Отговори
# 615
Мили майчета, въпроси свързани с правата, които имате можете да поставяте в ТАЗИ тема, тъй като има много интересни моменти около отпускането на помощи и добавки. Тези 168 лв вече не се отпускат със задна дата, еднократната помощ е до 3 години, а интеграционните (за лекарства, транспорт, балнеолечение и т.н.) са в зависимост от вида и степента на увреждането, както и от възрастта на детето.

# 616
Andjy много благодаря,че ми казваш,защото честно казано вече се бях притеснила.Д-р живков не ми беше казал никакъв срок,но от форума знам,че доставката е за около 10 дни,а те минаха 20 и помислих,че може да има някакъв проблем.Мислих да му звънна,но ще изчакам още малко,за да не го притеснявам.Той спомена ли кога се очаква да пристигнат?

# 617
  • В къЩи.
Вчера ходихме на консултация с ортопед/хирург.Криси криви крачетата в глезена,но до сега всички ни казваха,че не е проходил заради мозъчното си уреждане. На своя глава реших да се консултирам с ортопед,за да ни даде някакви ортопедични обувки,който да му държат крачето право . Но каква беше изненада ми когато лекаря ми каза,че трябва да се оперират за да проходи . Направо ми прилоша . Оказа се,че има скъсено ахилесово сухожилие и на двете крачета,еквинус на лявото и еквиноварус на дясното. Не съм много сигурна какво означават точно тези термини,но хирурга каза,че на лявото краче трябва да се удължи сухожилието,а на дясното операцията е по/сложна ,защото крачето е посукано. Направо съм в шок.Няма да бързаме ,искам да направя още поне две консултации и тогава да решим какво Ще правим. Иначе ми дадоха амбулаторен лист,в който са описали всичко това и ,че се налага операция.Мисля да го дам за ТЕЛКа,дали Ще го вземат под предвид?

Мили майчета това е копие от поста ми в темата за "епилепсия",но реших да пиша и при вас ,за да ме посъветвате. Вие сте по/запознати с това заболяване.Ще съм ви благодарна за всичко ,което споделите   bouquet

# 618
  • Варна
Категорично ще го имат предвид при ТЕЛКа. Дават до 30- 40% (май беше). Непременно го пиши, но и занеси талона от ортопед, в който да е описано състоянието към момента и какво лечение предстои.

# 619
  • В къЩи.
мариана благодаря ти за отговора. Дадоха ми само амбулаторен лист и в него пише диагнозата и ,че предстои операция .Но Щом се налага Ще отида пак да искам този талон. А снимките от ренгена Ще ги искат ли,заЩото и тях не ми дадоха?

Мислите ли,че тази диагноза има лечение без операция?

# 620
  • Варна
И амбулаторния лист ще ти свърши работа. При нас беше талон, защото лекуващият лекар не работи със Здравна каса. Рентгенови снимки няма да ти трябват, ако се явявате преди интервенциите. В интерес на истината, от момичетата, които са ходили на ТЕЛК за еквиноварус, само на 1 детенце са искали рентген. Ние ходихме, дори, след тенотомията, вече бяхме без гипс- с ортези и пак не ми поискаха снимка, мака че носих такава от тенотомията. Не се притеснявай за това, ако искат нещо допълнително, предполагам ще ти разрешат да го занесеш допълнително. При нас беше така. Моят син има съпътстващо заболяване, което беше вписано в етапната епикриза само от Джипито. Приеха ми документите, минахме комисия и трябваше допълнително да занеса в деловодството талон от уролог. А талонът е най- безобидната "зелена бележка", която дава всеки лекар, ако отидеш на платен преглед.
Успех! Ако има още нещо, с което мога да съм полезна, питай Hug

# 621
  • В къЩи.
Благодаря ти много ,беше ми страшно полезна  bouquet

# 622
  • Варна
Сега видях, че си питала нещо, а не съм отговорила. При метода, по който се лекуват повечето дечица, чиито майки пишем тук, не се прави операция. Цитираната тенотомия не трябва да те плаши. Да, има режещи инструменти, има упойки, но самата интервенция, според нашия лекар е около 3 мин. В резултат на това, остава белег, който аз оприличих на "боднато с виличка". Кръвта, която се оттича след това е по- малко от тази, когато вземат кръв от пръстчето за изследвания. Аз очаквах като свалим гипса всичко да е в кръв, а се оказа че една лепенка покрива раната.
Ако ми позволиш съвет, ориентирай се час по- скоро към лекар и метод, и започвайте. Лятото е по- благоприятното време за гипса- бързо съхне:-))

# 623
  • В къЩи.
Искам първо да направя консултация с още поне един ортопед и,ако той също потвърди диагнозата няма да чакаме повече. Имам и координатите на д/р Живков Ще пиша и на него за съвет.
Хубав ден на всички и честито ,ако има именници   bouquet

# 624
Здравейте!
Преди няколко дни родих моята дъщеричка , на която ходилцата са така  навътре! Докторите ми казаха ,че се дължи на това ,че така е била разксположена в утробата ми и с малко масаж щели да се коригират! Като чета тука обаче , гледам ,че няма такива случай в които само с масаж да се оправят нещата! Иначе си има добре оформена петичка, ходилцата са и бая големички даже, само където ги извива навътре ! Питам се има ли разлика някаква между еквиноварис и такова вътреутробно разсположение ? Във всички случай още тази седмица ще отидеме при специалист ортопед, но все пак си мисля има ли такива леки случай при които само с масаж се коригират стъпалцата ?

# 625
  • Варна
Почти всички, които пишем тук сме минали през надеждата изкривяването да е позиционно. Единствено ортопед може да ти каже. Не губи време, не чакай. Ако се окаже, че не е, ще трябва бързо да избираш лекар и метод. Методът на Понсети, в резултат на който повечето от децата тук са с вече здрави крачета, започва лечението с гипсови ботуши от 7- мия ден. (Е, не винаги плановете ни и възможностите на лекарите съвпадат със 7- мия ден, така че... в ден, близък до 7- мия. На Макси първия гипс беше сложен на 9- тия ден).
Бъдете здави и много късмет на малката кукла! Hug

# 626
Ние вече махнахме гипсчетата на бебока.Крачетата наистина изглеждат страхотно!

emakaraДругото, което се сещам да споделя е за шината.
 Hug и се оказа, че има разлика във вида на шината. Нашата е от плъзгащите се, а тяхната освен, че е плъзгаща имало и някакви приспособления, които позволяват на детето да спи  и по корем. Ако искаш, питай д-р Живков дали не може да ти поръча от тях, защото с този тип, като нашата няма такава възможност, а и двете крачета трябва да ритат заедно, докато с другата може и по отделно.
Питах доктора за тези шини, които се сгъват и може детето да рита с тях. Ето как изглеждат те : http://www.markellshoe.com/images/1-DobbsFlyer.pdf
Той каза, че не се препоръчват за деца на възраст по-малки от година  и половина, защото създават проблеми. В тази връзка искам да попитам всички мами  :

Възможно ли е изобщо детето да спи на една страна с правите шини?Моля споделете опит.
Малкият обичаше да спи на една страна. С гипсчетата беше започнал сам да се обръща от по гръб - на страни и съответно: от легнал по корем - на страни  , а сега дори когато му сваля шините не може.Той е на 2 месеца и половина и сега му е времето да се върти...А как ще започне изцяло да се обръща, не знам. Как беше при вас?
Може би ще започна да му правя масаж и гимнастика, докато е без шините....?

Последна редакция: ср, 26 май 2010, 12:32 от emakara

# 627
Здравей , emakara!Нашата шина е също на Маркел обаче не е от ''чупещите'' и дребосъчка спеше в началото основно по-корем,научи се в последствие да ги вдига крачетата заедно с шината, и по странен начин да спи на една страна колкото и позволяват самите те  .Но не протестира и не и прави впечатление че е с тях .В началото обувките правят мазолчета докато улегнат на крачето и това да не те притесни.Това е единственото което не съм очаквала чесно казано и ми се струваше ,че не слагам правилно обувчиците и  така бях се притеснила затова ти споделям какво може да се получи и при вас Peace.Успех първите дни с обувки са най-трудни поне при нас беше така Hug

# 628
dudka79, мерси за светкавичния отговор!
Успокои ме, малко се бях притеснила, че ще се обездвижи детето .Той още веднага започна да си вдига шините с двете крачета. Значи, ще се научи и да спи на страни, щом има такъв начин.Ще го потренирам малко.

Намерих един добър сайт, който дава подробна информация за това какво ни се полага от социалните,  в зависимост от процентите на ТЕЛК. Ето го :
http://sgr.hit.bg/ff1.html
Когато натиснете в ляво на различните проценти, ви дава съответните помощи.
Оказа се, ако добре съм разбрала, че имаме право и на безплатна винетка и облекчения за данъка за кола, но само ако колата е регистрирана на името на детето. Прехвърлянето на колата на името на детето ще "изяде" парите, но пък ако някои от вас имат намерение да си купуват кола, това инфо може и да се окаже полезно.....

# 629
Здравейте, извинявам се, че се натрапвам, но ако ще регистрирате кола на името на детето си, за да получите безплатна винетка, първо проверете, ако тръгнете да я продавате един ден през какво трябва да минете. Има цяла тема за винетките. Освен това в сайта не са записани точно и всички права, които можете да използвате. Някои има право на телефон с по-малка такса, еднократна помощ ако детето е под 2 години и т.н. Прочетете подробно темата за правата на децата ни. Аз научих от там много и се опитавм и други да научат. Hug

Общи условия

Активация на акаунт