Мами и татковци в Австрия очакват Святата нощ - 11

• 18 974
  • 280
  •   1
Отговори
# 150
Чистачка в общежитието на Анни newsm78
Аз съм за Peace

# 151
  • Виена, Австрия
Добър вечер!

Патенце, радвам се, че най-накрая се появи!!!

С тия чистачки ме заинтригувахте, то да им завидиш направо Mr. Green!

# 152
Криси, едва ли че научиш добре немски от едно "над 3 години дете", като търсиш работа за детегледачка! Писах ти, че в някоя каритативна организация ще те вземат на доброволна работа и ще научиш немския без да усетиш, даже с виенския диалект Hug
Много си прав, Кристияне, луди - млади, вълнуваща и стресова работа търсят, емоции,себериализация...ех....Позната история...Да ама никой няма да плати и съответната на стреса заплата, гледат само да използват ентусиазма на младите да им работят за минималната заплата...
Може ли работа,където да се скатая, да си имам ресора, да не ме закачат за допълнителни извънредни часове, да работа в петък до 15 и по възможност не събота и неделя Laughing
Kриси, напълно съм съгласна с Susan, така най-добре Ще нау4иш е3ика.
Susan, права си 3а работата - И а3 като дойдох тук бях пълна с ме4ти, идеи и желания, с годините доста си ги промених.
А такава работа, която описваш, я има - в държавните ведомства (3нам от ли4ен опит)- там са построили комуни3ма.
Душе, желая ти мн успех, сега определено е по-лесно осъЩествяването на ме4тите ни.
И ние Ще пропуснем среЩата, едно коледно тържество имам утре следобед. И нека среЩите да ги правим по-централни, а3 от 23.бецирк 3а среЩата в 22.б. тъкмо като стигна трябва да се стягам да се пребирам.

# 153
Като писах, че искам да съм чистачка имах впредвид, че предпочитам да не върша съществена работа, да не нося отговорности, да мога спокойно да се наобядвам, да пия кафе, да пуша цигара, а не да съм под стрес, да зависят 100 неща от мен, да гоня срокове и например детето ми в този момент да е болно вкъщи (това по повод на скоро разисквана тема). Предпочитам по-ниско заплащане, но спокойствие. Както писах, въпрос на гледна точка.
За жилището знам, че ще трябва да се местим, но все отлагам, защото ми е много хубаво тук. Живея в 2-стаен апартамент с голяма тераса, обзаведено, почти ново. Дори и с бебе не ни е тясно. А наемът е достатъчно голям, за да няма много желаещи и да ме държат като beurlaubt студентка и без да взимам изпити. 
Отивам да лягам, че утре Малчо ще  newsm32, а аз   Sleeping
Лека нощ

# 154
  • Виена
Я каква интересна тема сте започнали!

eat
ЛаДолче ме съсипа от смях с тоя емотикон  rotfImbo Айде да взема участие в спектакъла и аз  bowuu

Ани, и аз искам чистачка при вас  Mr. Green щом са такива условията. Даже няма да пуша, обещавам! Добре, Елфльо, кажи ми сега кое му е гадното на това някой да ти чисти? От това ама съвсем няма да ми пострада уюта, струва ми се  Whistling
Сериозно...  Идеята на Сюзън за работа към разните благотворителни организации аз отдавна съм я прегърнала. Само да порасне малко Филип. Но ако мога да ходя с него някъде, веднага ще се подредя. Наистина е супер добър тренинг за немския.  Peace
Все забравям да пиша за този уред за готвене на пара... Аз така правя зеленчуците от години, но без уред. Имам една решетка от алпака и във всяка тенджера става номерът. С уред нещо по-различно ли се случва? Или е по-лесно? Или по-бързо? Някой да сподели, ако знае.

# 155
elfljo, как да не ми е по3ната ситуацията, която описваш? Дойдох 1991 като бг-студентка - по това време имаше не пове4е от 10 българи в икономи4еския университет, в обЩежитията въобЩе не ни искаха. Работех на 4ерно като келнерка, докато шефката се смили над мен и ми и3вади с протекции Arbeitsbewilligung, сама се обу4их да работя на компÜтър и с комп. програми, 3авърших успешно икономи4еска информатика, работех като EDV-Tutorin и в IT-фирми и малко по малко си подобрявах положението. Вси4ко това го постигнах с мн труд, самодисциплина, постоянство, хъс и лишения. Сегашния ми партньoр намерих едва след като си оправих положението тук и гражданството. Но 3нам и хора, които де3игнираха, не 3авършиха, пропиха се и се пробраха в бг, други пък имат преуспяваЩи фирми. Австрия не е USA - 3емята на необятните въ3можности, но с постоянство и труд успяваш да достигнеш определен стандарт.
Хайде и неЩо весело от мен http://www.elfyourself.com/?id=1336642416

# 156

Вяра, стана ми лЮбопитно кои са цайт арбайт фирми. Можеш ли да дадеш някой линк? За бейбиситър и недобър немски мисля обаче, че е най-добре да се търси по канала "имаш ли познат, който търси........". Аз поне така намерих девойката, а и това е човек, който предпочитам да ми е препоръчан от някой или лично да познавам.

Диана, нямам абсолютно никакъв опит с тия цайт арбейт фирми и не мога да ти препоръчам някоя конретно. Предполагам обаче че в Гугъл може да се намери нещо по въпроса. При нас, а също и във фирмата в която работи мъжът ми е пълно с хора от там. Като цяло става въпрос за офис работа, чиста, но без особена квалификация. В общи линии елементарно познаване на основните програми е достатъчно. Вероятно не става за дълго време да се местиш непрестанно от фирма във фирма, но като за начало според мен е идеално. Имаш контакти с хора, можеш да си подобряваш немския, можеш да поставяш изисквания за работното си време, явяваш се често на интервюта и все пак събираш някакъв опит. А при късмет можеш да се задържиш някъде и по-дълго. Ние имахме едно момиче, което остана при нас над 1 година.
По отношение на ситърките съм на същото мнение като тебе. Аз затова все още нямам такава, просто не мога да си оставя детето на всеки. Чистачка взех от вестника, но ситърка не мога. През деня ако ми се налага да излизам водя при тагесмутерката, вечер си стоим вкъщи и чакаме бабите за да се отдадем на нощен живот.

Кристиан, благодаря за отзивите за уреда с парата. Я кажи като имаш опит и с двата начина на приготвяне на зеленчуците, има ли някаква разлика. А това което аз ползвам е тенджера с дупки и тя се захлупва над обикновена тенджера, в която пък се слага вода. Проста система, но сложно я обясних.  Embarassed Както и ти казваш не събира много или зеленчуците трябва да са на 100 пласта а и не мога да приготвям риба или ориз едновременно с тях, та затова съм се засилила към уреда.   chef

Криси, кой университет си завършила в БГ? Софийският издаваше оригинални дипломи на немски и английски език и така се спестяваше превода и някои легализации. Поне преди десетина години беше така, сега не знам, но ако си учила там, непременно провери за тази възможност.

По отношение на студентите не знам какво да кажа... и май е по-добре да не казвам нищо. Знам само че монетата има и друга страна. И тук и в Германия е пълно с БГ студенти, които никога не са имали намерението да учат. Записват по 100 специалности, следват по 15 години само и само да си осигурят заветната виза. По цял ден работят на черно за да се прехранват, едва взимат минималния брой изпити колкото да запишат следващата година и да си подновят визите. Предполагам че на тези случаи се дължи забраната за работа. И да разбия илюзията че и Америка е земята на неограничените възможности: имам доста приятели които учиха там, някои също имаха ограничение на часовете които можеха да работят. Но всички до един работеха като сервитьори, чистачи, ситърки, разнасяха пици и т.н. просто защото това е което се намира. Та и там положението не е много по-различно.

Простете за невежеството, но аз така и не разбрах каква е целта на признаването на дипломите. Кой ви ги търси тези признати, непризнати дипломи, изпити тук, в БГ и всичко останало? newsm78 Чак почвам да се чудя как работя вече 5 години без призната диплома, че и преди това.

Последна редакция: чт, 13 дек 2007, 02:55 от Vjara

# 157
Диана, нямам абсолютно никакъв опит с тия цайт арбейт фирми ......
Вяра, благодаря все пак за инфото   bouquet Ще се разгледам следобяд в гугъл за тези фирми, а идеята за благотворителни организации не ми беше хрумвала, така че - СЮзън и на теб   bouquet Аз съм от тия откачалки дето обичат да работят под стрес и в динамична среда, такава поне ми е била винаги работата и такава и предпочитам да си намеря.

Много интересна тема за бълг. студенти в Австрия  Wink. Много уважавам всички, които са успели да се реализират след като са завършили и не са останали за постоянно в периода на такситата, разнасянето на пици и т.н. Но според мен същите трудности (без визата разбира се) ги имат и студентите в БГ. А и съм съгласна с Вяра, че има и такива, които са дошли тук не да учат и да се развиват професионално.

За уреда - преди ползвах така описаната тенджерата в решетка. В уреда зеленчуците ми харесват много повече. Не се наводняват така, а и наистина е голямопредимство, чеможеш да сложиш цялата вечеря (месото, ориза, ....) в един съд и да не тичаш да проверяваш дали не е изкипяла водата.

Мами на по-големи деца кажете къде ще водите дечица да се срещнат с Вейнахтсман?

# 158
  • Виена, Австрия
Добро утро!

И аз като Диана исках да попитам, ако някой знае къде ще се подвизава тези дни дядо Коледа, дядо Мраз, Вайнахтсман, Николо или на който му е ред и му се пада да идва, да свирка!  hahaha

Лек и успешен ден на всички!   bouquet

# 159
елфльо

и аз ще се присъединя към свити, дошла съм като студентка, със студентска виза, работих като чистачка, детегледачка и келнерка, докато не ме взеха в едно бюро и ми изкараха beschäftigungsbewiligung. едвам издържах на робията там, получавах 5 евро на час, а чистачката-8. но изкарах необходимата година, за да взема arbeitserlaubnis. накрая даже си съдих шефката за 600 евро, дето ме завлече. мисълта ми е, който иска, и със студентска виза успява. аз съм омъжена само от 2 месеца, т.е. доскоро съм била с тази виза. и номера с амс минава, при мене мина 2 пъти
и както вяра казва, когато човека е кадърен, никой не пита за диплома, даже ако без диплома, по добре, че по евтин. аз като се бевербвам, винаги казвам имам диплома от бг за бакалавър и от тук за магистър. никой не пита призата или не, имам легализиран  превод и това е.

още нещо, немски се учи и с малки деца. първото дете , което гледах,беше на 14 мес. аз още ходех на немски курс и говорех само английски. но колко думи научих от книжките с картинки на малката Embarassed нямах нужда от речник, то като за идиоти, цветна картинка и отдолу с големи букви KATZE, SESSEL, LAMPE и тн. децата над 3 год. искат да им отговаряш, и без немски е трудно, аз предпочитах такива, дето не говорят още Laughing

Последна редакция: чт, 13 дек 2007, 14:49 от deiana

# 160
  • Виена
[още нещо, немски се учи и с малки деца. първото дете , което гледах,беше на 14 мес. аз още ходех на немски курс и говорех само английски. но колко думи научих от книжките с картинки на малката Embarassed нямах нужда от речник, то като за идиоти, цветна картинка и отдолу с големи букви KATZE, SESSEL, LAMPE и тн. децата над 3 год. искат да им отговаряш, и без немски е трудно, аз предпочитах такива, дето не говорят още Laughing
Съгласна! Краси говори на Филип само на немски и аз се упражнявам чудесно, че даже и ми отговаря като го питам за нещо, докато му говори. Иначе винаги ме праща да си търся думата в речника  ooooh!
Ние днес не отидохме на трефето в Лудвиг. Филип е пак с хрема следствие на тъпотията ми да го поверя на туркините-бетроюнги да се грижат за него, докато съм на курс. Хем си знам какво ще стане, и пак се подведох... Идва ми да се набия сама, честно ви казвам  #Puppy dog
*Diana*, мерси за разясненията по въпроса "открийте разликите" при готвенето на пара.  Hug

# 161
елфльо
и аз ще се присъединя към свити, дошла съм като студентка, със студентска виза, работих като чистачка, детегледачка и келнерка, докато не ме взеха в едно бюро и ми изкараха beschäftigungsbewiligung. едвам издържах на робията там, получавах 5 евро на час, а чистачката-8. но изкарах необходимата година, за да взема arbeitserlaubnis. накрая даже си съдих шефката за 600 евро, дето ме завлече. мисълта ми е, който иска, и със студентска виза успява. аз съм омъжена само от 2 месеца, т.е. доскоро съм била с тази виза. и номера с амс минава, при мене мина 2 пъти
и както вяра казва, когато човека е кадърен, никой не пита за диплома, даже ако без диплома, по добре, че по евтин. аз като се бевербвам, винаги казвам имам диплома от бг за бакалавър и от тук за магистър. никой не пита призата или не, имам легализиран  превод и това е.

Ситуацията беше, а и още е такава, че beschäftigungsbewiligung ти вадят ако имаш късмет, работодателят ти да се съгласи първо да се занимава да ти подава документите и второ да чака амс да се произнесат. Много често не им се занимава и махат с ръка на твоята кадърност. А и как да се убедят в нея като нямат възможност да те вземат на работа.  Много фирми първо питат дали имаш разрешение за работа и ако нямаш въобще не се занимават с теб. И така от фирма на фирма, отказ след отказ вместо да работиш нещо, което да допринесе за бъдещото ти професионално изгаждане, ти се занимаваш с глупави дейности. През това време твоите колеги в унито са направили 2/3 практики, работили са в някоя друга фирма дейности , които са във връзка с това, което учат. Шансовете ти да се осъществиш професионално намаляват все повече и повече.

# 162
Диана, много благодаря за разяснениеята около готвеното на пара. Моите подозрения бяха същите. При готвене в тенджера кондензра толкова вода, че зелечуците накрая стават повече сварени, отколкото задушени.

Рени, дано детето да се оправи скоро и да му се размине само с малко хрема. Много е сополиво времето напоследък. Вчера в автобусите с които пътувах имаше много деца, всичките я кихаха, я кашляха, а подсмърчаха. Моята пък ходи от няколко дена със запушен нос, диша като парен локомотив, но нищо не излиза от носа и. Като я попитам дали има сополи ми казва 'о, да!' и след 2 секунди 'О, не!' или обратното. И аз не мога вече да я разбера какво има и какво няма.

Съгласна! Краси говори на Филип само на немски и аз се упражнявам чудесно, че даже и ми отговаря като го питам за нещо, докато му говори. Иначе винаги ме праща да си търся думата в речника  ooooh!

За тебе също имам съмнения доколко това е добре, но за детето определено е лошо да учи немски по такъв начин. Ако трябва бий Краси през устата, но не му позволявай да му говори друго освен български. Немският ще го научи без да разберете. Важното обаче е да го учи от нейтив. Децата имат много чувствително ухо на тази възраст.

Последна редакция: чт, 13 дек 2007, 17:36 от Vjara

# 163
  • Виена
За тебе също имам съмнения доколко това е добре, но за детето определено е лошо да учи немски по такъв начин. Ако трябва бий Краси през устата, но не му позволявай да му говори друго освен български. Немският ще го научи без да разберете. Важното обаче е да го учи от нейтив. Децата имат много чувствително ухо на тази възраст.
Joy Joy Joy Добре!  Joy Joy Joy Искаш ли ти да дойдеш да го биеш? Съгласна съм  Peace Даже с каквото мога ще помагам с радост  Twisted Evil Какво ли не изприказвах, и статии показвах, няма резултат... Трябвало да го подготви с немския, за да не гледало детето като някое сръбско цигане или турче като започне да ходи на градина или тагесмутер...  ooooh! В резултат на което, вкъщи всички предмети вече ги знам точно как се казват. Частите на лицето и тялото - също...  Flutter От време на време и по някой полезен глагол от диалога им понаучавам... Въобще, може да се каже, че с Филип сме на едно ниво с езика  Wink Пък той е роден виенчанин, както знаете   Whistling

# 164
Обявявам се в защита на Краси! Peace
Благодарение на него оправих един огромен проблем с AMS  bouquet
По повод говоренето на детето на немски-днес бях на един елтернтреф, където точно говориха за шпрахентвиклунга и питах за това. Отговорът беше, че детето трябва да чува от всеки родител един и същи език предимно, т.е ако Краси е започнал на немски да му говори на немски, няма нищо лошо, ама да се приготви поне 12-13 години да говори само немски с него LaughingПък от мама Рени ще учи български Филлипп, защо не!

Вяра, и аз имам такава хубава, издадена на немски диплома от СУ, ама се чудя дали е валидна сега след према ни в ЕУ като официален документ за степен. Идеята ми е, ако нещо се закучи с аемеса, както вече го изпитах на гърба си, да се преместя в аемеса за академикер-имало такъв!-просто като възможност за маневриране. Не ща да си работя по специалността в дипломата, не се печелят толкова пари от нея Money

Имам още една оферта към вас-като че раздавам аз длъжностите- търсят полицаи виенската община и чужденци са добре дошли! Естествено трябва да имаш австрийско граждаство, да си топ фит спортно, да можеш да плуваш и пр.. .Ако нямаха и това изискване за ръст бих се позамислила да си сменя и гражданството, ама като съм педя човек Thinking

По повод този дампфгарер-аз имам алутенджера на 3 етажа, наистина стават малко разкашани зеленчуците, но върши работа. Много ме заинтересувахте с този уред, но няма да ми дадат разрешително за закупуване, щото съм маниачка на тема kleingeräte и мъжо ще каже само това липсва #Cussing out

Имате ли идея за какво искат einkommennachweiss при подаването на продължението на фамилиенбайхилфето newsm78, че и копие от мутер кинд паса newsm78

Общи условия

Активация на акаунт