Отговори
# 705
ZDRVEITE MAMCHETA ! NASHIQT PERIOD ZA 23 CHASOVO NOSENE NA OBUVKITE IZMINA I NA 16.09. BQXME NA PREGLED PRI LEKUVASHTIQ NI LEKAR. STANISLAV IMA PODOBRENIQ S KRACHETATA, VAPREKI GOLQMOTO IZKRIVQVANE ,S KOETO SE RODI. SEGA  E DOSTA DOBRE,VIJDA SE- KAZA GO I LEKARQT, NO SHTE PRODALJIM DA GI NOSIM OBUVKITE,KOLOTO MOJEM OSHTE ,DOKATO SINA NI  ZAPOCHNE DA SE IZPRAVQ I DA PRAVI OPITI DA STOI PRAV. ZA TOGAVA NI DADOXA DOKUMENT DA SI ZAKUPIM OT ORTOPEDICHEN MAGAZIN DRUGI OBUVKI- BEZ METALNATA CHAST, S KOITO DA XODI. SEGA GI SVALQME ZA POVECHE OT CHAS ( DO 3-4 h NA DEN) , NO SPORED LEKARQ SHTE PRODALJIM DA GI NOSIM. INECHE STANISLAV RAZBIRA VECHE I PLACHE DOKATO MU GI SLOJIM, NOSHTEM SE BUDI MNOGO I PLACHE- NE MU E KONFORTNO DA SPI S TQX, A KOLO MNOGO IMA OSHTE DA GI NOSI- SEGA E SAMO NA 6 MESECA I POLOVINA !!!!!!! MNOGO E TRUDNO PONQKOGA , NO SE RADVAME CHE SE OPRAVQ. PRAVIM MASAJI, KAKTO NI KAZA LEKARQT I KAKTO NI POSAVETVAXA I DRUGI MAIKI V SAITA. MNOGO E VAJNO DA SE PRAVQT ,VINAGI KOGATO E BEZ OBUVKI ILI MU SMENQME PAMPERSA PONE PO 5-10 MIN. INECHE TOVA ,KOETO VI SPODELIX S OTTICHAETO NA KRACHETATA BARZO IZCHEZNA. LQTOTO CHESTO XODIXME NA PLAJ I MOJE BI I MORSKATA VODA MU POMOGNA .LEKARQ KAZA,CHE MOJE BI SE DALJI NA TOVA CHE VSE E BIL DO TOZ MOMENT S GIPS I LEGNAL.  SLED MEEC ,DVA SHTE KUPIM I DRUGITE ORTOPEDICHNI OBUVCHICI I  SE NADQVAM ,CHE BEZ SHINATA DA E PO SPOKOEN. DOKOLKOTO SAM CHELA VAV FORUMA SLED PERIODA NA 23 CHASOVOTO NOSENE ,OBUVKITE SE SLAGAT SAMO ZA NOSHNIQT I SLETOBEDEN SAN, NO NA NAS NI KAZAXA DA SI GI NOSIM OSHTE, MOJE BI DA IZPOLZVAME VREMETO DOKATO NE RAZBIRA OSHTE MNOGO MALKIQT, VAPREKI CHE SI TEGLI VRAZKITE I SE NALAGA DA MU GI KRIEM S CHORAPCHETO. IMA LI NQKOI V SAITA,OITO DA GI E NOSIL PO- PRODALJITELNO ,KAKTO NIE?  POJELAVAM NA VSICHKI DECHICA USPESHNO LECHENIE I KRASIVI KRACHETA !!!

# 706
Здравейте!
Честито на всички напредващи дечица!
Искам да се консултирам с вас за българо-швейцарската клиника "Медлайн" в Пловдив и по-точно за д-р Янаки Янакиев, ортопед. Чувал ли е някой за него и какво мнение имате?

# 707
  • софия
Здравейте,бих искала да попитам колко струва поставянето на едно гипсче на две крачета при д-р Живков?А някой има ли отзиви за д-р Алексиев в софия?

Последна редакция: вт, 21 сеп 2010, 20:01 от mangas82

# 708
  • Варна
#stanislav# ние с Боги бяхме при нашия ортопед на преглед и също минаха четири месеца в носене на обувките по 23 часа.Преди 2 месеца доктора каза че от септември може и вечер само да ги носи ,но сега като отидохме,видя крачето каза че дори не си личи че е имало проблем ,но каза че режима на носене остава същия докато незапочнел да прохожда,как ще стане с обувките незнам.Хич не ми стана хубаво,Боги отдавна стои прав,много е активен и освен това на глезените крачетата стоят слабички.Доста четох за лечението с обувките и решихме с мъжа ми да му ги сваляме през деня,но при нас изкривяването не беше много тежко.Той също започна да се върти доста,може би заради обувките но няма как.

# 709
  • София
Здравейте, д-р Живков работи в държавна болница. Всичко почти може да ви мине по здравна каса. Трябва да ги купите гипсовите бинтове за всеки гипс от по-хубавите, за деца. Но може и тези които отпуска държавата предполагам. За други въпроси най-добре се обърнете към него 0898442606 - д-р Живков.

# 710
Здравейте , не съм се включвала отдавна , но пък ви чета редовно.

Нашето лечение в Горна Баня с кинезитерапия и нощни шини  върви добре , предстои ни тенотомия- стискайте палци за което. Някъде по-нагоре във форума бях срещнала спор дали тенотомията е удължаване на сухожилието и искам да кажа , че на нас точно така ни го обясниха. Тоест сухожилието се срязва частично , а впоследствие при малките деца този срез се запълва и по този начин се получава удължаването. Не знам дали го обясних добре. Пари за операцията не ни искат, въпреки , че не съм сигурна , че е по здравна каса.
Това е засега от мен Peace

# 711
  • София
Е щом не искат, значи е по здравна каса  Wink Шегувам се
Лечението на еквиноварус е 100% по здравна каса, освен ако не решите да оперирате в частна болница и т.н.
Така или иначе смятам, че ако човек има възможност трябва да помогне на болниците и специалистите, които правят това чудо за децата ни. Благословени да са.

Тенотомията е срязване на сухожилието по специален начин, така, че да не се среже ципата която е като тръбичка в която са сухожилията. До две годишна възраст /уникално нали/ организма продължава да произвежда клетки и запълва празното място с нови клетки, като по този начин се получава удължаване на сухожилието. Затова е важно това лечение да се прави колкото може по-рано. Това е което аз си спомням, надявам се вярно, от обясненията на д-р Живков.
Искрено ви желая успех и ви подкрепям в този важен момент.  Praynig

# 712
Здравейте мили мами.  Hug

Извинявам се , четака нахълтвамв темета ми,но искам да попитам само това ли е тема за бебенца с вродени деформации на стъпалото - криво тъпало. Защото ми прави впечатление, че повечето дечица тук са със еквиноварус,  а състоянието при моята дъщеричка е калканеовалгус.
Долколкото разбрах от интернет кривите стъпаласе делят на:
    *  Talipes equinovarus - the most common form - which refers to the position of the foot, pointing inwards and down.
    * Talipes equinovalgus - where the foot points outwards and down
    * Talipes calcaneovarus - where the foot points inwards and up
    * Talipes calcaneovalgus - where the foot points inwards and down

Тоест - разграничението се прави въз основа накъде е изкривено стъпалото.

Тук има различни упражнения пре еквиноварус

http://livetest.wsh.nhs.uk/CMSdocuments/PatientLeaflets/Physioth … esEquinovarus.pdf

Аз от този сайт намерих упражнения и за нашия случай  Simple Smile

Имали тук други бебенца с калканеовалгус ?

Последна редакция: сб, 02 окт 2010, 02:48 от Mishe333

# 713
  • София
Здравейте,
няма друг форум - мисля, че всичките видове еквиноварус биха могли да присъстват тук.
Моля ви разкажете за лечението на калканеовалгус. Къде се лекувате и какъв е метода?
Благодаря за новата информация - аз не я знаех досега - за типовете еквиноварус.
Поздрави

# 714
Привет jiva - радвам се да срещна съгражданка тук  Hug Видях в темата, че има и други мами от Пловдив.
Доколкото съм се интересувала от проблема гореописаните термини са различните наименования на изкривените стъпала, в ависимост от това накъде е изкривено крачето - навън, навътре, нагоре или надолу.
Ето тук има картинки как изглеждат различните видове:
http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/talipes

А equinovarus е най-често срещаната форма.

А проблемът при нас е най - лекия вид  от изброените деформации - In calcaneovalgus, the foot bends sharply at the ankle so that the foot points upward and outward. In many cases, the top of the foot can touch the shinbone. Calcaneovalgus usually goes away without treatment, and there are no lasting effectsл

Лечението на всички видове е приблизително еднакво- ако е много лека форма може само с масажи и упражнения, при по-тежките форми - гипс, шини, операции, метод на Понзети ит.н.

Ето и нашия случай, който за щастие е в лека форма:
След като бебка се роди всичко беше нормално - бременността, раждането и т.н. Роди с е в  7 сутринта , а в 9 и двете си бяхме сами в стаята. Тъй като в 9 часа правят тоалетна бебетата, а на  мен ми беше паднало кръвното от раждането, акушерките преоблякоха бебка. На другия ден чак аз я облякох и като свалих ританките и видях как едното стъпало е изкривено и направо се стреснах  Shocked Гледах бебка и ми стана много тъжно, а и същевременно се уплаших, че може да е нещо сериозно. Казах на неонатоложката, а тя ми отговори, че сега ортопедите им били в отпуска - беше в края на юли  Rolling Eyes Аз обаче настоях бебето да бъде видяно от специалист, тъй като бяхме в голяма болница. Както и да е - на 4 ден пратиха 2 ортопеди и един грък стажант. Хората ме увериха, че най-вероятно крачето ще се оправи само с масажи и упражнения, но е добре и да се отиде на детски ортопед възможно най-рано. Показаха ми 2 упражнения.
След това отидохме при д-р Янакиев, той потвърди диагнозата, показа ми още едно упражнение и каза, че вижда голямо подобрение, като му обясних как е било крачето след раждането.

Освен при него сме ходили и при д-р Симидчийски - той също ни каза,че няманищо тревожно за момента.
Та сега ни предстои отново ходене - казаха ни да отидем пак, когато мъничето проходи стабилно.
Сега ще ходим другия месец, малко ми е притеснено, имам чувството,че леко болното краче е изкривено на глезена и бебка ходи малко настрани  Rolling Eyes Може и да си внушавам, не знам...

След това започнах да се интересувам сериозно от темата и чак тогава разбрах, че най-вероятно аз съмдопринеслазатова състояние на бебка. Коремът ми бешенаправо огромен, а а ходя малко изгърбена и като сядах ребрата здравата ми натискаха крачетата на бебето. А през 8 и 9 месец тя така натискаше с болното краче върху реброто ми, че чак се учудвах на силата с която го прави.

Та това е накратко за нас.

За мамите от Пловдив - при кого сте ходили? - аз както писах съм била при Янакиев и Симидчийски.Има ли друг добър специалист в града?

Последна редакция: сб, 02 окт 2010, 13:25 от Mishe333

# 715
zdraveite,  moje li nqkoi da mi kaje na kakva varast slagate decata si na proxodilka i dali tova e dobre da stava izobshto. na nqkolko mesta chetox veche ,che golqma greshka e da slojim bebeto predi krachtata mu a badat naistina gotovi i ne trqbva da e mnogo edrichko, koeto shte natovari stapalata mu. v drugi statii pishe ,che vremeto v koeto shte bade v paqk ne trqbva da e povche ot 15 min. na den -pone v nachaloto. nie sme na 7 meseca i tozi vapros ni interesuva. sashto taka ima li roditeli, koito vodqt decata si na basein ?nie chesto xodxme na plaj lqtoto i deteto ni xaresva vodata. smqtame da se pointeresuvame i prez zimata za bsein.

# 716
#stanislav# - аз сложих малката на 8 месеца в проходилка, по-рано ме беше страх. Но на 10 месеца я махнахме , защото буболина стана висока и на 2 пъти преобърна проходилката. Единият път я намерих с глава опряна долу до стената и така приключихме с историята  Confused
В началото я слагах за 5 - 10 минути максимум и постепенно удължавах времето. Мисля, че не е стояла никога повече от 20-30 минути.

# 717
@#stanislav#-Никога не съм имала желание и необходимост да слагам детето си в проходилка.Страхувах се,че слагането му в проходилка ще забави пълзенето и дори прохождането.Отделно от това бях чувала за инциденти и дори не съм се и колебала дали да купим или не.Все пак предполагам,че е добре детето да е навършило 7 месеца,за да има стабилна стойка при седене и разбира се,да не се прекалява с употребата й.
Mishe333,в Пв има доста ортопеди,но надали имат опит с лекуването на криви стъпала.Смятам,че и Янакиев не е най-добрия специалист,но пък е най-известния  Wink.Даже наскоро чух,че той вече прави тенотомии,а допреди само 4 години той практикуваше удължаване на сухожилието.При него водих детето си от раждането до навършване на 3-месечна възраст,когато рязко преустановихме всякакви контакти с него,по взаимна инициатива  Wink.

# 718
@#stanislav#-Никога не съм имала желание и необходимост да слагам детето си в проходилка.Страхувах се,че слагането му в проходилка ще забави пълзенето и дори прохождането.Отделно от това бях чувала за инциденти и дори не съм се и колебала дали да купим или не.Все пак предполагам,че е добре детето да е навършило 7 месеца,за да има стабилна стойка при седене и разбира се,да не се прекалява с употребата й.
Mishe333,в Пв има доста ортопеди,но надали имат опит с лекуването на криви стъпала.Смятам,че и Янакиев не е най-добрия специалист,но пък е най-известния  Wink.Даже наскоро чух,че той вече прави тенотомии,а допреди само 4 години той практикуваше удължаване на сухожилието.При него водих детето си от раждането до навършване на 3-месечна възраст,когато рязко преустановихме всякакви контакти с него,по взаимна инициатива  Wink.

Благодаря за отговора. Аз ти прочетох менението а прехваления доктор от прените ти постове в темата, затова попитах дали някой може да мипрероръча други добри ортопеди. Педиатърката спомена и за един, който работи в един дравен център в Тракия, но не мупомня името  Sad
Иначе и аз не съм доволна от Янакиев - много нипретупа прегледа - може би заоколо 4-5 минутии се държеше малко викокомерно.

Ти кого би ми препоръчала?

# 719
  • София
За проходилката - не се препоръчва, особено пък ако детето е имало еквиноварус, така поне ми каза не мен ортопеда ни. Също така има опасност да развие плоскостъпие и да си деформира леко ходилата. Детето трябва да си проходи само и да ходи колкото му се иска. Прави ми впечатление, напоследък много деца, при това доста големи ги карат в колички. Попитах ортопеда - да не би да е вредно да ходят по много децата, а той се засмя - "а как иначе ще се научат да ходят". Така че дерзайте смело, децата трябва да си развиват крачетата и да ходят сами.

За добър ортопед в Пловдив - със сигурност има много добри ортопеди. Аз родих в София, живеех там по онова време, а пътувахме до Варна за лечението. За съжаление не мога да ви препоръчам ортопед в Пловдив. Аз заложих на логиката и интуицията си. Гледайте само да се свържете с деца, респ. родители, лекувани от ортопеда, който ще ви лекува, а не само да залагате на самочуствието им. Опита е от голямо значение, кой е обучавал ортопеда също. Успех.

Общи условия

Активация на акаунт