Отговори
# 210
 Mirror ,дано кажат и другите мами ,но на мен ми казаха 19,20г.с. а ти тогава ще ги бъдеш подминала с много.Въпреки ,че защо да не се огледат органите и в другите месеци-дано каже и друга мама.

# 211
на мен ми правиха ФМ през 16-тата седмица,бях ма специалист и със обикновен 2Д ме оглежда и мери всичко-както вие казвате-4 клапи на сърцето,мозък,гръбнак.ръце,крака.........абе всичко около 20 мин.+DVD.тогава питах за 3Д но каза че е рано.сега ме иска пак на 22-седница за още 1 ФМ и вече може на 3Д.така ми казаха тука-16-тата и 22-рата седмица е препорачително,но не е задължително.дано съм помогнала.ние снощи имахме гости и малко до късно-забравила съм какво е Joy.айде д после  bouquet

# 212
Вчера бяхме на фетална морфология при д-р Марков.
Моите бебовци вече са ясни и пак по правилото, мъжът ми позна какви са Simple Smile
Живот и здраве, ще имаме   момък и девойка newsm04.
При феталната морфология подробно се оглеждат всички органи на бебето : мозък, сърце, бъбреци, стомахче, гръбначен стълб, назална кост, очи, устни, стъпълца, броиха пръстите на ръцете, гледа се кръвотока на плацентата и още куп неща, дето съм забравила сигурно.
ФМ се прави след 16-та до 21 ва седмица и после сигурно може, но това е препоръчителното. По-късно мисля, че по-трудно се виждат органите, защото костите на бебето стават по-плътни и пречат на видимостта.
Емма, това че ако родителите са от една и съща група имало проблем, според мен са стари схващания. Ако имаше нещо, щяха да ти кажат.
Моят мъж изобщо не знам каква група е, изследвал се е, но бил забравил Mr. Green
asja реши ли нещо за амниото?

# 213
  • в илюзия
Добро утро. Hug
При нас е едно намръщено времето.  Wear Umbrella
За ФМ аз ходих в 18 седмица и както ася20 е обяснила гледаха сърчицето дали е добре, гръбнака, крачета , ръчички , белия дроб ако се е оформил (на мен нищо не ми каза за него), а четох някъде ,ч е той се оформя в 18 седмица.Слушаш му и сърчицето , аз за пръв път на ФМ чух сърчицето.
Да ви се похваля снощи беба риташе наистина, много силни ритници даже събудих нашия тати да усети и той.

# 214
  • Варна
Добро утро на всички!

За ФМ Наистина това е преглед с 2д ехограф и се различава от обикновения преглед на консултация по специалиста, който го провежда. Това трябва да е лекар, специализирал в тази област. Разбира се, всеки гинеколог може да огледа и измери бебето и да каже, че е направил ФМ, НО единствено специалистът може да го направи качествено. Не случайно се проучва предварително кои специалисти са добри и кои се занимават с това и се записват часове понякога седмици по-рано. Няма стандарт за продължителност на прегледа ФМ, един лекар може да открие проблем на втората минута, друг да гледа 1 час и пак нищо да не види. И това дали някой показва на майката кое какво е е добре, но не е показател дали прегледът е задълбочен. Все пак аз не съм специалист, за да оценя дали например пикочния мехур има правилна форма. Аз най-много да преброя пръстчетата.

Относно броят на ФМ - препоръчително е да са 3 - в 12-та, 19-20- та г.с. и в 32-ра. На всяка ФМ се гледат различни неща. Разбира се, който желае може всеки месец да ходи на ФМ. В 12-та се гледа нухалната транслукенция предимно, за да се прецени риска от синдром на Даун, оглежда се и гръбн.стълб за спина бифида, оглеждат се и останалите органи, но ако си спомните думите на лекаря, те са: "засега всичко е наред. на този етап това може да се каже". Това означава, че за да се видят евентуални аномалии трябва да се отиде още веднъж към 20-та г.с., тогава е завършила окончателно органогенезата и всички органи са окончателно оформени. Срокът 19-20-та г.с. е свързан и с това, че ако се наложи, недай си боже, прекъсване на бременността по медицински причини може да стане до 21-ва г.с.

Доколкото знам в 32-ра г.с. се гледа предимно сърцето, зрелостта на плацентата и разбира се пак органите.

А, освен ФМ в 22-ра г.с. е препоръчително да се направи фетална ехокардиография. За този преглед още не съм поразпитала дали се ходи на отделен специалист и каква техника се изисква или може да се направи и от специалиста по ФМ. Който знае нека да обясни, пък ако има и инфо за Варна още по-добре.

# 215
  • Варна
[Права си обаче, че има и по индивидуално деление на А групата, но то е по друг параметър.

У хората аглутиноген А не е хомогенен, а се среща в няколко варианта, от които по-важно значение при кръвопреливане имат вариантите А1 и А2. Затова в практиката се налага и тяхното определяне, въз основа на което кръвните групи на АВ0 системата стават шест: А1, А2, В, А1В, А2В и 0. Кръвните групи от АВ0-системата не са разпределени равномерно в човешката популация. Данните за нашата страна показват следното разпределение:

hrisi-pisi тази информаия ме хвърли в оркестъра. Ами сега? Откъде да знам кой подвид на А група съм? Никой нищо не ми е казал, и на картончето ми си пишеше А+ и толкова. Ще взема да си поискам пак изследване за кръвна група.

# 216
  • варна
Здравейте!
Честит първи сняг,ако може да се нарече така,на Варненки!
Аз вчера ходих на ФМ при Балев.Малко кратичък ми се видя прегледа-15 мин.,защото с моята си го гледаме по половин час,но явно му е било достатъчно да прецени,че всичко е ок.И 100% ще си имаме момиче(прекъснах му момчешката серия Grinning).Каза да отида пак в 32г.с.,за да огледаме и вътрешните органи.
Ясмина,аз го питах и за пренаталната ехокардиография(така май се казваше),понеже нашия тати е с пейсмейкър.Препоръча ми  доктор,на който забравих името,но работи в педиатрична клиника на ул."Гурко"( до Санита на ген.Колев).Тел. там е 611116.Каза,че е спец.по детска и пренатална кардиография.Мисля скоро да се обадя да проверя как стоят нещата.
Извинявам се за дългите писания!

# 217
  • варна
Отплеснах се и забравих да помоля за розовото ми щъркелче Laughing

# 218
Mirror, ето линк към списъка с необходимите неща за новородено: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=210505.0
Аз лично зачертах доста неща или защото счятам, че са излишни, или пък защото не са необходимо на първо време.

# 219
 Добро утро момичета,  Hug
 В Пловдив днес е малко мрачен, но поне  сух ден, така че нямам търпение да изляза. Това за ФМ звучи много вълнуващо. На мен ми предстои утре. Стискам палци на всички за само добри новини.  bouquet

# 220
  • варна
И аз мисля,че в списъка има някои излишни неща,а от мног дрешки няма смисъл,защото и много ще ви подарят.Ако не са достатъчни пък винаги може да допълниш гардероба.Може и грешката да е моя,но май никъде не видях панадол бебе-дано не се налага,но никога не е излишен.

# 221
Здравейте мами,  аз днес следобед съм на преглед при Мазнейкова (ФМ) и доста се вълнувам.
Чудя се някой от вас дали е ходил при нея и имате ли някакви впечатления. Знаете ли как протича прегледа, на 3 или 2Д ехограф ще бъде и колко ще струва.
Също прочетох, че много от вас имат и клипчета, аз дали мога да си поискам да ми напоравят такова?
Благодаря ви преварително Simple Smile)

# 222
На мен записа на диск със снимки и клипчета ми се включваше в цената - 70 лв.

Нещо да ви питам - вас къде ви ритат бебоците? Мен си ме рита ниско, около 3-4 пръста под пъпа. Не е ли много ниско?

# 223
*vera как ти се стори Марков, доволна ли си от прегледа, питам защото аз съм другата седмица на ФМ при него и много се вълнувам, обяснява ли добре? Чувала съм само хубави неща за него, даже фризьорката ми (която е с един месец напред Grinning) е ходила при него и много го е харесала.
За ФМ моя доки ми каза че е по добре да отида на специалист, макар че с него всеки път гледаме бебчето и някои органи които се виждат най-добре, но ми каза че за ФМ най-добре при специалист да си отида.
asja за ритничетата и аз все си мисля че ниско ме рита, над яйчниците точно отляво и отдясно, рядко по-нагоре, а веднъж и в пикочния мехур, щях да направя белята Shocked

# 224
Нещо да ви питам - вас къде ви ритат бебоците? Мен си ме рита ниско, около 3-4 пръста под пъпа. Не е ли много ниско?[/color]
Навсякъде  Peace

А за списъка-повечето неща смятам, че са излишни на първо време  Peace
Казвам го от опит. Аз от мерак ги накупих, после някои позлвах, други не.
Примерно-адаптирано мляко за всеки случай...пълно е с денонощни аптеки...  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт