Модерна детска градина - има ли тя почва във Варна или не?

• 21 098
  • 427
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна

Мога само да споделя, че в ЦДГ № 35 Незабравка за Іа група

Ха, и ние сме в Незабравка. В момента ли сте 1А?

Вече им изтървах края, но лятото по решение на родителите, събрахме по 50 лв за климатици -  сещате се за ужасните жеги...

Септември събирахме пак по 50 лв - уж за всичко (учебни материали, санитарни консумативи, лек освежаващ ремонт) за 2008 год, наведнъж дето се вика, малко нанагорно идва, но както и да е.

Отделно по Коледа пак се събираха пари, но там бяха по-малко и бяха за празниците.

Мисля че всяка група сами решават на родителските събрания по колко и за какво да се събират.

Аз пък за себе си така и не съм отговорила на въпроса дори и леките козметични освежаващи ремонти защо се поемат от родителите? Ясно е че градината няма бюджет и т.н. Но госпожата да ми казва на родителската среща, че еди какво си е остаряло и трябва да се сменя ми се вижда някак си...хъм...като изнудване.  Thinking

# 121
  • Варна, морето и сините вълни!
Малко телеграфно включване от мен!

Ето интервюто на момичетата от вчера. Пуснете си видео новините - първи са ншите деца  bowuu bowuu  bouquet На мен ми хареса това което са направили като репортаж! Може би защото не участвах аз Mr. Green

Така сега за делигираните бюджети. Аз говорих с нашата директорка. Делигирани бюджети има проект да влязат от догодина само в училищата. За ДГ не се планира това. Но и самата директорка акза че при делигиране на бюджети 30 лв такса ще е твърде малко за да се справят сами с издръжката, но това ще оправи доста нещата.Това са думите на директорката ни.
Нека например на срещата не казваме конкретна цифера с която да ни се увеличат таксите за ДГ, защото така ще загубим подкрепа от родителите.Нека кажем че родителите имаме добра воля ако децата ни ще бъдат по - добре хранени и в по - добри битови условия да ни се увеличи таксата, но да не посочваме с колко. Да предложим примерно това увеличение да остава на разположение точно на ДГ с цел да не ни се искат пари в нячалото на всяка учебна година за...... всеки знае какво.

Последна редакция: ср, 09 яну 2008, 14:33 от Mimito

# 122
Записвам се и аз , искам да попитам къде е тоз Пресцентър на Варна ?  newsm78

# 123
Аз не мога да разбера откъде идват разминаванията в данните за това колко деца няма да бъдат приети?! Общината назовава бройката 240 деца, в една статия прочетох 1200......... има ли някоя инстанция във Варна, който знае колко жители аджеба има този най-хубав за живеене в Б-я град   Thinking

...може би не съм използвала правилната дума - "планирали" за делегираните бюджети, но госпожата каза, че това се е обсъждало и за ДГ......

Последна редакция: ср, 09 яну 2008, 12:31 от Taneto

# 124
  • Варна
И аз за това разминаване се чудех. newsm78 И то не е с десетки, а с хиляди. Shocked И в сроковете имаше разминаване-според Базитов 5 май е крайният срок за подаване на документи, а според интервюираната директорка в една от статиите-10 май. Пълно безхаберие. ooooh!

# 125
Записвам се и аз , искам да попитам къде е тоз Пресцентър на Варна ?  newsm78
В спортна зала, влиза се откъм входа на бар Синатра, после веднага в ляво.

# 126
  • Варна
Чак сега видях темата и бързам да се запиша за да следя и с каквото мога да помагам ! Сега отивам да чета от началото !

# 127
Чак сега виждам темата, но вече ще я следя. Не съм запозната с проблемите, но мисля да наваксам с информацията!Ще се включа и с участие при нужда!

# 128
Юлия, чудесно формулирате нещата. Браво! Възхитена съм от организираността ви и от умението ви виждае и положителните неща в цялата тази ситуация. Какво следва сега?

# 129
Благодаря!
Следва утрешната пресконференция. начало 11ч. в Пресцентър Варна/Спортна зала/.
Очакваме всички заинтересовани!

# 130
Нека например на срещата не казваме конкретна цифера с която да ни се увеличат таксите за ДГ, защото така ще загубим подкрепа от родителите.Нека кажем че родителите имаме добра воля ако децата ни ще бъдат по - добре хранени и в по - добри битови условия да ни се увеличи таксата, но да не посочваме с колко. Да предложим примерно това увеличение да остава на разположение точно на ДГ с цел да не ни се искат пари в нячалото на всяка учебна година за...... всеки знае какво.
Да, може да е добре като начало. Но да е твърдо, в смисъл-задължително трябва да има актуализация, заради инфлацията, заради нискокачествената храна, предлагана в дг и ясли, заради непрестанните молби на директори и учители доброзорно да се правят ремонти и подмяна на базата.
Нашето задължение като родители е да плащаме таксата за обучение, хранене и възпитание на мъниците ни. В тази такса следва да са включени част от необходимите за издръжката на градината и децата разходи. Останалите са допълнение от общината (т.е. един вид връщане на част от данъците ни под формата на помощ за отглеждане на децата ни).
Ако поради последното общинарите не желаят да вдигат таксата, то нека отпуснат повече средства за текущи и генерални ремонти и по-качествена и разнообразна храна за децата ни!

# 131
  • Варна, морето и сините вълни!
Да, може да е добре като начало. Но да е твърдо, в смисъл-задължително трябва да има актуализация, заради инфлацията, заради нискокачествената храна, предлагана в дг и ясли, заради непрестанните молби на директори и учители доброзорно да се правят ремонти и подмяна на базата.
Нашето задължение като родители е да плащаме таксата за обучение, хранене и възпитание на мъниците ни. В тази такса следва да са включени част от необходимите за издръжката на градината и децата разходи. Останалите са допълнение от общината (т.е. един вид връщане на част от данъците ни под формата на помощ за отглеждане на децата ни).
Ако поради последното общинарите не желаят да вдигат таксата, то нека отпуснат повече средства за текущи и генерални ремонти и по-качествена и разнообразна храна за децата ни!

Ами нямам какво да добавя Mr. Green Само ми се чини че ще е добе тона на пресконференцията да е доброномерен. Да се търси диалог с общината. Ако тръгнем с едни роги напред ми се струва че ще ударим отново на камък. Ако успеем да ги погъделичкаме някак общинарите, дали няма да има по - голям ефект нашето дело?

# 132
Съгласна с Мимито  Peace

Аз подготвям за храненето...ще го напиша и ще ви го пусна, но не съм сигурна в какво състояние ще съм утре. С 39 сме аз и бебето, а мен ме подкараха и бъбреци  Tired Ако утре поне не се превивам ще дойда. Мъжа каза болна здрава там, че няма кой освен нас  Mr. Green пуснете на ЛС някой телефон, да има на кой да се обадя, ако не мога да дойда  Praynig

# 133
Mimito , Ivy, разбира се,ч е с благ тон, съжалявам, ако съм прозвучала рязко. Благият тон пак може да е непреклонен, нъл? Wink

В частта за опашките и районирането (които по някакъв начин са свързани), смятам да взаимствам от софиянци тези неща:

1. Подава се заявление за колкото градини иска кандидата, като ги подрежда в желания ред

2. Предимства :

-   деца на родители с увреждания
-   деца, които имат брат/сестра в същото заведение
-   близнаци и деца от семейства , в които има 3 деца на възраст под 10 г (тоест многодетни семейства с малка разлика във възрастта)
-  деца с неизвестен родител (самотни родители, считащи се за такива по сега действащия норматив)
Предимствата се ползват в този ред.

3. Деца, които преминават от яслена в градинска група на ОДЗ няма да подават заявление през онлайн системата, а декларация в градината, която веднага бива въвеждана в системата

4. В годината на приема има първо класиране, след него ще има второ класиране и след него пренасочване на детето в друга градина, където има място

5. старата система отпада - молбите се подават само по електронен път.Ако нямате начин да си осигурите достъп до интернет можете да идете в градината, но това не ви дава никакво предимство, защото там също ще ви вкарат молбата по интернет в системата

Направила съм съвсем малки промени и допълнения, които касаят основната идея за предварително подаване на заявления.

Коментари?

# 134
Ами това, което е написала Юлия е много положително според мен, направо ми се прииска да го изпратя още утре, като го прочетох. Честно. Ето -

Bistraz, уверявам те че въпреки многото недомислици по места, даването за закуска през ден, два на вафли, филии с маргарин и халва и разни други вредни хранителни придобивки на съвременното ни общество Детските градини си остават единствения разумен вариант за отглеждане на дете на работещи родители, без помощта на роднини или детегледачка.
1. На повечето места условията не са лоши - благодарение на активната финансова помощ на родителите.
2. Учителите са сравнително на ниво/винаги има и изключения/
3. Заниманията в градината са организирани по програма, съобразено с възрастта, сравнително разнообразни са и децата научават доста дори и само заради факта, че живеят между връстници. Има и допълнителни платени занимания с квалифицирани преподаватели, което улеснява родителите, защото не се налага да водят детето.
4. Социалната среда и живота в колектив - нещо, което родителя няма как да подсигури в домашна обстановка, колкото и грижовен да е. Практиката показва, че децата не посещавали ДГ се адаптират по трудно в училище/ естествено и тук има изключения/.

Т.е както всяко едно нещо и ДГ имат своите плюсове и минуси, според мен, като родител на две деца плюсовете са доста повече, а голяма част от минусите са поправими в случай, че именно ние родителите се размърдаме и намерим начин как да подобрим нещата.

А по отношение на градини/ясли по месторабота, за съжаление общината едва ли ще иска да се нагърби с подобно задача. Никой не може да ги накара да отворят такова нещо, това е по скоро въпрос на избор на управителите на бизнеса, а не на общината. Държавата не може да се меси в това как си управляват бизнеса. Общината най-много може да дава някакви преференции и субсидии за такива градини, но не и да ги управлява и да разчита на тях, като места. Но в дадения момент, едва ли ще се нагърбят с това. Че е в интерес на собствениците в интерес е, но на много това им е последния проблем най-вероятно. Подозирам че в повечето развити страни, такива градини са само частни и значително по-скъпи от държавните. Поне моят опит е такъв.

Както казахме преди, може едно от исканията ни да е да подобрят условията за откриване на частни детски градини и така общината няма да трябва се занимава с откриване на нови градини, поддръжка, персонал и пр. Това включва, субсидии някакви, освобождаване от определени местни данъци. Така пазарът ще реши проблема, а не държавата. И в същото време да направят условията за детските градини по-стриктни - образование на персонала, съотношение деца/учител, питателност на храната (например никакви продукти с рафинирана захар, шоколад, повече печени отколкото пържени ястия), разрешаване на родителите да носят храна на децата си и пр.  Това обаче е предложение в по-дългосрочен план. Затова аз питах, какво следва сега. Не знам дали е възможно, но ако например след пресконференцията съставим един план с максимум изисквания и започнем периодично да изискваме срещи с комисията, която отговаря за това и съответните служители... Имаме нужда от лобиране. Или това е една неосъществима мечта за демокрация?.... Tired

Общи условия

Активация на акаунт