Машина за хляб - 8 част

• 50 534
  • 668
  •   1
Отговори
# 375
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
уикенда правих франзела.
стана разкошна   chef , но е връткава рецептата. Tired
който я иска да свирка, преведах я.  Hug

# 376
Джемма  прегледах ти албумчето, имаш страхотни неща. Много ми хареса питка "слънчоглед" можеш ли по-подробно да опишеш как си я правила, че нещо не можах с фантазия да се оправя  newsm78

# 377
  • ГОре на черешата...
уикенда правих франзела.
стана разкошна   chef , но е връткава рецептата. Tired
който я иска да свирка, преведах я.  Hug

Whistling Whistling Whistling

# 378
Момичета, чета ви редовно и прилагам на практика рецептите ви. Сега обаче имам проблем с моята "Аляска". Започна  нещо да стърже при месене.  Някоя от притежателките на такава марка купена от Метро, дали този звук подлежи на гранционна поправка.

# 379
  • Балчик
Джемма  прегледах ти албумчето, имаш страхотни неща. Много ми хареса питка "слънчоглед" можеш ли по-подробно да опишеш как си я правила, че нещо не можах с фантазия да се оправя  newsm78

Ами то няма много фантазия в направата и- просто  пльоснах тестото в ей тази силиконова форма (голям фен съм им, както се вижда от албумчето Laughing):
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=136028&photo=5

# 380
  • Балчик
Започна  нещо да стърже при месене.  Някоя от притежателките на такава марка купена от Метро, дали този звук подлежи на гранционна поправка.

И моята така беше започнала след 4 годишна употреба да стърже- ама се оправи. Мислих си , че трябва да се смаже нещо, но мъжът ми докато се накани да погледне какво точно- тя спря да го прави.

# 381
Мерси, че ми даваш надеждата! Дано и моята хлебопекарка се оправи от самичка!

# 382
На мен едната бъркалка ми скърца странно  Thinking

# 383
Джемма, а ти от къде ги намираш тези силиконови форми? имаш доста интересни, а аз по магазините виждам само стандартни обикновенни кръгли и продълговати форми...

# 384
Мамо Цоци, бе канена си перманентно, да си знаеш  Wink
Пина, както винаги знаеш всичко. Значи е искало още да се отпусне. Ама кой да знае
Габи, мерси и ан теб и ако съм пропуснала някого, да не се сърди.

Пепика, мерси за хубавата рецепта   bouquet

А това за двете бъркалки, че бъркали по добре, е мит, и аз мога да го потвърдя. Цяла година машинката ми се справя без проблем и твори идеални теста. Едната бъркала е двойно по-висока от височината на двете. Компенсира с височина, така да се каже. Май и на мен ми е скърцала понякога, ама не знам дали не си го въобразих сега, като ви прочетох.
Джемма, такава била значи работата. А аз си мислех, че това са няколко форми. Хората са си измислили всичко.

Забравих да благодаря на вълшебницата лабрекс, която не само, че непрекъснато се чуди с какво да ни изкушава, ами и превежда неуморно и ако беше на хонорар, щеше да е забогатяла   bouquet

# 385
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Франзела

PÂTE FERMENTÉE  (закваска)
110 гр брашно тип 405
110 гр брашно тип 550
3/4 ч.л. сол
3/4 ч.л. суха мая
150 мл. вода

Основно тесто
225 гр брашно тип 405
225 гр брашно тип 550
1 1/4 ч.л. сол (ок. 9гр.)
1/2 ч.л. захар
3/4 ч.л. суха мая
300 мл. студена вода
225 гр. закваска

Закваската: брашното, солта и маяте се смесват в една купа и се долива вода. Меси се докато започне да се оформя топка, която се отлепя от стените на съда.
Тестото се меси около 10 мин.
Оформя се топче, намазнява се леко и се оставя да втаса около 90 мин. После се омесва за кратко, колкото да излезе въздуха, покрива се с фолио и се оставя за през нощта в хладилника.

Основно тесто: закваската се вади от хладилника и се оставя да се климатизира.
Всички продукти за основното тесто (освен солта!) се смесват и се месят около 10 мин. Оставя се да втаса за 20 мин. След което се смесва със закваската и солта. Меси се докато се смесят, намазва се с малко олио и се оставя да втаса за 30 мин.  След това отново се омесва за кратко, колкото да му излезе въздуха.
Сега може да се задели малко от тестото, което следващия път да се ползва като закваска.
Тестото се оставя да втаса 90 мин.
После се оформят франзелите и се оставят да починат 15 мин. Покриват се добре и се слагат за през нощта в хладилника.
На другия ден франзелите се оставят 30 мин. да се климатизират. Фурната се загрява на 250С.
15 мин. преди да се сложат да се пекат франзелите се оставят отвити, за да поизсъхнат и да получат хрупкава коричка. Преди да се сложат във фурната се правят разрези и се мажат целите с вода. 2 мин.cлед като са пъхнати във фурната се мажат отново с вода и се намалява до 230С.Пекат се до готовност, като се проверяват на 10 мин. След като са готови се оставят за 10 -15 мин. при изключена фурна.
Охлаждат се около 30 мин. и тогава се нарязват за консумация.
От същото тесто могат да се приготвят и хлебчета. Те се пекат по-кратко.
Добър апетит.  bouquet

незнам дали в Бг има брашно тип 405 Rolling Eyes, ако ползвате само тип 500, то пропорциите могат да се разминават...
по принцип във Франция baguette  се прави с брашно тип 65  newsm78
дано pina  се включи и каже дали ще стане само с 1 тип брашно.

франзелата става много ароматна.
аз я направих за 1 ден, не чаках толкова много, но моята не се надигна колкото трябваше. втаса, но не беше толкова ефирна като франзелка.
абе стана супер. скоро пак ще правя. ooooh!

# 386
Момичета, от както скърца машинката, хлябът става фантастика. тази вечер беше не хляб , а козунак. На конци, пухкав..... Лошото е, че  се консумира в по-големи количества и ....... .  Rolling Eyes

# 387
  • Плевен
Здравейте. Hug
Аз днес направих тутманика ,който вчера Джемма беше правила и стана супер,
много е вкусен.Аз не само го омесих ,но и го изпекох в машината . Peace
Снимка няма докато взема апарата,мъжа ми го беше започнал Joy

# 388
  • София
curly sue, радвам се на успеха ти! Като знам как се вълнуваш по тези козунаци....стисках ти палци да успееш и съм почти толкова доволна, колкото си ти:)))) Почти, защото ти все пак си хапнала от този прекрасен козунак:)))) Пак такъв да направиш:)

При мен бъркалките понякога скърцат (ТСМ), но откакто чистя и под уплътненията, не ми се е случвало.

При пълнозърнестите брашна имам вече усещането, че ако второто втасване е във фурната и после се пече там, става по-добре. Все ми се иска да пробвам и експериментирам по-често със 100% пълнозърнести неща, но като толкова трудно си набавям това брашно на Благополучие, и не ми се иска да го "харча" така бързо и предимно смесвам - бяло, типово и пълнозърнесто.

# 389
  • Силистра
Добро утро, момичета!
По едно кафенце за отскок  Coffee
Аз да се похваля с моята "уж" питка Роза
http://svetlyg.multiply.com/photos/album/4
На външен вид не е кой знае какво, но беше мн вкусна, за което овации за Лебедуна   bouquet

ПП исках да попитам как втасва тестото във фурна с вентилатор?
Благодаря
Хубав ден

Общи условия

Активация на акаунт