Майчинството - счетоводно - 7

• 59 068
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте и Честита Коледа! Въпросът ми сигурно е досаден, но ще моля да ме извините. За първи път от както се е родила /6г.и 6мес./, дъщеря ми ще има право на детски надбавки, според новите промени от януари 2008г. Та на въпросите: какви са необходимите документи, къде се подават и мога ли още януари да ги подам,т.е. има ли някакви срокове? А също така зная, че се изкарват служебни бележки на родителите за доходите за последните 6мес.Ако подавам документи през януари, значи бележките трябва да са за последните 6мес. на 2007г.?Въобще моля да ми разясните цялата процедура със всичките и изисквания, ако имате търпение.

# 31
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Весела Коледа на всички!И аз изкам да попитам за майчинските и яслата - рових в старите теми и търсачката но пак имам въпроси.Интересува ме ако детето тръгне на ясла,спират ли ми майчинските или не.Защото аз искам да го дам за да мога да си потърся работа.И как стои въпроса за тези 50% от парите?При какви условия мога да ги вземам?Около мен непрекъснато ми се обяснява,че щом детето тръгне на ясла ,майчинските се спират без значение дали съм в къщи или работя,вярно ли е това?
Ще ви бъда много благодарна ако ми разясните малко проблема!
Ако детето ти тръгне на ясла, веднага ти спират майчинството, независимо дали работиш или не. Тези 50% ще ги вземаш, при положение, че почнеш работа, но детето ти не ходи на ясла т.е. ако има кой да ти го гледа.

Това не е вярно  Stop

Щом детето се даде в детско заведение / ясла, градина /, то майката губи право на обезщетение и отпуск за отглеждане на дете, което ще рече, че или започва работа или ползва друг вид отпуск и има право на 50 % от обезщетението при всички случаи, ако си на работа.

# 32
Здравейте и Честита Коледа! Въпросът ми сигурно е досаден, но ще моля да ме извините. За първи път от както се е родила /6г.и 6мес./, дъщеря ми ще има право на детски надбавки, според новите промени от януари 2008г. Та на въпросите: какви са необходимите документи, къде се подават и мога ли още януари да ги подам,т.е. има ли някакви срокове? А също така зная, че се изкарват служебни бележки на родителите за доходите за последните 6мес.Ако подавам документи през януари, значи бележките трябва да са за последните 6мес. на 2007г.?Въобще моля да ми разясните цялата процедура със всичките и изисквания, ако имате търпение.

Знам, че сте нетърпеливи, но изчакайте обнародването в ДВ  Peace

# 33
  • Бургас
 Благодаря Стики    bouquet

# 34
2. МОГА ЛИ ДА НЕ ИЗЛЯЗА 45 ДНИ ПРЕДИ ТЕРМИНА В БОЛНИЧНИ, А НАПРИМЕР 30 ДНИ ПРЕДИ НЕГО, КАТО СЪМ СЪГЛАСНА ДА ИЗГУБЯ 15-ТЕ ДНИ?

ВЕСЕЛА КОЛЕДА на всички! Искам да попитам дали има възможност да се промени датата на издаване на болничние преди раждане.При мене се получава така че до 20 май правя тези 6 мес,а болничния трябва да ми бъде издаден на 4 май.Дали ще има проблем да му се промени датата,макар и да не е с 16 дни,може и с  по малко.Ако някой има представа,нека да ми пише

Здравейте,
няма проблем да не ползвате точно 45 дена преди раждането. По-скоро въпросът е дали личните ви АГ ще са съгласни да ви издадат болничен с по-късна дата и за по-малко дни, защото някои от тях не са съгласни.
Разбира се, губите тези 15 или 16 дена и нямате право да ги ползвате после, но като излезете по-късно в болничен може да си увеличите базата за останалия болничен.

# 35
Здравейте от мен и Честита Коледа. Значи моят казус е следният. В момента съм в платен годишен отпуск защото детето ми навърши 2 години октомври месец. Предпочетох да си я гледам през зимата защото така или иначе имам над 80 дни платен отпуск който трябва да чистя. ОБАЧЕ,  съм бременна с второ дете и термина ми е на 14.06.08. Пада ми се да изляза в болничен около 30 април, а до 09 април ще съм  в  платен отпуск. Значи остава ми един период от 09.04 до 30.04. в който или трябва да се върна на работа или да взема неплатен отпуск. Едва ли с големия корем ще ходя така че мисля да взема неплатен, но при това положение каква база ще ми се вземе за този период при изчисляването обезщетението.

# 36
моля, посочете ми къде да търся/намеря информацията за обезщетенията, които бих получила като регистрирана безработна бременна и съответно после майчинство?
за всеки случай пак питам.

# 37
  • София
Честита коледа!!
Може ли да попитам и аз нещо ; работя на служебно правоотношение, предлагат ми да помагам на една приятлка и за това да ми се подпише договор - питането ми е следното - ако го обявя като допълнитлно осигуряване /демек си заверя осигурителна книжка в НОИ / то ще ми се причисли ли към парите за след раждането и тази сума ?? Доколкото знам няма да имам всички удръжки  по този договор Cry
Четох Раздел III Изчисляване на паричните обезщетения за временна неработоспособност или за бременност и раждане, но не ми е много ясно   newsm78
Благодаря предварително !!

# 38
  • София
Моля ви за помощ-от април съм по майчинство, сега ми се обадиха, че няма да ми подновят договора от 1.01(бях на срочен и досега всяка година ги подновяваха)-какво ще стане сега с майчинството ми и ако го спрат април 2008 какъв е варианта  да го получавам? 

# 39
моля, посочете ми къде да търся/намеря информацията за обезщетенията, които бих получила като регистрирана безработна бременна и съответно после майчинство?
за всеки случай пак питам.

Само помощите по Закона за семейни помощи за деца и то, ако доходът на член на семейството не надвишава определен праг / предполагаем 300 лева за 2008 г. / - помощ за бременност, която се получава 45 дни преди раждане, еднократна помощ за раждане и месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на 1 година.

# 40
Здравейте от мен и Честита Коледа. Значи моят казус е следният. В момента съм в платен годишен отпуск защото детето ми навърши 2 години октомври месец. Предпочетох да си я гледам през зимата защото така или иначе имам над 80 дни платен отпуск който трябва да чистя. ОБАЧЕ,  съм бременна с второ дете и термина ми е на 14.06.08. Пада ми се да изляза в болничен около 30 април, а до 09 април ще съм  в  платен отпуск. Значи остава ми един период от 09.04 до 30.04. в който или трябва да се върна на работа или да взема неплатен отпуск. Едва ли с големия корем ще ходя така че мисля да взема неплатен, но при това положение каква база ще ми се вземе за този период при изчисляването обезщетението.

Може и болничен да си вземеш. Иначе, ако си в неплатен база е минималната работна заплата.

# 41
Честита коледа!!
Може ли да попитам и аз нещо ; работя на служебно правоотношение, предлагат ми да помагам на една приятлка и за това да ми се подпише договор - питането ми е следното - ако го обявя като допълнитлно осигуряване /демек си заверя осигурителна книжка в НОИ / то ще ми се причисли ли към парите за след раждането и тази сума ?? Доколкото знам няма да имам всички удръжки  по този договор Cry
Четох Раздел III Изчисляване на паричните обезщетения за временна неработоспособност или за бременност и раждане, но не ми е много ясно   newsm78
Благодаря предварително !!

Ако говорим за граждански договор той няма да увеличи обезщетението. Моля конкретизирай.

# 42
Моля ви за помощ-от април съм по майчинство, сега ми се обадиха, че няма да ми подновят договора от 1.01(бях на срочен и досега всяка година ги подновяваха)-какво ще стане сега с майчинството ми и ако го спрат април 2008 какъв е варианта  да го получавам? 

Щом е срочен договорът, то нямаш закрила при изтичане ан срока му, съответно губиш обезщетението. Единственият вариант е да се водиш на друго място по трудов договор фиктивно и от там да продължиш да ползваш този вид отпуск и да получаваш обезщетение.

# 43
Здравейте, може би вече се е разисквала тази тема, но аз искам да задам един въпрос. При какви условия се получава еднократната помощ за раждане. И каде трябва да се подаде молба за получаването им, ако е необходимо.

# 44
Здравейте, може би вече се е разисквала тази тема, но аз искам да задам един въпрос. При какви условия се получава еднократната помощ за раждане. И каде трябва да се подаде молба за получаването им, ако е необходимо.
Здравей,
всички майки имат право на еднократна помощ за раждане.
Попълва се Молба-декларация за отпускане на еднократната помощ в службата по социално подпомагане по адресна регистрация на майката. Към нея се прилага оригиналът на Удостоверение от общината и актът за раждане на детето и копия от личните карти на родителите, като носите и оригиналите за сверка. Не забравяйте да си напишете номера на банковата сметка /IBAN/ в молбата. Тази помощ може да се поиска до три години от раждането. Сумата се изплаща около 15-17 число на месеца, следващ този на подаването. При подаването на молбата можете да си подадете и  Молба-декларацията за детски добавки - единственото условие за нея за неосигурените е молбата да не се подава в месеца на раждане на детето, например ако е родено март можете да подадете молба най-рано през април, за да не пропуснете месец. Оригиналът на акта за раждане остава в Социалната служба до изплащането на помощта и затова ви съветвам да си направите копие за всеки случай.

Общи условия

Активация на акаунт