ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 847
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Сега се включвам и Lovi - татко.
На днешната среща се разискваха доста въпроси част от които накратко ще Ви ги сведа:
1. Прекратяване на договори и извеждане на наематели от заети помещения за детски градини.
2. Мораториум върху удължаването на договори и отдаване под наем.
3. Прозрачност относно това къде се строят нови градини и съответно планиране на нови.
4. Постоянно участие на ГО и контрол.
5. Ясна схема на отговорностите - кой и за какво отговаря.
6. Осигуряване на компенсации за некласирани деца (прибл. 80 лв.)
7. За осигуряване на места за децата са необходими около 330 групи и съответно 2000 души квалифициран персонал.
8. Да се посочат реални числа относно всички детски градини отдадени на наематели.
9. Липсата на места в момента за детски градини ще доведе и до липса на такива в училищата за в бъдеще.
10. СО да представи на СОС антикризисна програма за излизане от ситуацията.
11. Обмисляне възможност за създаване на алтернативни детски градини - по 5 деца в група.
12. Преместване на предучилищните групи от детските градини в училищата.
13. Въвеждане на районирането като един от критериите за класиране.
14. Длъжна ли е общината да осигурява необходимия брой места в детските градини.
15. Разделението на яслите и ОДЗ към различни министерства.
16. При създаване на частни градини да се запазва квота за общината.
17. Евентуален нов закон за народната просвета.
18. Въвеждане на нови критерии за класиране - по няколко показатели един от които да е районирането.
19. Ускоряване на процедурата по публикуване на класирането.
20. Нови работни срещи.

Има и още въпроси които бяха повдигнати, но и другите участници предполагам ще се включат за да ме допълнят.

А сега ще си позволя и един личен коментар към участничките във форума.
Много хубаво е Вашето участие пред компютрите, но понякога е нужно и да се видите на живо. Иначе без да ми се обиждате в момента сте като група квачки които се опитват да измътят яйцето, но в крайна сметка се получава само кудкудякане. За съжаление без особена полза. Пример - на вчерашната среща от целокупното бг-мама войнство се събраха само три майки. Срам. Оправдания всеки може да съчини, но фактите не може да пребори.
Иначе седнали на топло, успяли да се класирате на сравнително прилични места си траете. Честито. Само се замислете - в днешната среща се цитираха няколко цифри. Има необходимост от 7341 места. Но при цитирането на различни източници част от тези места се губят и се получава, че в един момент се явяват неизвестни "кметски кандидатури" които може да се сетите къде ще бъдат вместени.  А от "Сирма" ще вместят още 307 които са изтрили предишните си регистрации чрез повторно регистриране. А те къде ще бъдат вместени? Как ли ще скочите, ако те без да искат Ви изместят? Ще почакаме да видим.
Задавате си въпроси и си ги тълкувате както си искате помежду си. Но не си мислете, че това е така на други нива.
Засега ще спра, за да асимилирате дългият ми постинг.
И въпреки всичко аз Ви уважавам, защото сте майки на нашите деца и наше нежно рамо накоето се опираме в трудни моменти.

# 466
е той данък сгради какво общо има....ако са по регистрация някъде си, но живеят и имат ап в сф, си плащат за него....ако си под наем - плащаш на човека, който плаща този данък...един вид пак от твоя джоб идва плащането.....а данък смет направо си се плаща от наемателя.....
а ако си от сф и живеете с мама и тати или някой др....плащаш или нищо или част от данъка....
изобщо това не е критерии...пари излизат от всеки човек в полза на държавата....

а за нета - никой не е длъжен да знае за съществуването на форума, камо ли да пише в него...няма нищо общо с грамотността, нито с отговорността да се познават законите....
Спрете да спорите на тази тема,защото от тази година част от събраните от данъци пари,ще си отиват директно в общините...И другото,като нещо не ви е изнесло до сега,да сте го казали,да сте се събрали,да сте действали...Не може все да обвинявате хора които се опитват да се справят с нещо,че са виновни за вашите неуредици...Нещо започва да ми писва да съм толерантна...И да с предимство съм заради трите си деца,и сега недоволствате,но аз плащам непреки данъци по три,освен това някой ден тези трима млади и здрави мъже,ще плащат също данъци за три семейства,и за здравни осигуровки,и пенсионни,така че малко реверанс и от ваша страна...Да с предимство съм също за това че покрай двамата ми по големи сина,съм пръснала достатъчно пари в ремонти на ДГ,в която искам да посещава третият ми син,за разлика от тези с първо дете...Да трябва да съм с предимства защото цял живот съм живяла единственно тук в София,и нямам нива от баба и дядо която да мога да продам,и да си взема детегледачка примерно,или защото цял живот и аз и родителите ми са плащали данъци тук,грижили са се по някакъв начин за този град,и нямат друг,защото за да настанят другите,са ни взели земите,и са строили върху тяхобещетявайки ни със въздушни панелки с давност 50години,от които вече две трети е изтекъл...И най вече съм с предимство,защото се боря,а всички почти други само си говорят...Не ме карайте на тези години да почна да мразя!!!

# 467
Съжалявам за по горният пост,но...
Нека минем по същество,преди време бях пуснала една тема за ДГ,всеки по местожителство да пише за проблемите,но с конкретни данни...Ако искате да направим подобно нещо сега,и нека всеки който намери подходящо място за ДГ,да пише...Както е направила МАМАВАСИ!Ще помоля някой да систематизира тези данни,и ще ги внесем с работната група,за проверка,аи за нередностите също...

А за волята на Фандъкова да се справи,и аз не знам на какво да разчитам,но ние ще сме там,и ще изискваме...Все пак доказахме за две седмици,че не можем да организираме нищо по добро,от предложената ни работна група...Аз лично ще се боря за достатъчно места,и против всичките тези привилегии,но не знам до колко ще успеем...От друга страна наистина има недостиг на персонал,дори и в момента...Помислете върху това,и моля за предложения!!!Ето за това трябваше да ги защитим учителите когато стачкуваха,за да има желаещи въобще да стават учители,защото утре този проблем щего имаме и в училищата,НО...Нас отново ни нямаше!!!

В този ред на мисли,ако сега НЕ подкрепим краварите,и селскостопанските работници и фермери,утре ще се ядосваме защо ядем двайсет годишно телешко внос,и пием изкуственно мляко на високи цени,и децата ни са с белтъчни алергии,и отново ще роптаем срещу държавата!!!

Лови обеща да извани най важните въпроси,и предложения,да ги систематизира,и да ги оформи до сряда...За това ако иска някой да помогне,може да и пише и на лични,за да и е по удобно.

Мамаваси онзи ден отново бе повдигнат твоят и на други мами проблем,мисли се...Ако имаш някакво конкретно предложение за решаването му,казвай!!!Знам че и с Фандъкова сте го обсъждали,но ако и ние натиснем,си е друго...
Другото за иска,пишете и на Бъдещи и Настоящи мами,дали ще ви подкрепят!Аз на моите хора писах,но още нямам отговор!!!

# 468
Кабо Алма , има ли къде  да прочета резултатите от вашите срещи?

Ние публикуваме кратък отчет в темите за ДГ.
На самите срещи се води протокол. Предполагам, че има начин да се изиска, но засега не сме го правили.

# 469
Интересува ме също предвидените за строеж нови заведения дали ще са ОДЗта и ясли, защото ми се струва, че там (за децата от 2 до 3 години) има сериозен недостиг на места. А като гледам тенденцията все повече деца се раждат.
Предвижда се да се ОДЗ-та предимно.
Другото, което се чудя  е малко в сферата на научната фантастика. Дали може да се проследят средствата, които така или иначе плащат инвеститорите на всички новостроящи се сгради за инфраструктура. Дали тези средства наистина отиват където трябва и не може ли някак законово да се обвържат с построяването на градини и детски площадки в района. Все пак от тези нови сгради идват нови семейства с нови деца кандидати за ОДЗтата.
По приницип сми говорили за изискване за обвързване на строежите на жилищни сгради с инфраструктура, но това е свързано със законодателството. Ако може да предложиш нещо конкретно, ще бъде много полезно.

# 470
Само да допълня казаното от Касандра (Червената шапчица) за работната група.
1. В групата са включени представители на общината, на работодателските организации в сферата на образованието, на директорите на ДГ и на двете родителски организации - Асоциация "Родители" и СНБМ.
2. Групата ще заседава всяка сряда през следващите два месеца - през този период ще се обсъждат преди всичко проблемите с електронната система
- подобряване на работата на системата, което включва уточняване за следващите класирания на критериите за класиране - освен досегашните дали да се въведат някакви допълнителни: породени деца, адресна регистрация в град София, доходен критерий и т.н.

това са дискриминиращи искания и сме ги коментирали вече в темата, нужно е желание за да се прочетат

Имала съм желание, прочела съм ги, няма нужда от язвителни забележки.
Това, че са коментирани хаотично в темата, не означава, че всички аргументи "за" и "против" са изчерпани. При положение, че местата драстично не достигат, трябва да има някакви критерии за класиране - видяхте, че "първият печели" не е най-доброто решение. Затова споделих с вас, че предстои ново обсъждане на критериите и изброих някои възможни. Ако искате, мога да пусна отделна тема за всеки един от тях (и ако модераторите не ме погнат с метлата, разбира се  Simple Smile)

# 471
със сигурност КАБО АЛМА е прочела внимателно темата! нали тя участва в сдружението за настоящи и бъдещи майки..

Всъщност, в Асоциация "Родители".  Peace

звездице, много добре си обяснила логиката за предлагане на допълнителните възможни предимства.

# 472
Сега се включвам и Lovi - татко.
На днешната среща се разискваха доста въпроси част от които накратко ще Ви ги сведа:
1. Прекратяване на договори и извеждане на наематели от заети помещения за детски градини.
2. Мораториум върху удължаването на договори и отдаване под наем.
3. Прозрачност относно това къде се строят нови градини и съответно планиране на нови.
4. Постоянно участие на ГО и контрол.
5. Ясна схема на отговорностите - кой и за какво отговаря.
6. Осигуряване на компенсации за некласирани деца (прибл. 80 лв.)
7. За осигуряване на места за децата са необходими около 330 групи и съответно 2000 души квалифициран персонал.
8. Да се посочат реални числа относно всички детски градини отдадени на наематели.
9. Липсата на места в момента за детски градини ще доведе и до липса на такива в училищата за в бъдеще.
10. СО да представи на СОС антикризисна програма за излизане от ситуацията.
11. Обмисляне възможност за създаване на алтернативни детски градини - по 5 деца в група.
12. Преместване на предучилищните групи от детските градини в училищата.
13. Въвеждане на районирането като един от критериите за класиране.
14. Длъжна ли е общината да осигурява необходимия брой места в детските градини.
15. Разделението на яслите и ОДЗ към различни министерства.
16. При създаване на частни градини да се запазва квота за общината.
17. Евентуален нов закон за народната просвета.
18. Въвеждане на нови критерии за класиране - по няколко показатели един от които да е районирането.
19. Ускоряване на процедурата по публикуване на класирането.
20. Нови работни срещи.

Има и още въпроси които бяха повдигнати, но и другите участници предполагам ще се включат за да ме допълнят.

Lovi и Lovi-татко, мислим в една и съща посока.  Peace Повечето неща, които сте изброили, вече са включени в задачите на работната група. Надяваме се, че ще получим от вас конкретни сигнали за нарушения, за да можем да ги поставим за разглеждане и да изискваме отговор.

# 473
Като имам предвид заглавието на темата и уважението, което имам вече към тези от пишещите тук, които правят нещо за всички, реших да ви помоля за съдействие по един малко по-различен въпрос.
Става дума как общината се опитва да опразни едно частно начално училище с детска градина в Банкя, за да застрои парка, в който то се помещава.
Накратко обяснявам. Открих ЧНУ "Фоти" в интернет май месец миналата година, когато трябваше да се организираме да можем да работим и аз и мъжа ми по цял ден (ужким щеше да решение само за лятото). Дадох децата там месец юни , малката беше на 1год. и 9 месеца, баткото за първи клас. Никога не я бях оставяла на ясла. Свикна е меко казано. Така си тръгна, все едно там се е родила. И сина се приспособи. Имат една сграда, едноетажна, коридор по средата и стаи от двете страни. Не е нищо особено, не е лукс, но децата там добре се учат и възпитават. Живеят сред природата. Парка е страхотен.
Таксата им е много приемлива. След като не ни приеха ясла за септември 2007, а учителите в училищата излезнаха на стачка, втория ден на стачката ги върнах децата в Банкя за постоянно.
Днес Директорката е на поредната среща с кмета на Банкя да го умилостивява да не ни гонят, мъжа ми ще е с нея.
В този подфорум и тази тема открих много интелигентни хора и разчитам на вашата подкрепа.
Училището е частно, така е. Но не е от онези с хилядите претенции и там се учат деца на нормални хора като нас, просто по една или друга причина останали извън държавната система.
Много ви благодаря, че прочетохте постинга.

# 474
аз не идвам на срещи защото не съм съгласна с много от исканията тук, изобщо не се чувствам сигурна за детска градина така че отдавна обмислям други варианти и въпреки че мен ме устройва 'по адресна регистрация' считам че не е справедлив критерий и тук се изказаха (не от мен) причини за това, аз единствено искам прозрачност и да се знае кой за какво отговаря...

# 475
Другото, което се чудя  е малко в сферата на научната фантастика. Дали може да се проследят средствата, които така или иначе плащат инвеститорите на всички новостроящи се сгради за инфраструктура. Дали тези средства наистина отиват където трябва и не може ли някак законово да се обвържат с построяването на градини и детски площадки в района. Все пак от тези нови сгради идват нови семейства с нови деца кандидати за ОДЗтата.
По приницип сми говорили за изискване за обвързване на строежите на жилищни сгради с инфраструктура, но това е свързано със законодателството. Ако може да предложиш нещо конкретно, ще бъде много полезно.
За съжаление материята не ми е позната, просто ми хрумна идеята, че за в бъдеще ако има по строг контрол за това къде отиват парите за инфраструктура, могат да се направят много полезни неща в посока детски заведения. Знам, че там хвърчат големи пари, но предполагам, че са трудно проследими, а и едва ли са достатъчно насочени към детските градини и площадки.
Не е лошо и да се мисли за това възможно ли е общината да подпомага в по нестандартни форми на грижи за децата като родителските кооперативи, частни ясли/градини. Аз лично ако работя бих избрала нещо подобно за детето си, при по висока такса, но все пак в рамките на възможностите ми. Ако има едно средно положение между гледачка/градина за 400-500лв. и държавните градини, сигурна съм, че много хора ще предпочетат това.
А и не е маловажен въпроса за кадрите, ще се чувстваме ли спокойни за децата ни да се грижат неудоволетворени и съмнително съвестни хора. Има ли как да се поощряват добрите и отговорни служители с по високи възнаграждения? И ако има такъв недостиг на кадри дали ще има достатъчен контрол?

# 476
  • София
Опитвах се да го кажа....но тъй както и сега всички (малко редовно пишещи) си бяхте на обратното мнение... и директно казвате - стига си спорила, спри да пишеш...еми с една дума - млъкни....ест че няма да дойда на срещата ви, да се занимавам да водя безмислен спор с вас...то в тази тема всеки си е едно си знае, едно си бае...и който се опита др да ви каже му се нахвърляте и го изяждате дружно с парцалите...и ест си останахте да пишете няколкото със сходни си разбирания...и исканията ви са си такива като за вас само...и ти както  изобщо не си толерантна...няма на къде повече от това да ставаш нетолерантна и без друго...и някой като ви каже нещо на въпреки веднага си вадите злобата на показ...

А ти на колко си години да имаш 3 деца...щото аз за да имам в момента 3 трябва да съм почнала на 16 да ги раждам.... може пък като стана на 40 и 5 да имам знае ли човек...но съм само на 25 и нормално е за сега да имам едно дете....та и мойте деца един ден ще плащат данъци на тази държава и на тази община...просто много назлобяхте в тази тема...женска му работа....

Последна редакция: пн, 18 фев 2008, 10:38 от Angel_Dust

# 477
ммм да трябва да се гледа по глобално на проблема, а не да се решават моментни лични проблеми. тук много хора се изказват доста смислено,а ма...все чета за нови предимства и селяните вън. въвеждането на нови предимства не решава проблема, а ми се нарушава правото на избор на един човек, така да се каже отдалечаваме се от демокрацията

добре е че още пишат тук хора като  Angel_Dust  че започнах да се отчайвам...

# 478
Прочетох писаното от Червената шапчица и останах изумена. Дължим ти уважение за това че работиш за всички нас, но от постинга ти човек може да остане с друго мнение.
За "предимствата", за които пишеш - добре че в световен мащаб още не са се сетили за тях, защото нямаше да ни пускат ни в ЕС, ни където и да било.
Единственото, за което съм съгласна, е че не сме единни - но не си ли се замисляла, че не всеки има възможност да ходи без личен автомобил с малко дете далече от дома си? Затова не обвинявам никого.
По въпроса за броя на децата ти Angel_Dust вече е отговорила. Смятам обаче че е помислено по въпроса -с предимството за дете с брат/сестра в същата градина, за което съм ЗА.
" Да трябва да съм с предимства защото цял живот съм живяла единственно тук в София,и нямам нива от баба и дядо която да мога да продам,и да си взема детегледачка примерно" Това е, което ме подразни може би най-много, и то не защото не съм родена в София, а защото изказването е само за защита на лична изгода, без да се влага мисъл в него. То е все едно да ти кажа продай апартамента на родителите си, остави ги на улицата и си вземи гледачка.
Да, в София идват да работят и живеят хора от цяла България, защото тук има работа и най вече дава възможност за професионална реализация. За виновните за това положение - не е това темата в която да го обсъждаме. Но хората идващи да работят тук не заслужават отношението ти.  Повечето от новите Софиянци са високо образовани, защото едва ли със заплата от нискоквалифициран труд някой ще може да се издържа извън дома си. Но независимо от образованието си ние преди всичко  сме тук, защото явно има нужда от нас, щом има  все още свободни работни места. Да не говорим и колко бизнесмени, които не са родом от София живеят и откриват работни места тук. А щом живеем и работим наравно със "Софиянци",  то трябва и децата ни да имат права да живеят нормално. Софииската регистрация е само формалност и всеки може да си я смени. /Само за сведение аз отдавна съм със Софииски постоянен адрес и съответно живея тук/ И може би наистина трябва да се въведе задължителна регистрация, ако щете и за статистически цели, но в случая не това ви дразни. Мислех че времената на дискриминации отдавна са минали, но явно някой не мислят така...
Защо толкова сме се озлобили всички? Да, не е лесно да имаш деца, да искаш да се върнеш на работа, но да не виждаш изход, само че не другите майки са виновни.
"И най вече съм с предимство,защото се боря,а всички почти други само си говорят..."
Както вече казах, уважавам много всички които работят за ОБЩО благо. Не всеки е способен на това. Искат се лидерски качества, силен характер, жертване на време и много нерви. Само с напрегнатата обстановка обаче могат донякъде да се извинят подобни изказвания.

# 479
  • София
Дали ако се махнат всички предимства, ще има места за всички? Все си мисля, че принципа на "разделяй и владей" важи все още с пълна сила.

Общи условия

Активация на акаунт