СНБМ - инициативи - 18 част

• 15 893
  • 297
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Всеки сряда и четвъртък майка ми е в къщи и ми помага, така че тогава аз мога да излизам, било то на среща за празника или на работната група за ДГ или за каквото е нужно, така че ако мога да направя нещо ме имайте предвид
Относно работна група за ДГ, много важен за мен въпрос е приема на породените деца в една и съща учебна година, преди кандидатстването доста звънях в общината и всеки беше с различно мнение (да не казвам че 2 госпожи ме убеждаваха че трябва да попълня предимство за всяко дете за всяка една детска градина  Shocked аз разбира се не го направих). Накрая се оказа (отговора идвал от К. Йорданов), че ако приемат едното дете, в същата градина ще приемат и другото (предполагам на 3-то класиране, но никой не ми обясни как точно). Питането ми е ще може ли да обсъдите този въпрос някак да е уреден нормативно

# 91
  • На края на вселената!
куки, повдигнах въпроса за едновременно кандидатстващи деца, при които нито едно не посещава ДЗ. Казаха че ще го мислим Peace

# 92
# 93
  • София
Мими, а като ще заседава всяка сряда трябва да видим как ще се огранизираме за присъствие.
.........

Аз ще съм на работа още една седмица. След това ако има нужда мога да помагам.

# 94
Работната  група за ДГ ще е за София нали? Защото, когато става дума за хигиенизацията, дезинфекцията и храната - мисля, че трябва да се работи и на национално ниво. А това може да го правите вие в София. Надявам се да не го забравяте. Тоест  контактите с МЗ и РИОКОЗ...Или поне, ако СФ община успее да направи промени в това отношение, това да повлияе и на другите места.

# 95
  • София
И сега с много голямо закъснение (знам, че срока за коментари е бил до вчера сутринта) ще направя няколко забележки по информационната брошура на Еврофутбол.

Още в първа точка "Аз ще ставам майка"
Имам право на информиран избор чрез консултация с личния си лекар, за ад науча:
.....
- как да се предпазя от нежелана бременност

Необходимостта от такава консултация е много важна, но не мисля че мястото и е точно в брошура информираща вече бременна жена, решила да роди детето си, за правата и като такава.

Другото, което ми направи впечатление е, че на няколко места става въпрос за определяне на кръвна крупа и Rh фактор, кръвногрупова несъвместимост между майката и бащата и допълнителните изследвания за алоеритроантитела вследствие от това, а никъде не е споменато какви мерки трябва да се вземат при такава несъвместимост.
А по-точно поставяне на мускулна инжекция с Анти Д гамаглобулин до 72 часа след:
- раждане на дете с Rh+
- амниоцентеза
- аборт
Това е много важно за последстващи бременности, а масово не се знае. Достатъчно е да се прочете малко дори и в този форум, за да се разбере колко от жените не са чували за такова нещо. И най-лошото е, че и лекарите особено след аборт по желание не ги информират за необходимостта от такава инжекция.

И понеже в текста са изброени правата на здравноосигурените, които се заплащат от НЗОК мисля, че в тях се включва и амниоцентезата.

И последното. Не съм запозната точно с документте на ЗК, но
Когато раждането не стане в рамките на 45-те дни отпуск по бременност, отпускът се продължава с нов болничен лист до деня на раждането, но за не повече от 93 дни.
След 42 г.с. бременноста е преносена и раждането се предизвиква. И да се дават още 48 дни болничен ми се струва много странно. Дали това не е печатна грешка?

# 96
Ето ме и мен.

Първо да кажа, че за брошурата съм се сетила освен за фолиевата киселина, също и за теста за упойката, който според мен трябва задължително всяка жена, на която й предстои планово секцио или иска д ражда с упойка, да си направи. Не знам дали по касата се включва такъв тест, но с упойките стават големи фалове и майките трябва да бъдат информирани за това и да знаят, че могат да си платят и да им се направи, за да са здрави и живи след раждането. Не знам дали се изразих много добре, но мисля, че стана ясно какво имам предвид. /Много неща съм си набелязала да ви напише днес и ми е малко каша в главата ooooh! /.

Мими, това за университетската болница и задължението трябва да го помислим, на мен лично не ми допада в София някой да ме задължава да раждам в университетска болница Rolling Eyes

Деси, нека в София да изчистим проблема с препаратите и после ще действаме в другите градове чрез членовете ни. Както виждаш до момента отговор от МЗ нямаме, а нямаме и стабилен контакт там Rolling Eyes С РИОКОЗ София тепърва ще градим контакти, така че и там за момента не мога да кажа какво ще се случва. Доколкото разбрах от работната среща, общината закупува препаратите, като част от определения бюджет на всяко ДЗ. Така че сигурно това става с договор за обществена поръчка, което си се прави за всяка община най-вероятно. Така че за останалите общини на централно равнище не виждам за момента какво можем да направим от София, по-скоро трябва да се работи по места и ако имаме пример със София ще бъде чудесно. Според една от директорките за нея ще излиза около 180 лв по-скъп варианта с великотърновските препарати. Искам да се видя с представител на фирмата, да поговоря за цените на едро и т.н. и тогава ще представим нещата в работната група вече с обмислени варианти. Иначе на срущата ясно подчертах, че желанието ни е да сменим препаратите с безхлорни за всички градини, тъй като всички родители са недоволни от хлора. Исках да те питам в Плевен общината има ли договорка за закупуване на великотърновските препарати, мисля, че нещо такова бях чела в онази тема newsm78 Ако да искам да ги ползвам за пример на следващата среща.

Сега поред. Първо иска да направя малка корекция към казаното от Мими. Работната група ще е постоянна, като първите 2 месеца се реши да се действа основно по електронния регистър - въпроси, жалби, контрол, усъвършенстване и предложения за взимане на решения. След това вече ще се занимаваме с всички останали проблеми, с цел постигане на максимална удовлетвореност и на роителите и на всички засегнати от проблемите, прозрачност и т.н., като това ще става тематично. Помолих първата тема след приключване на 2-та месеца да е за летните отпуски и ремонти. /Тук трябва да помислим за предложения много сериозно/

Първите 2 месеца сбирките ща стават всяка седмица, за да се изчистят проблемите със системата концентрирано и бързо, след това ще разредим срещите, може би на 2 седмици веднъж, това още не е обсъждано конкретно.

Първата среща тази седмица беше организационна, представиха ни временно изпълняващата длъжността на Камен Йорданов, казва се Мария Минчева. Тя е есперт в дирекцията и г-жа Фандъкова подчерта, че е излъчена от колегията. Засега тя ще ръководи групата и ще води протокола на всяка от срещите, който ще бъде достъпен след това и в него ще се разписват договореностите.

Присъстваха преставители на Сдружението на директорите в средното образование, Съюза на работодателите в средното образование, Представител на омбудсмана - г-н Ангел Стефанов, дколкото рабрах е и към Столична община newsm78, също експерти от дирекция Образование, както и Кабо Алма и Червената шапчица от съфорумките - и двете представляваха Асоциацията Родители. Повечето от гореизброените хора /без Ангел Стефанов/ са и директори на ДЗ, ако ви интересува мога да дам списък на кои ДЗ.

За следващата среща се записаха като теми:
1. Разглеждане на запитвания и жалби, от нас се иска също да формулираме всичко, което се сетим като проблем на майките.
2. Проучване на обявените свободни места /което поисках съгласно официалното ни становище/, като специално подчертах, че искаме същата проверка и преди класирането /при което настана мълчание, но вярвам, че ще получим желаната проверка/.
3. Иска се от всички присъстващи да дадат идеите си за становище за критерии по класирането. Доколкото разбрах г-жа Фандъкова е получила идея от опозицията да се дава предимство по адресна регистрация В ГРАД СОФИЯ. Т.е. тези семейства, в които поне единия родител е регистриран в града ни, да минават с приоритет. Личното ми мнение по този въпрос е, че това е хубава идея, но след като това не е обявена от самото начало преди старта на регистъра, вече няма място в приоритетите за тази година. От следващата година евентуално може да се мисли, ако решим така. Г-жа Фандъкова изтъкна един много важен факт и той е, че регистрирайки се в София хората ще започнат да плащат данъците си на мястото където живеят, т.е. тук, а не по месторождение, както е сега.

Получихме обещание да ни бъде показана инвестиционната програма за регионите. Който ще ходи на следващата среща /аз няма да мога другата и по-ругата седмица/ да поиска копие.

Следващата задача е да бъде обсъдено учеличаване на таксите, евентуално от догодина. Тук също трябва да имам естановище и според мен трябва да си направим едно хубаво проучване на общественото мнение. Мими, можеш да го отбележиш в задачките и да разпределиш кой да го свърши от групата. Смятам, че е хубаво тази работа да се свърши по-бързо, за да имаме готово становище ако ни го поискат за следваща среща.

Реши се на следващото заседание да има преставител на изпълнителната власт, юрист и специалист по с-мата.

Също така г-жа Фандъкова обеща да покани една доцентка от СУ, която осовно е проучвала европейските практики за решение на проблема с недостига на места в детските градини.

Относно модулните постройки от СУСОФ? има пилотен проект, гласувани са средства, до дни ще се обяви конкурс за обществена поръчка за фирми, които могат да предоставят необходимите технологии. Предвижда се да бъдат посторени за срок от 6 месеца от спечелвнето на конкурса. Г-жа Фандъкова каза, че ще можем да наблюдаваме работата на Комисията от организациите и директорите също, и  по-точно от специалисти, които ние ще изпратим.

Една от директорките ни каза, че от 2 години се мъдри в Министерски съвет "Закона за народната просвета", в който ще залегнат и нещата за детсикте заведения.

Г-жа Фандъкова каза, че ще поеме ангажимент да организира кръгла маса или конференция по въпросите за детските заведения, за да се изложат всички проблеми в сферата, където ще се включат и от отдел Здравеопазане, защото към тях са яслите. Засега не мога да кажа конкретна дата.

От страна на директорите след срещата се коментира проблема с липсата на кадри, не само като възпитателки ,но и готвачи и т.н. Също така една от дирукторките предложи да се помисли за прехвърляне на всички предучилищни групи в училищата, за да се освободи място за още деца в градините. Самата тя каза ,че е наясно че това има и плюсове, но и минуси. Като плюс бе изтъкнато това, че децата ще свикват с училищната среда и после няма да са подложени на такъв голям стрес в първи клас,  а като минус, че в училищата не навсякъзе имат осигурена възможност за храна в стола и също че няма как децата да спят в училищата следобяд. По този въпрос какво мислим?   Моето мнение е за прехвърляне на предучилищните групи в училищата, една година по-рано или по-късно децата ще трябва да  се хранят в училище и също така голяма част от децата в предучилищна възраст не спят реално следобяд /така съм чувала newsm78 /.

Преди срещата се видяхме с Камен Йорданов и от двете организации решихме да напишем отделни писма до ББ относно приетата оставка и в подкрепа на г-н Йорданов. Хриси, гледам, че сама си предложила да нахвърляш нещо, смятам, че е важно писмото да бъде внесено бързо.

Втората задачка е да се напише писмо до г-н Станишев /лично аз смятам, че трябва да пишем и да президента, макар че писмото едва ли ще стигне до него, като писмото смятам, че трябва да бъде отворено, за да не се потулят нещата/. С асоциация Родители се уговорихме ние да нахвърляме писмото и ще го пуснем заедно или с тяхна подкрепа и също от ДБМ вярма, ч еще ни подкрепят. Става въпрос за писмо за настояване за целева субсидия от държавата за посторяване  на нови целодневни детски ясли, градини и ОДЗ-та.Трябва да стане ясно, че родителските организации имат отношение по въпроса, защото точно нашите деца остават на улицата заради политическата битка.

Третата задачка за дрегия път е за критериите за класиране ако измислим нещо.

Четвъртата е да се пусне анкета за таксите, като предлагам да се пишат конкретни цифри, за да стане ясно какъв процент увеличение биха приели родителите евентуално.

Рапорт даден, Мими, имаш материал да си нахвърляш плана и да разпределиш задачите  bouquet Ако не си изпратила още нашите контакти на мейла, който ни дадоха, те моля да го направиш, като е хубаво да отбележиш твоя контакт първи, тъй като си отговорник на групата и предполагам Хриси ще остане като втори човек за връзка, плюс мейлите на сдружението, разбира са. Предпочитам относно работната група да не звънят директно на мен, тъй като аз си отговарям за близнаците и там също ще имам доста работа през годината.

Обещахме на срещата, че винаги ще има наш представител на работните срещи, като при предварително зададена тема представителя ни ще бъде подготвен да отговаря от името на Сдружението без специално пълномощно.

Това е от мен за днес Laughing Мисля, че ви стига толкова материал за сутрешното кафе Mr. Green

# 97
Опааааа, забравих нещо ooooh!

Тъй като другия път ще получим инфо кое ДЗ какви места е обявило, мисля, че не е лошо ние пък да си представим списък с движението на бройките преди обявяване на старта и къде има подозрения за спекулация от страна на майките. Мими, разпредели и тази задачка, защото нямаме много време до сряда Praynig

Също моля който ще ходи следващия и по следващия път да си води подробни записки, защото се опасявам в бързината да не е пропуснато нещо в протокола и после да си остане така недогледано. Иска ми се да можем да напомняме и да допълваме празноти в протокола, ако се появят такива, разбира се Wink

И последно искам да знам какво да правя с темата ,която искам да пусна в близнашкия. Това ми е много спешно, така че ви моля да прегледате изпратеното от мен в пощата и до вторник най-късно да мога да пусна темата, ако разбира се ми дадете зелена светлина.

Последна редакция: сб, 16 фев 2008, 23:02 от mishlentze

# 98
Здравейте момичета!
Аз май доста неподготвено се включвам, пък и виждам че всички тук сте като едно голямо семейство, но видях че сте обсъждали въпроса за детските градини, което мен много ме тормози... Но питането ми е друго.... Някак покрай въвеждането на плоския данък и коментарите покрай него се подмина новината, че от тази година отпадат данъчните облекчения за деца... Доколкото сам разбрала това е за сметка повишението на детските добавк... Обаче аз досега не съм получавала такива за синът ми, а като гледам и за дъщеря ми... Питането ми е правилно съм разбрала .цялата тази история или сам в грешка... Още веднъж се извинявам че така се натрапвам, но просто не знаех къде да поставя питането си.
Настъпваш ни по мазола така да се каже  Laughing
Правилно си разбрала, за съжаление въпреки целия шум, който вдигнахме по въпроса миналата година около бюджета (даже пресконференция правихме), въпреки подкпрепата на много депутати, все пак ги премахнаха.

# 99
Кали, мерси за подробната информация  Hug
Момичета, моля ви някоя от вас, ако има възможност да нахвърля утре през деня писмо до ББ във връзка с Камен Йорданов, защото вече сили не ми останаха  Tired
утре нали ще ходя на Кръглата маса за градините.
До преди малко писах един материал за българското издание на Economist, Танчето може да ви каже повече.
Пратила съм го от нашата поща, така че можете да го видите. Мнението ми е, че след като се публикува можем да го качим на нашия сайт.
Трябва да готвя един материал и за съвета по етнически и демографски въпроси.
Трябва да пусна нова тема за програмата за детегледачки, която е одобрена.
Доли, плана в сряда ли трябваше да се пусне? Ако мога в понеделник да го прегледам късно ли ще е? просто не виждам как ще успея утре  Confused

Кали, срещата пак в сряда ли ще е? Кой ще ходи? Аз ще си кажа мнението по въпросите утре  Peace

# 100
  • София
1. За Камен Йорданов - за съжаление не го познавам, така че нямам отношение към оставката му, т. е. не мога да помогна с писмото.

2. Писмото до МС, най-добре наистина открито, за целева субсидия е просто задължително. Недостигът не 6000 места в ДГ в София е проблем и на държавата, не само на общината.

3. За критериите за класиране - ще ми се да видя какво ще стане след класирането тази година, но идеята поне единият родител да има адресна регистрация в София ми се струва разумна. Какви точно данъци обаче ще плаща по този начин на общината не ми е ясно, защото ДОД отива в републиканския бюджет, а местните данъци и такси се плащат от собствениците на имотите, т. е.  ако живееш под наем така или иначе си плащаш наема на собственика, а той си плаща данъка. Данъците върху наследствата, даренията и при възмездно придобиване на имущество мисля, че се плащат по мястото на изповядване на сделката (по-добре мама Саня или друг юрист да каже дали е така). Данъкът върху превозните средства се плаща по постоянен адрес, патентния данък - по местоположението на търговския обект, т. е. ако някой е от друг град, а кафенето му е в София, данъкът така или иначе отива в СО, така че не виждам какво общо има с адресната му регистрация.

4. За таксите - обикновено мъжът ми я плаща и според него повечето хора, особено през зимата, обикновено не плащат веднага, т. е. явно за много хора и 40 лв. са много. Така или иначе наистина трябва да се пусне анкета.  Hug

За предучилищните в училище - да се прехвърлят в тях всички деца от четвъртите групи в градините, само ако училищата могат да осигурят целодневните им занимания, дори и без да спят следобед. Не си представям как 5-6 годишно дете в наши дни ще се гледа само, докато родителите му си дойдат от работа.

За плана - прочетох, а ще го погледна по-подробно днес следобеда или довечера. Ако някой друг смята да го гледа по същото време, моля да пише, за да се разберем коя ще го гледа първо.

И приятна неделя на всички!

# 101
Момичета, пуснах на пощата една хубава статия, която смятам, че може да ни бъде полезна. Не пускам линка тук, защото я получих чрез контактите си в multiply, а там не съм се ориентирала много кое е крайно лично, кое може да се разпространява. Но като гледам е от публичен блог и като се кликне на линка не се иска парола. Самият блог също е интересен, не само тази статия, ако имате време го вижте.
Също и - статията може да препратите към ДБМ и родители на деца с увреждания, не че те не са запознати със системата, но като формулировки в текста са кратки и ясни нещата и може да помогнат за нещо.  Peace

# 102
Това за районирането - конкретен казус, нищо, че не ме засяга вече, но има много такива сигурно. Бащата на Яна е с постоянна адресна регистрация в Емил Марков, близо до Биллата на булевард България. Моята постоянна е плевенска, май имах някаква хаджидимитренска временна, бях ходила в полицията ли, не помня. Е при такива случаи би ли било проблем за хората, ако решат да кандидатстват там където си живеят и където си имат закупено семейно жилище, в случая - на другия край на София. Просто казус.

Кали, ще съм ти много благодарна да ми напишеш, може на лични за този тест за упойки, аз нищо не знам, още се чудя дали да слагам епидурална, ако се наложи и секцио..та това ми е ново и от теб го чувам за пръв път. Значи ще е важно и за подобна брошура.  Peace

За таксите писах и преди - повечето родители с доходи до 500лв едва ли ще са навити да дават повече от 50 лева за такса. Абе бях писала за това някъде по-напред в темата. За мен има смисъл парите да са повече, ако ще има повече персонал, на който да се плаща, ако е по-квалифициран и ако храната е по-разнообразна и има повече пресни зеленчуци и плодове. Иначе за боя, люлки, пързалки и играчки пари винаги ще се намерят. Което ми напомня, че трябва да поровя за проектите, ако са оправили търсачката и архива, че вчера не работеше.  Wink

# 103
момичета, съжалявам, но всички коментари написани след петъчния ден вече не мога да изпратя. имахме срок, с който всички се съобразиха, в това число и ние.

# 104
Клеопатра благодаря за отговора...
КОлкото до детските градини аз също си мислех, че като критерии трябва е и ЗАДЪЛЖИТЕЛНА адресна регистрацеь ня туретареьтя ня гряд София и тя да е към момента на раждане на детето или поне в някакъв такъв план, защото иначе всички сега ще се юрнат да се регистрират адресно в София... повече няма да ви преча, но ще следя какво си пишете...
А мисля е въпросът с градините в Емил Марков, Борово и Красно село е доста болезнен след като всички детски площадки ги превърнаха в кооперации, а не се направи нито една градина за последните седем години...

Общи условия

Активация на акаунт