Рецепти за сач!

  • 128 365
  • 170
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 977
Четох, че много от вас ползват сача или на стъклокерамичен плот, или във фурната.
Извинявам се за глупавият въпрос, но какъв сач ползвате като готвите на стъклокерамичен плот?
За фурната ясно - глинен...

И как се процедира при първо ползване на сача и в двата случая?

# 76
  • София
  • Мнения: 18
И на керамичния плот също става, важното е плътно да приляга на котлона, абсолютно нищо му няма.

# 77
  • Мнения: 977
gaftkovich, благодаря за отговора!

А сача какъв трябва да бъде ако се ползва за стъклокерамичен плот - глинен или метален?

# 78
  • София
  • Мнения: 18
Моят е от добре изпечена престояла глина, от по-тъмните, като тефлон; важно е обаче да е бил използван достатъчно време и да се е напоил за да не ти залепват катмите, например, защото основата продължава да поглъща част от мазнината. Точно затова не е хубаво да се мие с вода. След употребата, обикновенно не чакам да засъхне, почиствам го с домакинска хартия и при нужда със специална недраскаща гъбичка . Радвам се, ако съм ти била полезна, успех!

# 79
  • Мнения: 977
gaftkovich, благодаря!

От известно време планирам да си купя сач, но не бях запозната с подробностите.

# 80
  • София
  • Мнения: 10 857
Имам сач от няколко години, подариха ми го, но така и не се осмелих да го ползвам.
Обаче сега като ви чета май няма нищо страшно.
Харесах си и няколко рецепти, особено Банските от предишната страница.Явно скоро ще се престраша.

# 81
Някой би ли ми казал как се маха този сач от котлона? Тъй като това нещо няма дръжка, не е с високи стени, а на всичкото отгоре и горещо?

# 82
  • Мнения: 572
Аз например го хващам с две отделни кърпи в двете ръце, или ръкавици (готварски), като преди това съм оставила поставката наблизо, за да не ми запари (евентуално).

# 83
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 172
За котлон както казах не мога да дам съвет. Не съм го ползвала на котлон. Но от огнище се маха най-лесно и безпроблемно с напластен вестник или парцали от дебели пешкирени кърпи.  Grinning

# 84
  • Gone with the wind
  • Мнения: 772
Имам 2 въпросчета за сач-а
Днес направих пиле със зеленчуци и въпреки, че добавях олио 3 пъти, при това хич не по малко, сача стана доста сух. Като слагате нещо в сача добавяте ли вода?
Как почиствате загорялото от сача - пекох във фурната и явно не съм разбърквала отзад като хората и сега има загоряло.
Благодаря предварително   bouquet

# 85
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 542
Запис.

# 86
  • София
  • Мнения: 18
Вода не се слага, категорично. Нов сач поема мазнина, с всяко ползване, така, че 3 пъти съвсем не е достатъчно. Докато не се напои както трябва, налага се да се маже, и това може да продължи дълго, но с времето, когато е готов, ще може да се използва на принципа на тефлоновите съдове.

# 87
  • Gone with the wind
  • Мнения: 772
gaftkovich, благодаря.
Явно съм се заблудила, че предварителната обработка и печене само с мазнина (добавях 5-6 пъти) е достатъчна. Явно следващите пъти ще слагам по-мазно месо, за да не става толкова сухо.

# 88
  • София
  • Мнения: 18
Радвам се, ако съм била от полза. Защото храна, сготвена на сач има уникален вкус, и усилието определено си заслужава.

# 89
  • Мнения: 3 674
Сачовете не се мият. Просто се забърсват със салфетки, докато се премахнат отстатъците от храна..

Аз моя сач го чистя със спрей от смес веро и вода  и със специална   четка за миене на съдове ..и  не го пускам под течаща вода...а пък  в миялната - абсурд! Sunglasses  Просто накрая го избърсвам много добре с влажна кърпа...и после го подсушавам със суха кърпа... Peace

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 04:29 от Винце

Общи условия

Активация на акаунт