Поредна тема на норвежките мами

• 12 072
  • 304
  •   1
Отговори
# 255
  • България
Марио,малко по -късно 6те ти допълня списъка Grinning Peaceаз имам и други работи да добавя,от "кухнята "на Норвегия и от "килеря",ама сега отивам да си гледам малко моита кухня,6тот 6а ме изгонят ве4е Crazy Laughing

# 256
браво Marjo  bouquet  bouquet  bouquet
Много ми се иска да се бях родила норвежка! Нямаше да има мръсотия и безпаричие в Родината ми! Щях да съм безметежно щастлива! Щях да съм захранена с пасиран кренвирш и щях да си мисля, че кренвирша е най-великото ядене на света. Щях да смятам за нормално да не познавам детето от горният етаж. Щях да си бутам количката и да не се вталявам, че никой не иска да ми прави компания! Нямаше да ям захар (понеже никога не съм яла и не знам,че е хубаво) и съответно щях да съм спокойна и слаба! Щях да ям зелени домати и банани и да си мисля, че това е прекрасно! Щях да съм убедена, че пия най-хубавата вода на света, ако и да плуват някакви гадинки в нея (норвежката гадина=най-хубавата гадина в света!) Мама и тате щяха да ми казват винаги, че съм "флинк" дори в 6-ти клас да не знам колко е 4+5! И Няма  постоянно да ме тормозят да уча! Ще си пърдя и оригвам в час без да се притеснявам! Щя си ходя с мърлявия анцуг!(явно и чаршафите ще ми ги сменят на месец по веднъж).
Ох, размечтах се... колко щеше да ми е хубаво да се бях родила норвежанка!
С какво заслужих да се родя в България!  Thinking И щото така не можах да изкореня българските си навици!  ooooh! Ех!

# 257
абсолютно сьм сьгласна с тебMarjo newsm10 newsm10 newsm51

# 258
  • България
Обещах ви парадокси>

- Работим за 400 лева, но си купуваме телефон за 800.
- Първата покупка в списъка на всеки мъж след като престане да оцелява е - кола. В която се вози сам, до работа и обратно.
- Искаме по добро здравеопазване а укриваме половината си доходи за да не плащаме данъци.
- Държим да сме красиво, модерно и чисто облечени а нямаме отношение към неугледните междублокови пространства.
- Обичаме децата си до безумие, готови сме да изпаднем в крайности за да ги опазим живи и здрави и да им дадем по-добро бъреще, но нямаме отношение към това, че детския кът пред блока има нужда от боядисване и може да е опасен.
- Излишно мили сме към всеки чужденец и твърде груби към всеки свой...

Толкова за сега, мисля, че ме разбрахте.
Тук съм съгласна Peace,наблягам 4е съм съгласна ,за да не излезе ,4е не съм обективна,така е,уви,но мисля,4е при4ината е тази,4е българите са толкова ма4кани,4е имат комплекси и така им избива,може да нямаме какво да ядем,ама навън сме царе ,на модата,на техниката и т.н,в което няма ло6о,въпроса е, 4е не трябва да е за сметка на по- важни не6та,но много от българите живеят и по -добър живот от мен,дето съм в "уредената" държава ,не само емоциално,което се подразбира,но и материално,така 4е колкото и да си говорим вси4ко е малко или много индивидуално в краина сметка Peace

# 259
  • България
Към" ме4тите" на Марио допълвам:
ако бе6е "норвежанка",няма6е да ти се налага да се доказва6,да си умен или да има6 индивидуалност,понеже тук е страната на голямото "равенство",ако изпъква6 в хубавия смисъл,си презрян,понеже се цепи6 от колектива,ако може да си като съседа ,но нито по малко ,нито пове4е,и двете са предпоставка за обсъждане.
И в краина сметка както му казват на норвежки:"Не си мисли ,4е си не6то"Ikke tro at du er noe",Janteloven ,или законът на Янте.
В което няма ни6то ло6о,но в един момент какво остава,колкото и да си посредствен е добре,тези,които работят полу4ават колкото тези ,които ги мързи(като орежат 45 % заплатата на мъжа ми и живеем както и тези ,които са на соц.помо6ти).
Тои има един познат, които го мързи да работи,а е у4ител по образование,лъже 4е има психи4ни проблеми ,попиива си 4овека и така 20 години,а ина4е обикаля целия свят с парите ,които му дават,докато моя трябва да се гътне да умира,за да остане в къ6ти един ден:mrgreen:А оня по всяко време ни звъни от разли4на държава ,хвали се как е заблудил системата и така:roll:

# 260
norah, такива екземпляри ги има навсякъде. Но ти няма да се чувстваш добре никъде, ако си само с отрицателна нагласа. Да, има го всичко изброено от теб. И какво? Само тук ли е така? Как мислиш, че бабата от село ще реагира на един негър лекар, който говори не добре български? Явих се на 3 интервюта и ми предложиха и 3те работи. Отказах постоянна 100% фаст, не ми харесваше начина им на работа. Е, те не можаха да разберат как така аз мога да им откажа, имаше само 1 постоянно място, а провеждаха интервюта 3 дни. И на мен не ми харесват много неща, и аз си мрънкам, ама търся какво бих могла да направя за самата себе си, как да го постигна. Защото се убедих, че мога да постигна, ако искам, повече отколкото в Бг ( ама ме мързи Joy).

# 261
  • България
norah, такива екземпляри ги има навсякъде. Но ти няма да се чувстваш добре никъде, ако си само с отрицателна нагласа. Да, има го всичко изброено от теб. И какво? Само тук ли е така? Как мислиш, че бабата от село ще реагира на един негър лекар, който говори не добре български? Явих се на 3 интервюта и ми предложиха и 3те работи. Отказах постоянна 100% фаст, не ми харесваше начина им на работа. Е, те не можаха да разберат как така аз мога да им откажа, имаше само 1 постоянно място, а провеждаха интервюта 3 дни. И на мен не ми харесват много неща, и аз си мрънкам, ама търся какво бих могла да направя за самата себе си, как да го постигна. Защото се убедих, че мога да постигна, ако искам, повече отколкото в Бг ( ама ме мързи Joy).

Ох,пусти мързел Joyмен ме мъ4и това,не бях такава,но тук виждам ,4е от много напъване полза няма Confused,което не ме амбицира,а аз бях доста амбизиозна преди да доида тук,..  изгубих си много хубави навици,които имах,хи4 не се харесвам в момента,ама като работих в Бг,там пък да се спука6 от ба4кане и в събота и неделя и извънредно все едно не е достатъ4но и никои не ти го признава,докато тук ако работя 20 минути пове4е и си пи6а "извънреден труд",колко дни се събират така Wink
Ама и ти ,като си им отказала си ги забила Laughing,браво на теб Peace
И аз гледам да правя ,каквото мога,не 4е мрънкам нон стоп,но много ме е яд ,когато ни имат за второ ка4ество,тогава ставам цини4на и крити4на към тях на свои ред,и така един омагьосан кръг Sad

# 262
Просто се научи да ги парираш веднага, и точка по въпроса.

# 263
Да, съгласна съм.

Абе мили мои, аз ли не се изразявам правилно не знам...
Защо тъкувате всичко което казвам толкова крайно? Точно обратното искам да кажа, че нещата не са черно-бели а по голямата си част са сиви. И хората изобщо по света се делят на свестни и кофти и това няма общо с нациите. И точно толкова колкото имам против да се абсютизира мнението за българите съм против същото за норвежците. Между другото или аз съм много мърлява или моите норвежци са чистофайници, ама тез мърлявите за които Марйо говори аз не съм ги срещала.
Марйо, не е хубаво, че има нации които се прехласват по всичко родно, те стават слепи и им е трудно да се променят към по-добро. За това мисля, че е важно да се говори за куцащите БГ теми а не да си харесваме и доброто и лошото щото си е наше. Не страдам, че съседката не ме кани на салата, стига ми че ме кани на кафе с пасти... и колкото и да се опитвам, идеалната боя на къщата все си ми харесва.  Wink
Нора, слава богу живеем в свободен свят и можем да си пишем в който си искаме форум без да ни трябва разрешение в 3 екземпляра...

На истина норвежко-българско-кренвиршната тема се проточи много и не виждам нещо ново казано.  Аз лично мога да си живея на всякъде и в БГ и тук, все ми е добре (не винаги е било така). Важно е човек да се чувства добре сам със себе си и семейството си ... и да не зависи от приятели, съседи, познати и т.н. да му създават атмосфера, себеусещане и настроение, защото никой не знае къде ще го отвее вятъра утре...

# 264
  • България
Да,де ,аз бях "мила и добра" в на4алото,но съм се нау4ила по неволя да не си оставям "магарето в калта",даже понякога изли6но,ама да си знаят те Wink
Ти знае6 ли какви слу4ки и изказвания съм имала ooooh!ма сега ги режа на момента,няма друг на4ин Crossing Arms Joy

ма ние ,мине ,не мине и по4ваме тази тема,еи,ама хи4 ни няма,хаиде утре мислете друго за коментиране Mr. Green

# 265
Аз съм на Скайпа някой ако иска да бъбри...

# 266
хаиде утре мислете друго за коментиране

Що чак утре? Mr. Green Коледно и новогодишно меню Joy
Ние обаче отиваме да разчистваме една стая, та аз утре ще чета Laughing
Винска, я ми изпрати упътване за тази Мозила Mr. Green разказа ми играта с тези букви.......и т.н.

# 267
ето моя дан... и специално за Марйо...  Hug
http://pannekake.multiply.com/photos/photo/4/2

http://pannekake.multiply.com/photos/photo/1/12 ето и 3 снимки на Коледните картички дето така и не дойдоха...

# 268
Eee вие много сте се развихрили тука ....  Wink

Аз дето съм писала такива работи за БГ, май съм провокирала някои хора... Joy  ... с гледната си точка  Wink Ама си казах каквото мислех . Hug   А можех и да се превъзнасям и да се прехласвам и да пиша суперлативи ... да лъжа....но кого лъжа всъщност,вас ,мене си..? Rolling Eyes

Гледам че и сливка...живееща тук не е щастлива с положението норвежко, защо така бе мила не ти понася Норге?  Wink Я сподели с нас...ние сме свои.... Mr. Green на никой няма да кажем... Joy.... Hug

Марйо,
много си права за някои неща. Peace Аз лични нямам нищо против самата България,природата и роднините и приятелите,точно като тебе...,но както наша палачинка каза,ме дразни манталитета на хората...тя много хубаво го каза,че българина не иска да се променя...а в същото време иска да има промени в държавата. Е няма как да стане.
Мисля че темата е нескончаема...има и плюсове и минуси и в България и в Норге.  Peace

За себе си разбрах че май е най-добре да си ходя в България само лятото... Crossing Arms

ркб.....какво упътване .... Thinking  каква Мозила  мила... newsm78 Не мога да загрея...честно!   Embarassed ....кои букви...кво става...?  Открехни ме моля те!... Joy Пращам всичко което поискаш...само да знам какво е... Blush

Норчееее
....къде ме подсети за тази салата с чушки.. Wink Ще си купя сега през седмицата...и ще си пекна чушки,мерси за идеята... Hug

Ако някой да знае хубава рецептичка за кьополу...да  я  дава насам.   chef Че искам да направя няколко различни салати за Коледа. Млечна, бобена,картофена,руска и кьополу.../ как с епише това чудо ... newsm78 кьопулу или кьополо...или кьополу newsm78/

И да сменим темата ..верно... hahaha  ...че аз ви пуснах фитила... Joy и вие запалихте огньовете  Joy...

Споделете за Коледната украса...Ще си купувате ли истинска елха ? Heart Eyes Ние ...ДА!  Mr. Green Обичам да ми мирише на борова гора в къщи... Heart Eyes В събота отиваме да си купуваме елхичката...и в неделя ще я украсяваме  Hug

Аз отивам да се  паркирам в леглото . Mr. Green Първия работен ден  нещо не ми се отрази добре.. преуморих  се .. Joy

Лека нощ     ylinfant

Последна редакция: пт, 14 дек 2007, 01:50 от redwine

# 269
редуайн, ти пък, чак огнъове...  Grinning Говорим си само  Grinning
С Нора съм съгласна, че всичко е индивидуално, аз и за тук го казвам. Хората сме различни, едни са по талантливи в житейската сфера други по не са а и изобщо има много фактори за това как човек се справя с живота си и изобщо. Но над това как се чувства един човек конкретно - материално и изобщо стоят и други проблеми от общ характер, които няма как да се решат само защото конкретния стандарт на конкретния човек е ОК поради лични качества.
Примерно: Децата в институциите. Колкото и добре да живее човек поради личните си качества примерно, тяхния проблем няма да се реши,  за това са нужни общите усилия и добро желание на цялата нация. Нужно е гражданско общество с отношение, а аз това отношение сега за сега го забелязвам само в БГ-мамите, а те не стигат. Как, кажете ми общество на нашето дередже  в което 7 до 8 от 10 имащи право на глас, не гласуват показва, че има гражданска позиция и отношение?

Специално искам да кажа за Марйо, че разбирам много добре за какво говори. Сърдечността която можеш да срещеш сред своите няма да може друг да ти я даде - верно е. Много е важно човек да има с кого да се посмее ако ще и всичко друго да не е наред. Това са изключително важни неща и аз много добре те разбирам.
Но лично според мен, много хубаво е когато хората от една нация умеят да се веселят, но купонджийството не е основно и единствено човешко качество...

Казвам това и приключвам темата  Grinning Надявам се, че никой не приема постовете ми лично и сте наясно, че просто споделям мнение, което поради това, че се опитвам да е ясно и не безкрайно дълго, може да изглежда по-крайно.  Hug

Последна редакция: пт, 14 дек 2007, 09:43 от palachinka

Общи условия

Активация на акаунт