ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 810
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 435
Момичета, включвам се с едно разяснение за работната група.
Всъщност работната група ще бъде една. Засега приоритетно ще се обсъждат всички проблеми свързани със системата. След като се изчистят идва ред на летните отпуски, препаратите, с които се чисти (от нашето Сдружение сме заявили, че желаем да се заменят с такива, които не съдържат хлор), хранене и др.
Всички въпроси, които възникват ще ги обсъждаме и тук с вас.
Много разчитам на помощта ви при формулиране на проблемите и търсене на решения, така както досега    bouquet

Утре ще ходя на Кръглата маса, ако някоя от вас ще идва да ми се обади  Peace

# 436
Само да допълня казаното от Касандра (Червената шапчица) за работната група.
1. В групата са включени представители на общината, на работодателските организации в сферата на образованието, на директорите на ДГ и на двете родителски организации - Асоциация "Родители" и СНБМ.
2. Групата ще заседава всяка сряда през следващите два месеца - през този период ще се обсъждат преди всичко проблемите с електронната система
- жалбите, подадени от родители през системата
- събраните от двете родителски организации въпроси на родители
- проверка на обявените свободни места
- подобряване на работата на системата, което включва уточняване за следващите класирания на критериите за класиране - освен досегашните дали да се въведат някакви допълнителни: породени деца, адресна регистрация в град София, доходен критерий и т.н.
3. Още тази сряда очакваме да получим подробна актуализирана инвестиционна програма за ДГ - какво, къде и в какви срокове ще се строи
4. Поискахме проверка дали плащането на неустойка по договирете за отдадени под наем ДГ няма да е по-евтино за общината от строеж на нови ДГ
5. Ще се обсъждат плюсовете и минусите на възможността всички предучилищни групи да преминат към училищата, за да освободят помещения в ДГ
6. Договорихме се в Комисията за възлагане на обществена поръчка за модулните ДГ да бъде включен поне един експерт от страна на родителите (по идея на elito, за което очакваме и съдействие от нея и от който друг може)
7. Получихме уверението, че общината ще подкрепи алтернативните форми на отглеждане на деца (особено основаните на европейски опит  Wink)
8. Ще се обсъжда въпросът с липсата на педагогически кадри и помощен персонал
9. Ще бъде обсъдено евентуално увеличаване на таксите
10. Веднага след изчистване на въпросите по системата за записване и местата в ДГ ще се обсъжда темата за летните отпуски.
11. Двете родителски организации се договориха да изпратят писмо до министър-председателя с искане за целева държавна субсидия за построяване на нови детски ясли и градини.

Ако съм пропуснала нещо, моля момичетата от СНБМ да допълнят.

# 437
Кабо Алма, писали сме едновременно  Laughing Нощни птици  Laughing
Междудругото ти утре ще идваш ли?

А това което общината прави в момента е едно голямо нищо- дадох линкове за строежа на градини в Казичене и кремиковци- ами там кандидатури просто НЯМА, и кой от вас ще си води детето от друг квартал в Казичене?!моля ви не си затваряйте очите и не позволявайте да ви манипулират толкова лесно, информация има много в интеренет, тя е публично достъпна, четете преди да вярвате на приказките на общинарите
извинявай, но нещо не те разбрах  Rolling Eyes  Откъде я взе тази информация? Ти прочете ли документите пратени от Борис Цветков, а именно инвестиционната програма - там се предвиждат нови места именно в райните с по-голям недостиг.
Честно казано не виждам нищо лошо в това градината да е в Казичене, явно там имат вече терен и разработен проект и може би заради това ще стане най-бързо. Строежа там с нищо не би възпрепятствал или забавил строежи на други места, така че не виждам къде е проблема. какво лошо има да се строи навсякъде , където има терени. Сега може да няма голям недостиг (макар, че и за там кандидатурите са повече от свободните места), а догодина?

Последна редакция: нд, 17 фев 2008, 01:45 от Клеопатра

# 438
Звездица, въпроса за породените деца, както знаеш сме го повдигнали отдавна, но на вчерашната среща също е бил споменат в прредстоящите въпроси за изясняване  Peace

# 439
  bouquetКабо Алма,както винаги изчерпателна!!!
Та момичета по всички точки от написаните от Алмата,давайте предложения,ще се обсъждат,и евентуално можете да помогнете с нещо...
според мен има няколко проблема във връзка с организираните срещи:
1. не беше ясна целта на срещата /стачка ли ще се прави и за какво, дискусия ли ще се води, що ли.../
2. защо предварително не се преброят изявилите желание за участие в такава среща-от темата стана ясно че нямаше много желаещи може би точно поради причина №1
3. има ли смисъл от срещи, какво допълнително може да се каже от написаното вече тук? освен ако срещите не са целяли протестни действия (и може би и заради това майки не са искали да участват в срещата-просто не са искали да протестират срещу електронната система защото не им се е минавало през този стрес -кандидатстването отново)
аз не съм казвала никога че ще дойда на такава среща също поради гореизброените причини
ако ясно се поставят "целите и задачите" на срещата може би ще има повече желаещи, вкл и мен
това са моите разсъждения по темата
Съжалявам ако някой не е разбрал-тази и миналата среща бяха работни срещи,на които трябваше да се решат всички повдигнати от Звездица въпроси,за да тръгнем по верният път...И освен това трябваше да се демонстрира воля от страна на мамите,да вземат нещата в свои ръце...Защото не само въпросното записване е повод за недоволство...В самото начало бяхте ефектирани и искахте протести,глави да падат,но всяко чудо за три дни...Оказа се на практика че за една среща не можем да се съберем...А само в нета нещата се размиват,пишат и не толкова заи4нтересовани,пишат провокативни постове,заяждат се...Кой смятате е длъжен да чете две теми от по триисет страници,с повечето глупости,за да отсее реалните неща...Поздрави!!!

# 440
точно за документа от Борис Цветков говоря, за моя район слатина със сигурност мога да ви кажа какво не съответства според тази програма=в слатина ще се строи, но ще се строи в кв Христо Ботев, където се помещава циганската махала и няма недостиг на места,а и никой не би си завел детето там
другия строеж е на ново крило в 168 цдг, но това крило ще замести филиалите в блок, за които писах не веднъж,така че няма да разкрие две групи, като места си остава същото
ето защо смятам че тази програма е прах в очите на хората, нека повече мами го прочетат и проверят нещата в техните райони как стоят
за Казичене- ами възмущавам се, защото с тези пари можеше да се построи нещо я в младост, я в Люлин= нямаше да е излишно както е в Казичене, терени има и в двата квартала не по малко от Казичене, а парите все пак ще са кът, нека не се заблуждаваме

не споделям и вашия ентусиазъм от фъндъкова- сладкодумна, убедителна е, но не е наясно изобщо с проблема и определено чака да отшуми и не вярвам нещо кой знае какво да се случи
реално мечтите ви за нови детски градини,дори и сглобяеми са нереални, по- реалистично е освобождаването на помещенията, отдадени под наем,по- евтино ще е също, по- бързо...
за писмото до премиера- би било добре,но не вярвам да се случи нещо кой знае какво, най= много някое обещание , дори ако не говорим за спешни мерки до септември
аз лично като искания имам спешно да се освободят помещенията в другите квартали и да се вдигне една градина в моя квартал, освен подобряващите строежи...това няма да стане тази годна, даже и след 5 г. така че...

Последна редакция: нд, 17 фев 2008, 09:15 от mamavassi

# 441
За съжаление дори в проектните бройки детски градини няма изгледи да се правят нови в доста невралгични райони. Разбира се, че съм против нещата да се решават на парче, но пък строителството на градина в Казичене не оправя а задълбочава проблема...Там където има недостиг, продължава да го има, а там където има места - стават повече свободни...Ще се промени статистиката в числа, но не и реалността, за това иде реч.
Ако някой има информация какво ще се случва за район Витоша, по конкретно Манастирски ливади ще ви благодарна, от това което прочетох за съжаление наистина е прах в очите.
Осъзнавам ясно, че в много европейски държави нямат тази "екстра" детски градини, още повече целодневни, с храна 3 пъти на ден. В Гърция в подобни градини могат да се записват само децата на държавни и общински служители, в Чехия деца се взимат предимно след 4 годишна възраст и пак с определени условия ( информация от местни, надявам се да не подвеждам някой) , но пък там условията за майките са други, заплатите различни и няма място за сравнение.
Та апела ми е като се прави нещо да се вниква във всеки детайл. Ето, има вече документа и mamavassi е казала какви са неточностите за нейния район. Може би е редно да се отвори тема в която да се каже кое къде "Не е баш така като го пише" . Убедена съм, че не само в Слатина има подобни случаи. За Студентски град(където се казва, че няма закрити ДГ) със голяма сигурност кучкарника е бил строен за детска градина и после са му сменили предназначението. Това, че не е закрита детска градина според мен не означава, че не може да бъде направена такава стига все още сградата да е общинска...
Това е важно и си заслужава да се направи една такава закована тема макар и за 3 дни, за да може по списъка да се каже точно положението по райони. Все има местни, които могат да кажат за своя си район, кое не точно според документа...

# 442
  • София
Мъжа ми тръгва за кръглата маса! Но вече екъсно да се обажда на който и да било - ще се видят там!

# 443
  • София
Мъжа ми тръгва за кръглата маса! Но вече екъсно да се обажда на който и да било - ще се видят там!
Имаше достаътъчно информация и който е искал ще е там. Мъжът ми е вече там. Щеше да е добре да се видим вчера и да систематизираме въпросите, а не да му се налага да чете куп ненужни изказвания и спорове, но....Ясно беше казано каква беше целта на срещата вчера, другото са оправдания....Имаше искания за по- ранно класиране, за това да притиснем правителството да отпусне повече пари за ДГ...и да не изброявам, но явно всичко е само на думи. Какви протести,какви страсти?!

# 444
Кабо Алма , има ли къде  да прочета резултатите от вашите срещи? Мисля, че сте систематизирали проблемите доста ясно и ми се ще да следя развитието.
Интересува ме също предвидените за строеж нови заведения дали ще са ОДЗта и ясли, защото ми се струва, че там (за децата от 2 до 3 години) има сериозен недостиг на места. А като гледам тенденцията все повече деца се раждат.
Другото, което се чудя  е малко в сферата на научната фантастика. Дали може да се проследят средствата, които така или иначе плащат инвеститорите на всички новостроящи се сгради за инфраструктура. Дали тези средства наистина отиват където трябва и не може ли някак законово да се обвържат с построяването на градини и детски площадки в района. Все пак от тези нови сгради идват нови семейства с нови деца кандидати за ОДЗтата.

# 445
1. В групата са включени представители на общината, на работодателските организации в сферата на образованието, на директорите на ДГ и на двете родителски организации - Асоциация "Родители" и СНБМ.
2. Групата ще заседава всяка сряда през следващите два месеца - през този период ще се обсъждат преди всичко проблемите с електронната система
- подобряване на работата на системата, което включва уточняване за следващите класирания на критериите за класиране - освен досегашните дали да се въведат някакви допълнителни: породени деца, адресна регистрация в град София, доходен критерий и т.н.

това са дискриминиращи искания и сме ги коментирали вече в темата, нужно е желание за да се прочетат

# 446
какво означава доходен критерий след като едни взимат много повече отколкото декларират, а други плащат доста данък и осигуровки, а например здравната система е на солидарен принцип и т н

# 447
  • София

това са дискриминиращи искания и сме ги коментирали вече в темата, нужно е желание за да се прочетат
със сигурност КАБО АЛМА е прочела внимателно темата! нали тя участва в сдружението за настоящи и бъдещи майки.. и какво значи дискриминиращи искания, абсолютно не съм съгласна, какво е дискриминационното.. по тази логика всички предимства са дискриминационни  Laughing и никой мисля не се е съгласил с това твърдение

# 448
  • София

със сигурност КАБО АЛМА е прочела внимателно темата! нали тя участва в сдружението за настоящи и бъдещи майки.. и какво значи дискриминиращи искания, абсолютно не съм съгласна, какво е дискриминационното.. по тази логика всички предимства са дискриминационни  Laughing и никой мисля не се е съгласил с това твърдение

напротив доста се съгласиха...ама ги прескачате щото тук се обсъжа само това дето отърва на 10-тината редовно пишещи...
И какво значи доходен критерий моля?????

# 449
  • София

напротив доста се съгласиха...ама ги прескачате щото тук се обсъжа само това дето отърва на 10-тината редовно пишещи...
И какво значи доходен критерий моля?????

[/quote]
мисля че по същия начин отпускат детските надбавки-на база на дохода.
по адресна регистрация логиката е, че общината финансира ДГ и е нормално хората, които искат да ползват тази услуга да си внасят данъците в същата община.
логиката за предимство при породени деца е абсолютно същата както и при близнаците.
според мен става по-сложно с адресната регистрация а за подоходния критерии много хора се осигуряват на по ниски заплати което ще опорочи идеята, но това не значи че няма логика в предложенията.
и предлагам който не е съгласен с нещо да се обоснове и съответно да пише за да му се чуе гласа, както и другите съгласни с неговото мнения

Общи условия

Активация на акаунт