ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 870
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 1 125
Нека някой специалист ми помогне, но тези текстове ги разбирам така: Жилищните комплекси трябва да имат площ най-малкото по 35 кв.м на жител. От тази площ поне 45% не може да бъде застроена с жилищни сгради, а се предвижда за сгради за социални, учебни, просветни, културни, спортни, здравни и религиозни дейности; магазини и заведения за хранене; сгради, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура; обществени озеленени площи; надземни и подземни гаражи и паркинги за леки автомобили. В съществуващите жилищни комплекси може да се извършва "уплътняване" в рамките на нормите, за да се построят сгради от социалната инфраструктура.

# 1 126
  • София , Монтана
Относно тези терени във Връбница 2, понеже живея точно срещу тях:

12.Част от този терен е за ОДЗ в Район: ВРЪБНИЦА Местност: Надежда - Връбница - 1-ви том Квартал: ЖК. ВРЪБНИЦА 2: ,между  бл. 615 и бл.614 http://ims.gis-sofia.bg:8080/JisofMap/jspMap.jsp?MinX=42162.7435 … c=1&Options=1

Там има, между двата блока детска площадка, а останалото пространство е засторено. В момента даже строят някаква ламаринена постройка, която ще е може би магазин или сладкарски цех (по слухове това).

15.Част от този терен е за ОДЗ в Район: ВРЪБНИЦА Местност: Надежда - Връбница - 1-ви том Квартал: ЖК. ВРЪБНИЦА 2, ул.Асен Трайков http://ims.gis-sofia.bg:8080/JisofMap/jspMap.jsp?MinX=42067.4450 … c=1&Options=1

Над тази улица има една доста голяма площ - поляна с изсъхнали дървета. Там може да стане за ОДЗ, но в момента от единия край се стори блок (ъгъла на ул.Асен Трайков и ул. Златен клас), а малко по нататък по  ул. Златен клас ще започне строеж на блок (вече е заградено, сложена е и табела). Така, че по-скоро ще се запълни отново с блокове, но няма да направят детска градина  Confused

Напулно те подкрепям и аз живея в този район и при нас наистина няма нито едно ОДЗ.

# 1 127
НОВО статистика за местата по райони, на сайта  от вчера http://kg.sofia.bg/?page=news&id=35 , Изберете район, за да видите всяка детска градина в него http://kg.sofia.bg/?page=stat-region .

# 1 128
  • София
Тази статистика дава някаква информация, но нали класирането ще е по час, а не по желание, т.е. ако някой с второ желание за дадена градина е с по-ранен час от друг с първо желание за тази градина, първия измества втория в класирането - поправете ме, моля, ако греша, но така го разбрах!

А какво стана с Боровец - състоя ли се срещата там?

# 1 129
до колкото разбрах на 21-и ще се състои срещата на Боровец newsm78(  в нашето ОДЗ беше предвидено тържество на тази дата, но заради срещата се отлага)

# 1 130
аз разбрах че ще е по час, но непрекъснато се извъртат нещата и аз съм в очакване и на най-неочакваното

# 1 131
  • София
Lovi-татко.
Най-накрая сайта (Сирма) се посъбуди.
Още преди три седмици направих подробен списък на ДГ, местата общо в тях, броя на кандидатурите, недостига на места. Внесох го в общината и сега се появява някаква истина.
И то доста страшна - 14382 са кандидатурите от първо желание, а свободните места са 6288. Дефицит - 8094, това е страшната истина. Интересното е, че с всеки изминал ден дефицитът се увеличава. Всички знаем в началото на записването какви цифри се цитираха за недостига на местата, а сега какви излизат.
Mоите изчисления малко се различават от публикуваните, но все пак аз отварях страница по страница всяка детска градина и правих изчисленията на ръка, докато от сайта имат възможност да ползват релации и всяка промяна в някоя градина автоматично променя и крайния резултат.

# 1 132
аз пак да попитам, сега като се освобождават помещения към детските градини от странични дейности, кога и как ще се обявят тези места.

# 1 133
# 1 134
  • гр.София

Дефицит - 8094, това е страшната истина.

ooooh!
 Представяте ли си,дори и да построят градините,колко персонал ще е необходим!?

Кабо Алма,благодарности за информацията от срещата!

# 1 135
то и сега има немалко свободни места  в детските заведения, само дето няма желаещи за тези смещи заплати... Rolling Eyes

# 1 136
  • гр.София
 Не е моя идеята-тук някой го писа-не може ли таксата да се увеличи минимално и тези пари директно да отиват за добавка към заплатите на персонала ?

# 1 137
Частните училища и градини вдигат таксите поне с 30% http://education.actualno.com/news_153791.html
" До 5 години в столицата ще се появят първите 4 частни училища, които ще притежават собствена сграда. Те са получили терен от Столична община по проект за публично-частно партньорство.
   В момента районните кметове по нареждане на кмета Бойко Борисов правят проверки на договорите на частните учебни заведения, настанени в общински сгради.
   "Някои директори вече са получили съобщение, че трябва да ги напуснат в рамките на следващите 2-3 години, други се чувстват заплашени"

# 1 138
очертава се нова пазарна ниша= частни детски градини...преди години прохождаха и едва кретаха, а сега едва побират желаещите, макар че таксите са  Shocked
а за сайта- браво на лови татко, че ги накара да се поразмърдат, ама айде да ударим едно рамо- като не можете да ходите на срещите, ползвайте формата за обратна връзка- поискайте да качат закона за нар просвета, закони и наредби, касаещи ДГ, протоколите от раб срещи, плановете и стратегиите касаещи ДГ и всичко друго, което има отношение към въпроса, както и да направят форум  Peace
както и всякави др предложения
аз лично смятам че е чудесна идеята за преустройства на съществуващи дг, ама нашата чака с години вече, с всички необходими документи, ама все няма пари...така че кога ще станат тия преустройства...
и за освобождаването на заетите сгради- поне няколко могат да се освободят от общински служби и данъчни...сега веднага се сещам за младост и изток, има и други=трябва да се настоява за тях повечко

# 1 139
Здравейте майчета!!!Имах проблем с компа до преди малко...

Браво на Алмата за наредбите!!!За жалост и аз като ги чета,не съм сигурна дали ги разбирам точно,но това не пречи в неделя да им ги наврем в лицата!Аз днес говорих с моят човек от строителен надзор,каза че те са си действащи,и НЕ са били отменяни...НО можело да се направят изключения...Аз това го разбирам,като да се направят изключения,но май в общината са го разбрали като практика?!
Дефакто излиза че хората които разписват да се строи в момента са абсолютно против закона,тъй като много отдавна нещата са излезли от правомощията на тези наредби...Чудя се какво ли би казала прокуратурата за това нещо?!

А мен много ме ядоса нашият кмет на район Овча Купел,който в телефонно обаждане от мен до него,с цел да го поканя на кръглата маса в неделя,тъй като само с техни представители-на районни кметове-до сега не сме се виждали,да изкаже становище и от тяхна гледна точка...Той ми се тросна по телефона че проблем с ДГ в нашият район НЯМА...И НЯМА никакво намерение да се занимава с това!!! #Cussing outА на срещата ще дойдат главният архитект на София,заместник кметицата по образованието Фандъкова,поканени са от Здравното Министерство,много представители на неправителственни организации,и може би още други личности,включително и медии...НО ТОЙ НЯМА ДА ДОЙДЕ!!!Може би смята че е нещо повече от другите?!Или просто се опитва да се измъкне,защото дефакто проблемите тръгват първо от тях?!Те са тези които подават сигналите за разписване на даден строеж,като се оказа че не винаги е задължително и да се стига до знанието на по горните инстанции...Те са и тези които са трябвали да подадът и сигналите за нередности,и недостиг,и тн....

Ако някой може наистина да покани подобен човек в неделя на кръглата маса,моля нека го направи!!!Почти не остана институция свързана с ДГ,с която да не сме говорили,и топката остана в районните кметове...Ако се съберът на място,може би...
Поздрави!!!

Общи условия

Активация на акаунт