Отговори
# 690
момичета,видяхте ли колко ни е срязън ТЕЛК-а? Shocked

# 691
Здравей те мами,ние също се явихме на Телк дадоха ни 60% само заради обувките за 3 год .Гого  на 2 септември ще направи 2год,в Тарново маи са по милостиви кам децата,казаха,че почти не си личи че е имал такова заболяване не се отказваите.

# 692
здравейте,днес се явихме на ТЕЛК за преосвидетелстванеи въпреки,че ни придстоят още интервенции ни дадоха 40%.подадохме жалба пред НЕЛК .Моля ,който е минал по този път да ми пише на лични каква е процедурата и прочие.

# 693
НЕЛК са длъжни да ви отговорят в тримесечен срок от датата на получаване на жалбата,като могат да променят решението на телк или да ви насрочат дата за клиничен преглед на детето пред специализиран ортопедичен състав.Ако НЕЛК ви изискат допълнителни изследвания ,трябва да ги направите за да бъде решението във ваш плюс.СЛЕД като се явите на клиничен преглед с детето при тях,трябва да се произнесат в тримесечен срок,който обаче е препоръчителен ,а не задължителен.СЛЕД ИЗЛИЗАНЕ НА РЕШЕНИЕТО ЩЕ ГО ПОЛУЧИТЕ С ПРЕПОРЪЧАНО ПИСМО ЛИЧНО.АКО РЕШЕНИЕТО НА НЕЛК НЕ ВИ УДОВЛЕТВОРЯВА ,ИМАТЕ ПРАВО ДА ГО ОБЖАЛВАТЕ ПРЕД АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СОФИЯ!ТРЯБВА ДА ИЗПРАТИТЕ ЖАЛБА ДО АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД,НО ПАК ЧРЕЗ НЕЛК.СЛЕДВА ЧАКАНЕ НА ИЗВЕСТИЕ ОТ СЪДА С НАСРОЧЕНА ДАТА ЗА ДЕЛОТО.Надявам се ,че съм била полезна!

# 694
  • София
Извинявайте за наивния въпрос, но какво означава ТЕЛК като даде 60%. Някакви месечни обезщетения за детето ли са? Наистина нямам никаква представа, въпреки, че съм за търсене на правата.

# 695
Извинявайте за наивния въпрос, но какво означава ТЕЛК като даде 60%. Някакви месечни обезщетения за детето ли са?
Означава, че имаш право да получаваш месечни помощи и надбавки. Ориентировъчно са 168 лв + двойни детски (70 лв) + още някои дребни сумички. Това разбира се след като преминеш през съответните процедури (подаване на молби и т.н.)

# 696
Ами да 100 лева еднократна помощ,168 лева от минималната работна заплата,35 лева детски и пътни те ги изчисляват,значи със детските които му се полагат вземам  240лева всеки месец.

# 697
  • София
1/ И тези помощи се дават откакто се роди детето до каква възраст?
2/ И независимо дали и двамата родители работят ли?
3/ И като ви дадоха решение от ТЕЛК дадоха ли ви парите, които ви дължат със задна дата - от раждането на детето?

# 698
1) Полагат се след като има валидно решение на ТЕЛК до датата на изтичане на това решение (валидността е от 1 до 3 години)
2) Независимо дали двамата родители работят
3) След последните промени от тази година пари със задна дата при първо освидетелстване не се изплащат.

100-те лева се изплащат ако дететно не е навършило 2 или 3 години не си спомням точно

# 699
Здравейте, момичета

От много време чета темите тук, престрашавам се да пиша за втори.... нашият случай е малко по-особен - просто започваме лечението прекалено късно поради ред причини... имам син с еквиноварусна деформация на двете крачета.. и аз като всички тук сигурно, се надявах това да е позиционно, но уви... преди два дни се връщаме от Варна, бяхме там при д-р Живков, който прегледа Гого и му сложи гипс и на двете крачета. Нямам думи за това, което този човек направи за нас. Минали сме през какво ли не, включително ходихме и до Израел, но се оказа, че там парите просто няма да ни стигнат.
Когато позвъних на д-р Живков, дори не очаквах, че ще ни приеме веднага, бяхме с момченцето на почивка в Шабла и исках да опитам и при него. Когато му позвъних, бях страшно отчаяна... За първи път се свързах с д-р Живков преди четири години, но тогава приехме друго лечение в Горна баня, което впоследствие дори не се и състоя, както и да е.
За първи път от всичките лекари, при които сме били, срещам такова топло и професионално отношение като при този лекар. Нямаше никакво напрежение в него, говореше много спокойно... съответно синът ми, който вече не е малък, не беше никак притеснен и понесе целия преглед, оглеждайки любопитно всичко наоколо и задайки въпроси на доктора. Никога, наистина никога, никой от лекарите, при които сме били, не се е опитвал да се заговори със сина ми. Д-р Живков му каза: Моето момче, искам сам да прецениш дали наистина си готов да минеш през всичко това? Искаш ли да имаш крачета, с които да можеш да тичаш и да риташ топка?! И Гого, колкото и да беше стреснат, се отпусна. След това д-р Живков извика едно от момченцата при него, които се лекуват (вече на десет, което има съвсем нормални крачета), за да покаже на сина ми какви ще бъдат и неговите след лечението... И синът ми, който е на осем, каза: докторе, вие сте много добър човек....
Много внимателен, с чувство за хумор, прекрасно знаеше кога детето се изнервя и подхвърляше някоя шега, пипаше страшно нежно... имала съм случаи в Горна баня, когато синът ми се е разплаквал от болка или по-скоро от отношението... когато един от лекарите там (няма да цитирам имена), започна пред мен и детето да говори как щял да си остане куц...  или миналата година, когато уж ни записаха за лечение и ни викаха всеки ден за прием с куфара и всеки ден отлагаха поради някаква причина.
Във Варна нямаше нищо такова. Пиша това, защото може би има и други майки като мен, чието детенце е с късно лечение... за да им кажа, че може би наистина има надежда, знам, че сигурно звучи малко объркана, но съм наистина развълнувана. Във Варна бяха гипсирани и двете крачета на сина ми. Лекарят ни прие по време на нощното си дежурство и макар, че беще видимо уморен, не прояви дори и за миг някаква нервност към нас...
През цялото време доктор Живков обясняваше какво прави, какво ще изпита детето - нещо, което при повечето лекари липсва и се налага сам да им задаваш въпросите... накрая показа и филмче с момиченце, при което лечението е започнало на седем и половина годинки - беше като онези филми с чудеса - в началото изцяло деформирани крачета и само след три месеца вече стъпваше съвсем нормално.
Искам да благодаря на този човек, знам, че сме съвсем в началото и сигурно ни чака още страшно много работа, но се радвам, че има такива като него, защото от личния си опит знам, че точно при това заболяване има голям риск да попаднеш на некомпетентни хора, които ти оставят травми за цял живот.
Днес е третият ден от лечението, първите два имаше болки, което разбрах, че е нормално. За съжаление гипсът съвпадна с рождения ден на сина ми - днес сме рожденици... но през цялото време знам, че този път съм попаднала на точния лекар и всичко, което правим, е за доброто на детето.

# 700
  • Варна
Да ви е жив и здрав рожденника Simple Smile имайте кураж и вяра щом вече сте намерили специалиста който си знае работата.Успех с лечението чакаме да споделите добри резултати  Grinning  Hug

# 701
 neada,честит ви рожденник(на патерица)! Simple Smile
Пожелавам му да е здрав и да има силите,търпението и куража да издържи всички изпитания,които му предстоят! Peace
Права сте,че сте намерили "точния лекар" и аз въобще не се съмнявам,че той ще ви помогне! Peace Бъдете търпеливи,имайте му доверие и всичко ще бъде наред! Hug

# 702
Благодаря ви, момичета за пожеланията, довечера ще пусна снимки на рожденика. Започва да свиква с гипса и все по-малко го боли, тази вечер дори не се събуди. Д-р Живков ни каза, че можем да пробваме с патерици и да приспособим към стъпалцето обувки, с които да стъпва, но Гого още се страхува, мисля, че наистина му е рано. Започнахме да правим гимнастика, защото ме е страх, че може да се залежи, ако стои неподвижен. Засега се носим по стълбите нагоре - надолу (живеем в къща), но той понася стоически. Снощи го чух, че си говореше на крачетата, кръсти ги с имената на героите от сериал на Дисни, обясняваше им, че трябвало да бъдат търпеливи...

# 703
Опитах се да публикувам снимките от рождения ден на Гого, но явно не съм свикнала с навигацията тук, защото не успях  Cry Затова пускам линк към профила ми във Фейсбук, където е целия албум...
http://www.facebook.com/family/Krastev/1#!/album.php?aid=89631&id=1268972234&ref=mf

Минаха шест дни и вече се справя много по-добре с гипса, спряха и силните болки, в началото се налагаше всяка вечер да даваме лекарства, защото го блолеше много - най-вече в областта долу на самите стъпалца. Опитва се да стъпва сам, но ме притеснява да не направим някоя беля, затова повече се носим. След още шест дни трябва да сме на преглед при д-р Живков, за да свалим гипса и да сложим нов, нямам търпение, макар и да знам, че от една смяна нищо няма да се е променило... А Гого наистина се държи, преди малко ми каза: Мамо, сега започвам нов живот, нали))))

# 704
  • София
Friend, благодаря за краткия и изчерпателен отговор. С други думи бюджета се свива все повече за децата.

Общи условия

Активация на акаунт