Мами и татковци в Австрия очакват Святата нощ - 11

• 18 971
  • 280
  •   1
Отговори
# 180
Добър вечер
Christian,   202uu  . Дано не прозвуча пак като защитничка на чистачките или да помислите, че агитирам всички да станете такива, но една позната ми каза, че най-мръсната работа в болниците (подлоги и т.н на пациентите, да не влизам в подробности) не ги почистват чистачките, а сестрите. Кристиян да каже така ли е, стана ми интересно.
За празниците и питката не мога да помогна, и аз се чудя. Досега все мама е правила всичко, тая година вече и аз като мама ще пробвам. Днес купих част от подаръците, другите ще пристигнат от Бг. Утре правим и украсата вкъщи, тия дни ще купим и елха и чакаме  santa2. Коледното настроение ме е обвзело напълно   madnoel

# 181
Днес на дневен ред беше финанцамта #2gunfire
Въоръжена аз с аргументи и гросе клапе се озовах още в 7.30 след подробен разпит на инфошалтера пред една симпатична мадама/ май ставаше за мисис Финанцамт/. След като категорично заявих, че не нося МКР и копие от заплатите, защото не трябва да го искат според данни от хоумпейджа и арбайтеркамерата, дамата започна да ме убеждава, че трябва да е сигурна, че живеем в Австрия и това се доказва най добре тези документи. Пита ме доста неща, гледа по компютъра, нактрая се спорязумяхме за копие на коя да е лонцетел на мъжо/при мен се показа цялата трудова биография в компютъра и/ и МКР. Даже доброволно ще донеса и анмелдунга на детето за градинката.
Май попаднах на "човек", каза в понеделник обезателно при нея да дойда! Очевидно имат разпоредби да проверяват щателно, тя даде пример и колко измами е открила.
Но затова пък не очаквам никакво разтакаване за каренцгелда...
Свити, ти ако си подала молба, а не са ти се обадили и нямаш готовото решение в ръцете, защо не се позаинтересуваш? Аз подадох молба по интернета, отговора какви документи им трябват дойде след точно седмица.

По повод "мрънкането"ви/извинявам се, но друг глагол не ми идва наум/ за какво сте учили 5 години искам само да ви попитам наистина за какво сте учили ако сега съжалявате Peace
Ако знаехте, че нямате да работите по "учената специалност" пак щяхте да продължите със следването, нали? Защото във университета човек си изгражда и т нар soft skills, контакти, приятелства, а и каквато работа да почнете, ученото ще си личи и ще ви помага    bouquet

Затова ви предложих каритативна работа, не е казано, че винаги е без заплащане, там хората също излизат в отпуска и вие може да ги замествате/ от опит го казвам/ На практикантките в Белия дом също не им плащат май hahaha

И още нещо за чистачките- в предишната ми работа голям кеф беше, че всички чистачки бяха австрийки, а 80% от служителите бяха чужденци. Сега това не би ми направило впечатление, на в началото беше bowuu чисти ми австрийка.

# 182
Renny, само отиваШ на линка и 4акаШ докато файла се 3ареди, малко бавни4ко става.
Sviti, в Тирол (предполагам имаш пред вид всъщност Зюд Тирол щом споменаваш италиански), немският не е ли първия език на хората?
Вяра, в Зюд Тирол асимилациата се осъЩествява с пълна сила, когато се ра3хождам по улиците на Болцано, младите хора говорят предимно и най_ве4е на италиански. Там се 3апо4ва оЩе в на4алните класове с у4енето на двате е3ика, има двойна матура, 3а да работиШ във фирма ти трябва итал. и немски непременно. Май4иният е3ик на моя действително е немски, но роднините са смесени, а и той дълго време е живял във Верона, дори като се 3авърнал говорел по_добре итал. от немски.
Су3ан, а3 може би не се и3ра3их добре, фамилиенбаихилфе полу4авам ве4е една година, но досега не ми се е налагало да го продължавам и 3атова исках да 3нам какво е това продължение, 3а което писа.

# 183
Баш мрънкане си е - не се извинявай  Mr. Green И Кристиан също е прав. Ама що да не помрънкаме малко  Embarassed Мисълта ми беше, че чистачките много може да необходими - аз не искам да съм чистачка и съм благодарна, че имам такава, защото категорично чисти по-добре от мен.  Кой каквото може и колкото иска  Peace
За каритативната работа пак повтарям, че без да знаеш немски няма Geld Wink не по заместване, не редовно (и аз от опит го казвам).  Една моя приятелка, по-млада от мен, с добро образование, с добър немски не я взеха на сумати места, защото си имат много австрийци и още повече Цивилдиинери.
Хубаво, че си уредила нещата с Финацамта, Сюзън  Peace Много ми хареса това с аргументите и гросе клапе  Joy

# 184
3а следването и професията, имам по3нати, които са академици по ААА, а работят в област ВВВ, какво искам да кажа, 3авърШва се, 3а да имаШ диплома и 3а софт скилс както ка3а Су3ан, а после може и да си намериШ работа не по специалността. Ра3брах, 4е дипломата, докато нямаШ натрупан опит, е предпоставка 3а да бъдеШ в3ет под внимание като кандидат 3а работа. А и все гворят, 4е академиците са по_рядко 3астраШени от бе3работност.
А3 не виждам ниЩо лоШо, ако в младите си години работиШ неЩа, който няма да работиШ в последствие и полу4аваШ ра3ли4ни софт скилс, например а3 като келнерка нау4их някои психологи4ни аспекти и да преценявам хората от пръв поглед, това не го нау4их на банките в университета, а сега ми е мн поле3но.
И ние днес си купихме елха, Ще я окрасяване към края на седмицата.

# 185
Хайде на първа 2008 среЩа, искате ли да се видим на 2.1.2008 и да си побъбрим 3а и3караните пра3ници, 3а полу4ените подаръци и ..... Laughing

# 186
Като студент на човек му се налага понякога да работи всичко, но едва ли някой с диплома за висше образование гори от желание да работи някаква съвсем неквалифицирана работа. Другият голям проблем е че обществото тук гледа на тези професии като на нещо срамно едва ли не когато се упражняват от висшисти. Я си напишете в автобиографията че като дипломиран висшист сте работили 2 години като чистачка или сервитьорка и чакайте после някой да ви вземе на квалифицирана работа. За Щатите съм чувала точно обратното. Там на това се гледало като на + точно заради софт скилс. Както и да е, всеки е свободен да работи каквото му душа иска. За мен животът в чужбина не е самоцел и никога не е бил, така че преди да чистя тук, бих се върнала в БГ. В момента там има доста възможности за професионална реализация на младите хора. Дори студентите които познавам в последните години работят високо квалифицирана работа, която им помага много след като завършат да си намерят добри места.

Сузан, и аз не разбрах каква е връзката между финанцамт и КБГ. Можеш ли да обясниш в какви случаи трябва да се явяваме във финанцамт?

Рени, как е Филип?

Деяна, а какво стана с вашия преглед в SMZ ost?

Ние пък се сдобихме с едно ужасно разтройство и разбира се точно в края на работния ден и преди вохенендето. Такова нещо досега не бях преживявала с детето и не знам дали ще сме в състояние да го овладеем, още повече че тя е абсолютен инат и не мога да я накарам да пие достатъчно. Сега съм в бойна готовност да се изстрелваме към болницата.

# 187
Свити, при първият антраг за фам байхилфе искат само мелдецетел и доказателство, че детето е легално в Австрия. Като богатата държава явно може да си позволи 2 години даже и незаконно да се взема байхилфето или може би да не тормозат младите родители newsm78
Жената каза, че не могат да искат МКР на новородено и за тях попълнения е доказателство за живеене в АТ Joy
МОЛЯ ВИ ПОГЛЕДНЕТЕ СИ ФАМИЛИЕНБАЙХИЛФЕТО ДО КОГА Е !!!
Ще видите, че е само до 2рата година на детето. Ние това го забелязахме покрай фатеркаренца иначе щехме да издухаме супата Embarassed Без фам байхилфе нема КБГ, без това нема застраховка и недай си боже да се разболее детето...
Вяра, нали знаеш, че КБГ се дават след като покажеш байхилфе че имаш alert

# 188
Опс..прекъсна
Та фамилиенбайхилфето го дава финанцамта и те прават дисекцията да ти отпуснат нещастните 150евро, дано при вас се минава по-леко, ама аз съм заедно с 14ти и 15 ти бецирк /тюркие ...сен./и им на 2 пъти казах че съм от ЕУ страна и да виждат копфтух да нося?!Мадам даже се опита да иска EWR -bescheinigung, аз и показах Aufenthaltstitel oт преди 100 години и тя пак-ама обстоятелствата може да са се променили, аз и казах-нито съм се развела, нито мъжа ми си е променил гражданството/там пише като грунд familiengemeinschaft mit österreicher. Та миряса поне с това.

# 189
Сюзън умирам от смях  Mr. Green
Сетих се като ходих (още във Виена живеехме) един път във Финанцамта за 4. и 5. бецирк  да докажем, че сме ние, че живеем в Австрия, мелдецетели, бещетигунген колкото щеш...и беарбайтерин гледа на дъщеря (тогава на 2г.) ми паспорта - "Familiengemeinschaft mit Österreicher" и после гледа моя "Jeglicher Aufenthaltszweck" и ме гледа умно и пита: "Детето с кой живее?" и аз и казах, че детето живее с приятеля си, но скоро ще се женят   hahaha много ми беше обидена жената. Ми така де! Тъп въпрос изисква тъп отговор Wink

# 190
Сузан на нас фамбайхилфето са ни го дали само за 8месеца до декември2007,минаха ни с някво постно извинение.Добре,че кредита за жилище та покрай него да забележим и да подадем за удължаване.

# 191
Като сте zапочнали да се смеете,да zапочна и аz...
Цитат
май ставаше за мисис Финанцамт
Joy

Ладолче,
Цитат
не искам да съм чистачка и съм благодарна, че имам такава, защото категорично чисти по-добре от мен
Това вече е стабилен аргумент. Laughing

Familienbeihilfe се дава до 27 годиШна вьzраст на детето,ако не работи,а учи...За какви две години говорите,не раzбирам....

# 192
Сузан, току що гледах докога са ми опуснали фамилиенбайхилфе и се оказа че е до края на 2010, т.е. на практика за 4 години. Това което много ме смущава тук е че няма някакви правила, всеки случай е сам за себе си в зависимост на какъв кеф е беамтера и какви връзки можеш да извадиш (връзките не за КБГ, а за по-сериозни неща разбира се). Е сега някой ако може да обясни защо в едни случаи парите се отпускат за 2 години, пък в други за 4... И какво се очаква да се промени след този срок?  EWR-bescheiningung ми искаха за КБГ още когато подавах документите. Но не за мен, а за детето. Мои документи на практика май не ми искаха или поне не си спомням да е било нещо особено.

Кристиан, в документа за фамилиенбайхилфе има една таблица von... bis... Явно след това трябва да се удължава.

# 193
Вяра,благодаря,Ще погледна.

# 194
За нищо, Кристиан!

Уф, може ли някой да ми каже с разтройство до кога да я държа вкъщи и кога да тръгваме към болница? За 4 часа е акала 4 пъти, чиста вода. Не иска да яде почти нищо, за първи път откакто се е родила си легна без да пие мляко дори. Трудно и пробутвам течности. Иначе е много жизнена, хвърчи като торпедо наоколо и няма температура и някакви други симптомии. Май като цяло се държи нормално, като изключим че нощеска от 2:00 до 5:30 ни лази по главите, замеря ни с мечки и ни пя, но това едва ли е свързано с разтройството и. Много ми е притеснено защото досега нямам опит с такова екстремно разтройство. Ако има някой с повече опит, ще му бъда благодарна да пише.

Общи условия

Активация на акаунт