Ще се спука ли скоро имотния балон

• 46 304
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 960
  • Linz
малка корекцийка при 8 % год. лихвен процент мес. вноска е 430 евро
Искаш да кажеш, че теглиш 57 хилки, а връщаш 140?! Sick

# 961
  • София
Никол,
твоето вече си е заяждане. Другият вариант е да не четеш какво съм писала. Казах, че спад от 10-.20% е сериозен като се има предвид за какви големи суми става въпрос. За пари 100 000 лева спад от 20% е 20 000 лева. Това не са ли истински пари? Или нямат значение?

# 962

[И изведнъж всички имоти ще станат по 1000 лв. Laughing
Колко очакваш да паднат цените?
И ако станат прекалено ниски, нали се сещаш, че всеки ще се юрне пак да купува, т.е. да надува балона Simple Smile

Когато и да купуваш, все ще ти се струва скъпо, когато и да продаваш, пак ще ти се вижда евтино.

Искам да имам покрив над главата сега, когато съм млада и мога да работя, като стана на 60 г., пенсията ми няма да стига и за половината наем, тогава и да са по 10 000 евро имотите, все ще ми е тая, защото нито ще мога да изтегля кредит, нито ще съм събрала някакви пари, всичко ще е отивало за наем.

Никол ти мислиш много едностранчиво като изключваш всички други фактори.
Прочети това и си прави заключения

ДЕФЛАЦИЯ И ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА

Съществуват два основни проблема в условията на икономическа криза: падащите цени на спекулативните активи и банкови кризи. Две независими сили работят в една и съща посока, които ги предизвикват.

Първата сила e кредитното свиване. Когато цените на жилищата и на фондовата борса се стабилизират и започнат да падат, естествената реакция на банките е да ограничат кредита. Това от своя страна води до допълнителен спад в цените на акциите и на жилищата, тъй като кредита е основния двигател на тези цените нагоре. В период на криза, той обаче се превръща в основния двигател на цените надолу. Тогава получателите на кредит имат проблеми с изплащането и настъпва необходимата ликвидация на техните активи (акции и жилища), която е свързана със спад в техните цени.

Втората сила е от общоикономически характер. Свиването на кредита винаги води до обща икономическа рецесия, която е свързана с безработица и спад в доходите на бизнесите и населението. Бизнесите финансират предприемачеството си често пъти от общите си печалби в други сектори, а в условията на рецесия, тези печалби често пъти се изпаряват. Появяват се проблеми с ликвидността на бизнесите, което от своя страна води до ликвидиране на инвестициите им и до спада в техните цени.

Общата икономическа криза води до проблеми в заетостта и до спад в доходите от заплати. Много от членовете на семействата с ипотеки остават безработни и не могат да погасяват заемите си. За да обслужват кредитите си, те биват принудени да ограничат потреблението си в други сектори на икономиката, което довежда до влошаване на икономическата криза. В условията на кредитна контракция и на обща икономическа криза, те не могат да вземат допълнителен кредит и много от тях биват принудени да продадат жилищата си, тъй щото банките да получат обратно кредитите си, а потребителите да спасят поне част от първоначалната си вноска. Това води до вълна от жилищно предлагане, което допълнително влошава спада в цените. Ефекта на фондовата борса е подобен, но вълната на разпродаване на спекулативните инвестиции е доста по-бърза и безцеремонна. Това обикновено предизвиква крах на фондовата борса.

Тоест, ефекта на кредитното свиване и на икономическата криза действат съвместно и се подсилват взаимно. Получава се един омагьосан кръг. Спадащите цени на фондовата борса и на жилищата водят до свиване на кредита, тоест дефлация. Дефлацията от своя страна  води до икономическа рецесия, а тя до падащи цени на фондовата борса и на жилищата и до допълнително свиване в кредита.

Процеса на кредитна ликвидация приключва по естествен начин едва когато голяма част от спекулативния кредит се прочисти от системата. Това означава че в края на този процес, голяма част от рисковите получатели на кредитите са изгубили своите жилища и голямата част от спекулантите на борсата са изгубили спекулативния си капитал и акциите им са разпродадени, а голяма част от рисковите банки изпадат в ликвидна криза или в банкрут. Често пъти това е свързано с проблеми на обща ликвидност в цялата банкова система и до обща банкова криза. Важно е да се разбира, че свиването на кредита в банковия сектор представлява само по-себе си де-факто банкова криза. Тоест, дефлацията по своята същност е кризисна. Проблема обаче не е в дефлацията, а в предходната инфлация. Ако предходната инфлация я нямаше, тогава нямаше да има последваща дефлация съпроводена с банкова криза.

Оттук става ясно, че правителството и БНБ трябва да наложи крути мерки за ограничаване на растежа на банковия кредит с цел да не се получи в бъдеще сериозна общоикомическа и банкова криза.

http://www.geocities.com/petrov_krassimir/downloads/InflationCreditV.htm

# 963
Една моя позната ми каза че за магазин от 93кв./м. им иска ли 5000лв. наем без ДДС ????????Шефа и който не е българин и казал че наемодателите на това помещение нещо не са в ред !!!!За наем на помещение което няма и 100кв.м. да му искат сума с която ще си купи това помещение , за кво му е да го наема .. в такъв случай  #2gunfire #2gunfire #Crazy #Crazy
Помещението е в близост до бившото представителство на Мерцедес !!!

# 964
Една моя позната ми каза че за магазин от 93кв./м. им иска ли 5000лв. наем без ДДС ????????Шефа и който не е българин и казал че наемодателите на това помещение нещо не са в ред !!!!За наем на помещение което няма и 100кв.м. да му искат сума с която ще си купи това помещение , за кво му е да го наема .. в такъв случай  #2gunfire #2gunfire #Crazy #Crazy

Ще си го купи за 93 месеца, разбира се. Кв.м. магазинна площ е почти двойно по-скъпа от кв.м. жилищна.

# 965

Ще си го купи за 93 месеца, разбира се. Кв.м. магазинна площ е почти двойно по-скъпа от кв.м. жилищна.
Няма значение за колко месеца/години ще го изплати .. в крайна сметка ще остане за него ..Но явно собствениците искат с убийствения наем който искат да им го изплатят за има няма 2-3 год. наемателите ..Но малоумните наематели са на привършване ..

# 966

Ако си под наем, пак ще дадеш 140, но след 27 г. в единия случай имаш жилище, в другия продължаваш да плащаш наем.

RadostinaHZ, не знам как да го кажа по друг начин - аз живея сега. След 2 години цените може да са с 20% по-ниски, но може и да са с 20% по-високи. С годините търсенето и икономическатаобстановка ще са различни, съответно цените ще падат и скачат, понякога цената му да е по-ниска, отколкото съм го купила, през други години ще е по-висока, няма постоянна величина. Но поне при недвижимите имоти освен падения има И възходи, защото не при всички покупки е така, аз например не разбирам хората, които купуват кола за 20 000 евро, при положение, че е ясно, че след 4-5 г. цената й ще е 10 000 евро и шанс да стане пак 20 000 евро няма, но и тази стока се купува, за всеки влак си има пътници.

CLOCK, прочети горното.
И допълвам - дефлация и т.н., това са нормалните неща от живота, не може обаче човек цял живот да се оправдава, че не прави нищо, щото ги чака, и смъртта е неизбежна след "n" години, но никой не ляга направо да го копат сега ...

# 967

малка грешка от моя страна /смятала съм го като левов кредит/ Simple Smile т.е. ако теглиш 57 хил. лева, наистина ще върнеш 140, при еврата е ако теглиш 57 хилки ще върнеш 125 000 някъде /лихв. процент е по-нисък/, без да смятаме таксите и комисионните на банката.
Никол съгласна съм с теб за 20 % самоучастие, но не съм ти прочела поста от снощи. Моето мнение, е че масата го взема като втори кредит /от тези които купуват/.
И допълвам ако живееш под наем и го приемем за константа /както приемаме вноската ти по кредит за 27 год./ то накрая на хазяина ще си дал за този дълъг период 81 000 евро /250 евро на месец/. Разликата е от мин. 44 хилки в полза на БанкатаSimple Smile пак не смятаме такси и комисионни и без да смятаме собств. участие в размер на 14 300 евро /което ако идва от кредит...../ дето се вика сметката става голяма.

Последна редакция: чт, 21 фев 2008, 12:34 от Treasury

# 968
  • Linz

Ако си под наем, пак ще дадеш 140, но след 27 г. в единия случай имаш жилище, в другия продължаваш да плащаш наем.
Но ако си под наем тези 140 ще ги дадеш за 47, а не за 27 г. (при наема, който посочи ти- 250).

# 969
[
RadostinaHZ, не знам как да го кажа по друг начин - аз живея сега. След 2 години цените може да са с 20% по-ниски, но може и да са с 20% по-високи. С годините търсенето и икономическатаобстановка ще са различни, съответно цените ще падат и скачат, понякога цената му да е по-ниска, отколкото съм го купила, през други години ще е по-висока, няма постоянна величина. Но поне при недвижимите имоти освен падения има И възходи, защото не при всички покупки е така, аз например не разбирам хората, които купуват кола за 20 000 евро, при положение, че е ясно, че след 4-5 г. цената й ще е 10 000 евро и шанс да стане пак 20 000 евро няма, но и тази стока се купува, за всеки влак си има пътници.

CLOCK, прочети горното.
И допълвам - дефлация и т.н., това са нормалните неща от живота, не може обаче човек цял живот да се оправдава, че не прави нищо, щото ги чака, и смъртта е неизбежна след "n" години, но никой не ляга направо да го копат сега ...
Никол тези теории че живота е един и трябва да се живее сега ги прилагай на някой заблуден клиен който идва при тебе да му намериш апартамент и трябва да го омаеш.
Аз обаче гледам реално на нещата и едва ли живота ми ще се промени толкова мнго ако поживея още година под наем.Както е ясно спадове и възходи има и сега следва първото,който не го е разбрал си е за негова сметка.
И сравнението с движимо и недвижимо имущество е неуместно.

# 970
  • България-Швейцария
Clock, позамисли се върху думите на Никол, вместо да я пращаш при клиентите й Peace.
Колкото до 'още една година под наем', знаеш ли колко бързо тази година се превръща в 5, примерно?
Бях на 27 години, когато започна строежът на единия ни имот, в момента съм почти на 41 и още оправям бакиите на отстранения строител.
Ако бях живяла и под наем през това време, жална ми майка.

# 971
Рени, наситина ли мислиш, че след 10 години ще има 250 евро наем на хол, спалня и кухня? Крайната сума ще е по-голяма от тази на кредита.

CLOCK, няма нужда да омайвам клиентите, те идват, когато имат цел - да купят или да наемат, не обеждавам нито едните, нито другите да правят обратното, все пак и наемите трябва да се дават, нали  Simple Smile
Ако не е станало ясно, теб също не искам да те убеждавам в нищо. Изказвам гледната си точка като човек, а не като такъв, който работи дадена професия. Смятам, че това e най-добро за моето семейство ми, за твoето, ти си знаеш, всеки има глава на раменете си и взима решения, а след това носи последствията от тях, независимо дали са добри или лоши.

За сравнението - не е уместно, да, но е чудесен пример за това как можеш да си хвърлиш парите буквално на вятъра.

# 972
В примера който даде с панелката в Люлин - то таман я изплатиш на банката и то в какъв размер и то дошло време да я събарят, та парите по ипотеката къде са отишли?
Страмел и 5 години да съм под наем пак ще е по-добре отколкото да се набутам на кофти строител като в твоя случай, пък такива строители бол... Както е казала не веднъж Радостина апартамент не се купува просто ей така.

# 973
Недей да забравяш, че след години тя може да я продаде, а ти не можеш да пипнеш ап., защото той е хазяйката.

# 974
И кой ще купи панелка на която живота който и е определил строителя е свършил???

Общи условия

Активация на акаунт