Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях 15

• 44 298
  • 294
  •   1
Отговори
# 120
  • на странно място ......
lina d, Atalanta, fior поздравления от мен страхотни са тортите!  smile3501

Atalanta пуйката прилича на разярен пуяк!! newsm62 Много е симпатичен, а предполагам и вкусен!!!

# 121
Ама и човечето ли е твоя работа?
Не, то е от поръчковата торта на сина ми /защото си нямах доверие/. То е играчка, пасна ми към идеята и го използвах  за правената торта.
lina d , красота! Дай подробности за фигурката.
Предполагам, че и ти питаш за спящото бебе.
Аз го нарекох спящият футболист, че нали тортата е във формата на футболна топка, а в предишни теми имаше подобна шега - някой правеше футболно игрище и му предложиха  да сложи за украса спящ футболист.  Simple Smile

Благодаря за хубавите думи. Окуражавате ме за следващия път.

# 122
оригинална украса  рисуване върху марципан доста ефектно от нета е
http://www.kuharka.ru/viewtopic.php?t=4086&postdays=0&po … =asc&start=75 ама с какви бои

# 123
  • Пловдив
petq min80, ако разбираш руски тук има стъпка по стъпка как се рисува върху марципан. Боите са гел + бяла суха боя.

# 124
  • София/Сливен
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=235818.msg5569933#msg5569933

mama_dobi, ето още една рецепта за торта с вафлени кори:
оттук http://www.kuharka.ru/viewtopic.php?t=3771&postdays=0&po … asc&start=345

Торт «Лакомка»

Продукты:
7 круглых вафель;
Для крема:
5 столовых ложек молока или воды,
2-3 столовых ложки сахара,
1,5 столовые ложки какао,
300 гр. ванильной халвы,
300 гр. мягкого сливочного масла (либо 200 гр. масла + 100 гр. маргарина со вкусом масла,
1-2 столовые ложки лимонного/апельсинового сока,

Для верхнего коржа:
чёрный шоколад,
жирные сливки,
орехи (арахис, миндаль, грецкие – на выбор);

Процесс приготовления:
1.В небольшой кастрюле развести молоко/воду, сахар и какао. Поставить на небольшой огонь и при постоянном помешивании довести смесь до полного растворения сахара. Просьба, не доводить до кипения!
2. В отдельной посуде ложкой размять халву или натереть на крупной тёрке. Когда полностью растворится сахар в молочной смеси, добавить приготовленную халву. Тщательно размять её и, при постоянном помешивании довести крем до получения однородной гладкой массы. Выключить газ и сразу в горячую смесь добавить сливочное масло. Хорошо вымешать. Добавить лимонный/апельсиновый сок. Перемешать.

Сборка:
Приготовить поднос или круглое блюдо. Покрыть вафельные коржи горячим кремом, не давая ему застыть. Таким образом, вы облегчаете себе работу. Можно половником залить корж кремом и разровнять лопаточкой, не забывая проходить бока торта. Каждый новый вафельный корж немного придавить до покрытия кремом. Последний корж уложить и хорошо придавить к остальным промазанным коржам. Поставить в холодильник. На следующий день приготовить шоколадную глазурь. Растворить шоколад на водяной бане. Дать немного остыть. Взбить сливки и тонкой струйкой влить в них расплавленный шоколад. При желании, сливки можно заменить сливочным маслом либо жирной сметаной. Залить верхний корж глазурью, разровнять лопаткой и обсыпать орехами. Украсить пьяной кислой ягодой, предварительно покруженной в глазурь (по желанию), либо полумесяцами апельсина. Дать хорошо застыть. Нарезать порционно, как торт.

# 125
Аз питах, ама пак - от къде да намеря боички - например тези геловите - къде се продават?! Някой беше писал че в Пловдив има едни течни боички, в някакъв склад - в София има ли ги?

Днес си гупих някакви от Перник но са на гранулки. Ако искам цялото тесто да стане например оранжево, колко прахчета ми трябват (от оранжевия цвят). Т.е. за една торта какви количества отиват, и цветовете наситени ли са като на снимките ви или вие използвате някакви други боички?
Във вода ли се разтварят и колко? На пакета пише 250мл, ама е за яйца
Някой беше писал няколко капки, ама?

Обяснете ми, моля ви!!!!!!!!!!!

От трите вида Марципан Варна - като за начало кой да избера?!?

# 126
  • София/Сливен
Виж на първа страница - в София - ул. Кадемлия и на женския пазар

От боите на прах отиват малки количества, както и течните (25 мл - от миналата Коледа ги имам - червеното е на свършване, тъй като най-много него използвам). От едно прахче от тези за яйца - само единия цвят - съм слагала няколко пъти към течните за постигане на по-друг отенък на червеното и има още в пакетчето.
А колко ти е цялото тесто дето искаш да го боядисваш? Аз правя една доза марципан Варна и ми остава и за друга торта.

Бояте на прах - не разтварям цялото пакетче - отсипвам малко и няколко капки вода, да стане като кашичка; може и в алкохол.

А за рецептите сама ти трябва да прецениш с коя ще се захванеш - аз съм правила само по една и затова нямам поглед върху другите.

# 127
Nelly Dieva , за  боичките-можеш да ползваш каквито имаш под ръка, откъсваш малко топче от тестото и го смесваш с малко прах(около 1 грам) размесваш хубаво и ако искаш още цвят слагаш още боя.Ако искаш да рисуваш върху марципана-трябва да размесиш боята с малко(няколко капки) алкохол-да стане на кашичка.И марципан Варна не са три вида-той е само един, но ти като за начинаещ можеш да ползваш Млечният марципан на Наталина-с него се работи перфектно и се оцветява много добре.Прочети началото на темата, там има всичко необходимо за направата на една торта.Успех!

А, Меги писали сме едновременно  Laughing

# 128
  • София
Пепи, златна си! Благодаря за сайта!

А във връзка с рисуването да питам - знаете ли дали у нас се продават такива нетоксични моливи, за които се говори в сайта?

Въпрос 2: преди време се коментираше за пошове за еднократна употреба, който продавали в магазините за 1 лев, но аз никъде не съм намирала. Някаква актуална информация?

И последно, макар и от друга тема, да кажа на М_е_г_и, че в Пикадили в момента няма бадемова есенция.

Поздравления на майсторките на последните торти! Добра работа, момичета!

# 129
Меги, аз много четох преди да си задам въпросите, но не знам от това четене ли така се обърках. Значи на първа страничка има рецепти за покриване на торти и прaвене на фигурки:

- Марципан
- Сварен марципан
- Фалшив марципан

По-долу след рецептите за фондан има написани рецепти за:

- Парено тесто за моделиране(марципан Варна):
- Ето още един вариант на това покритие...
- Рецептата на М_е_г_и за марципан Варна

За това попитах, извинете ме.... за невежеството

И да питам каква е разликата между фондан и марципан?

И какво е Мастика и за какво се ползва? Мастиката е пухкавата украса ли?

А тестото още не съм го направила, просто не знам с кое да започна. А за количество - не знам колко ще ми трябва за една торта, но дори и да стане повече видях че пишете че може да стои в хладилник доста дълго, а за фризер още повече, така че това не ме пристенява - все ще успея да го наместя някъде. Мислех утре да си купя продуктите и да го направя - ще викна мама да гледа младежите аз докато се забавлявам

Дано успея - разчитам на съветите които сте дали и на други момичета като мен... Ще чета, ще питам - и после ще показвам  Hug Hug Hug

# 130
Twisted Evilоригинална украса  рисуване върху марципан доста ефектно от нета е
http://www.kuharka.ru/viewtopic.php?t=4086&postdays=0&po … =asc&start=75 ама с какви бои

Петя, тортата, която си показала според мен не е само рисувана с бои.
МИсля, че част от фигурите са изрязани и залепени, след това дорисувани отгоре, а е възможно да е ( дори много е вероятно) така нареченият cake patchwork, който се прави със специални формички. Peace

# 131
Здравейте отново от мен!
Къде се бутам и аз между шамарите  Laughing незнам, ама се включвам, за да ви се похваля с моят неуспешен опит с тортата за рд на баба ми  Mr. Green Така е като съм толкова отвеяна и не помня какво чета. Та днес я направих торта - трябва да ви кажа, че като я завърших бях на седмото небе, изглеждаше прекрасно  Peace Но сега нещата хич и не стоят така. Първо, за да се присъедини към моята радост, прекрасната ми дъщеричка успя да си напъха ръчичките в тортата  ooooh! Не можах много да го залича и определено си личат набезите й, но то сега тортата е в такъв вид, че всъщност те са без значение. Правейки днес крема за тортата се сещам, че ме бяхте посъветвали да направя крем с масло, а в продуктите, които бях извадила никъде не се мяркаше такова нещо  Thinking И тогава разбрах, че съм избрала крем без масло  ooooh! Вече бях почти готова и реших да продължа пък каквото стане. И сега явно този крем не е подходящ и чаршафа омекна и се сбръчка  ooooh! Надявам се баба да не си помисли утре, че си правя лоша шега с нея /за бръчките/, ако въобще се реша да се покажа с тази торта  Embarassed

Сред вашите красоти пускам моя ГОЛЯМ ПРОВАЛ - дано поне да съм я докарала на вкус, че ако утре купя готова торта, ще има да си я ядем цял месец  Crazy

Етаж №1 /сбръчкания/ е с пандишпанов блат  на  natalyna и Мус за пълнеж на торти на Tannita - между другото този крем има превъзходен вкус  Peace
Етаж №2 - шоколадова торта с рула на Лео

# 132
vst_80 , аз да ти кажа един малък трик Simple Smile Когато правиш някакъв десерт, винаги снимай веднага след като го завършиш Simple Smile
Не се притеснявай, такива неща се случват и на най-добрите Simple Smile Аз ако ти кажа как прецаках един чийзкейк преди няколко дена, направо се разпадна, а досега никога не ми се е случвало. Simple Smile Всеки си има такива весели моменти!
Честно казано тортата ти въобще не излгежда чак толкова зле, колкто описваш, а и се вижда, че е изглеждала чудесно преди да се посбръчка малко. Сигурна съм, че баба ти ще е трогната от старанието ти, а ти със сигурност ще запомниш за масления крем.
Пожелава ти хубав празник и не се ядосвай за маловажни неща! Подари нова, по-хубава торта на баба си след 1 месец, по случай 1 месец от 70-тата и годишнина Simple Smile
Сигурна съм, че ще се изненада, а и ти ще имаш причина да се усъвършенстваш!  Peace  bouquet

# 133
  • София/Сливен
Меги, аз много четох преди да си задам въпросите, но не знам от това четене ли така се обърках. Значи на първа страничка има рецепти за покриване на торти и прaвене на фигурки:

- Марципан
- Сварен марципан
- Фалшив марципан

По-долу след рецептите за фондан има написани рецепти за:

- Парено тесто за моделиране(марципан Варна):
- Ето още един вариант на това покритие...
- Рецептата на М_е_г_и за марципан Варна

За това попитах, извинете ме.... за невежеството

И да питам каква е разликата между фондан и марципан?

И какво е Мастика и за какво се ползва? Мастиката е пухкавата украса ли?

А тестото още не съм го направила, просто не знам с кое да започна. А за количество - не знам колко ще ми трябва за една торта, но дори и да стане повече видях че пишете че може да стои в хладилник доста дълго, а за фризер още повече, така че това не ме пристенява - все ще успея да го наместя някъде. Мислех утре да си купя продуктите и да го направя - ще викна мама да гледа младежите аз докато се забавлявам

Дано успея - разчитам на съветите които сте дали и на други момичета като мен... Ще чета, ще питам - и после ще показвам  Hug Hug Hug

Аз разбрах твоя въпрос за марципан Варна - затова ти казах че съм правила само по една рецепта. Принципно са еднакви рецептите. Но не мога да ти препоръчам някоя, защото не съм правила по другите.

Мастика рускините казват на покритията с желатин и пудра захар, мисля че и на това дето се прави от маршмелоусите. Всички теста с желатин стават ужасно твърди, затова им се добавя малко глюкоза и глицерин.

По правило разликата между фондан и марципан -  фондана не може да се замеси и стои по-течен - той е за заливане на еклери и подобни. Това се отнася за готовия фондан, който се купува. От рецептите които Наталина е дала, ми се струва че става въпрос точно за това, дето му казват мастика. Някъде наталина го беше обяснила много добре, но нямам време сега да ровя.

За оцветяването за 1 торта значи ще ти трябват съвсем малки количества боя (мен ме обърка споменаването на 250 мл в горния ти пост), но после разбрах, че това пише на опаковката на боите, когато ще се боядисват яйца. На теб не ти е нужна много течност, защото разваля качеството на марципана. Затова казвам, като кашичка да стане боята. Ако слагаш направо суха боя, има опасност после да се виждат точици в готовото тесто. Или трябва да го месиш доста дълго, да престои в хладилник и после пак да го месиш.

И от изводите на другите досега - направи си млечен марципан. Ако не можеш да си намериш продуктите - направи марципан варна. Истинския марципан е хубав, но не се намира бадемово брашно.

Сега се върнах да прочета, наистина са станали много рецептите. И на руската мастика има I вид, a няма II-ри - Доколкото съм чела по руските форуми 1-ви вид е млечна мастика с кондензирано мляко - става жълтеникава; 2-ри вид е желатинова мастика - става снежно бяла, но много твърда.

И още нещо се сетих - аз вече не обръщам внимание точно на наименованието на покритието, защото доста се смесват - нашите понятия, тези на рускините, и от американските сайтове - там пък има айсинги и гъм пасти и т.н. Не се впрягай много дали е мастика или марципан или нещо друго. Гледам продуктите които участват, дали ме удовлетворяват (представям си какво ще стане като краен резултат), и финансово също. И така избирам рецепта. Но имай предвид че чета и тук още от първата тема за покритията и използвам съветите. Когато си избереш рецепта можеш да попиташ тук - става ли за фигурки, става ли за чаршаф и т.н.

Последна редакция: ср, 21 ное 2007, 10:15 от М_е_г_и

# 134
  • София/Сливен
vst_80, може тортата да е с какъвто крем искаш, но най-отгоре я намажи отвсякъде с маслен крем. Така отвътре може да е с муса на Танита, но като има маслен крем отгоре, няма да имаш проблем.

Общи условия

Активация на акаунт