Модерна детска градина - има ли тя почва във Варна или не?

• 21 102
  • 427
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Вижте тази новина! Тези вярват ли си или да?

http://varna.dir.bg/2008/01/08/news2520515.html

# 106
Сега се сетих -  в някоя от старите теми имаше предложение и относно самотните родители, т.е. по някакъв начин да се разграничават родител , отглеждащ сам детето си от такъв, който живее на семейни начала с партнъора си, но реално не са сам, а само се води такъв. Не че виждам как ще стане...

# 107
Сега се сетих -  в някоя от старите теми имаше предложение и относно самотните родители, т.е. по някакъв начин да се разграничават родител , отглеждащ сам детето си от такъв, който живее на семейни начала с партнъора си, но реално не са сам, а само се води такъв. Не че виждам как ще стане...

И аз за това се чудех - омъжена с дете, но в момента той не живее с нас, надяваме се само за следващата година и половина да е, ама сега реално съм самотен родител, другия е само по телефона и скайп.

# 108
  • Варна
Ако в акта за раждане е записан бащата тогава майката не се води за самотен родител. Само, ако е баща неизвестен.

# 109
Ако в акта за раждане е записан бащата тогава майката не се води за самотен родител. Само, ако е баща неизвестен.
Ама че тъпо  Shocked ами ако са разведени??? Ох...

# 110
Ако са разведени детето евентуално би трябвало да получава присъдената издръжка..., което според чиновниците не правело родителя самотен.  Sick

# 111
Ако са разведени детето евентуално би трябвало да получава присъдената издръжка..., което според чиновниците не правело родителя самотен.  Sick

Поредната простотия в любимата България....  ooooh!  то да беше само до издръжката, ами нали трябва някой да го води и взима това дете...

# 112
Нещо, което научих днес от госпожата в ДГ, когато прибирах детето след срещата ни: тази година няма да е, но за догодина е планирано и ДГ да преминат към делегирани бюджети.....споделих някои неща с нея и тя се зарадва, че ще има такава инициатива...

Туфи, имам предвид, че ти спомена тези бюджети, а аз всъщност не съм наясно с тях..... Embarassed

И имам една молба към всички. Моля, дайте ми конкретни примери с име на градина и съответна година на прием (може и за миналите 2-3 години) с какви средства сте финансирали/спонсорирали ремонтните дейности в групата и изобщо парите, които са ви искали. Достатъчни ще са 3-4 случая.
За пример ще дам практиката в нашата ДГ при сформирането на първите групи т.г.:
1. юни 2007 - събирахме по 50 лв за ремонт на помещението - боядисване и освежаване на стаята и мебелите; за другата първа група сумата мисля че беше 90 лв - ще проверя.....
2. септември 2007 - събирахме по 35 лева за учебни помагала и материали
3. в касата на ДГ септември месец платихме по 20 лв за санитарни материлаи - сумата е за една календарна година.

Ако някъде някой бизнесмен е спонсорирал например смяна на дограма или някакъв по-сеиозен ремонт, също може да споделите. Мисля, че това не е поверителна информация.
Ще използваме информацията на пресконференцията.

п.п. от 09.01. - изтрих името на градината.

Последна редакция: ср, 09 яну 2008, 11:21 от Taneto

# 113
Taneto, не е казано, че догодина ще минават на делегирани бюджети. Говори се само като идея...едва ли ще го приемат толкова бързо. Аз даже не съм много запозната в детайли, затова ми се щеше някой, който е по-в час с това нещо да го разясни, как точно го мислят като схема...

Аз ще ти кажа за филиала на "Звездичка" - сградата е адски стара, на пода има паркет, който е от незнайни времена, мухлясал, отгоре всяка година (или периодично, на нас се падна честта да сменяме балатум) се сменя балатума. Обаче е пълен отврат, съпруга ми ходи доброволец да помага, остана потресен и искаше да спре детето от градина, само и само да не живее в такива условия.
В същата градина двора е ужасно малък, само плочки и някакво пясъчниче; да не говорим, че сградата се намира на две изключително оживени улици и въздуха е отровен. Е, не и според РИОКОЗ, разбира се.

Дворовете на детските градини-ами аз не съм видяла нито една с хубави обновени пързалки, катерушки, люлки и изобщо съоръжения, на които безопасно да си играят децата. В нашата градина госпожите не дават на децата да се пързалят от съображения за безопасност.

За дюшеците в детските градини-на по повече от 30 години са, шкафчетата са адски изтормозени, олющени и изчанчени (особено във филиала на Звездичка-събирахме пари за боядисването им, барем заприличат на нещо), вероятно и легълцата са такива, не съм ги виждала.

За филиала на Звездичка събирахме по 40 лв. за ремонт (мисля, че толкова бяха) и 30 лв за останалите неща-канцеларски, учебни и санитарни материали и помагала. Може и да съм занижила сумите, не помня точно.
Тази година в Ян Бибиян събрахме общо около 50 лв., доколкото си спомням.

# 114
Момичета, моля ви, прочетете внимателно и тази информация от страницата на Общината:
http://209.85.135.104/search?q=cache:PNJrFUBUtFQJ:www.varna.bg/o … ;ct=clnk&cd=5

Ето и една извадка от там:
ТЕНДЕНЦИИ В РАЗВИТИЕТО НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ /ДГ/

2.1. Сграден фонд в добро състояние. Базата, обзавеждането и дидактичните материали се поддържат, обогатяват и модернизират. Осигуряват се необходимите финансови средства от страна на общината за тяхната поддръжка.

2.2. Ползване на паянтови постройки /бараки/ неотговарящи на изискванията на противопожарната охрана: ЦДГ № 3 "Детско градче"; ЦДГ № 28 "Карамфилче"; ОДЗ № 14 "Дружба"; ОДЗ № 36 "Ран Босилек"

2.3. ДГ в район"Одесос" и "Приморски"са с недостатъчна площ за занимания, игри и спорт на открито.(ЦДГ №5, ЦДГ №16, ЦДГ №40, ЦДГ №1-филиали; ЦДГ №1,ЦДГ №4 ЦДГ №42)

2.4.Липса на достъпна архитектурна среда за деца със специални образователни потребности.

2.5.Липса на достатъчен брой плувни басейни и неработещи изградени такива.(ЦДГ №4,ЦДГ №35 и ОДЗ №14)

newsm78 Странното е че всичко това е написано в графа силни страни.  newsm78

В графа слаби страни е сложено следното:

2.1. Недостатъчен сграден фонд в централната градска част поради осъществената реституция и липса на свободни терени за строителство. Голяма част от ДГ са пригодени за целта стари къщи или други помещения и не отговарят в достатъчна степен на санитарно-хигиенните изисквания и организацията на образователно-възпитателния процес.

Накрая КМЕТА излиза и обяснява как всичко е розово!  Shocked

Ето и две статии от деня:
http://www.dnevnik.bg/show/index.php?storyid=410353&p=0#addcomment
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1145076

Последна редакция: ср, 09 яну 2008, 00:57 от JuliaP

# 115
Мерси за инфо-то Юлия. От всичко това си вадя заключение, че на тях проблеми, като по-добрата храна и броя деца на учител не са им важни. Кой ги регламентира тези неща? Да не би да не зависят от тях?
Но пък, като се замисля, ако Общината отпуска дажбата, значи и те трябва да определят по колко и вероятно парите определят качеството на храната.... Но не е споменато никъде, че пари за това не стигат. Оффф, че се ядосвам, колкото повече научавам  #Cussing out тези градини са само за отбиване на номера, че уж има, а качеството им е под всякакво ниво, нищо общо нямат с градините в цивилизованите страни!

# 116
Bistraz, уверявам те че въпреки многото недомислици по места, даването за закуска през ден, два на вафли, филии с маргарин и халва и разни други вредни хранителни придобивки на съвременното ни общество Детските градини си остават единствения разумен вариант за отглеждане на дете на работещи родители, без помощта на роднини или детегледачка.
1. На повечето места условията не са лоши - благодарение на активната финансова помощ на родителите.
2. Учителите са сравнително на ниво/винаги има и изключения/
3. Заниманията в градината са организирани по програма, съобразено с възрастта, сравнително разнообразни са и децата научават доста дори и само заради факта, че живеят между връстници. Има и допълнителни платени занимания с квалифицирани преподаватели, което улеснява родителите, защото не се налага да водят детето.
4. Социалната среда и живота в колектив - нещо, което родителя няма как да подсигури в домашна обстановка, колкото и грижовен да е. Практиката показва, че децата не посещавали ДГ се адаптират по трудно в училище/ естествено и тук има изключения/.

Т.е както всяко едно нещо и ДГ имат своите плюсове и минуси, според мен, като родител на две деца плюсовете са доста повече, а голяма част от минусите са поправими в случай, че именно ние родителите се размърдаме и намерим начин как да подобрим нещата.

# 117
И аз се включвам за първи път. Непознати са ми тези проблеми, но в един момент и ние ще се сблъскаме с тях.

Една идея и от мен-в големите фирми да има детски заведения за децата на родителите, работещи там. Преди години ги имаше и беше много удобно за родителите. Доколкото съм запозната в другите държава се практикува. Така се увеличават местата като цяло, а общината не се налага да търси подходящи помещения и съответно да се оправдава именно с липсата на такива. Само за справка ще кажа, че там където аз работя само за миналата година се родиха 5 бебета. А родителите с деца до 6 годишна възраст са минимум 30. Персонала наброява около 70 души. Мисля, че е добре да се помисли над това. Общината може по някакъв начин да насърчи работодателя за създаването на такива ДЗ, знам ли... newsm78 Най-вероятно това се решава на доста по висока инстанция, но би било хубаво...

И най ме ядосва факта, че в момента мислейки как да се оправят нещата, майките вършат работата на общинарите и кмета! А това е един от най-болните въпроси на Варна, на който трябва да се обърне сериозно внимание!

# 118
Още статии по темата:

http://www.pozvanete.bg/news.php?id=10406
http://www.pozvanete.bg/news.php?id=10403
http://www.pozvanete.bg/news.php?id=10408
http://www.pozvanete.bg/news.php?id=10405

Джиджа, делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се!
Има ли готови по точките за пресконференцията утре?

# 119
  • Varna
Изчетох темата до момента, но за съжаление явно не съм по идеите!
Мога само да споделя, че в ЦДГ № 35 Незабравка за Іа група събирахме по 50 лв септември, с уговорката по-късно да съберем по още 50 лв, отделно пари всеки месец за хигиенни материали. Миналата година в нашата градина приеха 3 първи групи, т.е с направиха нова група в помещението на физкултурния салон,  с което градината остава без салон. Частична компенсация е плувния басейн, който вече е ремонтиран и доколкото знам трябва да функционира. Но, ясно е, че има страшен наплив за него, и съответно най-малките са лишени от привилегията да го ползват.

Общи условия

Активация на акаунт