Зъбен гранулом

• 399 036
  • 897
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна
Здравейте Д-р Венелинов,
Преди много време бях писала в темата, защото от години вече имам една киста на горен зъб, който е с щифт.....

Съжалявам, че пиша толкова късно. Едва сега видях поста.
За да мога да ви кажа нещо по-конкретно е добре да видя снимката. Принципно, ако е тръгнал да се оправя не би трябвало да има оплаквания. На рентген понякога кистата може да изглежда по-малка заради ъгъла на снимане. Ето защо при нас правим серия от снимки в рамките на 3-5 години, за да сме 100% сигурни в оздравяването.

Можете да разгледате галерията, за да видите как изглеждат на рентген:
http://www.venelinov.com/gallery_cat.php?l=bg&cat=4

или тук:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.492106990804985.129541 … 097818&type=3

Във всички случаи обаче болен зъб може да се лекува и един здрав/оздравял зъб не би трябвало да създава проблеми.

Благодаря ви Д-р Венелинов. Аз имам снимки на зъба от три последователни години. Ще направя опит да ги кача тук някак си, за да може да ги видите и тях.

Можете да ми ги пратите на лични
или на мейла:
info@venelinov.com

# 556
Здравейте, пиша Ви защото мой близък и по точно леля ми са й открили Пиорея, тя работи в Италия и тамошен зъболекар й го е открил като й е казал, че зъбите ще отпаднат. Здрав преден зъб й се клати като под самия зъб имала гнойна торбичка, лекарят й е казал че лечението е оперативно и трябва да й извадят вс зъби. В семействотони има такова заболяване, баща й е боледувал от същото. Та въпросите ми са може ли да ми кажете точното лечение на това заболяване и дали е само операривно или има и консервативно било то таблетки, имжекции или някнякакъв друг метод и дали има възможност да се отстранят зъбите но да се сложи нещо постоянно като мост или друг вид имплант. Ще се радвам ако ми помогнете с някои отговори, благодаря предварително.

# 557
Здравейте,

Преди около седмица ми се появиха няколко "дупки" на брадата. Отидох на дерматолог и поставената диагноза е алопеция ареата. Докторът ме изпрати на изследване за фокална инфекция. Възможно е да имам гранулом, който да прави проблема.
Като се докосне с пръст венеца около един отдавна умъртвен и затворен зъб има мирис на гной.
Дали може това да е проблема? Къде да направя изследване за фокална инфекция в София?
Някой имал ли е такъв проблем - алопеция ареата в следствие на фокална зъбна инфекция?

Възможно ли е миризмата на гной около венеца да не е от гранулом, но да е отговорна за падането на космите на брадата?

Благодаря за отговорите предварително!

Поздрави на всички и успех!  bouquet

# 558
Здравейте,
Преди две седмици си счупих горен мъдрец, от болката той се самоумъртви частично. Бях на зъболекар, умъртви го изцяло, изчисти канали, всичко ок. При последната манипулация със запълването получих някаква страшна болка в цялата горна половина на челюстта. Пих лекарство, мина, обаче вече 2-ри ден горните 2 резеца от същата страна са изтръпнали. Не усещам какво захапвам-пирон или круша, все едно ги няма направо, а са си живи зъби. Ще мине ли и какво да правя? Само да уточня-корените на въпросния умъртвен мъдрец са в синусите, може ли това изтръпване да е в резултат на раздразнен синус (никакви други симптоми), и съответно-ще се оправи ли?

# 559
Ще се оправи, но при едно условия - ако отдеш при зъболекаря да го види и да назначи съответното лечение. Така по форуми диагнози не се поставят - все още Simple Smile.

Поздрави: д-р Ралев

# 560
Благодаря Simple Smile
То ясно, че зъболекарят трябва да предприеме нещо, но според него няма такава връзка на нервите, т.е. "не би трябвало да има проблем, каналите са много добре обработени"
А има. Снимка ли да правя, да сменям зъболекаря ли...?

# 561
Привет и от мен! Аз не съм БГ-МАМА, но забелязах, че това е един от най-адекватните форуми за доста широк спектър от теми. Надявам се да приемате и БГ- БЪДЕЩИ ТАТКОВЦИ тук. Та става въпрост за следното. От 8 клас още имах един гранулом, чието лечение ме докара до много часове седене на зъболекарския стол. От тогава насам този гранулом не е е имал никакъв проблем. Единствено пломбата се беше отчупила и преди година-две му направих коронка. От няколко седмици насам обаче взеха да се случват много странни за мен неща  newsm78 Лежейки на леглото постоянно получавах няккаъв задух и сърцебиене, което ме караше да съм страшно изнервен. От друга страна ми се появиха 2-3 подкожни пъпки с размерите на грахово зърно, които почти не се забелязват на външен вид и особено под брадата, но пък боляха ужасно много. Тамън минаха те и се появиха нови такива. Даже по-скоро ги определям като топчета под самата кожа. За мен това беше доста странно , тъй като никога не съм имал проблемна кожа и акне било то и в пубертета. Както и да е вече бях свикнал с мисълта за късен пубертет и изведнъж забелязах , че имам под брадичката две малки кръгчета без окосмение от брадата. Това вече ме накара потърся съвет с личния лекар. Тя ме прати на кожен лекар , който от своя страна ми предписа някакво си мазило за акне и друго за оплешивяване Alpicort и привидно проблема беше решен. На мен обаче не ми даде мира въпроса какво точно причинява тези странности в организма ми и защо по дяволите лекарите лекуват или по-точно се опитват да затъпят разни симптоми, а не се опитват по никакъв начин да стигнат до причината и първоизточника за тези проблеми. Както и да е противно на всички съвети от мои приятели НИКОГА да не гледам в интернет за отговори на здравословен проблем, тъй като най-вероятно ще се окаже, че ми остават месец живот , аз реших да потърся разковничето. И така след много четене на форуми, статии и всякакви подобни стигнах до извода, че това може да е проблем , който идва от зъбите. Тогава забелязах , че също имам един подут лимфен възел , който е леко чувствителен при допир, но пък се намира от другата страна на проблемния зъб. Отидох при зъболекар, направих си панорамна снимка след , което се оказа, че има съмнение за инфекция под въпросния зъб. Направиха ми странното изследване с тока и четката , нещо си фокално беше и установиха, че имам активно фокално огнище под зъба с коронката и две потенциални активни огнища под други два мъртви зъба. Не знаех да се радвам ли или не, че най-накрая открих чрез собствено разследване причината за тези мои метаморфози в последните няколко седмици. Въпреки всичко реших, че новината е добре дошла и ще предприемам лечение , тъй като след седмица и половина ми предстои пътуване в чужбина с престой от поне 3-4 месеца. Чух се с моята зъболекарка и тя ме посъветва на този етап да пробваме едно лечение с антибиотик, поради невъзможността да направим нормално лечение , което отнема около 20 дни , че понякога и до месец и след като се върна в България началото на лятото или на есента да започваме с по-сериозната част , отваряйки зъба. Та, въпросът ми е дали изобщо тези симптоми, които аз имам с лимфния възел , опадане на част от брадата и така нататак е възможно да са причинени от този зъб , след като аз дори не чувствам никаква болка около него и дали ако предприема само лечението с антибиотика на този етап мога да бъда спокоен, че няма да остана без брада и ще се върна към нормалния начин на живот на 27 годишен без пъпки младеж  Joy Joy  Ако някой има съвет как се оправя това с брадата бих бил много щастлив да знам, въпреки че майките го нямате този проблем  Laughing Laughing Laughing

Имаме много пациенти с подобен проблем (т.анар. Алопеция). Много често кожните препращат пациентите за консултация за зъбни проблеми. В много голяма част от случаите няма връзка, но не във всичките. Освен това фокалната диагностика за мен е пълна глупост от времето на Съветския съюз, която няма никаква меродавност според съвременните изследвания. Алопецията в голяма част от случаите се свързва със стрес (обикновено на работното място или в къщи) и/или автоимуно заболяване. Трудно се оправя, много често изчезва от само себе си (като се махне стреса - лош шеф или след раждането Wink ). Може обаче да се появи пак след време. Много рядко след излекуване на зъбите - обикновено причините са няколко (не само инфекция по зъбите). Възможна е връзка на лимфния възел и акнето с алопецията.
Подутият лимфен възел и акнето обаче биха могли да бъдат свързани с хронично възспаление в тази зона (зъб, сливица или нещо друго). Ако наистина има проблем със зъба под короната то той трябва да се излекува (обикновено не отнема цял месец, може да стане и само в едно посещение).

Д-р Венелинов може ли да изброите заболявания, при които евентуално може да се търси връзка със зъбни проблеми. Вие проследявате ли такива пациенти след лечението при Вас, за да видите какъв е резултата. При алопеция ареата растежът на косата може да настъпи до няколко месеца например.

# 562
Днес и на мен ми правиха изследване за фокална инфекция.
Усещането с четката навсякъде беше еднакво. Какво би трябвало да се усети, ако има инфекция?
И на мен ми се струва праисторически приом за изследване ...

# 563
Здравейте,

Преди около седмица ми се появиха няколко "дупки" на брадата. Отидох на дерматолог и поставената диагноза е алопеция ареата. Докторът ме изпрати на изследване за фокална инфекция. Възможно е да имам гранулом, който да прави проблема.
Като се докосне с пръст венеца около един отдавна умъртвен и затворен зъб има мирис на гной.
Дали може това да е проблема? Къде да направя изследване за фокална инфекция в София?
Някой имал ли е такъв проблем - алопеция ареата в следствие на фокална зъбна инфекция?

Възможно ли е миризмата на гной около венеца да не е от гранулом, но да е отговорна за падането на космите на брадата?

Благодаря за отговорите предварително!

Поздрави на всички и успех!  bouquet

Здр.,

НЕ си прави изследване за фокално огнище от зъбен произход - т.н. тест на Гелен, защото не е достоверно.  Направи си панорамна снимка на зъбите и отиди при опитен стоматолог, за да ти я разчете. Най-добре е да потърсиш добър ендодонт.

# 564
Това, което ме притеснява е, че отвреме-навреме получавам странна и неприятно болка от дясната страна на главата и лицето.

Да не е мигрена? За съжаление страдам от мигрена, пристъпите се отключват от стрес и напрежение, понякога и от промяна на времето. Единият ми мъдрец си растеше преди време, този от страната на мигрената - съвсем нормално си растеше, лека-полека, не съм го усещала дори като напрежение през повечето време. Дойде ли мигрена обаче, ставаше ужас - освен, че боли главата, мъдрецът болеше, че и цялата челюст от тази страна. Говори с доктор по симптомите да не е това, с подходящи лекарства пристъпите минават по-бързо.

# 565
Да попитам-колко време след запълване на каналите на горен мъдрец е нормално да се появят леки синусни проблеми, например теч от носа, тежест в тази част на лицето/главата? Колко е опасно излизане на пастата извън корена?

# 566
Ендодонтия на мъдрец   Mr. Green cry Особедно ако е с криви или стеснени коренови канали..  Simple Smile Едно от най-гадните неща в денталната медицина (Поне за мен  Mr. Green ).. Първите няколко дена след лечението може да се усеща чувствителност която бързо ще отмине, а за евентуален дискомфорт може да се преодолее с аналгетик който зъболекаря ще предпише. Има случай обаче в които се стига до допълнително лечение което се получава от дъблоки кариеси, напукване счупване на пломбата с което се получава инфекция на самото зъбче, а в някой случаи зъболекаря може да открие допълнителни тесни и криви канали които не са били открити навреме и тогава - честито Grinning .. Най-вероятно е запълнен с гутаперка и сийлъри. Попринцип след запълване се прави рентгенова снимка която показва дали всичко е изрядно направено или не - ако е ок то коронка или пломбичка.. Ако кореновия канал е правилно запълнен се поставя пломбичка а и много често се налага и поставянето на вътрекоренов щифт за да се подсили зъбната корона. Като цяло не би трябвало да има излизане на пастата извън, а това дали ще има някаква хрема, тежест и т.н си зависи защото има случаи в които не е имало, но има случаи и в които е имало и това до някаква степен си зависи и от организма на човека. Най-вероятно нещо съм и пропуснал и се извинявам за което  Sad ..
Keep smiling  Grinning Grinning

# 567
Ако се прелекува зъб с коронка, която ще се сменя,  кога е удачно да се смени преди или след лечението? Зъборекарят май спомена,че ще работи без да пипа коронката!

# 568
Бъдещ зъболекар, благодаря
Има снимка след лечението, пълнежът е извън корена. Симптомите са слаби, но ги има. Чудя се да чакам или да започвам антибиотика

# 569
Прелекуване на зъб с коронка това го свързвам с прелекуване на коренови канали които са претърпяли вече кореново лечение, но е било неуспешно (често се случва   Mr. Green)
Ако е така то сега се отваря зъбчето, отстраняват се пълнежа от  кореновите канали, малко сапунка (чистене  Mr. Green), намират се неоткрити при първото лечение каналчета. После се запълват каналите, така рентгенологичен контрол на пълнежа и после се възстановява зъба с обуртация.
Понякога се стига до хирургично отстраняване на гранулома. Операцията е подходяща за предни зъбчета, но тука за пореден път се отклоних от реалността  Mr. Green .. Ако не е запълнено добре се премахва неуспешната "заплънка" и се запълва отново и така докато не постигнем максимален резултат  Mr. Green ..
Времето за лекуване си зависи и според възспалителния процес и от корените, а както се спомена по-горе за ендодонтия на горни молари.. Там е най-гадно защото е супер трудно достъпно, а и са горни и пада една мъка  Mr. Green Mr. Green .. Ако зъба е чувствителен и с една дума не влиза в работа за повече от горе-долу 2 седмици след лечението, образуване на фистула или ако венеца е чувствителен и се подува то тогава кореновото лечение е неуспешно и след това първо зъболекаря отнася едни хубави псувни по негов адрес и после ново лечение  Mr. Green Mr. Green ..
Ако симптомите са слаби, аз лично не бих предпочел антибиотик, а нещо по-слабичко, но все пак това го решава лекуващия заболекар който най-добре знае за какво става на въпрос и той може да прецени това!

Общи условия

Активация на акаунт