искат да им подарим пари за сватбата

• 37 085
  • 467
  •   1
Отговори
# 240
Е, много си крайна! НАли сати приятели, не би трябвало да се обидиш Peace. Аз го сравнявамс това, да кажеш какво искаш за подарък, ако те питат. Иначе, ако сати някакви по- скоро познати, може да се стори невъзпитано, си мисля. Ама така е то, като с еканят стотици хора по сватбите. КАкто и да е, не е моя работа.

# 241
  • София-Лагера
Давам и получавам пари в плик.
Независимо от празниците.От погача ,РД,сватби ,кръщенета ,именни дни.
Предупредила съм всички ,че аз обличам децата си и  мен.
И 10 лв да е няма да се обидя.Ще си доплатя за нещо.Ама китайски дрехи и разни боклуци за вкъщи Не благодаря. Peace

# 242
На нашата сватба един от най-хубавите подаръци беше един плик. Но....... в него нямаше пари, а 41 лотарийни билети завършващи на една и съща цифра - 1. Hug

# 243
Ами и аз постоянно спирам да пиша в тази тема,но..... все още някои хора не могат да разберат, че никой не си кани гостите заради подаръците или заради парите.... просто такава е традицията - да се дари нещо на младото семейство с което да се помогне за съвместния им живот. Работата е там, че повечето двойки първо се осигуряват за съвместния си живот и после вдигат сватба т.е. в повечето случаи са се обзавели с каквото им трябва и нямат нужда от подаръци, а да отидеш с празни ръце или да подариш нещо само за да отбиеш номера е много по обидно от това младоженците да си кажат направо, че вместо подаръци искат кеш.

# 244
  • Варна
Ами и аз постоянно спирам да пиша в тази тема,но..... все още някои хора не могат да разберат, че никой не си кани гостите заради подаръците или заради парите....

Ами съжалявам, но ако някой ме покани на сватба и преди да съм го питала за предпочитанията му, вземе че ми каже "а, и между другото искам подаръкът да е паричен" няма да си помисля нищо друго, а именно, че ме кани заради подаръка! Би било очебийно, че гостът върви в комплект с подарък и не се допуска присъствието му без такъв!
Иначе нямам нищо против паричните подаръци, даже и аз смятам, че са по-добрият вариант, но изискани.... не! Подаръкът се прави по желание, не по задължение.

Пък ако някой реши да ходи с празни ръце или да отбива номер, това си е за негова сметка.

Последна редакция: нд, 02 мар 2008, 22:58 от Месечинка виторога

# 245
М да мисля!За това и една сватба се организира с месеци по рано .....и при 200човека ще си харесаш интересни подаръци! Simple Smile
Все си мисля,че човек като се жени сам си поема сватбата и сватбеното пътешествие  Hug не чака на гостите да му покрият разходите  Whistling

Все си мислиш, че човек като се жени сам си поема сватбата, обаче грешиш... по принцип родителите му я поемат.... но в днешно време много хора не искат да натоварват родителите си с тоя разход и се опитват да се справят сами.
И както и да си блъскам мозъка не мога да се сетя дори и за 100 неща, камо ли за 200, подходящи за сватбена листа. Ти щом знаеш кои са ги напиши.

# 246
Ами съжалявам, но ако някой ме покани на сватба и преди да съм го питала за предпочитанията му, вземе че ми каже "а, и между другото искам подаръкът да е паричен" няма да си помисля нищо друго, а именно, че ме кани заради подаръка! Било очебийно, че гостът върви в комплект с подарък и не се допуска присъствието му без такъв!

Така де, то е ясно че по-добрия вариант е да питаш и тогава да ти кажат, че искат кеш, но точно тези които искат да си пробутат ненужните вещи или си мислят, че подаръка им е супер оригинален и няма начин да не се хареса (което винаги е под въпрос) не питат. В този случай младоженците колкото и да си чакат някой да ги пита нещо, пак ще се чудят къде да заврът тенджерите и тостерите.

# 247
  • Варна

Така де, то е ясно че по-добрия вариант е да питаш и тогава да ти кажат, че искат кеш, но точно тези които искат да си пробутат ненужните вещи или си мислят, че подаръка им е супер оригинален и няма начин да не се хареса (което винаги е под въпрос) не питат. В този случай младоженците колкото и да си чакат някой да ги пита нещо, пак ще се чудят къде да заврът тенджерите и тостерите.

А, тук си права, определено, но тези, дето са си наумили някакъв подарък, дали ще се съобразят с желанието на младоженците? Според мен по-вероятно да го пропуснат покрай ушите си Wink Пък който наистина иска да им бъде от полза, той ще си пита от какво имат нужда, така мисля Peace

# 248
Скоро  бях на свадва и подарихме плик,не виждам нищо лошо,дори е практично.
На моята сваджа също получих предимно парички Laughing
Колкото до сумата,не мога да ти дам съвет,важно е жеста и естествено състоянието ви.
Обикновенно на този ден ще са толкова щастливи младоженците,че едва ли биха могли да се обидят Laughing

# 249
смятам , че подаръка се помни , а парите отиват в кюпа и реално няма спомен от човека който е дошъл на сватбата
неприятно е и да ти подарят 2 пастори или нещо от сорта, но ако са пари то поне предварително да сте си купили пликове
не харесвам този български обичай, парите в табличка и колкото по омачкани и разпиляни толкова по добре
това е мое мнение
мдааа, аз помня кой ни подари миксер, който дори не знам къде е в момента. помня и кой подари декоративен дървен шкаф, който май изхвърлих.

Ако човек иска да даде и подарък, според мен  най-добре е да подари нещо малко, което е точно за спомен и към него да даде пари. Може да е хубава книга, да е сувенир, да е плочка с пожелания, снимка в рамка и тн. Но да подаряваш миксери, тенджери, сервизи, кафеварки и прочие ми се струва безвкусно. Повечето гости въобще не познават добре младоженците, не познават вкуса им. Вече все повече хора преди да се оженят живеят заедно, тоест малко или много имат почти всичко в домакинството.
А това да се слагат парите в табла наистина е отвратително  Sick

Последна редакция: пн, 03 мар 2008, 00:09 от В_и_В_и

# 250
Пък който наистина иска да им бъде от полза, той ще си пита от какво имат нужда, така мисля Peace

Ами то и аз така мисля, но тука някои така са се обидили, че чак ще задраскат младоженците от списъка си с приятели.... ха много важно. Ако някоя моя приятелка така грозно ме коментираше във форума аз първа ще я задраскам от моя списък. Имаше въпрос дали авторката ще подари и линка за тази тема на булката, но тя не поиска да отговори.  Laughing

# 251

Все си мисля,че човек като се жени сам си поема сватбата и сватбеното пътешествие  Hug
Раzбира се, това е идеалният вариант. Замисляте ли се обаче, че не всяко младо семейство може с лекота да иzвади 3_4 хил. лв и да покрие раzходите (нямам и идея колко струва една сносна сватба в БГ, само предполагам), че и сватбено пътеШествие. Родителите съЩо не винаги са достатъчно  zаможни, zа да поемат тоzи раzход, особено след последните трудни години. Ще кажете, ами да не правят сватба тогава, ако нямат големи въzможности. Това съЩо е правилно, но понеже по_нагоре всички подчертвате факта, че това е най_хубавия ден, най_романтичния, който трябва да се сподели с приятели и любими хора и т.н., стигам до иzвода, че хубавите неЩа и романтиката отново се окаzват привилегия на имаЩите, а на теzи, които нямат, пак не им се полага романтика  Wink.

# 252
Изрично предупредих всички, че искаме пари. Едни единствени гости не успях и ми подариха най-тривиалния подарък, то аз пък си го ползвам, въпреки че не бих си го купила по принцип. Crazy

Аз определно давам пари, дори и да искат нещо конкретно - да си го купят.

# 253
stelt77,наистина мe изкушаваш да ти отговоря! Simple Smile
Ще кажете,че пак говоря от името на имащите........но се питам примерно кралските особи,като правят наистина огромни сватби с над 200 човека дали си разнасят банковите сметки или пък са предупредили поканените да им носят пари в плик  Whistling

Иначе по традиция сватбата се поема от бащата на булката,но пък в днешно време,ако имаш възможност естествено,че ще предпочетеш ти да си поемеш всичко.  Simple Smile

# 254
Леле още ли е жива темата

Джеси Heart Eyes скъпа Heart Eyes,не се хаби,няма смисъл,защото тези ,с които спориш няма да те разберат Hug

Все си мисля,че човек като се жени сам си поема сватбата и сватбеното пътешествие  Hug
Раzбира се, това е идеалният вариант. Замисляте ли се обаче, че не всяко младо семейство може с лекота да иzвади 3_4 хил. лв и да покрие раzходите (нямам и идея колко струва една сносна сватба в БГ, само предполагам), че и сватбено пътеШествие. Родителите съЩо не винаги са достатъчно  zаможни, zа да поемат тоzи раzход, особено след последните трудни години. Ще кажете, ами да не правят сватба тогава, ако нямат големи въzможности. Това съЩо е правилно, но понеже по_нагоре всички подчертвате факта, че това е най_хубавия ден, най_романтичния, който трябва да се сподели с приятели и любими хора и т.н., стигам до иzвода, че хубавите неЩа и романтиката отново се окаzват привилегия на имаЩите, а на теzи, които нямат, пак не им се полага романтика  Wink.

Твърдо смятам,че човек сам трябва да си поеме сватбата и сватбеното пътешествие.
Също смятам,че ако някой няма възможности то трябва да си направи сватба според собствената черга,което пак може да е романтично и красиво.Адски жалко е да нямаш възможности а да  правиш сватба с 200 човека гости ,разчитайки да ти платят кухнята или сватбеното пътешествие.Защо е нужно това изхвърляне newsm78
Няма ли пак да е красива сватбата само в църквата с най близките newsm78

Също винаги ми е бил изключително смешен бг манталитета да живееш в панелка ,но на абитуриентската  вечер на чедото си да направиш показно"изпращане" търсейки от познати хубава кола и ангажирайки гримьора на мис Пролет 05 Joy
Една от бившите ми дом.помощнички така все опяваше ,как нямали пари......... а за абитуриентската вечер на дъщеря си,изкарала(показа ми снимки)пейки пред входа им и скари да пекат кюфтета Shocked,цитирам" да миришат съседите"-да се покажат.Беше купила на щерка си не знам, каква си рокля и наела гореспоменатия от мен гримьор на мис ,не знам какво си Joy
В същото време не си бяха плащали парното от примерно 3 години.............

Общи условия

Активация на акаунт