В коя болица родихте и как протича там кърменето?

• 22 790
  • 284
  •   1
Отговори
# 75
юни 2007 родих в окръжна София (света Ана - по спомен...), всичко до тук казано за окръжна е вярно!!! Аз също съм много доволна и ще се върна...живот и здраве с втори опит Simple Smile Хубавото е, че са пестеливи освен с АМ, и с упойките-гледат да не слагат. Исках раждане без упойка. Много забавно беше, в стаята в която бяхме с моята беба, имаше мами, които контрабандно си бяха вкарали Хумана. Лекарите много сериозно се карат и конфискуват АМ-а.  Laughing до тук всичко е прекрасно, на мен лично не ми хареса: 1. тоалетната и душовете... 2. стаята е с по 6-7 легла и не може да се излезне на глава с накои от обитателите да се поизкъпят  Laughing (някой от брикетите ми свиха 50лв., друг е въпроса, че имах толкова пари защото нямах намерение да раждам, когато отидох там) ...3. свиждания няма-много ми беше доскомфортно (това ми беше първото влизане в болница за 26 години). За кърменето...всичко е ОК, само , че раздават едни безсмислени зелени престилки за кърмене-триабвало непременно да се слагат. На мене ми се караха най-страшно когато си кърмих бебето в болничното легло, въпреки постелката, на която лежеше малката, не ми спестяваха страшни картинки от дебелата книга със заболяванията Simple Smile

# 76
  • София
Родих в Шейново. Дадоха ми да гушна бебето след рзждане, но не да засуче. Родих в 21:25, в 6 часа ми го донесоха за хранене. Просто сестрата остави количката с бебето и излезе. Аз даже не знаех как да го хвана и да го вдигна, а камо ли как да го сложа да суче.  ooooh! От лекар съвети за кърменето получих единствено от моята гинеколожка. В Шейново никой, нищо не обяснява. На втория ден май беше, ми донесоха и добавка. Колко плаках, защото си мислех, че детето ми е оставало гладно и много е паднало на тегло и за това я носят тази добавка. Даже не можах да и дам добавката, защото спеше, а сестрата като дойде и и я изля в устата!  #Cussing out Разбрах после, че на всички давали добавка от втория ден и следващите пъти аз пък я изливах в мивката.  Twisted EvilБлагодарение на написаното тук се кърмим все още (дано и така да продължи  Praynig, защото преживяваме сериозно кърмаческа стачка вече доста време  Sad), получих много добри съвети, преборихме се с много проблеми и най-важното - убедена съм, че гледам детето си по най-добрия начин и съм горда, че кърмя!

Специални благодарности на всички момичета тук, които дават съвети, които отделят от времето си, за да превеждат статии и т.н. !  smile3525 newsm51 smile3525

# 77
  • Плевен
Родих във Аг Плевен и съм доволна,бебенцето е при майката от самото начало(родих нормално),закърмих я почти веднага,дават информация как да стане.Къпането,преобуването и прегледа и всичко свързано с бебето става в самата стая пред майката има си повивалник и везна по всяко време може да се претегли бебето,вода не дават,насърчават кърменето на поискване,даже идваха да ни наглеждат кърмим ли,проверяват гърдите и ни показваха как да се изцеждаме,залъгалките бяха абсолютно забранени,дори се караха,ако видеха някоя.Твърдяха че кърмените бебета нямат нужда от вода и не ни носеха изобщо.Храната не я опитах,не знам каква е,но ни обясниха за алергизиращите храни и ни препоръчаха да не консумираме цитруси и сокове и храни с консерванти,на всяка визитация ни го повтаряха това особенно ако видеха сок от цитруси по шкафчетата.Много съм доволна,дори ни раздадоха брошури за кърменето.

# 78
Родих в "Св. София"(бившата "Тина Киркова") в София. Бебето беше при мен в стаята, а когато поисках, я вземаха при тях, за да си почина. Бяхме във ВИП стая - общо взето там се полагат повече грижи, свижданията с близките са целодневни.
Лично на мен никой нищо не ми е обяснявал за кърменето. Веднъж видях как я  къпят на мивката, та като се прибрахме поне знаех как се прави. Храната я носеха в стаята, което си е улеснение, особено в първите дни, но за качеството й - не беше кой знае какво, по-добре да ти носят.
Имаше шише с вода за бебето, което сменяха по няколко пъти на ден, но не съм видяла някой да й го тика в устата. Казаха ми обаче, че като седят при тях през нощта им дават АМ в 1ч, а в 6 ги носят за кърмене.
Родих през нощта с упойка, може би затова ми я донесоха сутринта, но проблеми с кърменето никога не сме имали.

# 79
Побут темата напред Simple Smile

# 80
  • София
Първото си дете родих в Шейново преди почти 6 год. Изобщо не ти препоръчвам тази болница.
Второто родих в 1АГ преди 10м. Дадоха ми веднага да го гушна, после беше около час под лампата и след това не сме се разделяли Heart Eyes. Изпълниха всичките ми искания, но защото ги бях поставила изрично и не подписах инфор. съгласие.  Не са ми предлагали нито вода, нито АМ, но бяха наясно, че не искам. На информация за кърменето доброволно от тяхна страна там, не разчитай.
Много е важно, за да получиш това, което искаш, да си го търсиш и то не плахо. Това е твоето бебе и имаш права. Търси си ги!
Още нещо, за да си максимално във форма след раждането, гледай да родиш нормално без никакви интервенции (за което пак трябва да не отстъпваш). 1 ч. след раждането можех спокойно да ставам и ходя. Взех си и бебето в леглото до мен. Беше страхотно Simple Smile.

# 81
Offioly, супер за темата!  Peace
Особено ме вълнува, защото ще раждам през юли и още не съм се спряла категорично на болница. Засега се люшкам между Токуда и Тина Киркова (Св. София). С интерес следя всякаква инфо, надявам се след юли да мога да споделя и моя (надявам се, добър) опит!

Успех и леко раждане и постнатални събития и на теб!   bouquet

# 82
"Ако не - спазват ли желанието на майката да не се дава вода?" Не, в Токуда на всички бебета задължително им дават вода със захар. Заради жълтеницата било... ooooh!

"Дават ли нужната информация относно правилното кърмене?" Не. Показват ти как да кърмиш, но режимът на кърмене е като в другите родилни - на всеки 3 часа. Ако кърмиш на поискване и по-често, ти правят остри забележки. Все пак, по-голямата част от персонала, макар и подбран с конкурс, се състои от стари кадри на Майчин дом и други големи родилни домове, които си имат утвърдени през годините практики и методики...

С тези двете неща не съм съгласна.
Първо, даването на вода се състои в това, че в легълцето на бебето слагат една бутилка подсладена вода. Дали ще я дадеш или няма да я дадеш, никой нито те пита, нито проверява. Оставят нещата на твой избор.
Също и с кърменето. Опитват се да ти въведат режима за кърмене на три часа, но никой не ти стои на главата, за да гледа кога и колко кърмиш. Нали бебето си е при теб по цял ден, взимат го само за смяна на памперса и сутришна визитация. При нас поне бебетата ни бяха на гърдите по цял ден, ако някоя акушерка влезе, винаги можеш да я помолиш за съвет и помощ, независимо колко е часът.
Аз понеже ползвах добавките, ходех и им казвах да ми правят добавка в абсолютно произволни часове и количества и те правеха.
Друг е въпросът колко бяха ефективни съветите им за кърменето, когато нещата не могат да потръгнат гладко. Но определено се опитваха да помогнат.

# 83
Има доста постове за 1АГ Св.София - бившата Тина Киркова, това са моите наблюдения.
Родих секцио там. Като Ленито, също престоях в реанимацията по липса на випове.
(малко офф за тоалетните - във випа 1 обща тоалетна не стига особено като дадат на 2-3 жени едновременно рициновото, не ми се мисли какво става в невиповете)
Може ли бебето да е при майката постоянно? - във випа може но чак като се освободи вип стая, в реанимацията не може.

Ако не - спазват ли желанието на майката да не се дава вода? - никога няма да разберем - така ме уверяваха че не се дава нито вода нито АМ, но ми го докараха с бяло по устата - сега това АМ ли беше, повърнато ли беше, не знам, но като се замисля сега изглеждаше по-скоро нахранен когато ми го докараха, защото поставянето на гърда не даде резултат - не можахме да го събудим по никакъв начин, а както се оказа по-късно - моят не е от тия дето спят когато са гладни.

Приемат ли желание за закърмване още в първия час? - не, опитах се да питам за това моята лекарка преди да родя и ме отряза, мисля че се дразнеше точно заради нещата които четях в интернет - ако го нямаше, нямаше да искам толкова "безумни" неща.

Дават ли нужната информация относно правилното кърмене? - акушерките които отговарят за родилките във випа да, но покрай тях минава доста народ лекари и детски акушерки, че и роднини - свижданията във випа са целодневни, които си дават тяхната информация и накрая на една шашната жена кой знае какво ще й остане в главата (давам себе си за пример).

Храната в болницата подходяща ли е за кърмачки? - ставаше.

Да добавя пак за водата която слагаха в количките - нямаше захар (пробвах я) и не беше задължителна. Режим за кърмене също не знам да налагаха. Ако исках можех да го държа и през нощта и да си го кърмя и тогава ако можех.

По предните постове - и на мене ми стана интересно какъв е този таен курс за бременни в Тина Киркова, защото за първи път чувам, а на училището за бременни там ходих, също така една жена мина по вип стаите да ни каже че ще дават филмче за гледане на бебетата.

# 84
"Ако не - спазват ли желанието на майката да не се дава вода?" Не, в Токуда на всички бебета задължително им дават вода със захар. Заради жълтеницата било... ooooh!

"Дават ли нужната информация относно правилното кърмене?" Не. Показват ти как да кърмиш, но режимът на кърмене е като в другите родилни - на всеки 3 часа. Ако кърмиш на поискване и по-често, ти правят остри забележки. Все пак, по-голямата част от персонала, макар и подбран с конкурс, се състои от стари кадри на Майчин дом и други големи родилни домове, които си имат утвърдени през годините практики и методики...

С тези двете неща не съм съгласна.
Първо, даването на вода се състои в това, че в легълцето на бебето слагат една бутилка подсладена вода. Дали ще я дадеш или няма да я дадеш, никой нито те пита, нито проверява. Оставят нещата на твой избор.
Също и с кърменето. Опитват се да ти въведат режима за кърмене на три часа, но никой не ти стои на главата, за да гледа кога и колко кърмиш. Нали бебето си е при теб по цял ден, взимат го само за смяна на памперса и сутришна визитация. При нас поне бебетата ни бяха на гърдите по цял ден, ако някоя акушерка влезе, винаги можеш да я помолиш за съвет и помощ, независимо колко е часът.
Аз понеже ползвах добавките, ходех и им казвах да ми правят добавка в абсолютно произволни часове и количества и те правеха.
Друг е въпросът колко бяха ефективни съветите им за кърменето, когато нещата не могат да потръгнат гладко. Но определено се опитваха да помогнат.

Карина, погледнах лентичката в подписа ти и видях, че си родила няколко месеца след мен.  Simple Smile
Което ме изпълва с надежда, че нещата бавно и полека са започнали да се променят и в Токуда.
На мен лично неонатоложката д-р Калайдж … 77;ва ми се скара в родилното, че кърмя извън часовете за кърмене и че не давам водата със захар. Пак същата, при един от двата безплатни прегледа, които се полагаха на сина ми след изписването, ми заяви, че нямам достатъчно кърма, защото синът ми не изсука на контролното теглене рациона, полагащ се за възрастта му. И както уж нямах кърма и трябваше да му давам добавка (което аз, естествено, не направих!), така се кърмим вече 9 месеца...
Но дано са се променили стереотипите в болницата и повече да се подкрепя кърменето - това е за доброто на всички родилки, които държат да кърмят децата си.

Последна редакция: ср, 05 мар 2008, 13:33 от Анонимен

# 85
  • София, Младост 2
По предните постове - и на мене ми стана интересно какъв е този таен курс за бременни в Тина Киркова, защото за първи път чувам, а на училището за бременни там ходих, също така една жена мина по вип стаите да ни каже че ще дават филмче за гледане на бебетата.
Това изяснявахме - че няма курс за бременни (макар че няколко пъти досега сме им предлагали да организираме, само да ни подсигурят помещение... но това е друга тема), а само за родилките - прожектиране на въпросното филмче, което им изчерпва инструктажа Кърмене и първи грижи за бебето.

# 86
  • София
Номер едно - в Окръжна Болница - София. Кърменето потръгна трудно, чак вкъщи. Освен болката и температурата от напращелите гърди, както и якото стискане от една акушерка, друго не помня. Бебето смучеше силно де, като се прибрах на 4-тия ден, нещата потръгнаха.

Номер две в Тина Киркова, кърменето потръгна съвсем безпроблемно, може би има значение, че беше второ.

Може ли бебето да е при майката постоянно?
- да, точно така беше при нас. Дадоха ми го още долу, докато чаках свободен ВИП.
Кърмех го почти постоянно - даже две от нощите спа при мен в леглото ми - видяха акушерките, никой нищо не ми каза, даже едната ми се израдва. Взимаха го за тоалет и преглед сутрин към 10 - в манипулационната отсреща. Имах пълен поглед върху нещата (и информационно затъмнение откъм неонатолозите де  Wink), можех да кърмя както поискам. В сравнение с Окръжна болница е като че по - добре, ама има значение и моя опит все пак, пък и говоря за 5,5 години разлика във времето, не знам сега как е.
Ако не - спазват ли желанието на майката да не се дава вода? - вода му дадох аз няколко пъти, беше без заахар, опитах я  Peace Не мога да кажа за другите бебета.
Приемат ли желание за закърмване още в първия час? - не, на мен ми уважиха желанието да го сложат върху мен преди да прережат пъпната връв (бях с избор на екип) и да го измият. Но след това не ме уважиха вече и го прибраха за 6 часа (родих малко преди 12 през нощта, дадоха ми го в 6 сутринта).
Дават ли нужната информация относно правилното кърмене? - дават, ако си я поискаш  Confused На мен примерно гинеколожката ми ми каза, че на 2 етаж има ел. помпа за кърма (помогна ми) и че аз като обитател на 5-тия, имам право да ида долу безнаказано и да я ползвам Simple Smile
Но пък не дават добавка на нормално родилите - обясниха, че заради стимулиране на кърменето...
Храната в болницата подходяща ли е за кърмачки? - според мен не особено - зеле, леща - все неща не баш за кърмачки ми се паднаха. Но пък може да ти носят от вкъщи по всяко време  Peace На родилите секцио им е друга храната, като че по - подходяща.

# 87
Побут малко напред...
Хайде във февруарската, мартенската и априлската теми толкова бебета се народиха, да вземат да разкажат малко  Mr. Green

# 88
Родих в Сливен в Първа частна болница уж заради по голямата свобода на желанията ми.
Бебето си го поисках веднага, дадоха ми да го гушна но не и да закърмя, било уморено заради тежкото раждане. Докторката докато беше там всичко беше ок, даже обеща след половин час да ми я дадат, но смяната и свърши и от там на сетне глас в пустиня. Закърмих чак на 6-я час когато ми донесоха Емма след много настояване, иначе щяха да ми я доведат чак на другия ден  Rolling Eyes Беше си при мен денонощно и се кърмехме денонощно, въпреки хилядите упреци че не я държа е леглото и, че ми е в ръцете постоянно, не спазвам режим  и т.н. Още с постъпването искаха две шишета, за вода и за АМ (както и кутия АМ и банка с гликоза), аз не дадох разбира се, педиатърката ме гледаше на кръв през целия ми престой там и говореше за мен като за "майката която не дава вода"!  hahaha  Инфото за началото на кърменето беше мизерно, а това което все пак казваха и показваха беше грешно- режими, часове, мерки и подобни. Аз бях добре и обикалях стаите да преподавам кърмене Joy- резултата- всички 8 майки закърмиха успешно и им слезе кърмата бързичко. Храна в болницата не предлагаха изобщо, таткото се погрижи порядъчно Mr. Green.

# 89
Аз искам да конкретизирам още малко въпросите - по-специално за Шейново. Доколкото разбрах, там не само ти вземат детето и ти го носят на 3 часа, ами ти го носят и нахранено с изкуствена храна АМ, т.е. вече не е така гладно, за да суче...

Искам да питам мамите, раждали в Шейново, това повсеместна практика ли е и може ли да откажем да го хранят с АМ? Кога за първи път го носят да суче и кога за първи път му давам АМ? Въобще има ли начин там да се избегне даването на АМ?

Общи условия

Активация на акаунт