка звезда ("Аз мислех, че няма да се забележи" - вика Mr. Green) После сина ми друга и така оставам без елха. Другите меденки съм ги скрила:)

# 704
Благодаря TheNMaster   bouquet ще спазя точно рецептата за Линцеровите сладки, отивам да купя масло. Simple Smile
Natalyna ще опитам да направя меденките с маргарин, защото няма много време за омекване, а нали пишеш, че с масло ставали по-твърдички.

Общи условия

Активация на акаунт