Модерна детска градина - има ли тя почва във Варна или не?

• 21 088
  • 427
  •   1
Отговори
# 135
Доня Туфиня, струва ми се че за утре е достатъчно, че родителите очакват с нетърпение Общината все пак да реши, че ще има он-лайн подаване на документи.

Преди да са казали "Да!" е прибързано да обсъждаме предимствата.  newsm78

# 136
  • Варна
За таксите ме гложди пак  Simple Smile
Не е ли по-добре да се формулира по друг начин. Например да се регламентира официално и разсрочено събирането на допълнителни средства.  И тези пари да остават в градината. То в момента всички плащат накуп пари в градините - за ремонт, за материали и т.н.
Мисля, че така предложението би срещнало по-голямо разбиране и подкрепа от родителите.

# 137
Момичета пускам отново в обобщен вид, каквото имам до момента. Ако някой не е съгласен с нещо или има допълнения да посочва какво и къде с червено. Още не съм завършила увода - там ще спомена препълнените групи и Наредба № 7.

Опашки – За поредна година приемането на дете в ДГ/ясла във Варна, зависи от възможността на родителите да се наредят на 60 часова опашка в януарския студ.
Част от родителите, възпрепятствани от сериозни причини не успяват да се наредят в нощните часове, което категорично ги лишава да ползват от услугата ДГ за предстоящите 4 години, до предучилищна възраст на детето.

Родителите очакват мерки от страна на общината за премахването на тези изпитания тип “сървайвър” и въвеждането на цивилизован, съвременен метод на подаване на заявления.

Нашето предложение е подаването на документи за детските градини да се извършва, чрез информационната система за обслужване на детските градини в общината, посредством създаването на възможност заявленията за прием  да се подават директно от родителите /настойниците/ на детето чрез Интернет.

Всяко дете има право да кандидатства във всички желани детски градини с един входящ номер, като родителят попълва в молбата, последователно по реда на предпочитанията си,  името и номера на детските заведения.
Деца събрали еднакъв бал за една и съща градина по първо желание се класират по реда на входящия номер зададен от системата.
На 4 февруари тази година такъв тип подаване на документи ще заработи в София.
Надяваме се, че впоследствие Община Варна ще намери начин да използва опита на столичани.

Друго ново предложение на родителите е вариант за ПЛАНИРАНЕ с помощта на ел. регистър. Възможност за предварителна заявка/при навършване на 1год. на детето/  от родителите, че желаят да се ползват услугата ясла, ДГ в даден район.

На всеки 6 месеца този предварителен регистър ще се обновява т.е заявката ще се потвърждава. Така общината ще може много точно да планира къде и колко места са необходими и да ги подсигури своевременно. Родителите ще са спокойни, че има къде да настанят детето си, към момента в който трябва да се върнат на работа. До голяма степен считаме, че предварителното планиране също е вариант за решаване на проблема с опашките

Електронен регистър. По настоящем регистъра представлява страница за справка, която беше в пороцес на обновяване непосредствено преди подаване на документите, На 06.01 изобщо не се зареждаше.
На 07.01/т.е към датата на подаване на заявления/ в него все още нямаше информация за наличните свободни места. В графата справка за свободните места излиза съобщение: “Няма налична информация!”
Поне две седмици преди приема на документи е редно да се знае и да бъде огласено за родителите, къде колко деца ще се приемат, а също така и всички изисквания към документите, които е необходимо да представят.

Поради липсата на места децата на родители, които нямат трудов договор в периода на подаване на документи, няма как да бъдат приети на ДГ. Следователно и родителят, който се грижи за детето няма как да започне работа. Това само по себе си огромен социален проблем, този омагьосан кръг води някои семейства до сериозни финансови затруднения, което неминуемо рефлектира върху детето/децата отглеждани в тези семейства.

За 2007г. по данни на общината са били отделяни по 180лв. на дете в ДГ. Несериозно да се твърди, че поради точка в закона, според която предучилищното образование не е задължително, едни деца ще получават тези 180лв., а на други тази помощ ще бъде отказвана. Това противоречи на каквато и да било демографска политика в национален мащаб, защото факта, че във Варна има повече деца не променя тревожните тенденции за за страната.

Напомняме на Община Варна, че България е страна подписала Конвенцията за правата на детето. Именно според този международен документ общината би трябвало да подсигури места в разумни срокове за нуждаещите се т.е за кандидатстващите за ясли и детски градини.

Чл. 18
ал 3. Държавите - страни по Конвенцията, предприемат всички подходящи мерки, за да
осигурят на децата на работещите родители правото да се възползуват от услугите за деца и детските заведения, които се полагат за тяхното отглеждане.

Като изхождаме от факта, че финансовото състояне на общината се категоризира от самата нея, като добро, както и отделянето на средства за осъществяването на множество проекти нефигуриращи в графа първа необходимост/като скъпа светлинна украса, велоалея и др/, се надяваме че за решаването на проблема с липсата на места е необходима единствено добра воля от страна на управляващите.

Родителски предложения:
- Откриване на полудневни групи в читалищата, които разполагат с подходящи стаи за обучение на деца от 4 до 6 години, с финансовата помощ на Общината. 
- откриване на дарителска сметка под патронажа на Кмета/примерно/ и подемане на инициатива за построяване на още една детска градина – ОДЗ с поне две яслени групи /освен обещаната във Възраждане/ до есента на 2008.
Това би осигурило прием и за децата, които в момента се очакват да останат извън детските заведения.

Обновяване на материалната база.

На интернет страницата на общината в Планът за развитие на образователната система за 2007-2013г. са изнесени следните данни:
2.1. Сграден фонд в добро състояние. Базата, обзавеждането и дидактичните материали се поддържат, обогатяват и модернизират. Осигуряват се необходимите финансови средства от страна на общината за тяхната поддръжка.
-   тази точка напълно противоречи с действителността.
От родителите се събират пари на практика за всичко: при сформиране на първа група се събират средства (от 50 до 100 лв.) за боядисване/освежаване на помещението; смяна на дюшеци/матраци; поръчка на спално бельо; подмяна на подови настилки с ламинат или с балатум; ремонти в санитарните помещения. Почти винаги се използва и труда на родителите, особено на такива, които работят или са собственици на фирми в строителната сфера.
На следващ етап се събират средства за учебни пособия, канцеларски материали, обезпечаващи образователния процес в детските заведения.  Отделно се събират средства и за санитарни консумативи.

Финансова неефективност общинските поръчки. Работа за 150 лв, често се върши за 1500лв. Това са парите от нашите данъци и наше право е да изискваме да се разходват целесъобразно и ефективно. Често работниците извършващи ремонтите работят некачествено, след което се налага ремонт на ремонта. /Пресен пример е изгорелия покрив на училище Кирил и Методий, през2007г./

Родителите са съгласни че събираната в момента задължителна такса е нереално ниска т.е в случай, че увеличението на таксата би довело до подобряване храненето на децата и условията в яслите и градините като цяло, родителите биха приели с разбиране това. Естествено при запазването на преференциални такси на многодетните, социалнослабите и др.

Вариант на увеличение на таксата е и предложение за събиране на една твърда/независимо от посещенията на детето/ такса от 10лв., която да постъпва в настоятелствата на градините.
Това би дало възможност на директорите с помощта на настоятелствата, сами да се справят с неотложни проблеми. До голяма степен въвеждането на такова допълнение към таксата би трябвало да прекрати събирането на пари за хигиенни материали, канцеларски консумативи, пердета, килими, дребни текущи ремонти и би довело до сравнително бързо подобряване на обстановката в помещенията, които обитават децата, в случай на  рационално и разумно разходване на тези средства.

Хранене ??? Чакаме поста на Ivy…

Последна редакция: ср, 09 яну 2008, 18:27 от JuliaP

# 138
Не съм съгласна с предимството с районирането, да си кажа. Просто е вид дискриминация.
А когато го има като предимство, фалшивите бележки, както с работата, така и с местоживеенето няма да престанат.

# 139
Добре, махнах го.

# 140
Относно районирането:
Много хора на опашката имаха адресна карта  от общината - срещу бланка 30 стотинки и такса 70 ст. и НИКАКЪВ  друг документ се издава на  какъвто си пожелаеш адрес- става за 2 минути!

Относно предварително запазени места:
в 35 Незабравка - 5 броя
в 8 Христо Ботев 5 броя

Относно изнудването:
Предложено е на моя приятелка, която кандидатства без да е от прилежащия на ДГ район, да вземат детето и срещу ПЪРВОНАЧАЛЕН  акт на БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ в размер на около 500 лв! Това е станало не лично , а с посредник. Акта е покриване на конкретна материална нужда на ДГ.

# 141
Аз съм за районирането Crossing Arms
Но да не се приемат фърчащите бележки ,а да се взема под внимание адреса на личната карта Peace Броят на лъжливите регистрации ще спадне

# 142

Както казахме преди, може едно от исканията ни да е да подобрят условията за откриване на частни детски градини и така общината няма да трябва се занимава с откриване на нови градини, поддръжка, персонал и пр. Това включва, субсидии някакви, освобождаване от определени местни данъци. Така пазарът ще реши проблема, а не държавата.
Тази идея е много добра, но е въпрос не само на общинска, а и наистина на държавна политика. Защото предприемачите, откривайки частни детски градини се сблъскват, както със законовата уредба, така ис местната власт по отношения на разрешителни и прочие документи. Каквито не е лошо да има, но процедурата е добре да бъде максимално опростена, и лишена от форми за корупция.
От друга страна, от разговорите ми с директори на детски заведения и от потърпевши в частно училище-в частните заведения се обръща по-голямо внимание на това родителя да е доволен и да си дава таксата, а не толкова на образованието и заниманието на децата. Така че контрола върху метода за възпитание, учебните резултати също трябва да бъде не малък.
И малко става порочен кръг newsm78 И все пак, това е бъдещето и трябва добре да се обмисли. Peace

# 143
Аз съм за районирането Crossing Arms
Но да не се приемат фърчащите бележки ,а да се взема под внимание адреса на личната карта Peace Броят на лъжливите регистрации ще спадне
Казахме вече, че личната карта също може доста бързо да бъде сменена. Това просто не е нормален вариант.
По време на комунизма и социализма имаше райониране и местожителство. Това е едно от най-големите безумия и ограничаване правата на гражданите-да те задължават да живееш там, където си роден и никъде другаде! Това с градините е същото, просто не е редно и ти се потъпква правото на избор.

Ако живея (както напоследък много хора вече) в близките до Варна села, и работя в банка в центъра на града, какво правя? Къде си водя детето на дг? Със сигурност не в селото, защото докато се прибера, ще е след 19ч., а освен това и искам да ходи на балет и школа по рисуване, които са в града. Как решаваме този проблем? Със задължително пребиваване в Приселци и никъде другаде? Сега, както са поставени нещата си оставам с регистрация във Варна, харесвам си градината в Младост и кандидатствам там с предимство, защшото месец преди това си сменям личната карта. Само че питам кому е нужна тази гимнастика?

# 144
  • Варна
Аз пак ще припомня за ведомствените детски градини. Във фирмата, в която работя имаше идея за такава още преди да родя първото си дете. След като се направи проучване се оказа, че процедурата е твърде сложна и изискванията твърде много, така че си остана само идея. Общината може да подпомага такива проекти, да има данъчни облекчения, да се дават общински сгради и т.н.

# 145
Аничка, наречни ведомствени или не, те са частни. Именно за това говорим Бистра и аз малко по-горе. Не е лошо като идея, но не е въпрос само на местно решение. Да, за това трябва по-сериозно обмисляне и лобиране и в Парламента за промяна на законите.

# 146
Ами хората който живеем на центъра какво да правим да си дадем  децата по кварталите ,защото всеки драпа за централните градини ли Crossing Arms

# 147
  • Варна
Да търся ли температурите за дните на подаване на документи? Трябват ли все още? newsm78 По-рано не успях да се задържа на компа.
Сега ги проверих: на 02.01.2006 и на 02.01.2007 температурите са положителни. Май няма да ни свърши работа. Thinking
За 02.01.2006-мин.5, макс. 11гр.
За 02.01.2007-мин. 4, макс. 15гр.

Последна редакция: ср, 09 яну 2008, 20:13 от Katia_N

# 148
DVV не си права. Аз съм до бившия Бизнес хотел, факт е, че ще водя детето си на ясла до Чаталджа. Там имаше места там го взеха, не се оплаквам. Въпроса е, че родителите трябва да имат право на избор къде да запишат детето си. До сестра ми има 3 градини. Район въобще не е най-близката от тях Rolling Eyes Детската градина, която ми е район също не е най-близката до вкъщи...В София райониране няма, ако работиш на центъра там да стигнеш до квартала си е въпрос на часове. Във Варна трафика макар далеч от този в София е започнал да става също много тежък. Как ще си прибереш детето от ясла/градина, ако работиш отдалечено Thinking Особено с абсурдното изискване на учебните заведения да се прибират децата до 16:30-17:00, въпреки работното им време до 19. В София решиха да напишеш кои са предпочианията ти като 1,2,3 и където се класираш. Между другото има и доста работещи в кварталите, които живеят на центъра Peace

За безработните родители, които не могат да дадат децата си в детска градина, имам няколко познати сблъскали се с този проблем. Хората определено си търсеха работа.

# 149
Написах го и браузъра го загуби #Cussing out Пак почвам

Общи условия

Активация на акаунт