Австрия - мами, татковци, дечица и бебоци обменят полезен опит тук!

• 19 138
  • 276
  •   1
Отговори
# 75
e_luky,
ние плащаме 4 пъти в годината една и съща сума.В края на годината от вийн енерги теглят 4ертата и въз основа на полу4ените цифри преработват сумата /понякога се пови6ава понякога намалява,в зависимост колко енергия и газ си ползвал.На нас при нанасянето тока бе6е спрян и когато отидохме да правим договора ние запо4нахме с цифрите ,на тези които са били преди нас.Дано съм ясна ,4е нещо напоследък не мога да правя добра концентрация.

# 76
Милички,

в резултат от много тежка катастрофа загива многодетна майка, която е писала тук под ника the winner. Мъжът й прави катастрофата, впоследствие го диагностицират в Пирогов с тумор в мозъка. Трите й дечица имат множество фрактури и са в шок. Погребението е утре...Плаче ми се, като пиша тия редове, но мога само да дам банковата сметка по-долу, за друго съм безсилна.
Господ да помага на таткото и тия три дечица, баткото най-трудно го понася.
И ако някой има опит с преводи в БГ, нека да поясни, как можем да преведем парички. Другото, което ми хрумва, е да съберем пари и някоя от нас като се прибира скоро в БГ, да ги преведе директно на банката.

За децата на The Winner

BG 63 UNCR 75271069676115
Булбанк Уникредит клон Лозенец
Радка Тодорова Захариева

# 77
Е Льки,
Тук сметките zа тока идват обикновено януари,април,юли,октомври.четири пьти в годината.
Преценяват се от инспектор (оЩе при построяването на сградата) колко БИ иzгорял всеки отделен апартамен според наличните хора,които живеят в него.Ако е 1 човек смята например около 100 евро zа три месеца,ако са двама двойно и така ГОРЕ ДОЛУ формират една неточна сметка,която се плаЩа 4 пьти в годината и накрая на годината се прави уравнение,и ако при него иzлеzе,че сте платили повече отколкото сте иzгорили ви се врьЩат пари.
Ако напускате жилиЩето по което и да е време на годината се ходи да се отрегистрира тока и гаzта и на място ви смятат раzликата,врьЩат или искат пари,според иzхабеното.

Сега сте хванали период,когато се плаЩа zа следваЩите 3 месеца.Чак април пак Ще имате такава сметка.
Дано ми раzбираШ обяснението.Ако не,питай Peace

# 78
E_Lucky -  добре дошла в Австрия. Ние плащаме всеки втори месец за парно и топла вода по около 120 евро, и някъде през октомври идва изравняването.

Luky -  Благодаря ти за бързия и професионален съвет като лекарка, всичко е наред при нас за сега, надявам се да си останем само с температурата.

Jeni 1 - това за захранването сигурно ли е, че ние май недолюбваме пловодите изпълнения, още като пробва върха на лъжичката и започва да върти глава и залепва устата си сякаш с тиксо. Незнам колко време трябва да мине, за да привикне към тях.
....и късмет в петък, дане всичко този път да е наред, стискам палци.

# 79
Съжалявам, че спамя, ама какво да направя като Cristian e heiß begehrt  и пощата му е задръстена Laughing Laughing Laughing!!!
Кристиян, тук имам една много близка мама - австрийка, която усилено търси в момента лекар, който евентуално би направил секцио (добър е в това), ако се наложи, защото тя чака близнаци юни месец, но досега и двете си деца ги е раждала преждевременно (frühgeburt), първото й мом4енце го е родила със секцио, то е починало на 6 седмици от внезапна смърт, а второто й момиченце го е родила нормално, пак доста по-рано, малката се развива добре и нормално. Сега се е побъркала да ходи при разни частни лекари и да се консултира, защото се притеснява ужасно дали всичко ще е наред, ако се наложи секцио... Ако знаеш някое име в твоите среди, някой надежден лекар, който е специалист в израждането на близнаци, дай ми моля те координатите му.
И второ кратко въпросче! Бил ли си на семинарите на ГНМ във Виена, защото гледах програмата, че наближават дати и много ми се иска да посетя поне един-два... Дай някаква информация от твоя опит.
Желая ти приятен ден!

# 80
  • Виена
Душе, аз имам опит в обратния превод - от България насам. Неразумно високи такси взимат! Като че ли не сме заедно в ЕУ, а от различни планети  Crazy Тогава обаче нямаше как да се чака и това беше единствената възможност. Иначе не бих използвала тая "екстра" при други обстоятелства, освен спешно. В събота идва брат ми и ще си тръгне на 11 февр., живот и здраве. По-скоро на него ще разчитам да свърши работа.  Peace Ужасно е да се случи подобно нещо... Нямам думи просто  Sad
Малко спам в посока Кристиян и от мене: Благодаря за съветите! Малко се постреснах, да си призная. В чуденка съм дали да водя детето на лекар като няма температура, а само гласът му е пресипнал  newsm78 
Жени, и то мене най-искрени пожелания за успех утре!
Пожелавам на всички много здраве, че пак се заредиха разни съобщения за болести...  Hug

# 81
  • Виена, Австрия
Здравейте!
Клементина и Рени, благодаря ви за пожеланията и затова, че мислите за мен!  newsm51   love001

Душе, наистина страхотна трагедия, но не знам дали дори и да успеем да съберем нещо, ще успеем да сгреем наранените души на пострадалите дечица! Миличките, какво нещастие ги връхлита и то в такава крехка възраст! Подобна участ не бих пожелала и на  най-големия си враг! Бог да прости майчицата им и дано да спаси татко им!  smile3518

И за да завърша по-оптимистично, желая на всички лека вечер и приятно вохененде!

# 82
  • Vienna
Clementina - надявам се 4е се оправяте ..... обикновените вирусни настинки или температури (а те са ок. 80 % от слу4аите) си минават сами 3а 3 или 4 дни, само с Парацетамол..

# 83
Аз както обикновено напоследък минавам съвсем набързо и четох малко диагонално, тъй че само 2-3 неща ще спомена накратко:

1. Ние винаги сме плащали ток 10 или 12 пъти в годината. е_лъки, ако базата се окаже висока и сте предплатили доста, другата година мойете да пои+скате понижаване на базата. На нас са  ни я понижавали дори и в години когато е трябвало да доплащаме малко. Можете и сега да поискате преразглеждане на базата.

2. Рени, ако се започна да се чудя дали да водя детето на лекар, в крайна сметка го завеждам. Никога няма да му навреди да го преслушат. Тук и без друго профилактика няма, тъй че за мое успокоение ходя и при дребни симптомии.

3. За захранването никога ама никога не съм се притеснявала дали детето ми яде нещо или не. Няма незахранено дете, едно яде нещо, друго яде други неща, но всички се научават да се хранят с лъжица, а именно това е смисъла на захранването. В общи линии съм от малкото майки които не се притесняват за хранене и наддаване. Бих се притеснила само ако детето отказва да яде всичко, защото това би било признак на болест. Макар че преди няколко дни и моето дете мина само на мляко по причини на зъби, така е дори и това понякога не е задължително причина за притеснение.

На нас пък както споменах ни растат последните зъби и на моменти положението е силно неприятно.
,

# 84
Искам да се оплача на някого, та дано ми олекне. Не издържам вече! Постоянно мрънкане, което преминава в истерични писъци после пак в мрънкане. От 3 часа сутринта като се започне та чак до 20/21 вечерта. Моето дете мрази мляко, т.е. стигам до извода, че не го понася. Не ми казвайте, че кърмата била най хубавото за едно дете. Нямам търпение да мине тоя период, в който трябва да пие мляко! Толкова исках да кърмя, а то какво излезе! Не е възможно да поглъща такова количество въздух със сукането. Просто кърмата ми се разпенва в стомаха му, в червата му, образуват се газове. Не е възможно 3 часа след кърмене да продължава да се орига и това след всяко ядене. Ако не го държа изправен през цялото време пищи и когато въздуха започне да излиза се дави и повръща. Не е рефлукс. Гледаха го на ултразвук, няма ГЕР. Изследванията на кръвта са нормални. Призлява ми като се събуди в 3 сутринта и като го вдигна стомахът му дрънчи като куха тенекия ( такива заплашителни звуци издава въздуха в него). Не мога да го накарам да го изкара през устата, защото е сънен, реве, иска да се успокои на гърдата, а от там се завъртаме отново в омагьосания кръг.  Кърмя го и той привидно след това заспива. Да, ама не! Започва да проплаква, да мърда глава ту на една страна ту на друга, мята се в леглото докато накрая ревне. Когато легна да спя не мога да се успокоя и да заспя веднага, постоянно съм в очакване, че ей сега ще ревне, само да се отпусна да изпадна в дрямка и пронизителен писък ще ме изкара от сладкия унес.  Заспивам към 22.30 събуждам се в 12, в 1, в 2, сякаш чакам да стане 3 и да ми секне сънят. През деня спи. Най- вече когато е на вън. Затова обикалям с часове по улиците. Добре, че поне не е студено, но и като беше студено пак бях на вън. Не са зъби, гадния въздух в корема и в червата е. Ако не пищи, заради това, че иска да се орига, пищи, защото се напъва да го изкара през дупето,а ако не пищи затова, пищи, защото иска да се изака. Вашите деца така ли пищят като искат да акат? В главата ми е едно постоянно мрънкане и пищене, дори сега, когато заспа. Започнах да го захранвам с надеждата нещата да тръгнат към добро. Имаше няколко дни "светлина в тунела" и после същата история. Не искам да го кърмя повече, но той пък не иска шише. За капак от гадните пюрета се затегна. На моменти ме обзема гняв, сърдя му се , въпреки че знам, че не е виновен. За капак баща му е в командировка от неделя ( не че голяма полза от него), миялната протече пак и за малко да наводня съседите, снощи, точно преди да си легна, възпаленото ми сухожилие на едната ръка пак започна да ме боли и скоро няма да мога да си вдигам детето като ревне, имам запушени канали на едната гърда и там има една буца вече , която ме боли, но кога да правя масажи, компреси и подобни...само да го оставя за миг и се чува пронизителния писък. Приличам на призрак който рови из хладилника и яде каквото намери, защото няма време да си сготви. Вчера за обяд например ядох сладко от малини.  Нямам сили да се усмихна на детето си, та камо ли да му приказвам, да му пея, да го забавлявам. Не очаквах такъв ужас, честно. От 6 месеца животът ми е ад и въобще не мога да се зарадвам с открито сърце на тръпката да съм родител. На една стъпка съм от депресията.
Благодаря ви, че ме изтърпяхте. Дано ми поолекне.

# 85
Елфльо,
Виж това
http://www.biberonbg.com/info/maichina_hipnoza.htm
Сьчувствам ти.Жена ми е иzпадала в подобни криzи zаради други неЩа и zнам какво е.

Рени,
СтраШни симптоми са висока Т и хьркане,така нареченият СТРИДОР,беz пресипнал глас.Тогава и детето има осеzаемо тежко сьстояние,което иzисква неzабавна лекарска намеса.
Погледни в гугл zа епиглотитис и следи zа симптоми.Ларингита не е сьЩото и минава zа около 3 дни сам.
По принцип можете да иzвикате 141 и да дойде лекар да прецени дали сте zа болница,а не да стоиШ по амбуланциите и да хваЩате други zараzи...и нерви...и тн...

ДуШе,
Моите сьболеzнования.Напоследьк сьм zатрупан с работа и zатова поЩата стои пьлна...Иzвинете zа неудобството. Peace
Не мога да препорьчам колега точно zа такива случаи,но Ще раzпитам обстойно и Ще пиШа.
В Döbling имат специалисти zа раждане на блиzнаци нормално...трябва ли да е непременно секцио?
Бил сьм на всички семинари.Сега на 9 и 10.2 има пак пьрва част вьв Виена.Струват 65 евро,които си zаслужават.На семинарите могат да се купят книги,табели и тн.Скоро Ще иzлеzе и новата му книга "ЗавеЩанието",което се очаква да е около 1500 страници,ново иzдание с много допьлнения на старото от 1999.
Трябва веднага да се мелден zа семинар,иначе може да няма места.

Клементина,какво стана с онаzи докторка и болницата?

# 86
Кристиан, на мен на 141 са ми отказвали да идват за дете и по-точно за бебе. И защо е нужно да ходи по амбуланции, това обикновен педиатър не може ли да го прегледа? Иначе когато става въпрос за болници и аз гледам да се въздържам до последния момент точно по причините които си споменал.

Елфльо, съжалявам че се чувстваш така. Може би повече неща са ти се насъбрали в момента. Но Ще видиш че всичко ще мине. Аз не съм имала твоите проблеми точно, но и аз имах трудно бебе. Е, на вашата възраст вече спеше поне през нощта без да се буди и можех малко да реанимирам, но през деня ме правеше луда, при това без нищо да я боли. Ако знаеш колко километри съм извървяла при всевъзможни климатични условия за да поспи малкото чудовище... Rolling Eyes А хората използват да си починат когато бебетата им спят през деня, но не и аз. Бях минала и на вафлена диета защото това беше единственото което можех да ям без да се налага дори да сядам, за готвене и дума не можеше да става. А колкото до радостта от това че съм родител, не помня вече кога дойде, но определено не беше през първите месеци. Прекалено бях изтощена и изтормозена за да се радвам на каквото и да било. Но сега дъщеря ми като ми изтърси някой бисер от сорта на това че брат ми кара лаптоп Joy; или като ми изпее някоя песничка; или като я видя как за секунди успява да нареди нови пъзели със свързани части, където аз мисля повече от нея, ами радвам се, щастлива съм и забравям за всичко друго.  LaughingС времето се научих да гледам на всякакви подобни трудности като на период, който трябва да се изтърпи и ще отмине. Е, има по-кратки периоди, има и по-дълги но в крайна сметка всичко преминава.
Колкото до конкретните ти проблеми и аз не мисля че това са зъби от описаното от тебе. Не мисля също и че е погълнат въздух. Дете на тази възраст вече не е толкова зависимо от погълнат въздух и не помня дали аз оригвах по това време. Моето дете не е плакало нито когато е акало, нито когато е изкарвало въздух, но сигурно има различни деца в това отношение. Лично аз вярвам че няма деца които да не могат да се научат да пият от шише и ако смяташ че проблемът е в кърмата, продължавай да опитваш да му дадеш биберон. Можеш да опиташ някой да му даде шише когато е много гладен и теб те няма за да не му миришеш, можеш да сменяш накрайниците или пък питай за разни трикове в подфорума за изкуствено хранене.

# 87
Elfljo - знам какво ти е, ние сме на тоя хал вече четири месеца, мечтая си за нещо човешко сготвено, от време на време си поръчваме по телефона, защото от проблеми нямам време нито да сготвя, нито да свърша нещо.  И при нас беше този проблем с въздуха преди 4-5 месеца, и сега още го имаме но по слабо, но пък не пие мляко от шише, или ако пие са някакви мизерни количества...така, че опитай се да кърмиш по-дълго, а за въздуха в стомахчето ...ние се носим само на ръце

Christian - случаят с анцайгето и лекарката, ...да не прозвуча цинично - ударих им една м...а    Моят се обади по телефона, любезен поиска копия от всичко и това беше.  А и днес бяхме при един лекар, на частно, със запазен час от преди почти месец, уж голям специалист, уж.....човека незнаеше колко грама е едно бурканче пюре, незнаеше  колко пъти трябва да се храни бебе на 5-6 месеца и накрая ни попита - какво очакваме от него  Whistling ooooh!

Luky - температурата се надявам да отмине, давам му от българския панадол но по 1мг., само два пъти до сега, спадна до към 37,5-8 не ща да рискувам с мехалена, струва ми се много силен,...ще изчакаме дано да е тази 3 таге фибер. От два дни му давам да пие само когато иска мляко, но днес пропусна вечерята - фатално ли е това????, а пък вчера сутринта закуси само с 30 мл. - понякога пие 20, а понякога 120 мл. в чуденка съм, какво да правя?

# 88
Кристиян, благодаря ти много! Статията е много интересна, странно как много от казаните неща майката ги прави съвсем инстинктивно. Поредно доказателство колко е силна природата в нас. Стига да се вслушваме в инстинктите си Naughty
За семинарите видях и така ми се ходи в началото на февруари, ама с малчо почваме яслата, първите месеци спорадично, но все пак няма на кой да го оставя, за да отида.
Елфльо, ето ти един форум, където майките се оплакват от проблема с коликите, и действително много дечица страдат от това и над 5-6тия месец. http://www.parents.at/forum/archive/index.php/t-66541.html
Горе главата, всяка една от нас е изпадала в дупки   bouquet

# 89
Вяра,
Не zнам zа какво сте викали 141,но ако е zа неЩо,което не е спеШно е нормално да ви откажат.Ако при Филип има стридор и Т няма как да откажат.И на 144 Ще дойдат и то много бьрzо.Това имах пред вид.
За амбуланцията в случай,че им се случи преz ноЩта,zаЩото обикновено пристьпите са ноЩем,а тогава няма педиатьр.

Клементина,много се радвам zа вас,че всичко е минало добре. Grinning

ДуШе,
Семинара е сьбота и неделя.
Засега отzивите,които чух днес (раzпитвах доста) е Hanns Helmer (AKH) (компетентен,но леко студен го намирам) и Paul Sevelda(сьЩо го поzнавам и като че ли е по блиzьк до пациентите си) (Lainz-Hietzing).Elmar Joura сьЩо бил добьр с кайzерШнит,но пьк той на мен лично ми е трьн в очите с таzи ваксина zа ХПВ,zа която е платен да рекламира нонстоп.На сьвестта му лежат вече 2 момичета,ако има сьвест.
Това е мое мнение.
И тримата може да си "порьчаШ" по каса.

Общи условия

Активация на акаунт