Модерна детска градина - има ли тя почва във Варна или не?

• 21 092
  • 427
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна, морето и сините вълни!
Юли, аз употребих думата ИСТЕРИЯ. Ще обясня защо мисля че това е така.
Истареията произтича от това че няма достатъчно места за желаещите деца да бъдат приети в ДГ! И това ще продължава да е факт докато нещата не се променят!
Истерията е обхванала дори и мен Mr. Green Направих проверка в ОДЗ 4 и ОДЗ 5 опашка и списък към момента няма. Сиреч моя милост има шанс да запише детето си в градина Joy

Както каза една майка Общината няма закон, който да я задължи да има повече места за децата ни в ДГ, но социалната обстановка ги задължава. Задължава ги защото пенсионната възраст е вдигната и няма баба на 50, която да може да гледа внуците, повечето родители са млади нямат собствени жилища живеят на квартири с което доходите им съвсем падат и съответно те не могат да си позволят детегледачка и частна детска градина, която за варна е само една и на всичко отгоре ползва под наем бивша сграда на ДГ. Таксите и далеч не са поносими за всеки! Това за мен е проблем - Частан ДГ+Училище в база на общинска ДГ.

# 31
В другата тема имаше питане за брой кандидатстващи деца/ места. Та мога да кажа какво ми каза директорката на ДЯ Зайо байо( с уговорката, че става въпрос за ясла, но и там положението не е по-розово)- на година се подават около 400 молби, от които се приемат  70 деца. В група са по 30-32, при норма 16. Това лято там ще се строят помещения за още 2 групи, та на есен по норматив би следвало да се приемат още около 30 деца, но реално сигурно ще са 60- или общо ще станат приблизително 130. Както и да ги смятаме са 25-30% от подалите заявление за прием. Колко време се чака не за подаване не знам, защото разбрала недоразбрала минах от там случайно в ранния следобед на 02.01 и нямаше никой, а ние си тръгнахме с вх. номер 97.

Успех на всички утре и по високи температури- те последните 3 вечери са -11 до -13С, а в момента за късмет около 0

# 32
  • Варна
Сега се връщам от ОДЗ 13, вече има 45 записани в списъка. Направих снимки, ще ги пусна като укротя зверовете.
Юли, аз употребих думата ИСТЕРИЯ. Ще обясня защо мисля че това е така.
Истареията произтича от това че няма достатъчно места за желаещите деца да бъдат приети в ДГ! И това ще продължава да е факт докато нещата не се променят!
Истерията е обхванала дори и мен Mr. Green Направих проверка в ОДЗ 4 и ОДЗ 5 опашка и списък към момента няма. Сиреч моя милост има шанс да запише детето си в градина Joy

Както каза една майка Общината няма закон, който да я задължи да има повече места за децата ни в ДГ, но социалната обстановка ги задължава. Задължава ги защото пенсионната възраст е вдигната и няма баба на 50, която да може да гледа внуците, повечето родители са млади нямат собствени жилища живеят на квартири с което доходите им съвсем падат и съответно те не могат да си позволят детегледачка и частна детска градина, която за варна е само една и на всичко отгоре ползва под наем бивша сграда на ДГ. Таксите и далеч не са поносими за всеки! Това за мен е проблем - Частан ДГ+Училище в база на общинска ДГ.
Влагам същия смисъл в думата ИСТЕРИЯ. Peace

# 33
Katia_N, Mimito напълно съм съгласна с вас и знам какво имате предвид, но аз бих го категоризирала като БЕЗИЗХОДИЦА т.е родителите нямат друг избор освен да се наредят възможно най-рано на опашка, като най-амбициозните или най-притиснатите от обстоятелствата са организатори на списъка и на началото на ранното чакане.

Който изпревари той ще натовари! Като естествено дори и това положение не е съвсем сигурно.

Районите също е не са добре прецезирани, защото се оказва че има райони, в които за едно място се борят по 4-5 деца.

# 34
  • Варна
Прва си, използвала съм неподходяща дума, но така ги усещам нещата. Peace

# 35
  • Варна
Аз също използвах думата истерия, но наистина безизходицата води до тази абсурдна ситуация. Никой от хубаво не е тръгнал да виси по студа дни наред. Аз лично съм принудена да дам детето си на ясла на 1,2 години и да се върна на работа иначе ще живеем не особено добре да не кажа лошо. Не че не ми се иска да си я гледам дори докато навърши 3 години. Според мен безизходицата води до истерия без да влагам лош смисъл в думата.

# 36
ох, момичета, чета и съзнанието ми не иска да възприеме това за реалност  Rolling Eyes
направо се материализира израза "борба за оцеляване"
не ми е ясна много цялата ситуация, защо трябва да се дежури и да се пази списъка? Не може ли да се залепи един лист на вратата и всеки да се допълва и да се прибира на топличко при децата си  Rolling Eyes
Макар, че не смятам за справедливо щом е обявена дата за записване 07.01 , списъците да почват да се правят преди това, но това е друг въпрос.
Друго, което ми хрумва като идея, че би могло да се направи от "безпомощната" община е: за децата, които не са приети в ясла/градина да бъдат осигурени средства в адекватен размер (както са квартирните за неприетите на общежитие студенти), а също така и да се открие нещо като борса за детегледачки към общината (защото за всички майки е трудно да гласуват доверие на непозната жена, а така като е под ръководството на общината, ще е все пак някаква гаранция)

# 37
  • Варна
Ето снимките:
http://www.bgphoto.net/photos/11445/o633352497547675000.jpg
http://www.bgphoto.net/photos/11445/o633352497642831250.jpg
Това беше в 19.00ч.

Последна редакция: нд, 06 яну 2008, 21:14 от Katia_N

# 38
Нямам никакво намерение да спя, където и да е...Утре ще ида каквото стане. Вкъщи всички са болни Tired

# 39
Коя е тази градина  Shocked

# 40
Аз не съм сигурна, колко ще помогне моето мнение, защото наскоро се завърнах от чужбина и ще живея тук само временно. Надявам се да не скандализирам с мнението си някои родители, но според мен цените за детските градини са смешно ниски. Не говоря за завишаване на цените на абсолютно недостижими нива, но все пак ми звучи невероятно да искаш да ти гледат детето, както трябва и да плащаш 36 лв (нали беше толкова някъде?) на месец за това. Според мен е направо невероятно да има 20-30 деца на една учителка, абсолютно е невъзможно да им обърне каквото и да било внимание, а и е неуважително към труда и. Не казвам, че това трябва да е едно от предложенията, но си струва да се помисли над повишаване на цените... Ще бъде чудесно, ако с отварянето на нови детски градини също така и постановят съотношение на учител/брой деца, нещо като 1 учител + помощник учител/10-12 деца.

Проблемът наистина лежи много дълбоко - ниско заплащане на детските учители и изключително големи държавни субсидии, които с нищо не помагат за развитието на сектора.

За пресконференцията изискванията няма нужда да са много - повече места, повече градини, повече учители и помощник учители (или както там се казват, извинете, аз падам малко от Марс в тази обстановка), електронно записване вместо на място и никакви предварителни списъци да не важат и да се водят легитимни.

# 41
  • Варна
Коя е тази градина  Shocked
13 ОДЗ Детска радост в Победа.

# 42
Бистра не виждам кой ще скандализираш, точно така е...

Градината до кукления в 8 часа имаше 20 човека списък. На Погребите 2 човека

# 43
Аз не съм сигурна, колко ще помогне моето мнение, защото наскоро се завърнах от чужбина и ще живея тук само временно. Надявам се да не скандализирам с мнението си някои родители, но според мен цените за детските градини са смешно ниски. Не говоря за завишаване на цените на абсолютно недостижими нива, но все пак ми звучи невероятно да искаш да ти гледат детето, както трябва и да плащаш 36 лв (нали беше толкова някъде?) на месец за това.
Bistraz, наистина е добре да прочетеш предните теми.
Цената за ДГ действително е смешно ниска - 30 лв. на месец.
Последният път, когато говорихме с Б.Гуцанов (председател на общинския съвет), предложихме отново повишаване на цените и гъвкава схема за социално слаби , самотни и многодетни родители. Не се прие-категорични са, че не искат да увеличават цената. Което е абсурдно, но не и необяснимо-управлението на града е комунистическо, а те са все пак "социална" партия....
Според мен лично е популистки ход-не може при цена на хляба 1лв., да плащаш за гледане на детето си 1.20 лв. на ден!!! Сметката отникъде не излиза!

Нека тези, които могат на 08.01 по някакъв начин да отделят само един час от времето си, да кажат кой час им е удобен. Моля ви!

Всеки е зает, не си мислете, че ние, пънейки се да организираме нещо нямаме друга работа, напротив! Аз лично работя, като същевременно си гледам все още детето, което не е тръгнало на ясла, и върша и други неща. Така че, който иска-може!

# 44
Кажете кога ще опитам да дойда, но пред журналисти не искам да се показвам

Общи условия

Активация на акаунт