Ще се спука ли скоро имотния балон

• 46 306
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 945
  • София
Точно заради прекаленото увеличаване за 1 година сега всички ще задържат положението. И по случай прагряването на икономиката. А все още не са започнали масовите фалити на фирми, които не могат да се докопат до евпорейските пазари, защото не могат да отговорят на изискванията.
На всичко отгоре, ако ти е направило впечатление, вчера на конференцията е станало ясно, че повече от половината от чуждите инвестиции са в строителство - но не става въпрос за производство. А откъде ще идват заплатите? Само от услуги ли или от офисите в София? И Хампарцупян вчера го гледах - той ачик-ачик си каза, че строителните фирми печелят много, страшно много. Което само по себе си е доказателство, че ценообразуването не е основно от строителни материали и работна ръка. Половинчато си признаха, че има спекула. И точно затова казвам, че ще се започне спускане на цените. Както казах, и 10-20% е сериозен спад, но върши работа.

# 946
Това разбира се е възможно ако оценките и на двата имота са достатъчни.
Това го разбрах, друго не разбрах?
Какво правиш, ако в един момент започнат да се продават много апартаменти и цените им паднат дотолкова, че оценката на апартамента падне доста под остатъка от заема , който изплащаш ?
И в един слънчев ден получиш писмо от банката, че ипотеката вече не е достатъчна гаранция за кредита , и трябва да внесеш разликата наведнъж, или да ипотекираш още нещо.
Инкел нека те светна аз /че колежката както вече се разбра не е наясно с кредитирането/. Имаш си договор за кредит и там си е упоменато че ако пазраната оценка на ипотекираното имущество падне си длъжен да предоставиш допълнително обезпечение, което да покрива изискваното от Банката процентно обезпечаване на кредита. С две прости думи ще даваш друго обезпечение или ще намаляш кредита /т.е. ще изплащаш една определена част от главницата предсрочно/.

# 947
Инкел, досега не съм чувала за подобен прецедент и нямам представа какво се прави. Наистина.
А е хубаво да се замисли човек, защото доста хора в Щатите изгоряха така, с изкуствено завишени оценки.

# 948
Аз още в началото казах че на някои имоти сигурно ще им паднат цените- най вече ваканционните. Но и там не на всички, пак ще дам пример с блока на Гергов, който наистина си намери купувачите и пазарното място. Това не значи повсеместен спад с един и същи %.
Намаление на темповете на ръст и печалба също мисля че ще има и това е логично. Винаги първите печелят най много.
Това, което ме притеснява най много е че с намаляването на този ръст ще се увеличи безработицата. Защото в момента в строителството има много заети и то с добри доходи, макар и сиви. Същото важи и за туризма, макар че оттам читавите хора избягаха ( говоря за по ниските нива).
Иначе интересът към логистичните и офис площи за мен е знак, че ще се продължи с тенденцията да се откриват тук кол центрове заради евтината работна ръка. Макар че и тук ме гложди леко съмнение след като Шел си закриха счетоводството и го изнесоха в Полша. Банката, в която работя, също аутсорсна някои дейности в Румъния. Калиакра и те мигрираха. Сега ми е интересно какво решение ще се намери на проблема Кремиковци, все пак говорим за 2% БВП.

Инкел, както казах досега такъв прецедент не знам , ако има с удоволствие бих видяла как са се справили. Иначе с договорите за кредит съм достатъчно запоз нат а.

# 949
Само да вметна, по повод на вчерашната конференция.
Инвестиция в строителсто (от външни фирми), НЕ ОЗНАЧАВА ИНВЕСТИЦИЯ В ЖИЛИЩНО СТРОИТЕЛСТВО.
Външните инвеститори - строят МОЛ-ове, логистични центрове, хипермаркети.
Сметнете цената на един хипермаркерт например, колко апартамента са. Не си мислете, че всичко се наливи в жилища.

# 950
  • София
Само да вметна, по повод на вчерашната конференция.
Инвестиция в строителсто (от външни фирми), НЕ ОЗНАЧАВА ИНВЕСТИЦИЯ В ЖИЛИЩНО СТРОИТЕЛСТВО.
Външните инвеститори - строят МОЛ-ове, логистични центрове, хипермаркети.
Сметнете цената на един хипермаркерт например, колко апартамента са. Не си мислете, че всичко се наливи в жилища.

Естествено, никой тук не е казал, че става въпрос за жилищно строителство.
По-скоро за мен това е по-лошо, защото това не създава реалнен, дългосрочен растеж на икономиката. Няма възпроизводство, така да се каже. Колкото и работни места да се осигурят, то в дългосрочен план тези бизнеси не произвеждат повече работни места. Все пак може да се назначат определен брой работници в един МОЛ или хипермаркет.

# 951
Инкел такива прецеденти има и то доста при фирменото кредитиране, но има и случаи при кредитиране строителството на къща например, в този случай кредитът се отпуска на траншове и Банката следи доста изкъсо за процентното си обезпечение във всички етапи на строителството, особено преди да пусне следващия транш пари.

# 952
Как точно ще се отрази кризата предстои да видим в идните месеци. Добрата новина е, че тя не се отразява директно, а непряко, което означава, че ако всички актьори на пазара (предприемачи, купувачи, финансиращи институции) бъдат достатъчно благоразумни и не се стига до свръхентусиазъм и твърде агресивно финансиране, бихме могли да избегнем неблагоприятните ефекти на евентуален спад или криза“, коментира Хампарцумян.

С това Хампарцунян си вързва гащите както се казва.
Всеки на подобна позиция би го направил,след като се вижда на къде отиват нещата.

# 953
  • София
Мдааа, обаче алчността винаги надделява над здравия разум.  Money

# 954
Алчен гъз - кръв сере  Peace

# 955
Никол - искам да ми дадеш обяви поне където се вижда че наистина наема на един и същ тип жилище се равнява на вноската по кредит ...

През първите няколко години НЕ се равнява.
Вече съм отговаряла на този въпрос.

... Ако приемем, че разходът по наем е по-нисък от този са същото жилище, но собствено и изплащане на кредит, то разликата хората могат да си я похарчат както си искат - кеф им екскурзия (докато собствениците правят поредния ремонт), кеф им за хоби, кеф им за образование, кеф им за дрехи...

Разликата не е толкова голяма, става дума за 200-300 лв., ако приемем, че собственото и това под наем са аналогични, тази разлика се стопява с всяка следваща година и след 3-4 г. е в полза на кредита Peace а и като се сметнат по-високите консумативи, както и разходите при смяната на един с друг наем, тя вече не е толкова голяма, че да си позволи глезотиите на богатите.

В крайна сметка, всеки трябва да си гледа стандарта, не може да получава ниска заплата и да иска да палат и размотаване по екзотични места ... на гол тумбак чифте пищови  Crazy

Пример:
2-ст. Люлин 10, панел '85 г., цена 71 900 евро.

80% от тях Ипотечен кредит (за срок от 27 г.) = 57500 евро
Месечна вноска 390 евро.

Наем на аналогично жилище 250 евро.

Разлика 140 евро (която след 3-4 г. няма да съществува).

П.П. Смятала съм кредита при условията на конкретна Банка.

# 956
  • София
3-4 години за топенето на такава разлика си е сериозен период.
Според мен максимум до 2 години ще се спука балонът. Но дори и за 2 години разликата в цените с натрупване има значение щом излизат от джоба.

# 957
  • България-Швейцария
...повече от половината от чуждите инвестиции са в строителство - но не става въпрос за производство. А откъде ще идват заплатите? Само от услуги ли или от офисите в София?
Ами за това трябваше да се мисли малко по-рано, преди да се затварят печеливши производства с цел по някои етажи на властта нЕкои люде да си лапнат комисионните.
За големите производители и тукашната евтина работна ръка се явява скъпа, масово се изтеглят към Китай, там в момента им е на сметка.
Кол-центрове, молове и хотели, това ще е, чл. 6-ти Tired.

# 958
малка корекцийка при 8 % год. лихвен процент мес. вноска е 430 евро
иначе мерси за обявите
и все пак остава въпроса откъде ще дойдат другите 20 % от цената на имота около 14 300 евро???

# 959
За корекцийката, писах, че се вноската е при виж това и предполагам ще се сетиш коя е. 386 евро.

За 20-те%:
... Единствения проблем е 20-те % лични средства, които трябва да вложат, който може ги спестява/намира, който има доходи, тегли втори кредит (потребителски или за ремонт) за няклко години, а който не намери начин не купува.

... Според мен максимум до 2 години ще се спука балонът ...

И изведнъж всички имоти ще станат по 1000 лв. Laughing
Колко очакваш да паднат цените?
И ако станат прекалено ниски, нали се сещаш, че всеки ще се юрне пак да купува, т.е. да надува балона Simple Smile

Когато и да купуваш, все ще ти се струва скъпо, когато и да продаваш, пак ще ти се вижда евтино.

Искам да имам покрив над главата сега, когато съм млада и мога да работя, като стана на 60 г., пенсията ми няма да стига и за половината наем, тогава и да са по 10 000 евро имотите, все ще ми е тая, защото нито ще мога да изтегля кредит, нито ще съм събрала някакви пари, всичко ще е отивало за наем.

Общи условия

Активация на акаунт