Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Кога се препоръчва да се извърши фетална морфология?
Какви изследвания се правят по време на бременност и кои са задължителните изследвания по време на бременност?
Кой е Микул и как се отбелязва празникът му? Как се празнува Микул?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Кога се препоръчва да се извърши фетална морфология?
Феталната морфология обикновено се извършва между 11-13-та гестационна седмица и се препоръчва в 20-та седмица. Това важно изследване показва подробно мозъка на бебето, камерите на сърцето и кръвоснабдяването на плацентата. При първа бременност това изследване е по-съществено от 3D ултразвук, който служи повече като демонстрация. В София изследванията се предлагат в различни клиники, като цената за феталнa морфология в Токуда е приблизително 60 лв. Този преглед помага за идентифициране на хромозомни аномалии или сърдечни дефекти и е важно да се консултират с вашия лекар за най-подходящия момент за извършване на прегледа.
-
Какви изследвания се правят по време на бременност и кои са задължителните изследвания по време на бременност?
По време на бременност се извършват различни изследвания като гинекологични прегледи, цитонамазки, кръвни изследвания, урина и други. Важно е да се консултирате с вашия лекар относно необходимите изследвания за вашата конкретна бременност. Например, цитонaмазката и вземането на влагалищен секрет обикновено се извършват по-късно в бременността, като лечение може да се проведе след третия месец. Задължителните изследвания по време на бременност включват цитонамазка, кръвни изследвания за спин, сифилис, анти-HIV антитела, токсоплазмоза IgM и изследване на кръвта група и Rh фактор. Освен това се извършва микробиологично изследване, преглед на шийката на матката чрез палпация, фетална морфология и други важни изследвания за проследяване на здравето както на майката, така и на бебето.
-
Кой е Микул и как се отбелязва празникът му? Как се празнува Микул?
Микулaш е традиционен празник, който се отбелязва на 5-ти декември. Той е известен като свети Никола и ходи в нощта преди своя празник, за да провери дали децата са били добри. На добре възпитаните деца той дава различни лакомства като шоколадчета, бонбони и плодове. В тази нощ децата оставят чорап на прозореца, под възглавницата или на вратата, където Микул оставя подаръците си. Той е придружен от дяволи и ангели: дяволите плашат непослушните деца, а ангелите ги пазят. Това е традиционен обичай, който се празнува в различни култури и региони.
-
Какви изследвания се правят по време на бременност?
-
Какви са причините за кървенето и цитонманазката по време на бременност?
. Големи сте мързеланки
. Аз днес съм много зле, преди малко се надигнах от леглото, цял ден лежа и ми е лошо, никаква работа не свърших 
Мъжа ми се майтапи и вика "ами ти направо и за третата си бременност си имаш четиво"

Иначе повръщането сутрин си продължава и ако прегладнея през деня започва веднага да ми се гади