САМО за РЕЦЕПТИ за машина за хляб

  • 1 072 856
  • 785
  •   2
Отговори
# 750
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 987
И аз с въпрос - някъде бях чела, че има хора които си пекат хляба във фурната. Бих искала да пробвам, но ме интересува в кой момент се вади от хлебопекарната - след омесването или след втасването и на какви градуси се пече, като от 1 кг мисля да направя два по 0,500 кг?

# 751
  • София
  • Мнения: 4 515
Има програма “тесто”/“месене и втасване”. Дълга е около 80-90 минути. Ползвам нея за замесване на тесто, но бухва преди да свърши програмата и последните 20-тина минути и го вадя. Иначе ми се залепва за капака.
Вадя тестото, премесвам, оформям. Слагам във фурната на минималната температура и оставам да втаса за последно. После пека.

# 752
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 987
Има програма “тесто”/“месене и втасване”. Дълга е около 80-90 минути. Ползвам нея за замесване на тесто, но бухва преди да свърши програмата и последните 20-тина минути и го вадя. Иначе ми се залепва за капака.
Вадя тестото, премесвам, оформям. Слагам във фурната на минималната температура и оставам да втаса за последно. После пека.
На колко печете и какъв е грамажа на хляба?

# 753
  • Варна
  • Мнения: 2 042
Аз пека на 180 градуса какъвто и да е грамажът - времето има значение за него. Пекла съм и като слагам купичка с вода, и без, пекла съм и в плик за печене, всякак става.

# 754
  • София
  • Мнения: 4 515
Програмата Тесто няма опция грамаж. Обикновено я ползвам, за да правя погачи или козунаци. Слагам 1 кг. брашно и съответното количество течни съставки, мазнини и мая. После пека на фурната на 160 градуса с вентилатор за около 40-60 минути. Различните форми /дебелината на тестото/ имат нужда от различно време за изпичане.

# 755
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 741
И аз с въпрос - някъде бях чела, че има хора които си пекат хляба във фурната. Бих искала да пробвам, но ме интересува в кой момент се вади от хлебопекарната - след омесването или след втасването и на какви градуси се пече, като от 1 кг мисля да направя два по 0,500 кг?
хляба се пече след като тестото е втасало. вадиш го , оформяш  и каквото си решила да правиш с него. после го слагаш във фурната да втаса и следва печене.  пече се според спецификацията на фурната ти. може на 16-, но може повече или по-малко. ти си познаваш фурната най-добре.

пп. за следващи въпроси се прехвърли в другата тема. тази е САМО за РЕЦЕПТИ

# 756
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 987
Ох, извинявам се - забравих че има и друга тема. Иначе си ги следя двете! Благодаря за допълнителната информация!
Спорна година на всички!

# 757
  • Мнения: 13
Здравейте на всички хлебари и хлебарки! Simple Smile Като абсолютен лаик в тази област и с голямото си желание да включа всякакъв вид джаджи в кухнята и аз се записах с една хлебопекарна Tefal Pain et Tresors Maison PF251835 - черничката с прозорчето. Като от работата на хлебопекарната не мога да се оплача, от начало френски хляб от книжката, кисело мляко и т.н. Имах няколко единични сполучливи опита с рецепти с яйце, мляко, подправки,маслини, паста, песто и  пасирани домати от консерва. След това имах дълга поредица от много несполучливи опити в областта на строителните материали Simple Smile  в частност тухли. След това я зазимих в един шкаф и след малко над година следящ форума с попадане на готова смес на София Мел за хлебопекарна си казах, че няма какво да се обърка и ще пробвам пак. И се получи супер. Намазних купата със съвсем малко олио, добавих описаното в рецептата количество вода 280 м.л. пресях брашното от пакета, извън рецептата добавих малко солчица и захар по средата на брашното и най-отгоре добавих 3 с.л. олио. Сега отново искам да експериментирам, но не желая отново поредицата несполучливи опити да се повтори. Моля за съвет за това, което съм научил дали е правилно. 1. Съотношението вода и брашно е хубаво да бъде между 55% и 70% като може да бъде коригирано и да се намери златната среда според типа брашна като се следи месенето, докато не стане ясно колко точно количество трябва за следващия път без да се стои над хлебопекарната. 2. Задължително се  намазнява купата и бъркалката. 3. Следва количеството течност (вода, мляко, яйце, доматен сок според количеството брашно). 4. Следват сол,подправки универсален микс, чубрица, червен пипер, сух чесън, добавки като маслини, сухи зеленчуци и подобни. според рецептата. 5. След тях да покрие равномерно пресятото брашно. 6. Сухата мая на края най-отгоре в близост до количеството захар от рецептата за да може да се активира маята. Така и не разбрах колко точно мая трябва да се сложи за за 750 гр. и за 1 000 гр. хляб. В рецептите е описана в лъжици, в пакетчета или части от пакетчето. Не са ли еднакви сухите маи въпреки различните им марки? Според мен за килограм хляб трябва 1 пакетче (мисля, че е 7 грама). 6. Ако ще бъде хляба със семена се слага в отделението за автоматичното им добавяне по време на програмата. Поправете ме ако греша някъде. Също и почти никой не ползва отделението за автоматично добавяне на маята, а се слага директно над брашното. 7. Температурата на околната среда + на брашното + на течността (но не повече от 36 градуса) = на 60. 8. Вярно ли е, че ако течността е по-топла може да попречи на работата на сухата мая? 9. Ако течността е много киселинна, на пример вместо вода и производни се използва само сок от пасирано домати консерва маята няма да може да се активира? 10. Семената могат да надраскат покритието на купата, но това не може ли да се случи и от сухите подправки? При рецепта за козунак изпечен в хлебопекарната коя програма използвате и кога го поръсвате със захар отгоре? Ако добавяте локум, стафиди или подобно при от начало ли ги добавяте? Дълъг пост се получи, дано не бъде игнориран и да получа просветляващи ме отговори. За всички във форума особено, които ми обърнат внимание дано всичкото ви омесено се получава. Simple Smile

# 758
  • Мнения: 24 525
Според мен е много 7г суха мая за 1кг хляб, освен може би ако е някоя експресна програма, там са с повече мая.
Щом са ти толкова много чуденките, на твое място бих започнала с готови рецепти които някой вече е изпробвал като съотношения, има огромно разнообразие из мрежата, както и тук, според това какъв хляб искаш да направиш.
За козунак повечето биха използвали програма за сладък хляб или от сорта. За мен е по-добра опция първо само месене с втасване, като след края на програмата за тестото да го оставя за по-дълго в машината, козуначено тесто втасва по-бавно от хлебно. И вече след като втаса достатъчно да извадя, оформя (стафиди и прочие завивам във фитилите на този етап) и да сложа пак в казанчето за последно втасване. Ако няма да оформяш а ще го оставиш като самун, можеш да сложиш стафидите при сигнала за добавяне на семена или други добавки и да ти ги омеси в тестото.
Намазване и поръсване на козунака - точно преди да започне печенето, независимо дали ползваш цяла програма или като мен ще пуснеш само програма печене. Аз предпочитам отделно и по още една причина - на готовите програми печенето е обикновено цял час, а за козунак не ти трябва толкова дълго, ще го изсушиш много. 40 минути или не много над тях му стигат обикновено, проверяваш с клечка или с термометър и преценяваш трябва ли му още малко. Ако пускаш цяла готова прогрома, имай предвид да го провериш по-рано и евентуално да спреш печенето преди да е свършила.

# 759
  • Sofia
  • Мнения: 1 477
Скрит текст:
Здравейте на всички хлебари и хлебарки! Simple Smile Като абсолютен лаик в тази област и с голямото си желание да включа всякакъв вид джаджи в кухнята и аз се записах с една хлебопекарна Tefal Pain et Tresors Maison PF251835 - черничката с прозорчето. Като от работата на хлебопекарната не мога да се оплача, от начало френски хляб от книжката, кисело мляко и т.н. Имах няколко единични сполучливи опита с рецепти с яйце, мляко, подправки,маслини, паста, песто и  пасирани домати от консерва. След това имах дълга поредица от много несполучливи опити в областта на строителните материали Simple Smile  в частност тухли. След това я зазимих в един шкаф и след малко над година следящ форума с попадане на готова смес на София Мел за хлебопекарна си казах, че няма какво да се обърка и ще пробвам пак. И се получи супер. Намазних купата със съвсем малко олио, добавих описаното в рецептата количество вода 280 м.л. пресях брашното от пакета, извън рецептата добавих малко солчица и захар по средата на брашното и най-отгоре добавих 3 с.л. олио. Сега отново искам да експериментирам, но не желая отново поредицата несполучливи опити да се повтори. Моля за съвет за това, което съм научил дали е правилно. 1. Съотношението вода и брашно е хубаво да бъде между 55% и 70% като може да бъде коригирано и да се намери златната среда според типа брашна като се следи месенето, докато не стане ясно колко точно количество трябва за следващия път без да се стои над хлебопекарната. 2. Задължително се  намазнява купата и бъркалката. 3. Следва количеството течност (вода, мляко, яйце, доматен сок според количеството брашно). 4. Следват сол,подправки универсален микс, чубрица, червен пипер, сух чесън, добавки като маслини, сухи зеленчуци и подобни. според рецептата. 5. След тях да покрие равномерно пресятото брашно. 6. Сухата мая на края най-отгоре в близост до количеството захар от рецептата за да може да се активира маята. Така и не разбрах колко точно мая трябва да се сложи за за 750 гр. и за 1 000 гр. хляб. В рецептите е описана в лъжици, в пакетчета или части от пакетчето. Не са ли еднакви сухите маи въпреки различните им марки? Според мен за килограм хляб трябва 1 пакетче (мисля, че е 7 грама). 6. Ако ще бъде хляба със семена се слага в отделението за автоматичното им добавяне по време на програмата. Поправете ме ако греша някъде. Също и почти никой не ползва отделението за автоматично добавяне на маята, а се слага директно над брашното. 7. Температурата на околната среда + на брашното + на течността (но не повече от 36 градуса) = на 60. 8. Вярно ли е, че ако течността е по-топла може да попречи на работата на сухата мая? 9. Ако течността е много киселинна, на пример вместо вода и производни се използва само сок от пасирано домати консерва маята няма да може да се активира? 10. Семената могат да надраскат покритието на купата, но това не може ли да се случи и от сухите подправки? При рецепта за козунак изпечен в хлебопекарната коя програма използвате и кога го поръсвате със захар отгоре? Ако добавяте локум, стафиди или подобно при от начало ли ги добавяте? Дълъг пост се получи, дано не бъде игнориран и да получа просветляващи ме отговори. За всички във форума особено, които ми обърнат внимание дано всичкото ви омесено се получава. Simple Smile
Едно пакетче суха мая 7 г. отговаря на половин кубче жива мая и е за 500 гр брашно, аз обикновено слагам 1 пакетче цяло, но ако слагам жива мая слагам 1/4, за козунак слагам 1/2 кубче. Най-вече правя хляб, дори и на отложен старт с прясна жива мая, никога няма фал, докато съм случвала на пакетчета суха, която не иска да се активира. Слагала съм една суха мая, като видя  че не втаса добавям втора друг вид и пускам пак, докато втаса и не е имало провал с тухлички. Не може само да заредиш машината и да я пуснеш. Трябва от време на време и да поглеждаш какво се случва.
Съотношението брашно: течности е 100 гр брашно: 60 мл течност (мляко, айран, доматен сок, яйце, вода), като се следи тестото да направи хубава топка, да не е сухо и накъсано или да маже под бъркалките, зависи от брашното колко е влажно. Поглеждай в началото тестото докато се забърка, ако трябва малко брашно да се добави, ако трябва течност. Тестото трябва да е като маката част на ухото. Зависи и какво брашно е, при пълнозърнестото, ръжено и др, трябва да е малко повече течността.
Последователността на продуктите и как се слагат има значение, ако е с отложен старт. За да няма маята досег с течностите. Ако се прави на момента никакво значение няма, кое кога. Добавките се слагат на звуковия сигнал, ако няма отделение за добавки. Никога не слагам топла вода за хляба. Топличка водичка се слага за бърз хляб, за да може да втаса по-бързо. Не ти препоръчвам на звуковия сигнал да добавяш локум в козунака. Най- добре накрая като измеси и докато оформяш. Направих тази грешка и локума се стопи в тестото. Размаза се. Никога не съм мазала с масло/олио казанчето и бъркалките, няма значение. Казанчето е тефлоново и лесно се вади хляба, бъркалките също.
Ако имаш въпроси може, но в темата за хлебопекарните.
Тази тема е за рецепти.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 16:00 от Ani Ka

# 760
  • Мнения: 24 525
Тия грамажи за колко брашно е маята... В машината си втасва и с по-малко, ако се загледаш в рецептите които си идват с нея, там маята е по-малки количества за стандартните програми. 7 грама суха е страшно много мая при такива условия, няма нужда просто.
Поне аз като правех редовно, единият ми размер хляб беше с 450г брашно и 1 чаена (малката мерителна) лъжичка суха мая, а другият беше не помня вече с 600 или 650г брашно, маята там беше лъжичка и 1/3 някъде. Хем говоря за хляб с преобладаващо пълнозърнесто брашно и малка част бяло. Чудесно си втасваше. Пакетчето от 7 грама ми напълваше малката мерителна лъжичка почти 3 пъти, ако спазвах че е за 500г брашно щеше да излезе да ми се кара сигурно Grinning
Отначало бях подозрителна като видях в книжката толкова малко мая но се оказа че си е достатъчна.
Това за хляб, за козунак по-добре да си е нормалното количество мая че е тежко тесто и по-трудно втасва.

# 761
  • Sofia
  • Мнения: 1 477
Тия грамажи за колко брашно е маята... В машината си втасва и с по-малко, ако се загледаш в рецептите които си идват с нея, там маята е по-малки количества за стандартните програми. 7 грама суха е страшно много мая при такива условия, няма нужда просто.
Поне аз като правех редовно, единият ми размер хляб беше с 450г брашно и 1 чаена (малката мерителна) лъжичка суха мая, а другият беше не помня вече с 600 или 650г брашно, маята там беше лъжичка и 1/3 някъде. Хем говоря за хляб с преобладаващо пълнозърнесто брашно и малка част бяло. Чудесно си втасваше. Пакетчето от 7 грама ми напълваше малката мерителна лъжичка почти 3 пъти, ако спазвах че е за 500г брашно щеше да излезе да ми се кара сигурно Grinning
Отначало бях подозрителна като видях в книжката толкова малко мая но се оказа че си е достатъчна.
Това за хляб, за козунак по-добре да си е нормалното количество мая че е тежко тесто и по-трудно втасва.
Слагай си колкото решиш.
Ето спецификация от сайта на Йоткер за маята.
https://www.oetker.bg/produkti/p/suha-maya

# 762
  • Мнения: 24 525
Чели сме всички какво пише на пакетчетата...
А това не съм си го решила аз, такива бяха количествата в рецептите които си дойдоха с машината. При това подгряване което тя прави по време на втасването, е достатъчно колкото мая са написали те, а не е нужно да е колкото казват от Йоткер.
При нормално месене и втасване не подгрявам тестото, там си слагам нормалното количество мая.

# 763
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 741
фактор при втасването е  температурата и времетраенето.
тесто, което ще втаса нормално за 2 ч при 20 градуса, при 30 ще втаса за 1 ч. образно казано.

# 764
  • Мнения: 8 394
Аз слагам първо водата в казанчето, после сипвам олиото (не мажа нито казанчето, нито бъркалката). Отгоре брашното (пресято), маята, солта в различни ъгли. Захар не слагам, нито мед или нещо такова. Мая слагам суха на 450гр брашно - една ч. л., която е към хлебопекарната (това е 2-3 гр). Ползвам лидълската суха мая, преди ползвах френската. Първите 3-4 пъти наглеждах хлебопекарната, за да съм сигурна в рецептата , вече слагам каквото трябва и я пускам, дори и на отложен старт. В отделението за добавки слагам семена (от лидълския микс).
Козунак съм правила по рецепта на Пина, направих го с формата на хляб. Правила съм и с плънка (малко съм позабравила как беше, но вадех  тестото след последното премесване, оформям бързо и връщам в машината). Мажа с яйце и ръся със захар пред да започне да се пече. Не ми харесва така, затова ползвам машината само да замеси и втаса на програма "тесто", после оформям, втасва в стаята и пека във фурната.

Общи условия

Активация на акаунт