Примерна схема за захранване 5

• 58 521
  • 582
  •   1
Отговори
# 300
и аз искам такава схема СЪВРЕМЕННА и особено съобразена с възрастта  Praynig Hug

# 301
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Косе Босе, къде може да е види една такава стандартна бг схема (и на СЗО) на седмично меню след определена възраст?

Не съм Косе Босе ама да си кажа мнението :
И според мен е най-добре да си вземете една стандартна хубава схема ( ред на храните, количества, примерни менюта ) и да карате по нея, с известни вариации разбира се, а не така от тук от там инфо и без система. Мисля , че някоя книга за хранене , одобрена от съответните органи и съответстваща на вашите персонални разбирания би била наистина много полезна. За съжаление мога да помогна само с моята схема.
Ако споделиш твоята схема, ще се радваме. Но в книгите има толкова противоречива информация, повечето пропагандират ранно захранване. Затова се опитваме да си помагаме една на друга тук. Peace

# 302
  • под дъгата
... За съжаление мога да помогна само с моята схема.
Защо 'за съжаление'? Целта на темата е именно такава. Ще е добре да видим още една схема. Давай я насам!  Wink

# 303
Аз нямах предвид схема на захранване, а по-скоро примерно седмично меню за вече позахранени деца, съобразено с възрастта. Например, поне веднъж седмично риба, еди си колко пъти месо, зърнени, ядки, жълтък и т.н. Т.е. някаква представа за здравословно балансирано хранене със съобразен прием на мазнини, въглехидрати и т.н.

# 304
Аз нямах предвид схема на захранване, а по-скоро примерно седмично меню за вече позахранени деца, съобразено с възрастта. Например, поне веднъж седмично риба, еди си колко пъти месо, зърнени, ядки, жълтък и т.н. Т.е. някаква представа за здравословно балансирано хранене със съобразен прием на мазнини, въглехидрати и т.н.

то4но Peace

# 305
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Хайде обещавам и аз да се разтърся и да споделя.

# 306
Записвам се и аз., че ми се струва,ч е много еднообразно се храним. Седмичното меню би било чудесно.

# 307
Най-общо схемата ми е следната :

До навършени 6-7 месеца месеца и не по рано от навършени 4месеца:

ориз,ечемик, овес

тиквичка,тиква, следък картоф, зелен и жълт боб, морков

ябълка , праскова, круша, банан

агнешко, пиле, пуйка

РЕЖИМ -
1 етап - обяд - 1 ч.л. суха каша
2 етап - обяд - 1 ч.л. суха каша + 1куб зеленчук, вечеря - 1 ч.л. суха каша
3 етап - закуска 2-3 ч.л. каша + 1куб плод, обяд - 1куб зеленчук + 1куб плод, вечеря - 2-3 ч.л. суха каша

1куб=25-30 мл , 1ч.л.=5мл
Месото се дава в съвсем малки количества на обяд - много бавно се увеличава дозата докато се стигне до 1 куб.

(6)7 -9 месеца
РЕЖИм
закуска мляко + 4-6 ч.л. каша + 2куб плод + половин жълтък или кисело млеко или сирене ( дават се когато са въведени)
обяд  мляко + 1куб зеленчук + 1 куб месо + 1куб плод
следобед вода със сок 120 мл
вечеря мляко + 4-6 ч.л. суха каша + 2куб зеленчук
късна вечеря мляко

9-12 месеца
закуска-  мляко + около 10 ч.л. каша + 2куб плод + половин жълтък или кисело мляко или сирене
обяд  мляко +2куб зеленчук + 1 куб месо + 1куб плод
следобед вода със сок 180 мл + закуска (по избор)
вечеря  мляко + 2куб зеленчук +1 куб месо + 1куб плод
късна вечеря мляко

Не се замества хранене - количествата се нагаждат спрямо детето - идеята е да не се намаля приема на мляко.
Твърдата храна се дава около 1 час след прием на мляко и детето яде колкото му се яде.
Млякото за деня
 4-6 м - 830 мл
6-9 м - 890 мл
9-12 м - 740 мл
това е ориентировъчно и може да варира, но не драстично

Последна редакция: вт, 26 фев 2008, 23:26 от smuty

# 308

За да се въведе успешно първа храна, може да са необходими 10 дни – както за да свикне детенцето с вкуса, така и за да се приспособи храносмилането. Има препоръки първа храна да се въвежда именно 10 дни (дори когато детенцето безпроблемно я приема).

Може да се предлага малко, постоянно количество (напр. 10-15 г) около седмица или повече, без да се увеличава. След това – по преценка.

Картофът е добро решение – с кърма, АМ или вода, няма значение. Зехтин – в никакъв случай. Зехтинът е нерафинирана мазнина, която може да е проблем дори за възрастен човек с чувствителен стомах. Царевичната каша е по-тежка от оризовата.

# 309
След въвеждането на жълтъка колко често трябва да се дава?

Жълтък (различни схеми)

# 310
Косе Босе, благодаря за отговора. Това никъде не го пишеше(за 10-те дни Crossing Arms). Как си изтормозих бонбончето ooooh!
А кога би било добре за зехтина? Четох, че мазнините са необходими за разграждането и приемането от организма на нещо важно(ама какво беше newsm78)

# 311
Забравих...може и да сте разглеждали този сайт, но за тези, които са го пропуснали според мен е много ценен: http://karmene.greatnow.com/zahranvane.html

# 312
Забравих...може и да сте разглеждали този сайт, но за тези, които са го пропуснали според мен е много ценен: http://karmene.greatnow.com/zahranvane.html
не ми се отваря сайт  newsm78

ая в каква последователност е добре да се въведат жъртъка, глутена и млечните продукти?

# 313
Благодаря за разясненията за жълтъка.
Рано ли ни е за авокадо ( 6м и половина)? Как се дава- сварено или сурово?

# 314

Косе, дай го това в някакъв вид, в който мога да го маркирам, за да си го копна в уърдовски файл.

Забелязах на едно пюре на Сънвал, че в съдържанието плодовете са означени с една и с две звездички:
* от биологично динамично земеделие
** от екологично селско стопанство

Някой знае ли каква е разликата.

Общи условия

Активация на акаунт