Второлачето на мама буквички яде!То е мойто миличко дете!

• 24 788
  • 283
  •   1
Отговори
# 180
Привет! Моят второкласник взе да ме притеснява.....В петък беше с Т, после се разкашля.... Не е нищо сериозно и днес е на училище, но с големи пазарлъци. Изглежда му е трудно и не иска да ходи - "тъпо" било, госпожата им се карала и разни такива. Мисля днес да звъня на психоложката им.
Таблицата я взеха цялата /и деление/, по бълг. - съществително, прилагателно, глагол; по английски - мноооого думи и три времена /пълна каша му е с тях, с въпросите и отрицанията..../. Питам го за едно изречение в кое време е, а той "амииии....сегашно минало!".

# 181
Айде да споделим опит с "разказването" на уроците по "Околен свят" и по- специално с писменото им разказване.
Искат ли вашите учители от децата ви такива неща?
Нашата класна останала втрещена от някои отговори на конкретни въпроси от типа "Права и задължения на ученика" с примерни отговори /в чист натурален вариант ги пресъздавам/: да се обаждам по телефона, да ходя до тоалетната/с още по- цветист израз, който вече не смея да цитирам точно/, да ядат баници /точен цитат/ и т.н. Решена е всяка седмица да прави писмено препитване, но вече дава теми и децата трябва да ги разработят писмено, напр. да обяснят същността на природното бедствие и злополуката, като посочат разликите между двете /това го вземаха първият срок и синът беше забравил някои основни положения/, домашни животни и разлика между домашни любимци и селскостопанкските такива и др. от сорта.
Синът е писъл по всички въпроси /общо бяха 6 такива/, но, разбира се, е позабравил определения от първия срок. Та отговорите му са непълни. Не му се сърдя за което, аз не помня делата си от миналия месец, които съм приключила.
Как е при вас?

# 182
  • гр.София
 Judy, те преговор ли правят?
 Единствеото им препитване беше във вид на тест.
 А когато учеше за права и задължения,в домашната тетрадка беше преписал задълженията си от ...бележника (ако сте се заглеждали,пише ги на последните страници)
 Това,което ме озадачи,е че би искал към правата му да се добави-Да мога да се защитавам с бой Rolling Eyes

Сега сутрин, в занималнята,които са с готови домашни ги пускат на двора-,та поне си изразходва енергията.

В петък ще ги водят на екскурзия до къща-музей на В.Левски.Не знаех,че има такава в София.В кв.Бенковски.
 Интересно,че половината деца не са се записали.

И за Зелено училище си мечтаем,ама няма.

# 183
  • София
И учителката с какво оправдава тези си амбиции? Децата едва в трети клас започват да разказват уроци, и то не винаги. Разбирам да е преразказ по ЗИП-БЕЛ, но не и по Околен свят. Не бих се съгласила с такова нещо, докато не ми представи учебния план, в който официално да е залегнало такова изискване към децата.

# 184
Judy, те преговор ли правят?
 Единствеото им препитване беше във вид на тест.
..
 ... Интересно,че половината деца не са се записали.

И за Зелено училище си мечтаем,ама няма.

Не, не правят преговор, според учителката нивото на неграмотност и неразбиране на основни понятия е плачевно /според това,  което собственото ми дете цира и аз съм склонна да мисля така/ Confused Затова ги кара всяка седмица да преговарят основни положения по предмета и да пишат подобни отговори на подобни въпроси, като дадените по- горе от мен примери. Честно казано синът цитира такива глупости, че ми се събират очите. Авторите, за съжаление, са различни, имам предвид съучениците- значи не е проблем само на конкретни деца.
...И на мен ми е интересно защо няма интерес?! /За ходенето до къща-музей на В.Левски/- не че толкова децата се интересуват от националните ни символи /за мен е нормално/, колкото това, че все пак е едно разнообразие.

# 185
  • Майничка
При нас също преразказват уроците по околен свят, но се държи на смисъла, а не на буквалоното наизустяване. Освен това класната ги кара сами да правят "проучвания" по някои теми - в събота една продавачка в цветарски магазин много се забавляваше, докато обясняваше кои растения и при какви условия се отглеждат в домашна обстановка. Нали не е случило детето на майка-цветарка. Mr. Green

А по темата за правата и задълженията - в час са им разяснявали правилника за вътрешния ред на училището, което не попречи и при нас да виреят бисери от рода на тези за тоалетната и баницата. Laughing

# 186
  • София
Като чета какво правят вашите в училище и какви домашни имат, направо днес ще купя едно цвете на класната на моя син за благодарност, че не ги занимава с глупости.

# 187
Аз не говоря за буквално пресъздаване на текста, учителката не иска това. Просто поне основните положения да са пресъздадени от децата, макар и с техни думи.
Сигурна съм, gargamela, че не само съучениците на сина ми приравняват баницата и тоалетната с основните си субективни права, като ученици, но някои неща направо са за записване и водене на дневник с бисери, ако не бяха толкова плачевни.

# 188
Като сме на тема Околен свят, да ви питам - Колко време му трябва на едно пиленце, за да се превърне в кокошка? За прасето, мисля, че е около 1 година Rolling Eyes

# 189
И аз се включвам да питам за листа с восъка. Мойто дете ми каза да намажа листа с восък и да го боядисаме с черна темперна боя. Моля, които са минали този урок да кажат - как се маже листа с восък - аз го натърках с една свещ, но май нещо бъркам и какво ще правят после от този лист.

# 190
  • София
Blanc мерси за инфото за бесейна, днес с баща си трябва да ходят на Бокар, имало учител. Ако не ни хареса, ще търся друг. Спартак отпада-аз съм на пазара Иван Вазов, но в час пик до Спартак е 40 минути!
Judy имате много добри учители, Дани е в частно училище, но освен език, математика илитература всичко останало не е предмет на особен интерес и акцент...Включетелно околен свят.Виж, за правата ми се струва безумно рано на тази възраст...
Ptica , аз съм със същите притеснения, че исзпускам много от материала- учебниците стоят в училище, носят ги само събота и неделя, а вечер е толкова уморен, че и не помислям да учи. В училище е от 8 до 16, просто невъзможно е в 19 пак да учи Mr. Green
Камелия, ще питам едни съседи от вилата, ако ги открия. Мисля, че три-четири месеца, но изобщо не  съм сигурна Embarassed
Gargamela страхотни интереси, стимулираш ли ги? И ние сме май само чукча, малко читател, хич писател...

# 191
"Думата "пиле" се отнася за мъжкото и женското младо потомство на кокошките, което е поне на четиримесечна възраст. Думата "бройлер" от своя страна фиксира мъжко поколение на възраст между четири до осем седмици."- ей- това успях да открия на прима виста, ама не ми се връзва.

В каква връзка го учат това?
Божке, ами ако вземат да ме питат и телето до кога е теле и от кога- юница и кравичка?
Хич не съм на "ти" с тези работи.

# 192
  • София
И аз се включвам да питам за листа с восъка. Мойто дете ми каза да намажа листа с восък и да го боядисаме с черна темперна боя. Моля, които са минали този урок да кажат - как се маже листа с восък - аз го натърках с една свещ, но май нещо бъркам и какво ще правят после от този лист.

И по наше време имаше такива неща. Използваш обикновена домакинска свещ, най-добре безцветна, и натъркваш така, че да се получи плътен слой. Отгоре се покрива с черна темперна боя. След това децата ще изстъргват боята по някаква форма, и ще се получава бяла картина на черен фон.

Ако искаш малко да разнообразиш, можеш преди да натъркваш с восък да боядисаш листа на петна с различни ярки цветове, отгоре натъркваш с восъка, и покриваш с темперната боя. По този начин изстърганото ще бъде шарено, а не бяло.

# 193
  • Майничка
На мен ми се вижда по-лесно да се купи направо кредов картон от магазините за художници. Техниката май се казваше "суха игла".

# 194
Цитат
Синът е писъл по всички въпроси /общо бяха 6 такива/, но, разбира се, е позабравил определения от първия срок. Та отговорите му са непълни. Не му се сърдя за което, аз не помня делата си от миналия месец, които съм приключила.
Как е при вас?

Judy, освен колега по съдба /по второкласническа линия/, си ми колега и професионално  Mr. Green Краставите магарета.... Mr. Green
Нашата класна е болна.   Sad Замества я друга госпожа и Георги хич не е възхитен от това  newsm78
Вчера си дойде с мартеницоподобно нещо... Старало се е детето, ама пусто- много ми е вързано в ръцете  ooooh!
 /На кого ли прилича/  Embarassed
 Не знам дали ще правят нещо за 3-ти март  newsm78
По Околен свят разказва. Не се втелява да наизустява, но разказва смислено и добре. Не знам как точно ги изпитват.

Вчера каза, че госпожата по английски правила някакво писмено препитване... Ще видим как се е справил  newsm78
Вашите деца преписват ли определен брой пъти думите по английски? Ние- само предпоследния път  newsm78

Цитат
Думата "бройлер" от своя страна фиксира мъжко поколение на възраст между четири до осем седмици."
Аз ли не разбирам, че си мисля, че бройлера е пиле... ама не точно. Защото моята баба определено правеше разлика между пиле от "домашна ровеща кокошка", и такова, излюпено в инкубатор и наблъскано с хормони...
Ето- при първото пускане на търсачката- "...Пилетата Дюк (Duc) - хибрид между бройлер и домашно пиле"
Явно, че има разлика
Цитат
На световния пазар на пилета се предлагат основно три вида – индустриален бройлер, фермерско или домашно пиле и хибрид между двете. Фермерско пиле се отглежда на открито минимум 86 дни и също се храни със 100% растителна храна. По тези причини то е и най-скъпо, а и структурата на месото му е по-жилава.

Спирам с допълванията, че съвсем се улях!

Последна редакция: ср, 27 фев 2008, 12:50 от elia_gg

Общи условия

Активация на акаунт