Каква шевна машина и откъде

• 596 173
  • 4 400
  •   1
Отговори
# 4 365
AcidBurnKoB, твърде плашещо име си избрала. Както обикновено, започвам с новината, че за нещата които искаш да шиеш, в пъти по-добре е да си купиш индустриална права машина и четириконечен идустриален оверлог. Но ако нямаш достатъчно място, все пак има светлина в тунела. Тази светлина е от две машини. Както се досещаш вече те са : https://www.sewingmachinesplus.com/jazz-2.php?sscid=11k9_8mq22&
https://www.sewingmachinesplus.com/bl-celebrate.php?sscid=11k9_8nm3d&
Към избраните оверлози, си избрала е една покривна машина: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&product_id=243
Тя зашива подгъв на долната част, ръкавите и бието на вратната извивка. Много полезна машина за днешните силно разтегливи платове. https://www.youtube.com/watch?v=WRug8uV9NHA&t=417s
Защо е добре да погладуваш още няколко месеца, за тези две скъпи машини? Защото са друг, по-висок клас по качество. Първата машина няма много видове шевове и екстри като автоматична точкова затяжка и рязане на конците, но шевовете които ти трябват ги има. Огромно шевно разстояние за големи изделия. Много висока скорост. Ще ми кажеш, че нямаш нужда от такава скорост, защото си начинаеща. Това има значение, защото означава, че машината е много добре балансирана с противотежести и не подскача като лудо конче по масата. 7 мм. зиг заг е много добре в някои случаи, при положение, че евтините машини шият 5 мм. Да кажа, че в нея няма никакви пластмасови части, ще излъжа. Лосчето на затяжката е като на индустриалните машини и в случай, че работиш едновременно с двете ръце, обратен ход можеш да направиш с лакътя си. Не се плаши толкова много от дебели платове, както евтините машини. На тези машини, се обръща особено внимание на сглобката и центровката. Щом е излязла от завода, тя е с идеална настройка и центровка. Оверлогът е с въздушно вдяване на грайферите. Абсолютно перфектен шев. Доста е тих.
   Тези две машини, са наистина по-добри от другите които си харесала. Но идваме до болният в България въпрос, с гаранционното и извънгаранционното обслужване. Не знам дали някой се занимава с този бранд машини, защото са много скъпи и почти не се предлагат. Виждал съм оверлог от тази марка само в Емаг. Много добър оверлог на доста по-ниска цена, е Elna 664 pro. Поне за него има гаранция и сервиз. Предполагам си чела доста мои постове, в които за сетен път казвам, че домашната машина иска чистене и смазване. Индустриалните си имат автоматично смазване и искат само смяна на маслото след доста дълго време работа.

# 4 366
  • sofia
Моето мнение е да си вземеш или някоя от бернетките или janom-a. Като начинаещ и за описаните цели ще ти вършат работа. А и пари на заем няма да взимаш, а ще имаш и за оверлог, което си гооолямо удобство.
Вече, ако ти е лесна доставката на някоя от американските -дерзай 😀

# 4 367
Много благодаря за коментеите и съветите и на двама ви! Името ми не е чак толкова плашещо де Simple Smile)) Място... Нямам представа дали имам място. Колко място трябва да имам за индустриална права машина и четириконечен идустриален оверлог? И кои бихте ми препоръчали? Наистина често срещах подобни съвети, но нямам спомен да съм разглеждала модели. М/у другото нямам претенции за нова машина, не държа да е лъскаво, а да работи Simple Smile)) Колкото до скоростта - неее, няма да кажа дали имам или нямам нужда от "такава скорост", защото нямам представа каква е, кое е бързо и кое бавно и още по-малко кое е "моето" Simple Smile Доверявам се напълно. Колкото до смазването - на компютъра съм си извадила няколко Ваши коментара с насоки къде, как и с какво масло се смазва, ако не е индустриална машината Simple Smile))

AcidBurnKoB, твърде плашещо име си избрала. Както обикновено, започвам с новината, че за нещата които искаш да шиеш, в пъти по-добре е да си купиш индустриална права машина и четириконечен идустриален оверлог. Но ако нямаш достатъчно място, все пак има светлина в тунела. Тази светлина е от две машини. Както се досещаш вече те са : https://www.sewingmachinesplus.com/jazz-2.php?sscid=11k9_8mq22&
https://www.sewingmachinesplus.com/bl-celebrate.php?sscid=11k9_8nm3d&
Към избраните оверлози, си избрала е една покривна машина: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&product_id=243
Тя зашива подгъв на долната част, ръкавите и бието на вратната извивка. Много полезна машина за днешните силно разтегливи платове. https://www.youtube.com/watch?v=WRug8uV9NHA&t=417s
Защо е добре да погладуваш още няколко месеца, за тези две скъпи машини? Защото са друг, по-висок клас по качество. Първата машина няма много видове шевове и екстри като автоматична точкова затяжка и рязане на конците, но шевовете които ти трябват ги има. Огромно шевно разстояние за големи изделия. Много висока скорост. Ще ми кажеш, че нямаш нужда от такава скорост, защото си начинаеща. Това има значение, защото означава, че машината е много добре балансирана с противотежести и не подскача като лудо конче по масата. 7 мм. зиг заг е много добре в някои случаи, при положение, че евтините машини шият 5 мм. Да кажа, че в нея няма никакви пластмасови части, ще излъжа. Лосчето на затяжката е като на индустриалните машини и в случай, че работиш едновременно с двете ръце, обратен ход можеш да направиш с лакътя си. Не се плаши толкова много от дебели платове, както евтините машини. На тези машини, се обръща особено внимание на сглобката и центровката. Щом е излязла от завода, тя е с идеална настройка и центровка. Оверлогът е с въздушно вдяване на грайферите. Абсолютно перфектен шев. Доста е тих.
   Тези две машини, са наистина по-добри от другите които си харесала. Но идваме до болният в България въпрос, с гаранционното и извънгаранционното обслужване. Не знам дали някой се занимава с този бранд машини, защото са много скъпи и почти не се предлагат. Виждал съм оверлог от тази марка само в Емаг. Много добър оверлог на доста по-ниска цена, е Elna 664 pro. Поне за него има гаранция и сервиз. Предполагам си чела доста мои постове, в които за сетен път казвам, че домашната машина иска чистене и смазване. Индустриалните си имат автоматично смазване и искат само смяна на маслото след доста дълго време работа.

# 4 368
Плотът на индустриална машина, обикновено е 120 на 60 см. Напоследък споменават, че правели по поръчка не 120, а 80 см. Може би малко прекалих с тях, защото за индустриални машини, е добре да имаш повече работа. Да стоят като паметници и да се ползват в годината петнадесетина пъти, май не е много практично. Още повече, че ще ти липсва машина за илици, зиг заг, копчета. Веси е права, като те съветва да си купиш някоя Бернетка и един оверлог. Истината е, че машината и оверлога на Бейби Лок са наистина класа нагоре, но липсата на елементарна подръжка, е голямо препятствие. Ако съм аз, ще разчитам сам да си ги оправя, но за напълно начинаеща като теб, не е добра идея. Добре. Според мен и Веси, по-добре в точно твоят случай, да си купиш тази: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&produc … 2&search=bernette
и този оверлог: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&produc … h=bernette&page=2
Ако си мислиш, че само с тези разходи всичко свършва, не, не свършва. Иска конци, крачета игли и още 200 знайни и незнайни джунджурии. Машините с компютърно управление имат добри екстри, но е добре да има стабилизатор за напрежение, за да не изгори платка. Това като стане и не е в гаранция, тогава е трудна работа. Добър съвет е да отидеш в този магазин, да обясниш и да пробваш машините. Те могат да ти препоръчат нещо друго, но друго е сама да пробваш. То пък досега не си шила на никаква машина и нямаш никакви критерии.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 21:35 от elektrichar

# 4 369
  • FRANCE
Аз като върл фен на Juki, препоръчвам този оверлог https://e-inatrading.com/domashni-shevni-mashini-juki?product_id=14057
Справя се перфектно и с лигави материи с много ликра

# 4 370
Супер, значи за шевната машина е решено Simple Smile А какви са разликите между двата оверлога? Прегледах сега няколко видеа, някои от тях на непонятни за мен езици, и... Освен, че н juki много ми харесаха шарените точки, които явно ще ме улеснят втова да разбера кой конец накъде отива и за какво се бори, не успях да се ориентирам кой с какво е по-добър или пък какво му липсва спрямо другия. Довечера ще почета още, но е малко трудно като не знам какво искам Simple Smile))) Благодаря още веднъж на всички 🤗 Три торти вече се пекат

# 4 371
И двата оверлога шият идеални сами за себе си шевове. Казвам сами за себе си, защото може да имат почти невидима разлика, в това как изглежда шева налице и наопаки. Плюсът на Juki е този, че е компактен и не заема много място. Тъй като всички регулатори за конците са в права линия, като вдигнеш крачето на Бернетката, има устройство, което освобождава конците. Това устройство много помага на покривната машина, но не вярвам да има шивачка, която да дърпа конците. Просто продължаваш да шиеш без плат и се получава верига. Срязваш веригата с дължина 15-20 см., вдяваш я в губерка която я промушваш в поне 12-20 бода на зашитият оверлочен шев и срязваш веригата! Така става затяжка на оверлочния шев. Juki шие с 1500 оборота, а Бернетката с 1300. Тъй като осите на Juki са къси и има добре балансирани противотежести, той няма да подскача по масата на пълни обороти. И ако ми кажеш, че никога няма да шиеш на пълна газ - ще шиеш повярвай ми. Не знам как Бернетката се справя с лигави материи, но щом мадам казва, че Juki може, това накланя везните пак към него. Тъй като си напълно начинаеща в шиенето, когато нещо те затруднява с кроене, начин на зашиване, проблем с качеството на шева и машините, добре е да питаш и в тази тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1521743.msg49128069&utm_source=M … reply#msg49128069
Уточнихме машината и оверлога. Следва поръчване, плащане, разопаковане, запознаване с инструкциите, вдяване и опит за шиене. На оверлога няма да издърпваш старите конци и да вдяваш новите! Завързваш новите за старите и ги издърпваш един по един. Отваряш капака на грайферите (онези джаджи които се движат наляво-надясно) и гледаш къде минават конците! Дори да вдяваш конците отначало, ще следваш цветните точки и няма да сбъркаш. Вдяването на оверлога започва от големият грайфер. Следва малък грайфер, дясна игла (твое дясно), лява игла. Започваш да шиеш на Бернетката, нищо не става както трябва, мръснословия матерни, пак не става, пишеш и моя милост изправя грешките ти! Поставяш плат и започваш да шиеш на оверлога. Шевът не ти харесва, викаш неволята, пак мръснословия и накрая пак питаш! Изпълняваш безпрекословно моите рекомендации и шевът е идеален. Купуване на съответна боя за коса, за да заличаваш белите коси от машините и шиенето и започваш! Ще ти помагаме като на дете което трудно и неуверено прави първите си стъпки. Дори да паднеш, ще те изправяме за нови опити. Като купиш, първо се почерпва, за да не се счупят! Похвалване тук задължително, пак за да не се счупят! Рускините дори дават имена на машините си и им говорят. Нека мъката и кефът започнат СЕГА!

# 4 372
Ех, че хубава тема 🤗. Не съм чела назад , извинявам се ако е говорено.
Може ли препоръка за фелинг машина - за “невидими” подгъви ( invisible hem)  ?

# 4 373
•MERA•, досега единствено мадам ме е питала за такава машина. У нас ѝ казваме пикир машина. Не знам дали искаш да е индустриална, или домашна? За разлика от другите специализирани машини, пикир машините са компактни и индустриалните нямат централно смазване. И домашните и индустриалните се смазват с масльонка. Местата за смазване са отвори по машината с червена боя. Тези машини обичат да шият дебели платове и не са очаровани, ако им поставиш тънки. Защо? Шевът зашит от пикир машина, не трябва да се вижда налице. Ако се виждат конците, това в индустрията е брак. Идеалният шев на тази машина е, тази крива игла да пробие края на подгъва, да хване бримка от плата налице и без иглата да излиза налице, да зашие този подгъв. Когато платът е дебел, това не е проблем, но ако е тънък, как да направиш така, че иглата да не пробива плата налице. Машината шие само с един конец и ако не срежеш конеца на края на шева точно през средата на рогчето на грайфера, шева се разплита. Домашните струват между 440 и 490 лева. Не знам колко струват индустриалните. Фирма Джак България, предлагат индустриални и домашен. За индустриален може да се попитат, защото има няколко вида.
https://jack.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8 … 0%B8%D0%BD%D0%B8/
Официален панталон е добре да бъде подгънат с пикир машина. Общо взето капризна машина и ако прави пропуски на бодове, иска добър техник.  Ето домашни, но кои са добри, предполагам знаят само много тесен кръг от хора:
https://www.axioma-hobby-shop.com/pikir-mashina-TEXI-COMPACTA
https://vetex-bg.com/index.php?route=product/product&product_id=974
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&product_id=96
Ето индустриална втора ръка: https://www.alo.bg/prodavam-pikir-mashina-9723715
Това е което мога да кажа за тези машини.

# 4 374
Благодаря за полезната  информация elektrichar , златен си ! Много чувствителна машина, викаш. Към момента невидимите подгъви ги правя като зачиствам с оверлог и после шия на ръка. С тънките и сатенени платове е много трудно да се изпълни напълно невидимо подгъва. С много тънки конци пък не издържа и дълго . Ще разгледам линковете. Другите машини, които ползвам са индустриални, но ако домашната ще е по-лесна за поддръжка бих избрала нея.

# 4 375
За да си спестиш много мръснословия, добре е да отидеш примерно в Ивна, да си вземеш парчета плат които искаш  да шиеш, да кажеш на момата и ергена, че ако пробваш машината им и ти хареса, немедленно ще я купиш. Истината  е, че тази машина се ползва в ателие много рядко и трябва да си вандал да я разцентроваш. Като се върти копчето, се нагласява за по-тънък и по-дебел плат. Завърташ на ръка и гледаш дали иглата пробива плата или хваща само бримка. На по-тънки платове е ясно, че може на места да се вижда. На тази машина поставят текстуриран конец Гютерман Skala 200 за добри резултати, но и обикновени №120. Никой тук няма такава машина и ако купиш, немедленно да се похвалиш, или жалваш! Ако питаш мен, купувате я орташки с АнаЛена, мадам и Горди, ти си ушиваш нещата, пращаш я във Франция, те си ушиват, пращат я в Австралия и оттам, пак тук. Давате по по 125 пари на човек и си имате машина. И да се счупи, къде не си дала толкова малко пари, пиете студена вода и купувате нова.

# 4 376
  • FRANCE
И мен живо ме интересува. Бях взела една на старо и после разбрах защо са я продали. Мъка за настройката, копчето се разпадна, кабела не дава контакт. Уж местен специалист я гледа, , но по-зле стана. На мен ми трябва за панталони и поли плат тип костюм

# 4 377
Мадам, щом кабелът не дава контакт, да разбирам ли, че машината е домашна? Това е толкова елементарно за оправяне. Копчето като се разпада, може да се направи друго или да се поправи. Добър майстор, щом след него нещата стават по-зле, няма що. Не ми казвай, че само заради това си я зарязала! По-важно е как се държи с различните платове. Един официален панталон предполагам го зашиваш, без налице да се вижда конеца? Това е истински скрит шев, а не този който се прави с крачето за скрит шев на домашната машина. Пикир машината зашива дънков плат идеално и никакъв конец не се вижда налице. Проблем има, когато не е настроена правилно и прескача бодове. Тъй като иглата е извита и е на неудобно място, по-лесно се вдява с вдевачка, като телчицата се изкривява по подходящ начин. Общо взето, тази машина е предназначена за индустриално производство, защото като се настрои много фино за този тип материя, момата натиска педала и шие няколко дни с тази настройка. Като се пусне друг модел, пак настройка и пак дни или седмици наред с нея. В ателието днес имаш официален панталон. Утре имаш сатен и пак нова настройка. Проблем тогава е в трудната настройка. Наистина е добре да се говори с техник и да се пита чупливи ли са домашните или е много по-добре да е индустриална. Преполагам какъв ще е отговорът. Пак казвам, че е добра идея или на място, или по телефона да се уточнят тези неща, преди да се купи.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 04:59 от elektrichar

# 4 378
Здравейте, сръчни ръце и за много години! Изчетох постовете ви назад и видях, че сте коментирали този тип любителски машини. И аз съм съм супер лаик и искам нещо скромно да си взема, че машината на баба ми вече тотално сдаде багажа - чупи игли, тежка и стара е, няма функции като тези по-модерни машинки, да я занеса на ремонт поне 50лв. сигурно ще ми искат. Та, по-добре нова машина да си купя, отдавна се оглеждам. Моля за съвет дали да се спра на някоя от тези двете, които гледам в близките магазини или да чакам да пуснат Silver crest. Четох, че нея я препоръчвате като за дребни неща и непретенциозен шивач като мен. Ще съм ви благодарна за отзиви!

# 4 379
Здравейте, сръчковци, моля за мнение за ръчната шевна машина от Лидл 🤗 Дали ще е подходяща за минаване на тигел след скъсяване на дрехи, ако правилно се изразявам. Много съм боса в темата 😅

Общи условия

Активация на акаунт