Майчинството - счетоводно - 7

• 59 133
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте!
Отправям към вас въпрос от моята кума. Аз опитах да й отговоря, но не съм съвсем сигурна.
Тя в момента е в майчинство, което изтича на 24 януари. Освен това е бременна в 7 месец с термин 4 април. Въпросите са:
1. Има ли някаква законова пречка за времето от 25 януари до началото на 45-дневния болничен за раждане да не ходи изобщо на работа, а веднага да им представи болничен за тежка бременност? От счетоводството там й казали, че май трябва да се върне на работа за 10 дни. Аз й казах, че това ще й донесе по-високо обезщетение, защото ще го смятат върху новата заплата. Но не могат да я задължат да се върне на работа за какъвто и да е период. Така ли е?
2. Колко е отпускът за отглеждане на второто дете? Пак колегите й цитирали чл. 164 от кодекса, а именно:
"Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете."
Ей това подчертаното какво ще значи? Че второто й майчинство ще е само 6 месеца?
Благодаря предварително за разясненията!  Hug

1. Щом може да си вземе болничен и иска, защо не! Едва ли ще има по-високо обезщетение с няколко дни работа.  newsm78
2. Това подчертаното е за четвърто, пето ... дете.  Wink

# 436
Ако искам да изляза в болничен 2-3месеца преди да ми издадат този за 45 дни преди раждане/поради естеството ми на работа/, то този болничен ще влезе ли в 6 месечния доход или ще вземат предвид 6-те месеца преди изобщо да съм  взимала болнични? Т.е. 45- те ми дни ще започнат от средата на юли и 6-те месеца са януари-юни, нали? Ако обаче изляза в болничен от 1-ви април примерно и не го прекъсвам до 45-тия ден преди термина, то кой период ще вземат за изчисляване на обезщетението от 90процента: пак ли януари-юни или септември-март? Преди това съм наясно, че се заплаща 80 процента.
Дано съм била ясна! Благодаря ви!

Периодът наистина е януари-юни, НО когато си била в обикновен болничен, за база се взима доходът, от който е изчислен, а не това, което си получила (80% от дохода). Напр. ако си взела обезщетение 80лв. базата ще е 100лв.

# 437
Само още ч въпрос - колко е здравната осигуровка по време на майчинството - т.е. колко ще трябва да се плаща?
за 2007 беше 8, 58 лв на месец.
променил ли се е размерът?

Сега трябва да е 3% от 240лв. = 7.20лв.

# 438
Хахаха! Само да не остане както го съобщиха - 3 години срок, че я втасахме тогава!

Три години е срокът да си изискаш обезщетението. Ако са пропуснали да ти го преведат или са сгрешили нещо.  Sunglasses

# 439
здравейте майчета,
искам да ви попитам нещо.което не е свързано с мен или моето майчинство,а става дума за съпруга ми,който е с прекъснати здравноосигурителни права.От миналата година има фирма и си внася ЗО,но все още с сайта НОИ пише че е с прекъснати здравноосигурителни права.Предполагам че трябва да си заплати и всички предишни задължения и тогава ще го признаят за Здравно осугурен,нали???!!!

За да има непрекъснати здравноосигурителни права, трябва от последните 15 месеца да има 9 месеца осигуряване.
Проверете в НАП точно какви суми дължи, защото се начисляват и лихви.

# 440
Здравейте,
не можах да прочета всички коментари по темата и моля да ме извините, ако повторя някое питане.
Интересува ме, как трябва да бъде попълнено полето за получено обезщетение за последните 12 месеца в декларацията за детски добавки, като само от НОИ си знаят как ги изчисляват и за какъв период ги превеждат. Аз поне не виждам никаква логика в преводите за майчинството ми, които получавам от тях.
Предварително Ви благодаря.

Данните за обезщетенията се предават служебно от НОИ към Социалните, така че нищо не пишеш.

# 441
Здравейте,
не можах да прочета всички коментари по темата и моля да ме извините, ако повторя някое питане.
Интересува ме, как трябва да бъде попълнено полето за получено обезщетение за последните 12 месеца в декларацията за детски добавки, като само от НОИ си знаят как ги изчисляват и за какъв период ги превеждат. Аз поне не виждам никаква логика в преводите за майчинството ми, които получавам от тях.
Предварително Ви благодаря.

Данните за обезщетенията се предават служебно от НОИ към Социалните, така че нищо не пишеш.

Благодаря за информацията.  Simple Smile

# 442
  • Дълбоката провинция
Здравейте !Аз съм самоусигуряваща се и сега ми изтичат 135-те дни болнични.Знам ,че сега трябва да подам в НОИ декларация .Но за колко дни?И те календарни ли са или работни?И до кога ще получавам 90% от заплатата си?
    Извинявам се ако  на подобен въпрос вече е отговорено,но ме е страх да не оплескам нещо.Благодаря предварително.

# 443
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Само още ч въпрос - колко е здравната осигуровка по време на майчинството - т.е. колко ще трябва да се плаща?
за 2007 беше 8, 58 лв на месец.
променил ли се е размерът?

Сега трябва да е 3% от 240лв. = 7.20лв.

трябва да е 3,6% върху 240 лв. - 8,64 лв.

# 444
Здравейте, моят малък мъж става скоро на 2.6 годинки (роден е 25.07.2005г. ) и ще започнат вече да текат 6м. неплатена отпуска прехвърлени в моя полза от таткото с молба миналата година до работодателя ми. От работата ми никой не ме е търсил, но една позната има опасения, че нямаме право на това прехвърляне  newsm78 та ако се обясних правилно мога ли или не да ползвам тия 6м остатъка от годишната неплатена отпуска по майчинство.  Praynig

# 445
здравейте,
искам да попитам нещо, моля мамите, които могат да ми отговорят:)
знам че за предната година (може да се връщат пари от държавата от данаците) за тази цел 2 са вариантите: да се подаде декларазия при работодател(до края на декемри) и др. вариант да с еподаде дан . декларация в НАП до края на април.
Това което не разбирам е: аз родим на 27 май 2007г. и за периода от 01.01.2007г. е ясно взема се заплатат ми с бележки от с4етоводителките, но какво става с сумите за периода от началото на болничните до края на год. newsm78
Радост

# 446
  • Варна
здравейте,
искам да попитам нещо, моля мамите, които могат да ми отговорят:)
знам че за предната година (може да се връщат пари от държавата от данаците) за тази цел 2 са вариантите: да се подаде декларазия при работодател(до края на декемри) и др. вариант да с еподаде дан . декларация в НАП до края на април.
Това което не разбирам е: аз родим на 27 май 2007г. и за периода от 01.01.2007г. е ясно взема се заплатат ми с бележки от с4етоводителките, но какво става с сумите за периода от началото на болничните до края на год. newsm78
Радост
През периода на болнични не са ти удържали данък общ доход и няма какво да ти връщат. Вземи си служебна бележка от работодателя за годишно изравняване на данъка. Ако от там не са ти включили облекчението за дете, можеш по таблицата в декларацията да видиш дали доходът ти на годишна база е над необлагаемия минимум и какъв данък трябва да ти се върне.

# 447
Здравейте!Бих искала да ви помоля за малко помощ и информация.Имам следния проблем:Родих през май месец и досега не съм получила нито един лев майчинство.От НОИ твърдят че правят проверка, вече цели 7 месеца и половина, счетоводителката на фирмата  в която работих също отказва да направи справка и да даде някаква информация, дори не ми е изчислила размера на сумата, която трябва да получавам.Моля даите ми съвет какво да правя в този случай!

# 448
Здравейте!Бих искала да ви помоля за малко помощ и информация.Имам следния проблем:Родих през май месец и досега не съм получила нито един лев майчинство.От НОИ твърдят че правят проверка, вече цели 7 месеца и половина, счетоводителката на фирмата  в която работих също отказва да направи справка и да даде някаква информация, дори не ми е изчислила размера на сумата, която трябва да получавам.Моля даите ми съвет какво да правя в този случай!
Как така от НОИ ще правят проверка 7 месеца.От там трябва да ти кажат каква е причината на място- най- вероятно е от работодателя.Ако той не ти е внасял осигуровките ще има да чакаш, затова разбери дали причината е наистина в работодателя и в НОИ можеш да подадеш жалба срещу него. Аз близо 5 месеца не бях получавала майчинство, ходих5 пъти до НОИ и се оказа, че шефовете не ми внасят осигуровките навреме. След дълго обикаляне най- накрая ми ги преведоха за 3 месеца накуп.Успех!
пп. Мога и да ти кажа аз какво направих- сложих малката в кенгуруто и двете в НОИ. Малък скандал им направих на хората, а те не били виновни Embarassed

# 449
За осигуровките проверих- внасяни са, там няма проблем.

Общи условия

Активация на акаунт