Примерна схема за захранване 5

• 58 540
  • 582
  •   1
Отговори
# 285
След въвеждането на жълтъка колко често трябва да се дава?
Аз го давах през ден по 1/4,после през ден по 1/2 сега давам 2 пъти в седмицата по 1 жълтък със зеленчуковото пюре. Peace

# 286
Момичета, купих едно царевично брашно (био на всичкото отгоре) и сега не знам какво да го правя. Дайте идея за каша на беба.

# 287
Момичета, купих едно царевично брашно (био на всичкото отгоре) и сега не знам какво да го правя. Дайте идея за каша на беба.
  Слагаш да заври водата и после слагаш от брашното(аз винаги на око го правя,защото е малки количества).Може да прибавиш краве масло,зехтин и
сирене,извара. Peace

# 288
Благодаря, Пате, то не било сложно. Само се чудя дали няма да  тежко за стомахчето - прочетох, че е смляно с люспите  newsm78

# 289
Здравейте отново:))
Моят въпрос може да ви се стори малко елементарен, но вече си мисля, че аз не правя нещо както трябва и бебчо страда от коремче.
Започнахме да се захранваме преди около 2 седмици и чистите пюрета или каша изглежда не понасят на стомахчето на бебо, та започнах да ги смесвам с оризова безмлечна каша, а днес взех и царевична безмлечна и се чудя дали не трябваше да е млечна. Освен това вие как въведохте картофи? Само пасирани с водичка и зехтин или добавихте АМ или пък някаква каша?
Ще съм ви много благодарна, защото въобще не ми е хубаво да го гледам как се мъчи милото с това коремче и необразованата му майка. #2gunfire Пък и Косето Босето каза, че бебока не трябва да изпитва никакъв стомашен дискомфорт при захранването.

# 290
  • Пловдив
Освен това вие как въведохте картофи? Само пасирани с водичка и зехтин или добавихте АМ или пък някаква каша?
Аз пасирах картофа с АМ доста време, сега от скоро вече с вода...

# 291
Момичета, помогнете ми да се ориентирам в това разнообразие от каши  Rolling Eyes
Досега съм давала само безмлечни, безглутенови, като ги приготвях с нашето АМ. Сега искам да започна да купувам млечни, за да разнообразя менюто, но четох, четох и май почти всички млечни каши са не с АМ, а с пълномаслено сухо мляко, а на мен не ми се иска да го въвеждам още.

# 292
  • София
На Милупа поне знам, че са с АМ и са много хубави! Peace

# 293
а аз искам да питам за пюретата. от колко месеца нагоре са с по-едри парченца, а не гладко пасирани? за всяка марка ли е различно или за определен вид пюрета си важи?  newsm78

# 294
косе-босе, а какво мислиш за някак си задължителното 'през ден жълтък и месо се редуват", т.е. нема празно без жълтък или месо  Rolling Eyes  ми не може ли пък да дам 2 дни безмесно и безжълтъчно, опсле три поредни дни с месо, после 2 жълтък и така разбъркано както ми падне, без пауза примерно повече от 5 дни   newsm78

# 295

Докато се въвежда жълтък – добре е да се редува с месо през ден.
След като е въведен жълтък – предлага се 2 пъти седмично, няма стриктно правило за редуване.

В стандартните схеми на захранване, вкл. според СЗО, се препоръчва месо, яйце или риба всеки ден.

Протеиновата храна е много важна и трябва да се осигури задължителен дневен прием според възрастта:
* Дори да има ден без месо и риба (както е и по българските схеми за седмично меню), хубаво е да се предложи жълтък под някаква форма.
* Ако не е въведен жълтък – само зеленчуково пюре в някои дни, месо е добре до 5-6 пъти седмично.
* Дали да има постно хранене (в смисъл без месо, риба и жълтък, след като са въведени) – по-скоро е въпрос на личен избор и индивидуален режим на детето.

# 296
Според препоръките в нашата провинция  ( Квебек) месо или заместител (тофу, леща, риба и т.н.   -когато са въведени ) се дава всеки ден на обед след 6 месечна възраст,  а след 9 месеца и обед и вечер. Жълтъка се дава между другото  -обикновено сутрин с плод.

# 297
Косе Босе, къде може да е види една такава стандартна бг схема (и на СЗО) на седмично меню след определена възраст?

# 298
m a y a ,на Хип има млечни каши с АМ.Едната беше(както вече бях писала) банан и праскова  Peace

# 299
Косе Босе, къде може да е види една такава стандартна бг схема (и на СЗО) на седмично меню след определена възраст?

Не съм Косе Босе ама да си кажа мнението :
И според мен е най-добре да си вземете една стандартна хубава схема ( ред на храните, количества, примерни менюта ) и да карате по нея, с известни вариации разбира се, а не така от тук от там инфо и без система. Мисля , че някоя книга за хранене , одобрена от съответните органи и съответстваща на вашите персонални разбирания би била наистина много полезна. За съжаление мога да помогна само с моята схема.

Последна редакция: вт, 26 фев 2008, 16:12 от smuty

Общи условия

Активация на акаунт