Машина за хляб - 8 част

  • 49 886
  • 668
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 20
А при мен пак има провал.Снощи реших да пробвам рецептата за панетоне,която някои бяха направили сполучливо,но уви,нищо не стана.Не зная вече,къде греша.Спазвам точно рецептите и пак-нито козунак,нито панетоне.Тази рецепта за панетоне не можах да разбера,защо е с толкова малко брашно,а пък с цяло пакетче суха мая.

# 31
  • В града на тепетата
  • Мнения: 248
pina, прави ми впечатление, че по рецептата, която си дала маята е горе долу кубче и половина за 1кг. брашно.
И аз напоследък си мисля,че трябва повечко мая да се слага, че и на мен последният път козунака почти не ми втаса. Crossing Arms
А и самото тесто за козунака дали не трябва да е по редичко, даже и да маже под бъркалките? newsm78

# 32
  • Мнения: 125
Може и да се повтарям, но пак ще кажа, че бабето ( а тя е спец) ме светна че тестото за козунак е редичко и лепкаво. Малко брашно - така се изказа  newsm78. Днес ще пробвам с козунака на Пина и няма да добавям допълнително брашно, пък да видим...

# 33
  • Мнения: 11 743
ами, да, кубче и половина горе-долу, но малко по-малко. Нали е 42гр кубчето, за 1кг брашно
Значи аз съм писала 12гр мая (малко повече от четвърт), за 400гр брашно, като съм експериментирала за машината и беше добре. Това е, че в машината се поддържа доста висока температура, може би към 50-60 градуса. Като се отвори капакът и лъха на топло. Високата температура е предпоставка за по-бързо втасване. Просто на мен иначе ми превтасваше. Разбира се, по желание може да си увеличиш количеството на маята! Peace

Тази рецепта, която давам - производствена, е предвидено втасване при стайна температура - около 25 градуса. Зимата дори  е малко по-хладно. Ако с това количество мая температурата се поддържа на 50 градуса, то ще преватса та пушек ще се вдига.

Освен това има значение и преснотата на маята. Ако е прясна втасва по-бързо, но ако е стара или е била замразявана - трябва да се увеличи количеството.
За съжаление хлебарството не е точна наука Confused То е занаят и трябва опит и усет за него, но с времето става.

А, забравих за гъстотата да пиша.
Значи по принцип трябва да е по-меко от хлебно тесто!! Да се маже под бъркалките не трябва според мен, но то това 'мазане' май всеки различно го разбира.! Тестото все пак трябва да може да се плете и да запазва рисунъка си, но да е меко. Лепкаво става, затова се премесва с олио обилно. Мажат се ръцете и масата с олио.
Ако тестото е твърдо, няма да втаса. Ако е на каша, как ще се събира по масата, как ще се плете.


Момичета, аз не искам да си натрапвам рецептите и съветите. Нямам нищо против да ползвате и други рецепти, както и чужди съвети. От нещо мога и аз да се поуча. Не съм голям майстор, пък и човек се учи докато е жив, и то не от старило, а от патило, така че... Hug

Последна редакция: ср, 06 фев 2008, 11:20 от pina

# 34
  • Мнения: 437
Да се похваля с вчерашния Брьош. Стана много приятен -  между хляб и кифла - не е сладък и аромата му е неутрален като на хляба и крехък от маслото. Thanks, Raya, точно такъв ми се получи, какъвто ти си го описала. Благодаря и за рецептата, която ми препоръчваш. Отдавна съм я мярнала, но идеята ми беше да направя хляб, а не сладкиш. Тези дни ще я пусна и нея и ще напиша отзиви  Simple Smile

# 35
  • Мнения: 125
Pina и аз така го разбирам тестото ( за гъстотата де) .Първия път слагах брашно докато спря да лепне пущината и не стана точно козунак. А пък ти давай съвети, ценни са   chef

# 36
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 468
И аз пробвах козунака на Пина, ама и при мен нищо не стана Simple Smile Отива точно 586 грама брашно, да не се маже под бъркалките, замерих го специално. Обаче захарта му е малко според мен и стана нещо като твръд не много сладък кекс, абе по-точно нищо не стана, въпреки че се наду и всичко както си трябваше, вкусът му не ставаше и го метнах в кофата. Ако може някакво разяснение за технологията, може бе пък нещо бъркам  newsm78
Иначе аз имам невероятно добра рецепта за пълнен козунак, на който съм я давала, всеки я е харесал и после си я прави. Но ... има и уточнение - ако се прави на ръка, отиват цели 8 часа (целият цикъл) и то при добра организация Grinning Аз за последно като го правих, хванах мъжът ми да помага, направихме голяма доза и като изстинаха козунаците, после ги замразих в камерата. След размразяване си бяха съвсем същите като пресни. Обаче свършиха светкавично. Не съм адаптирала рецептата към машината, но при интерес ще я дам, стига някой по-опитен да се захване да я адаптира. Резултата е гарантиран, ще си оближете пръстите  Peace Но е голяма бъзикня.

# 37
  • Мнения: 20
И аз не се отказвам да получавам съвети.Хлябът,който правя в машината се получава,но не и козунака,така че давайте съвети,моля.
За утре съм решила да правя пица и ще помоля за изпитана рецепта.

# 38
  • Мнения: 655
 newsm78a be madami,niakoia ot vas moje li da mi kaje ne6to pove4e za ma6inata za hliab na ivan zvezdev 6toto ne sum 4ela vsi4ki komentari po temata,a me interesuva za6toto mislia da si ia vzema:)mersi predvaritelno Simple Smile
 Simple Smile Simple Smile

# 39
  • Мнения: 125
Unknown lady, заинтригува ме с тоя козунак, дай рецептата пък все ще я адаптираме.
Не знам нищо за хлебопекарната на Звездев, но май някой беше писал че не може да намери резервна част за въпросната, не отговаряли ли , не помня точно.

# 40
 Момичета от 2-3 дни ми е бръмнала главата за тез машинки мисля си за Moulinex макар че от 3 годл аз не ям хляб но имам 3 големи отрочета които без хляб не сядат на масата и всеки ден аз хвърлям поне половин хляб защото не искат да го ядат на другия ден.Та си мисля да си купя аз една такава но от досега прочетеното вярвайте ми за тези дни изчетох доста мнго форуми та останах с впечетление че Moulinex-а си остава най-добрата OW2000 май беше.Ако някоя от вас ми даде съвет незамисимо какъв с удоволствие ще го прочета.

# 41
  • Мнения: 2 724
Вижте каква рецепта ще пробвам тези дни
/тя е стара и съм я правила преди много време, но не в машина/
Ще я омеся в машината ,а ще я опека във фурната .
        Козуначна пита
4 яйца /отделя се жълтък за мазане/
3 суп. лъж. кис .мляко
3  суп .лъж. захар
половин ч.ч. прясно мляко
щипка сол
2 суп. лъж. масло за тестото
125 гр. масло   bouquet , ванилия ,лимон
едно кубче прясна мая
1 чаша топла вода ,в която са добавени 1 с .л. захар и 1 суп. лъж. брашно
В тази смес се размива маята и се оставя да кипне.
C продуктите се меси меко тесто, втасва втори път .
Разделя се на три топки, точат се мажат се с разтопеното масло и се навиват на руло.
После се плете плитка от средата към краищата, като леко се придърпва .
Навива се в тава, отново втасва, маже се с жълтък ,разбит с малко зехтин и се ръси с кристална захар.
Пече се на слаба фурна ,150 -160 градуса.

# 42
Здравейте момичета   bouquet.Останах изненадана как в цяла Варна няма фурни,освен на Мулинекс,но не ми се даваха 200лв.Но вече си имам фурничка и много се радвам.Снощи опекох първия хляб-обикновен.
С интерес ще следя темата и ще се уча от вас,а и нали обичам експериментите...

# 43
  • Мнения: 42
Здравейте днес се регистрирах защото от няколко дни насам ми се върти в главата  newsm78 да си купя хлебопекарна/хлебарка/харесах си една moulinex ow2000 но все още се чудя ooooh! пък и аз много рядко ям хляб но имам три ядящи и пак хвърлям по половин хляб на ден та си мислех ако си купя и правя по малко пр.0,500гр. дали ще го хвърлям пак.Приемам всякакви съвети     chef

# 44
  • Мнения: 2 014
Влизам аз и какво да видя, пак сте се захванали за козунаците. Любимата ми тема. Миналата година по това време се започна  Laughing
За маста и аз съм с две ръце "за". Не съм сигурна на Зори козунака дали беше само с мас. Мотае ми се из главата и нещо за 1:1 мас:олио, но не съм сигурна. Между другото съм толкова заета, че главата не мога да си вдигна от работа, та затова ми се върти мухата да пробвам мързеливия козунак на Дойчинова. Така поне ще си спестя времето за втасване в един ден, което изобщо не е важно. Трябва да ги правя през нощта иначе  Confused

А при мен пак има провал.Снощи реших да пробвам рецептата за панетоне,която някои бяха направили сполучливо,но уви,нищо не стана.Не зная вече,къде греша.Спазвам точно рецептите и пак-нито козунак,нито панетоне.Тази рецепта за панетоне не можах да разбера,защо е с толкова малко брашно,а пък с цяло пакетче суха мая.

Скоро правих. Нищо общо няма с купеното панетоне, което обожавам. Но там играят явно безумното количество ароматизатори и подобрители. Отказах се да се занимавам с него. Дори да стане на вид, на вкус нещо не ми харесва. Нито кекс, нито козунак. По-добре козунак в този случай. Или пък кекс. Джемма беше правила и видът беше фантастичен, но и тя не беше във възторг относно вкуса. А иначе рецептата е с наистина много малко брашно и ако яйцата са по-малки, може и да ви се образува топка. Ама с фантазия може да се нарече топка. Иначе аз добавям по малко, поне като я върти бъркалката да става топчесто. Пък после веднага си се разпльоква.
Виж козуначето си е друга работа, къщата замирисва на ванилия и лимон, което като аромат е охххх, лигите ми потекоха.
За да ти мине меракът, сложи още малко брашно, но без да прекаляваш. Самата консистенция му е такава, редичка, то затова превтасва много, а и не се плете, а се прави във форми.
И за да не те отчайвам предварително все пак да добавя, че последните ми неуспешни опити откъм вкус може би се дължаха и на лошо прииготвените портокалови корички. Много са важни, да са ароматни.

За утре съм решила да правя пица и ще помоля за изпитана рецепта.

Горещо ти препоръчвам тестото на Мариета. Икономично, лесно, прекрасно. В зависимост от разточването можеш да имаш тънка и хрупкава или по-дебела и пухкава пица. Ето я:

Тесто за пица, солени кифлички и др mari_eta

400 гр. брашно
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. олио
230 мл. вода
1/4 кубче жива мая.

Програма Тесто - при мен с втасването е 1 1/2 часа.

newsm78a be madami,niakoia ot vas moje li da mi kaje ne6to pove4e za ma6inata za hliab na ivan zvezdev 6toto ne sum 4ela vsi4ki komentari po temata,a me interesuva za6toto mislia da si ia vzema:)

Има няколко вида пекарни, моята е иноксов Клатроник, доволна съм. Мисля, че Мариета имаше Северин, доволна е.

Козуначна пита

Разделя се на три топки, точат се мажат се с разтопеното масло и се навиват на руло.
После се плете плитка от средата към краищата, като леко се придърпва .


Заинтригува ме. Тази част с плетенето не си я представям  newsm78 Правиш три топки, разточваш, мажеш и завърташ на руло. Как от едно руло стават три снопа за три плитки? Разрязва ли се рулото на дължина или как?

Да се похваля вчера правих козунак Фаворит, стана много хубав.

Какъв е тоя кзунак?

Иначе аз имам невероятно добра рецепта за пълнен козунак, на който съм я давала, всеки я е харесал и после си я прави.

Ми какво чакаш, давай я и тук  Grinning

Свеки ме открехна на някои тънкости, но искам първо да пробвам и тогава ще кажа.

Да не забравиш да кажеш  Wink Чакаме

Освен това има значение и преснотата на маята. Ако е прясна втасва по-бързо, но ако е стара или е била замразявана - трябва да се увеличи количеството.

Момичета, аз не искам да си натрапвам рецептите и съветите.

Натрапвай се, натрапвай се! Дай Боже всекиму такива натрапници.
Да си жива и здрава да ме светнеш, че ако маята е по-стара, трябва по повече. А аз вече се бях отказала да меся.

Общи условия

Активация на акаунт