Мами и татковци в Австрия очакват Святата нощ - 11

• 18 971
  • 280
  •   1
Отговори
# 165
Все каня да си напиша и аз некомпетентното мнение по темата и все не мога  Laughing

Сюзън питай ги за какво им е! На мене ми искаха копие на Мелдецетел за Киндербайхилфе, аз се поразрових и видях, че не ми е нужно това копие. Отивам аз там, една нагла, надута... патица служителка ме пита къде ми е Мелдецетела. Казвам, че не нося понеже България е в ЕС, тя ме пита откога... После ме пита в Букурещ получавам ли също Киндербайхилфе...   Rolling Eyes
Та попитай ти, може и да няма нужда Wink

За работата и на мене никога и никъде не са ми искали заверена диплома. Но са ме питали винаги, какво образование имам. Дипломата, преведена или не, така и така не важи в Австрия, само титлата се признава откакто България е в ЕС. Донякъде съм съгласна с Елфльо. Тук в Австрия цялата тази история с работата  е малко затворен кръг. Навремето беше още по-лошо! Без Niederlassungsbewilligung, не получаваш  Arbeitsbewilligung и без Arbeitsbewilligung не получаваш Niederlassungsbewilligung ... Ходи та се оправяй. Но преди да започна да работя като чистачка, предпочитам да се прибера в България. Не съм на мнение, че аджеба само и само да стоя в Австрия, ще работя нещо, което други хора могат със сигурност по-добре от мен!

Държа да допълня за идеята на Сюзън, че Каритас и т.н. те взимат само и единствено като безплатна работна ръка ако не знаеш немски. Това е първата предпоставка. Иначе няма как.

За ООН знам от мъжа ми, че Аусвалферфарен е много, много специален и предпочитат да вземат хора от съответната страна, а не чужденци.

# 166
За тебе също имам съмнения доколко това е добре, но за детето определено е лошо да учи немски по такъв начин. Ако трябва бий Краси през устата, но не му позволявай да му говори друго освен български. Немският ще го научи без да разберете. Важното обаче е да го учи от нейтив. Децата имат много чувствително ухо на тази възраст.
Joy Joy Joy Добре!  Joy Joy Joy Искаш ли ти да дойдеш да го биеш? Съгласна съм  Peace Даже с каквото мога ще помагам с радост  Twisted Evil Какво ли не изприказвах, и статии показвах, няма резултат... Трябвало да го подготви с немския, за да не гледало детето като някое сръбско цигане или турче като започне да ходи на градина или тагесмутер...  ooooh! В резултат на което, вкъщи всички предмети вече ги знам точно как се казват. Частите на лицето и тялото - също...  Flutter От време на време и по някой полезен глагол от диалога им понаучавам... Въобще, може да се каже, че с Филип сме на едно ниво с езика  Wink Пък той е роден виенчанин, както знаете   Whistling

това са пълни глупости. подкрепям вяра в теорията, че детето трябва да учи език само от нейтив спиикъри. иначе филип прекрасно ще заучи грешките на баща си и и тогава ще е като сръбче в детската градина. моя мъж много бързо ме отряза и каза да не уча децата на моя чушен-дойч Rolling Eyes той на майтап го каза, но е прав. не мога да твърдя, че не правя граматически грешки...

# 167
И3винете 3а погрешния линк, дано то3и функционира (дълги4ко трае 3ареждането): http://www.elfyourself.com/?id=1362010512
3а дипломите и титлите 3нам, ако искаш официално да и3пол3ваш титлата (на ви3итни карти4ки, в документи, в работни емеили и т.н.) трябва бг-дипломата да бъде при3ната в съответната страна, където я и3пол3ваш или "Nostrifizierung ist die Anerkennung eines ausländischen Studienabschlusses als Abschluss eines inländischen ordentlichen Studiums". В пове4ето слу4аи работодателя преценява сам дали при новопостъпили е необходима такава Nostrifizierung или не. Ако дипломата е анеркант тук имаш равни шансове с австрийските кандидати 3а съЩото работно място. Вижте и тук http://www.oeh.ac.at/studieren/studieren_in_oesterreich/#c1194

# 168
3а вси4ки, които имат бг-дипломи има интерно инфо тук http://archiv.bmbwk.gv.at/universitaeten/fragen_studrecht/fragen … 7.xml?style=print

# 169

Joy Joy Joy Добре!  Joy Joy Joy Искаш ли ти да дойдеш да го биеш? Съгласна съм  Peace Даже с каквото мога ще помагам с радост  Twisted Evil 

А, не! Ако ми беше мъж с удовоствие щях да го ступам, ама чужди мъже не пипам.  Naughty

Трябвало да го подготви с немския, за да не гледало детето като някое сръбско цигане или турче като започне да ходи на градина или тагесмутер...  ooooh!

Кажи му че при тагесмутерките няма нито турчета, нито циганета, нито сръбчета, тъй че те не страдат от такива предразсъдъци.  Wink Съвсем сериозно, обиколила съм всички в нашия район, такова дете не видях. Те си стоят вкъщи до 3 години и после тръгват безплатно на държавана детска градина. А нашата тагесмутерка се отнася с много уважение и разбиране към двуезичието в нашето семейство и дори научи няколко думи на Бг за да се разбира с майка ми.
А тия от бератунга явно не са си имали много работа с двуезични деца. Двуезичието се поддържа много трудно и колкото повече хора в семейството говорят втория език, толкова по-добре. И да ги питам на какъв език ще си говори после детето ми с българските ми роднини, ако българският не се превърне в активен език. За мен обаче най-големият аргумент е това което и Деяна е споменала, не искам детето ми да учи моя немски, не са само грешките, по-важен е акцентът, това може да остане за цял живот.

Вяра, и аз имам такава хубава, издадена на немски диплома от СУ, ама се чудя дали е валидна сега след према ни в ЕУ като официален документ за степен. Идеята ми е, ако нещо се закучи с аемеса, както вече го изпитах на гърба си, да се преместя в аемеса за академикер-имало такъв!-просто като възможност за маневриране.

Сузан, нищо не знам по въпроса. Аз като пълен невежа не чаках ЕУ, не съм ходила и по комисии. С увереността че след като комисията в Германия ми е приела дипломата, няма проблеми, кандидатствах за работа. Колкото до титлите, аз имам последваща титла придобита в Германия, която досега никой тук не ми е оспорил. Но пък в България не е призната. Какво да кажа, за мен тия всичките неща са без значение след като мога да работя, пък който каквото иска да ми признава на хартия.  Grinning

# 170
при нашата тагесмутерка и 5те деца са 2езични Laughing но няма нито сръбче, нито турче

# 171
Българските дипломи се признават в Австрия, България има споразумение с Австрия. Но това не значи, че можеш да упражняваш професията тук. За това е нострифицирането.
За да се наричаш магистър, доктор, професор или бакалавър не ти е нужно абсолютно нищо, щом имаш съответната диплома от България.

Мерси за линка, работи и много се смях, но не си пуснах моя снимка Simple Smile

# 172
И нашия татко се страхува, 4е Софиа като тръгне на детска градина няма да 3нае немски, и вместо да и говори на италиянски, то девойката след време да стане трие3и4на, и говори с тиролския си акцент. Него понякога виен4ани не го ра3бират, но той е твърдо убеден, 4е така трябва да бъде. Всека седмица споря с него, убеждавам го, дадах му да 4ете и3следвания, ниЩо не помага.
Susan, кога правиш продължение на фамилиенбайхилфето? А3 само го беантрагвах и оттогава ниЩо не са ми искали.

# 173
  • Виена
За дипломите хич не знам как стои въпроса, защото като тръгнах насам вече бях бременна, знаех, че няма как да работя в близките две-три години и оставих въпроса с дипломите за по-късно. Само минах през втория университет да си взема академична справка за всеки случай (като че ли ще се засиля да си доучвам тука селската икономика  smile3537 ). Дипломата от Софийския на немски ми потрябва все пак, когато вадехме документа за раждане на Филип и понеже я нямах в себе си (или съответния документ, който не разбрах какъв е точно за признаване на степента), пред моето име не записаха нищо. Все още не разбирам местното умопомрачение пред титлата, но може с времето и това да схвана. Даже се сещам миналата година, когато Краси си правеше някакви документи пред Нотариус в България и старателно изписваше отпред, че е маг., как странно го гледаха  Mr. Green Колкото и да се опитвах да му обяснявам, че това в България изобщо не е прието, той упорито си продължаваше. А, да... и пред имената винаги изписва г-н или г-жа  Crazy Няма лошо, но така не се прави там и дори се приема за смешно някак...
Свити, на мен сега вече ми се отваря линка, ма нещо забива машината като искам да премина по-напред...  Thinking Но това сигурно е от моята "турбокомпетентност" с компютрите  Mr. Green Всъщност някой може ли да инсталира Уиндоус. Мисля, че на нашия комп му е време за преинстал, а аз никога не съм го правила и ме е страх точно сега да започна да се упражнявам.

# 174
Моето мнение е,че чистачката е професия,която трябва най много да се уважава,zаЩото беz чистачки никой от нас няма да може да работи работата си.
Например в една болница,ако няма чистачки не може никой от другият персонал да продьлжи да сьЩествува.Ако в една банка не се иzхвьрлят кофите с хартия до никьде няма да се стигне.
Ако по улиците стьпваме по буклуци,дали Ще ни е приятно....

Не zнам zаЩо това го смятат хората zа "долна" професия.Според мен няма такава.Най малко чистачката я виждам като такава.Напротив,ценя и уважавам всички чистачки при нас zаЩото вьрШат най тежката и мрьсна работа,zа най малко пари,на нас да ни е чисто и хубаво.И винаги са zасмяни и весели,Щастливи в професията си.

Последна редакция: пт, 14 дек 2007, 12:44 от Christian

# 175
  • Виена
Кристиян, според мене тук не става въпрос за неуважение, а по-скоро за нежелание да се работи нещо, за което не се изисква никакъв ценз при положение, че си търкал студентските скамейки години наред. Лично аз нямам никакъв проблем с неквалифицираната работа. Ако някой си мисли, че да имаш в България фирма за имоти е супер квалифицирано, жестоко се заблуждава. Дори не съм сигурна къде тая професия е по-презряна - тук или в България. Но това не е било причина да се чувствам недобре в кожата си. Тук наистина бих работила и като чистачка. От това няма да намалеят книгите, които съм прочела и информацията, която имам в главата си. Но със сигурност ще се чувствам по-добре на някоя по-ангажирана с мисловен процес работа... Просто лично мнение...  Peace

# 176
Sviti, в Тирол (предполагам имаш пред вид всъщност Зюд Тирол щом споменаваш италиански), немският не е ли първия език на хората?

Моето мнение е,че чистачката е професия,която трябва най много да се уважава,zаЩото беz чистачки никой от нас няма да може да работи работата си.

Е, Кристиан, леко преувеличено ми се струва това. Вие в болниците може и да не можете да си вършите работата без тях, но при нас в офиса освен да изхвърлят кофите не правят много повече. Ако имам някакво желание извън кофите, примерно гледам 3 седмици трохи на пода, трябва специално да се обадя, иначе те не се сещат че могат да ги съберат. Предполагам това е една от причините и професията да има лоша слава, обикновено се упряжнява от хора без никакво желание за работа и мотивация. Не е долна профеия, но при положение че имам избор, не бих я упражнявала. И професията на автобусния шофьор не е долна, но не бих я упражнявала. И твоята професия не е долна, но съм направила избора да не я упражнявам.  Wink С една дума, не е нужно една професия да е долна за да е нежелана от някого. И аз мисля че ако трябва да съм чистачка тук, не бих стояла. Не е чак пък толкова хубаво за да правя толкова големи компромиси.

# 177
Няма да крия ,че уважавам всяка професия,няма значение каква,но истината е,че когато си лъскал банките в университета малко е кофти да си представиш,че ще работиш нещо такова.Все 5 години си вложил усилия и труд,в теб са вложени средства за обучението ти и никак не е приятна такава переспектива.(ако може така да се каже).В краѝ на сметка като не искаш да учиш,работи каквото искаш,но в притивен случаѝ е малко кофти.
Вие как ще прекарате празниците,ще си ходите ли в Бг.или тук в някоѝ ресторант.С нашата сватба направихме реклама на ресторант"Плевен" намира се в 5 безирк.Сега голяма част от приятелите на мъжа ми-австриѝци ще го посетят за празниците с техните половинки.
Радвам се ,че им е харесало това си хубав имидж са нас.Аз чак сега успях да си направя коледната елха.
Имам един въпрос към вас на Бъдни вечер или на Коледа се слагаше  късмет в питката-на коѝ от двата днии в коѝ от двата дни вечерта си пожелаваш нещо,което искаш да ти се случи следващата година.

# 178
Или греШно се иzраzих (zа пореден пьт) или вие греШно ме раzбрахте. Peace
Раzбира се,че който е учил иска да работи по специалността си.Но на паzара в момента 80% от беzработните са акадмици,които искат да работят това,което са учили,а няма места и са принудени да работят друго.Раzбира се,ако не им иzнася,да се иzнасят нали?
Но ако са си родни австрйици,кьде да се иzнасят?
Вие можете да си се приберете в БГ и там да zапьлните дупките на специалистите,които се тьрсят.
Тук по принцип гледат да набавят австрйиските кадри/специалисти и всички чужденци са след това.Таzи политика е била и винаги Ще бьде,макар и неофициално.И в повечето страни е така.

За да стигне човек до едно ниво в чужда дьржава понякога се налага да работи други дейности.Така е в каzармата,така сьм бил и като студент,и в Англия и тн...Не ми е било приятно,но пьк да мисля,че сьм zаслужил да ме посреЩат с отворени обятия zаради едната ми диплома никога не сьм го очаквал.

Ако в страната ми няма перспектива zа нормален живот Ще тьрся друга страна zа реалиzация на нормален живот,неzависимо дали Ще работя по диплома или не.
Като сервитьор например сьм иzкарвал повече от днеШната си zаплата по време на следването си.Но не бих го работил,не zаЩото имам диплома zа лекар,а zаЩото професията не ми допада и не ми се отдава.Но ако сьм в друга страна,кьдето дипломата ми няма да се приzнае или нямам Шанс на паzара да се кандидатирам с нея поради редица политически фактори,не мисля,че това Ще ме накара да се вьрна в страната кьдето няма да имам бьдеЩе дори сьс силната диплома в рька,ако преди това сьм преценил неЩата от тоzи поглед.

Вяра,
Има мьрzеливи чистачки,поzнавам такива.Аz не говоря конкретно zа хората,а zа професията като ниво на важност и пряка врьzка с другите професии.

# 179
  • София
Имам един въпрос към вас на Бъдни вечер или на Коледа се слагаше  късмет в питката-на коѝ от двата днии в коѝ от двата дни вечерта си пожелаваш нещо,което искаш да ти се случи следващата година.

На Бъдни вечер се приготвя питка с паричка за късмет - жълта от 5 стотинки. Питка, защото се пости и не може да се използва яйце или сирене. Е на трапезата трябва да има и седем постни гозби например яхния със стар фасул, пълнени чушки със стар фасул, зелеви сарми, сарми с лозов лист, ошав, варено жито, тиквеник. И внимавайте. Масата не се разтребва до сутринта.
          На Коледа - 25 декември вече се прави Баница с късмети. Там се слагат всичките пожелания за цялото семейство. Тогава е и голямото блажно ядене.

Весели празници, здраве и късмет!!! Joy

Последна редакция: пт, 14 дек 2007, 20:16 от mariangeorgiev

Общи условия

Активация на акаунт