Майчинството - счетоводно - 8

• 46 455
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 330
Привет на всички, имам следния въпрос/малко глупав Embarassed/
от кога започваха да ми се броят тези 315дни за да си направя сметка кога ми изтичат и да мога да си пусна молба за отглеждане на дете до 2 год.
Благодаря ви предварително  bouquet

В тези 315 дни влизат и 45 те дни болни4ен преди термин.Т.е броиш 315 дни от първия ден на болничния за 45 дни преди раждане
Благодаря много за опресняването, сега се сещам че имаше нещо като изравняване от личните накрая и ми беше мното объркана работата,
а празниците влизат ли в това броена на дните?

броиш 315 календарни дни -включваш празници,съботи и недели-всичко
Много благодаря  bouquet

# 331
ще може ли и аз да попитам нещо?
не съм изчела всички отговори и затова се извинявам, ако вече има отговор на моя въпрос... Blush

Очертава се да излиазм в болничен от 2 седмица на август,т.е. от 11.08.2008. Мога ли преди това да си взема и полагащата ми се отпуска за годината, ако не съм я ползвала? Това влияе ли на нещо? И другият - при положение, 4е болни4ният ми е от 11, аз тр да съм по-високо осигурена от февруари до юли включително ли?

# 332
Ще ви бъда много благодарна ако можете да дадете отговор на приятелката ми!  bouquet
Ситуацията е следната: тя се върна на работа преди да и изтече отпуска за отглеждане на дете до 2 годишна възраст, като назначиха майка и по програма от Бюрото по труда да гледа детето до навършване на 2 годишна възраст. От работата и до сега са и начислявали и изплащали половин майчинство. Преди няколко дни обаче са и казали че е нямала право на тези 50% майчинство и сега трябва да върне получените до тук суми /за 5 месеца/.
Та въпроса е: имали право на 50% майчинство или трябва да връща изплатените и до тук обезщетения? Thinking

Щом майка й е назначена по програмата, тя не е имала право да получава 50% от майчинството. Би трябвало да е подписвала декларация, че детето не се гледа от човек по тази програма, че не е на пълна държавна издръжка и тн.

# 333
Моят въпрос е следният:
В момента съм по майчинство, което изтича на 06.11.2008г. Живот и здраве новото бебе ще се роди в началото на септември.
1) Ако си остана в майчинство дотогава пак ли ще имам 315 дни болнични и на каква база ще бъдат изчислени те? Ще ползвам ли след това майчинство до навършване на 2г на детето?
2) Ако се върна на работа (фиктивно, щото заради малко повече от 4 месеца до началото на първия болничен, естествено е, че няма да ми уволнят заместника) и си плащам аз осигуровките, по-добрият вариант ли ще е за мен? Преди ме осигуряваха на 300лв, но сега могат да ми вдигнат заплатата за по-висок болничен. Проблемът е, че искам да пратя малкия вече на ясли, защото е доста буен и скоро ще ми е трудно да се справям с него като бременна. Знам, че ако детето ходи на ясли, а родителят не се върне на работа, спират майчинството.
Ще се радвам, ако някой може да даде информация, за да реша кой вариант е най-добър за мен.
Мисля да допълня въпроса. Ако сега се върна на работа, до излизането ми в болничен ще имам 4 пълни месеца. Изчисленията каква заплата би ми била изгодна за мен вече си ги направих. Обаче искам да знам базата за липсващите ми 2 месеца до 6 за изчисляване на болничния откъде ще се вземат. Брутната заплата, която съм получавала последните два месеца преди да се роди първото дете ли ще бъде?

# 334
Ще ви бъда много благодарна ако можете да дадете отговор на приятелката ми!  bouquet
Ситуацията е следната: тя се върна на работа преди да и изтече отпуска за отглеждане на дете до 2 годишна възраст, като назначиха майка и по програма от Бюрото по труда да гледа детето до навършване на 2 годишна възраст. От работата и до сега са и начислявали и изплащали половин майчинство. Преди няколко дни обаче са и казали че е нямала право на тези 50% майчинство и сега трябва да върне получените до тук суми /за 5 месеца/.
Та въпроса е: имали право на 50% майчинство или трябва да връща изплатените и до тук обезщетения? Thinking

Щом майка й е назначена по програмата, тя не е имала право да получава 50% от майчинството. Би трябвало да е подписвала декларация, че детето не се гледа от човек по тази програма, че не е на пълна държавна издръжка и тн.

Много благодаря от нейно име за отговора.  bouquet
Тя не е подписвала никаква декларация, и е предупредила че майка и е назначена по тази програма и въпреки всичко са и изплащали 50 % майчинство. Ако има някакво значение - работи като преподавател в училище. Сега задължително трябва да връща парите - така ли?

# 335
Здравейте,

Ето го и моя казус.Дано да можете да ми отговорите.Ще ви бъда много благодарна.

Родих детето си преждевременно още преди да изляза 45 дни преди термина.От болницата ми издадоха болничен за 42 за раждане.

1.Губя ли тези 45 дни преди термина
2.Ако не кой и как ми издава болничен за тях.(аз си го тълкувам,че трябва да ми се издадат от педиатъра като изравняване newsm78 ,ако ме разбирате какво искам да ви кажа).

Благодаря предварително  Hug

# 336
  • Пловдив
Здравейте,

Ето го и моя казус.Дано да можете да ми отговорите.Ще ви бъда много благодарна.

Родих детето си преждевременно още преди да изляза 45 дни преди термина.От болницата ми издадоха болничен за 42 за раждане.

1.Губя ли тези 45 дни преди термина
2.Ако не кой и как ми издава болничен за тях.(аз си го тълкувам,че трябва да ми се издадат от педиатъра като изравняване newsm78 ,ако ме разбирате какво искам да ви кажа).

Благодаря предварително  Hug

Педиатъра ще изравни и тези 45 дни няма да ги загубиш.Ще ги ползваш след раждането.Просто като отидеш при него за болничен ще му обясниш ситуацията  Peace

# 337
Моят въпрос е следният:
В момента съм по майчинство, което изтича на 06.11.2008г. Живот и здраве новото бебе ще се роди в началото на септември.
1) Ако си остана в майчинство дотогава пак ли ще имам 315 дни болнични и на каква база ще бъдат изчислени те? Ще ползвам ли след това майчинство до навършване на 2г на детето?
2) Ако се върна на работа (фиктивно, щото заради малко повече от 4 месеца до началото на първия болничен, естествено е, че няма да ми уволнят заместника) и си плащам аз осигуровките, по-добрият вариант ли ще е за мен? Преди ме осигуряваха на 300лв, но сега могат да ми вдигнат заплатата за по-висок болничен. Проблемът е, че искам да пратя малкия вече на ясли, защото е доста буен и скоро ще ми е трудно да се справям с него като бременна. Знам, че ако детето ходи на ясли, а родителят не се върне на работа, спират майчинството.
Ще се радвам, ако някой може да даде информация, за да реша кой вариант е най-добър за мен.

Мисля да допълня въпроса. Ако сега се върна на работа, до излизането ми в болничен ще имам 4 пълни месеца. Изчисленията каква заплата би ми била изгодна за мен вече си ги направих. Обаче искам да знам базата за липсващите ми 2 месеца до 6 за изчисляване на болничния откъде ще се вземат. Брутната заплата, която съм получавала последните два месеца преди да се роди първото дете ли ще бъде?

Предполагам, че си прочела първата страница на темата, за което ти благодаря!  Simple Smile
1. Ако към момента на издаване на болничния за бременност и раждане ползваш все още отпуск за гледане на дете (с обезщетение 220лв.) имаш право да ползваш среднодневното обезщетение, което си получавала с предходното дете. Вероятно знаеш какво е. (грубо казано е 90% от 300лв. или около 270лв. месечно)
2. Ако дадеш детето на ясла - или се връщаш на работа, или си взимаш отпуск. (Заместникът ти ако е на срочен договор за заместване, ще бъде прекратен с твоето връщане, независимо че пак ще излизаш в майчинство след време)
Получаваш 50% обезщетение - 110лв.
Когато излизаш в болнични по бременност и раждане, в базата ще влязат освен тези 4 месеца които мислиш да отработиш плюс 2 месеца, чиято база ще е мин. раб. заплата. (за декември -180лв., за януари 220лв.)
Това е от мен. Сметките ги оставам на теб! Wink

# 338
не съм изчела всички отговори и затова се извинявам, ако вече има отговор на моя въпрос... Blush

Очертава се да излиазм в болничен от 2 седмица на август,т.е. от 11.08.2008. Мога ли преди това да си взема и полагащата ми се отпуска за годината, ако не съм я ползвала? Това влияе ли на нещо? И другият - при положение, 4е болни4ният ми е от 11, аз тр да съм по-високо осигурена от февруари до юли включително ли?

Може, разбира се!  Simple Smile

Стига да ти позволят, може да си вземеш и цялата годишна отпуска. Не влияе - осигуровките и осиг. доход са както ако си работиш.
Базата за болничния ще ти е февруари-юли, както си разбрала. Sunglasses

# 339
  Здравейте! Ще Ви бъда благодарна, ако можете да ми отговорите на въпросите.
Назначена съм фиктивно на работа на 15.10.2007г. със заплата 235,00 лв.Бременна съм и моята докторка ми каза,че трябва да изляза в майчинство на 20.04.2008г. Тук във форума прочетох / ако правилно съм разбрала/, че трябва месеците през които съм се осигурявала да са пълни,  а при мен  и датата на започване е в средата на месеца, и по майчинство е пак почти по средата на месеца. Също така от януари ми увеличиха заплатата на 290,00 лв. Ще може ли някой да ми  обясни как точно стоят нещата за 6-те месеца осигурителен стаж за майчинство. И как да изчисля сумата върху която, ще ми изплащат майчинството.

# 340
Здравейте мили мами   bouquet
Моя въпрос е следния
Мислим да имаме второ дете , но аз сега не работя на трудов договор , а евентуално ако стане  ще се самоосигорявам , та въпроса ми е " Колко са осигуровките на 300-350лв.?",
и важи ли това че трябва да си осигурен най - малко 6 месеца назад newsm78
Благодаря ви предварително  Hug

Не може сама да се самоосигуряваш, освен ако нямаш фирма, не си свободна професия или земеделски производител.
За другите ти въпроси - прочети какво съм писала на първата страница. Има линк и към калкулатор, но той се отнася за трудови договори.  Wink

# 341
Здравейте, ще съм благодарна ако някой ми отговори на питането. Работя и съм бременна. При настоящия си работодател не бих могла да си увелича осигурителния доход, там ме осигуряват на малка сума  и имам намерение да си направя втори трудов договор  за да ми се увеличи дохода за последните 6 мес. който се използва за изчисляване на болничните. Има ли някакви специфични условия и изисквания към втория трудов договор за да се вземе и осигурителния доход от него при определяне на болничните за майчинство.

# 342

Може, разбира се!  Simple Smile

Стига да ти позволят, може да си вземеш и цялата годишна отпуска. Не влияе - осигуровките и осиг. доход са както ако си работиш.
Базата за болничния ще ти е февруари-юли, както си разбрала. Sunglasses

bouquet 
 Стики, много благодаря  Hug newsm51

# 343
Здравейте мами четоводителки. Често влизам въвъ форума да се информирам за ставащите промени в закомите.
Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите на въпроса:
 Искам да прехвърля майчинството на майка ми, ако я назнача на трудов договор , може ли на втория ден да подаде молба за майчинство? По принцип има вече 19 години стаж? Каква сума трябва да давам за осигуровки на работодателя докато е майчинство , защото договора ще е фиктивен? А и ако я впиша в програмата в Подкрепа на майчинството, ще получава 220 лева бруто, колко ще е нетното???

# 344
  • София
Здравейте отново!
Аз онзи ден имах 4 въпросчета, Стики ми отговори на 2 от тях, за което съм и много благодарна Grinning, обаче ми се иска ако може някой да отговори и на този, тъй като според мен много майки се подвеждат и броят 6 месеца назад от деня на излизане по майчинство, а не 6 пълни месеца назад, ПРЕДХОЖДАЩИ месеца, в който се пада този ден.
И при мен болничният трябваше да започне от 31/01/2008г. и заради този един ден целият месец Януари нямаше да ми се брои в шестте ПЪЛНИ месеца на доосигуряване, и затова помолих доктора да ми пусне болничния един ден по-късно (от 01/02/2008г.), но при някои мами става дума за 10-15 дни, което вече е много и докторите не се навиват.

Цитат
4. Последният ми въпрос е по-скоро за моя колежка - болничният й е от 20 Декември, това означава, че би трябвало доосигуряването да е започнало от Юни’2007 г. и така пълни 6 месеца ще бъдат от Юни’2007 до Ноември’2007 и внасянето на осигуровките при работодателя да са само за тези шест месеца, нали така? Или въпреки, че са шест, трябва да се внасят и за седмия месец (Декември’2007) тъй като през него все още се води на работа??? Това е дилемата, защото предният ни счетоводител така й беше казал и тя реално внесе осигуровки за 7 месеца, което според мен е сериозно набутване ако не е било необходимо (все пак за да се доосигуряваш от 240 лв. до 1 000 лв. сумата на осигуровките, която внасяш е към 460 лв., което ама никак не е малко).

Общи условия

Активация на акаунт