Рецепти за сач!

• 128 365
  • 170
  •   1
Отговори
# 75
Четох, че много от вас ползват сача или на стъклокерамичен плот, или във фурната.
Извинявам се за глупавият въпрос, но какъв сач ползвате като готвите на стъклокерамичен плот?
За фурната ясно - глинен...

И как се процедира при първо ползване на сача и в двата случая?

# 76
  • София
И на керамичния плот също става, важното е плътно да приляга на котлона, абсолютно нищо му няма.

# 77
gaftkovich, благодаря за отговора!

А сача какъв трябва да бъде ако се ползва за стъклокерамичен плот - глинен или метален?

# 78
  • София
Моят е от добре изпечена престояла глина, от по-тъмните, като тефлон; важно е обаче да е бил използван достатъчно време и да се е напоил за да не ти залепват катмите, например, защото основата продължава да поглъща част от мазнината. Точно затова не е хубаво да се мие с вода. След употребата, обикновенно не чакам да засъхне, почиствам го с домакинска хартия и при нужда със специална недраскаща гъбичка . Радвам се, ако съм ти била полезна, успех!

# 79
gaftkovich, благодаря!

От известно време планирам да си купя сач, но не бях запозната с подробностите.

# 80
  • София
Имам сач от няколко години, подариха ми го, но така и не се осмелих да го ползвам.
Обаче сега като ви чета май няма нищо страшно.
Харесах си и няколко рецепти, особено Банските от предишната страница.Явно скоро ще се престраша.

# 81
Някой би ли ми казал как се маха този сач от котлона? Тъй като това нещо няма дръжка, не е с високи стени, а на всичкото отгоре и горещо?

# 82
Аз например го хващам с две отделни кърпи в двете ръце, или ръкавици (готварски), като преди това съм оставила поставката наблизо, за да не ми запари (евентуално).

# 83
  • В светлината на слънцето
За котлон както казах не мога да дам съвет. Не съм го ползвала на котлон. Но от огнище се маха най-лесно и безпроблемно с напластен вестник или парцали от дебели пешкирени кърпи.  Grinning

# 84
  • Gone with the wind
Имам 2 въпросчета за сач-а
Днес направих пиле със зеленчуци и въпреки, че добавях олио 3 пъти, при това хич не по малко, сача стана доста сух. Като слагате нещо в сача добавяте ли вода?
Как почиствате загорялото от сача - пекох във фурната и явно не съм разбърквала отзад като хората и сега има загоряло.
Благодаря предварително   bouquet

# 85
  • На земята, която е всъщност звезда.
Запис.

# 86
  • София
Вода не се слага, категорично. Нов сач поема мазнина, с всяко ползване, така, че 3 пъти съвсем не е достатъчно. Докато не се напои както трябва, налага се да се маже, и това може да продължи дълго, но с времето, когато е готов, ще може да се използва на принципа на тефлоновите съдове.

# 87
  • Gone with the wind
gaftkovich, благодаря.
Явно съм се заблудила, че предварителната обработка и печене само с мазнина (добавях 5-6 пъти) е достатъчна. Явно следващите пъти ще слагам по-мазно месо, за да не става толкова сухо.

# 88
  • София
Радвам се, ако съм била от полза. Защото храна, сготвена на сач има уникален вкус, и усилието определено си заслужава.

# 89
Сачовете не се мият. Просто се забърсват със салфетки, докато се премахнат отстатъците от храна..

Аз моя сач го чистя със спрей от смес веро и вода  и със специална   четка за миене на съдове ..и  не го пускам под течаща вода...а пък  в миялната - абсурд! Sunglasses  Просто накрая го избърсвам много добре с влажна кърпа...и после го подсушавам със суха кърпа... Peace

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 04:29 от Винце

Общи условия

Активация на акаунт